Linux Neden Daha iyi ?

Klasik yalanlar.

Linux daha güvenliymiş.
Hackerların salladığı bir işletim sistemi değil ki, bir de o kadar yaygın değil ki adamlar onlar için virüs yazsın.Güvenliklerini tehdit etsin bu sistemlerin.

Masaüstünde çağ atlamakmış.
Altı üstü dönen bir masaüstü ve k.çı başı oynayan pencereler mi çağ atlatacak? Güldürmeyin beni.

Programlar mevzusuna gelince:
Depoda varsa amenna tek tıkla kurarsın. Ya yoksa.
Ses kartımın driverını tanıtamadığım için ubuntuda kaç defa ses problemi yaşadım, kulaklık derdim oldu da çare bulamadım. Amarok da ses problemi konusunda ubuntuyu destekler oldu. Keyifle bir mp3 bile dinleyemez oldum.
Bir güncelleme yapayım dersin sistemin çöker, hayda işin yoksa depoyu indir bir daha

Evet, bunlar benim ubuntu 9.04 deki deneyimlerim. Daha da çoğalacağa benziyor. Gönül ister ki, sadece Compizdeki deneyimlerimden ibaret olmasın Ubuntu...

He, artı yönleri yok mu? Var tabii ki, ama bunlar şirketler için, sunucu destekli çözümler için , devletin resmi kurumları için.Ayrıca , Bilgisayar Mühendisliği'nde en hızlı işleyen ve derlenen kodları Linux'ta yazıyoruz. Ona bir şey dediğim yok ;ama sıradan bir kullanıcı için daha 1 fırın ekmek bitti de 39 fırın var.

Kısacası, Microsoft'un tekeli kırılana kadar, özgürlüğümüz depolarla sınırlı olacağa benziyor.

Not : Güvenlik mevzusundan dolayı bunu yazmak istedim, zırt pırt bu ortaya konuyor, Ubuntu ya da Fedora da Windows gibi bir kullanıcı kitlesine hitap ederse - ki etmesini umarım - o zaman görürüz ubuntunun fedoranın ya da pardusun service packlerini, antivirüs tavsiyelerini.

Microsoft'a mı çalışıyorsun?

Microsoft'a mı çalışıyorsun?

Kimseye çalıştığım felan yok, sıradan bir bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Projeleri windowsta değil kütüphane fakiri linuxlarda yapmanın eziyetini, sırf Ubuntunun ya da pardusun grub olayı yüzünden kaç defa format attığımı, donanım konusunda kaç defa sıkıntı yaşadığımı bilmeden bu sorunun sorulmasını mantıksızca buluyorum.

Bu konuda futbol takımı tutar gibi sistem tutmanın bir alemi yok. mühim olan ben rahatça işimi görüyor muyum görmüyor muyum. Ne yani, sırf linux taraftarı olayım diye Sony kameramı, webcamimi kırmamı mı istiyorsunuz?

gülünç olmayın.

Kimseye çalıştığım felan yok, sıradan bir bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Projeleri windowsta değil kütüphane fakiri linuxlarda yapmanın eziyetini, sırf Ubuntunun ya da pardusun grub olayı yüzünden kaç defa format attığımı, donanım konusunda kaç defa sıkıntı yaşadığımı bilmeden bu sorunun sorulmasını mantıksızca buluyorum.

Bu konuda futbol takımı tutar gibi sistem tutmanın bir alemi yok. mühim olan ben rahatça işimi görüyor muyum görmüyor muyum. Ne yani, sırf linux taraftarı olayım diye Sony kameramı, webcamimi kırmamı mı istiyorsunuz?

gülünç olmayın.
Birinci olarak, GNU/Linux'a para veriyor musunuz? Para verseniz, tamam; ama hiç bir ücret ödemediğiniz halde bedava bulmuşunuz, üstüne bir de bulanıyorsunuz.

Grub ile neden geçinemediğinizi anlamadım. Internette yapacağınız aramalar ile çözüme ulaşabilirdiniz.

Donanım konusuna gelince, donanım sürücüsü üretmek; donanımı üreten şirkete aittir. İşletim sistemini yazanları o kadar bağlamaz. Çünkü bilmedikleri bir şeye nasıl yazılım yapabilirler..?

Ayrıca rahatlık arıyorsanız Windows kullanmaya devam edin. Kimse size zorla GNU/Linux kullandırmıyor.
İnsanların karşılık beklemeden yaptıkları bu sisteme de laf atmayın.

Birinci olarak, GNU/Linux'a para veriyor musunuz? Para verseniz, tamam; ama hiç bir ücret ödemediğiniz halde bedava bulmuşunuz, üstüne bir de bulanıyorsunuz.

Grub ile neden geçinemediğinizi anlamadım. Internette yapacağınız aramalar ile çözüme ulaşabilirdiniz.

Donanım konusuna gelince, donanım sürücüsü üretmek; donanımı üreten şirkete aittir. İşletim sistemini yazanları o kadar bağlamaz. Çünkü bilmedikleri bir şeye nasıl yazılım yapabilirler..?

Ayrıca rahatlık arıyorsanız Windows kullanmaya devam edin. Kimse size zorla GNU/Linux kullandırmıyor.
İnsanların karşılık beklemeden yaptıkları bu sisteme de laf atmayın.

Sisteme laf attığım felan yok, her yerde Linux güvenli, Linux virüslerden uzak bla bla laflar ediliyor. Windows gibi bir kullanıcı kitlesine sahip olmayan bir platform niye saldırılmaya tenezzül edilsin.

Tabii internette aramadım ki, burda hemen sorun diye sizlere sunmaktayım. Grubu yükledikten sonra kaç defa Windowstaki sistem dosyalarım silindi ve kaç defa format atmak zorunda kaldım bilmezsiniz bunu. Bir bakın bakayım ubuntuda packard bell kulaklık sorunu diye ubuntu forumlarında arayın. Kaç defa kurcaladım, kaç defa derledim
alsa-config dosyasını da bir sonuç çıkmadı.

Ayrıca donanım üreticileri gayet doğal bir şey yapıyorlar. Her sistem için donanım sürücüsü üretmek zorunda değiller. En çok kullanılan sistem neyse onun için üreteceklerdir. Ticari bir amaç yani.

Kimse size zorla linux kullandırtmıyor demişsin. Projelerini Windowsta yap da görelim kaç puan alırsın 100 üzerinden.

Amacım kalp kırmak felan değil. Standartlar kırılamadıkça Windows'un tekeline mahkumuz.ÖSS ve SBS Tercihlerini internet explorersız yapamayacağımız gibi yasal müzikleri de Windows Media Playersız dinleyemiyoruz.

Daha da söylerim söylemesine ama işte başta da dediğim gibi hep Linux güvenli hep linux virüslerden uzak. Bu klasik söylem için bu cevapları yazdım. Umarım Linux Windows kadar yaygınlaşır da yazdığım bu satırların artık bir manası olmaz.

Eline sağlık.

emeğine sağlık kim bilir belki birgün windows un yerini alır:)

Sisteme laf attığım felan yok, her yerde Linux güvenli, Linux virüslerden uzak bla bla laflar ediliyor.
Zaten öyle değil mi? Bu cümle bana, polemik yaratmak için gibi geldi. Zaten cumburlop diye GNU/Linux'a laf atan sizdiniz. Bilgisayar öğrencisi olmanıza rağmen ne GNU/Linux'tan, ne GNU felsefesinden, ne de GNU/Linux'un çalışma prensibinden anladığınızı sanmıyorum.
Windows gibi bir kullanıcı kitlesine sahip olmayan bir platform niye saldırılmaya tenezzül edilsin.
Anlamamanızı tam da buraya bağlıyorum. Dediğimiz şu ki, GNU/Linux katı yönetici kuralları ile yönetilir ve Windows'taki gibi her önüne gelen yönetici(admin) değildir. Yani öyle internette tıklayacağınız bir yerden virüs bulaşmaz, bulaşamaz. Ancak olur olmadık yerlerden program kurmak; işletim sisteminin değil, kullanıcının sorunudur ve bunların sonunda ortaya çıkacak sorunlar hiç bir işletim sistemini bağlamaz. Hatta size komik bir anımı anlatayım.
-Bir gün arkadaşın kardeşi bilgisayarda Winamp açıkken oyun oynuyormuş. Bir yerde takılma mı, ne olmuş; oyun donmuş. Neyse Görev Yöneticisi ile oyundan çıkmış. Winamp'a tıklamış, Winamp da donmuş ve hata vermiş. Çıkan pencerede "Hata raporunu gönder" demiş. Gelen cevabı görünce neredeyse gülmekten yarılacaktım. Cevap: "Bu çok tehlikeli bir programdır. Lütfen varsayılan programları kullanınız." -
Burda anlatmak istediğim, üçüncü parti yazılımlar işletim sistemini bağlamaz. Ama açık kaynak ise böyle problemler olmaz. Çünkü kodlar açıktır ve ne yaptığı gözükür. Açık kaynak dünyasının bir başka güvenli yanı da budur.
Ayrıca son kullanıcı değil ama sunucuların çoğu GNU/Linux'tur. Sizce hiç bunlara saldırmayı deneyenler yok mudur?

Ayrıca donanım üreticileri gayet doğal bir şey yapıyorlar. Her sistem için donanım sürücüsü üretmek zorunda değiller. En çok kullanılan sistem neyse onun için üreteceklerdir. Ticari bir amaç yani.
O zaman siz de kıytırık, saçma sapan markalı donanımlar almayın. Sağlam markaların sürücüleri var ve çoğunun sürücüleri çekirdeğe gömülü.

Amacım kalp kırmak felan değil. Standartlar kırılamadıkça Windows'un tekeline mahkumuz.
Bu kalıpları kırmak istiyorsanız bu işe ilk önce kendiniz başlamalısınız.

ÖSS ve SBS Tercihlerini internet explorersız yapamayacağımız
Burası bizim başımızdaki bazı kişiler yüzünden oluyor. Aklıma geldiğinde şunu sorgularım: "Bu adamlar; Google'nin, IBM'in, Yahoo'nun, Amazon'un veya benzer büyük şirketlerin bilmediği neyi biliyor da Windows kullanıyor?"

gibi yasal müzikleri de Windows Media Playersız dinleyemiyoruz.
DRM'den bahsediyorsunuz galiba... DRM'i hiç sevmem. Microsoft çakalı bu yolla sanatçılardan bile çok para kazanıyor. Onun için DRM'li müzik yerine radyodan veya lisans izni alınmış bazı sitelerden dinlemek daha mantıklı geliyor.

Bilgisayar öğrencisi olmanıza rağmen ne GNU/Linux'tan, ne GNU felsefesinden, ne de GNU/Linux'un çalışma prensibinden anladığınızı sanmıyorum.

Bilgisayar Mühendisliği'nde Linux kullanmanın ne kadar sıkıcı olduğunu anlamanız için proje boyunca yazdığınız 1000 satırın üstüne - Linuxta kullanılmayan birkaç kütüphane için - ilaveten bir 300 satır kod daha yazmanız gerekiyor,derlemesi ve çalışması da cabası. GNU Felsefesini bilmez olur muyum, tamamen beleşiyat üzerine kurulu bir sistem. Gelmiş bir de öğrenciliğime laf atıyorsunuz. Ayrıca Bilgisayar Mühendisi olmam Linux mantığını sevme zorunluluğu getirmez.

Anlamamanızı tam da buraya bağlıyorum. Dediğimiz şu ki, GNU/Linux katı yönetici kuralları ile yönetilir ve Windows'taki gibi her önüne gelen yönetici(admin) değildir. Yani öyle internette tıklayacağınız bir yerden virüs bulaşmaz, bulaşamaz. Ancak olur olmadık yerlerden program kurmak; işletim sisteminin değil, kullanıcının sorunudur ve bunların sonunda ortaya çıkacak sorunlar hiç bir işletim sistemini bağlamaz.

Windowsta her önüne gelenin admin olmasını nerden çıkardınız şaşırdım doğrusu. Virüs bulaşma olayına gelince, dediğim gibi Linux popüler bir işletim sistemi değil, dolayısıyla yazılan virüslerin ona zarar vermemesi de normaldir. Windows 3-4 ayda bir Service Packleri hayrına çıkartmıyor, bir popülerliği var ki hackerlar - daha doğrusu crackerlar - buna sevk ediyor Windows'u.

-Bir gün arkadaşın kardeşi bilgisayarda Winamp açıkken oyun oynuyormuş. Bir yerde takılma mı, ne olmuş; oyun donmuş. Neyse Görev Yöneticisi ile oyundan çıkmış. Winamp'a tıklamış, Winamp da donmuş ve hata vermiş. Çıkan pencerede "Hata raporunu gönder" demiş. Gelen cevabı görünce neredeyse gülmekten yarılacaktım. Cevap: "Bu çok tehlikeli bir programdır. Lütfen varsayılan programları kullanınız." -
Burda anlatmak istediğim, üçüncü parti yazılımlar işletim sistemini bağlamaz. Ama açık kaynak ise böyle problemler olmaz. Çünkü kodlar açıktır ve ne yaptığı gözükür. Açık kaynak dünyasının bir başka güvenli yanı da budur.

Winamp'ın bir açığından dolayı tehlikeli olduğunu ve varsayılan program olarak WMP'yi kullanmanızı öneren bir uyarı. Nesi komik pek belli olmuyor. Ayrıca kodların açık olması
güvenliğin üst seviyede olmasını yanında getirmez. Ufak bir güvenlik güncelleştirmesiyle Ubuntu'mun çökmesinden biliyorum. Açık kaynağın azizliği desek daha doğru.

O zaman siz de kıytırık, saçma sapan markalı donanımlar almayın. Sağlam markaların sürücüleri var ve çoğunun sürücüleri çekirdeğe gömülü.

Kıytırık saçma sapan marka mı? Sony'ye de bunu dediniz ya helal olsun. Tabii üst düzey bir kamera üreticisiyseniz kıytırık lafını kabul edebilirim.

Ayrıca bir işletim sistemi bana kullanma konforu vs. vs vaad ediyorsa - ki bunu sitedeki yazılarından anlayabiliyorum - o zaman işletim sisteminin bana her türlü desteği sağlamasını beklerim. Ne yani, iyi bir kullanıcı olmak için Logitech webcame, Nvidia ekran kartına, Hp yazıcıya mı sahip olmam lazım?

Nvidia örneğini şunun için vedim. Kullandığım ekran kartı ATI nin X serisinden , yani ATI'nin bundan sonra destek vermeyeceğini duyurduğu ekran kartı serisinden. Bu durumda benim, bundan sonraki Linux'ları yüklemem için ya ekran kartımı laptoptan söküp Nvidia kart takmam, ya da Nvidia kart içeren bir laptop satın almam lazım. Standartları kırın diyorsunuz, kendiniz standart koyuyorsunuz. Ama şimdi siz buna da bir kulp bulursunuz. ATI kötü, açık kaynağa desteği yok falan. Dünyada yüzlerce işletim sistemi var ve ATI de doğal olarak popüler olan için yazacak driverını. Ötesini düşünmek gereksiz.

Burası bizim başımızdaki bazı kişiler yüzünden oluyor. Aklıma geldiğinde şunu sorgularım: "Bu adamlar; Google'nin, IBM'in, Yahoo'nun, Amazon'un veya benzer büyük şirketlerin bilmediği neyi biliyor da Windows kullanıyor?"

Yine kulp takma olayına geldik. Açık kaynağa desteği yok mu, saldırın o zaman. Yav adam işini görecek, bunun için açık kaynak işletim sistemi kullanmak zorunda değil ki. Windows zamanında bir script yazmış ve bu yüzden - kodun gizli olması lazım di mi sonuça tercih söz konusu - durum böyle. Ayrıca Google'ın IBM'in bildiği şey Windows'un işletim sistemi bazındaki yaygınlığı ve bunun için Windows karşıtı her şeyi desteklemeleridir. Bilgielr CIA e gidiyor, her şeyi Amerika biliyor falan.

DRM'den bahsediyorsunuz galiba... DRM'i hiç sevmem. Microsoft çakalı bu yolla sanatçılardan bile çok para kazanıyor. Onun için DRM'li müzik yerine radyodan veya lisans izni alınmış bazı sitelerden dinlemek daha mantıklı geliyor.

Sanatçıların emeğini korumak için başka bir yol söylerseniz açıklayıcı olur. Zırt pırt sitelerde dolaşmak ya da radyoda istenen şarkının çalınmasını beklemek yerine böyle bir yolun hem de yasal bir şekilde açılması gayet hoş bir durum. Açıkça söylemek gerekirse bunun Linux dünyası'nda önce çıkmasını arzu ederdim, o zaman gerçekten bir anlam ifade ederdi.Sevmemeniz normal, zira bu yolla yasal yönden sanatçıyı desteklemek gereksiz.

Son bir not: Eğer çok seviyorsanız Linux'unuzu, bu sevginizi harddiskinizdeki Windows'u tamamen silerek kanıtlayabilirsiniz. Bu durumda elinizdeki çoğu donanımı çöpe atmayı kabul etmeniz de gerekiyor, zira size göre kıytırık ve açık kaynağa desteği yok.

Geri