Laiklik ve demokratlık

Albayrak

Can Feda
Katılım
23 May 2007
Mesajlar
4,439
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Aydınlığın karanlıkla savaşından...
TUFAN TÜRENÇ'in Hürriyet'teki yazısı...

TAYYİP Bey yıllar önce "Devlet laiktir, kişiler laik olmaz" demişti.

Şimdi de aynı şeyleri söylüyor:

"Türkiye cumhuriyeti devleti laiktir, ama ben değilim."

Kendisine şu soruyu sormak gerek:

"Sayın Başbakan siz laik değilsiniz. Peki laik devleti nasıl yönetiyorsunuz? Sizin düşüncelerinizle, devletin ilkeleri çelişmiyor mu?"

Bence Başbakan’ın anladığı laikliğin, evrensel laiklik anlayışıyla ilgisi yok.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in tanımlaması kafaları netleştirebilir:

"Laiklik, tüm özgürlüklerin, bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir. Laiklik, dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı, devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal temel düzeninin kısmen de olsa din kurallarına dayandırılamayacağı düzenin adıdır."

Sorun, Tayyip Bey ve arkadaşlarının bu tanımlamadaki ilke ve kuralları yerine getirip getirmediğidir.

Bana göre getirmek bir yana tam ters bir anlayış sergiliyorlar.

* * *

Başbakan’ın sık sık övündüğü demokratlığına gelince...

Ertuğrul Özkök’e anlattıklarında bunun ipuçlarını yakalıyoruz.

Meğer Başbakan kafasındaki cumhurbaşkanı adayını kimseye söylememiş.

Abdullah Bey bile son gece "Bu işi sen yükleneceksin" deyince öğrenmiş.

Demek ki Başbakan, 7 yıl ülkenin yazgısını elinde tutacak cumhurbaşkanı adayını tek başına belirliyor.

Hatta cumhurbaşkanı seçtireceği kişiye bile son gece haber veriyor.

Bir de eşi hanımefendiye açıklama yapacağı günün sabahı "Kimseye söyleme" diye ismi fısıldıyor.İşte Başbakan’ın demokratlığı böyle kendine özgü bir demokratlık.

* * *

Yaşadığımız bu süreç beni 20 yıl öncesine götürdü.

1989’da Turgut Özal cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olduktan sonra sıra partisinin başına geçireceği kişiyi belirlemeye gelmişti.

Nabızlar yokladı, anketler yaptı ve sonunda 8 Türk büyüğünü belirledi.

Ama başbakanın kim olacağına karar veremedi.

Çünkü Özal hem cumhurbaşkanı olmak, hem de yönetebileceği bir kişiyi başbakanlık koltuğuna oturtmak istiyordu.

Sonunda Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut’ta karar kıldı.

Meclis’e yemin etmeye geldiğinde frakını giyerken Akbulut’a müjdeyi verdi:

"Bu iş senin üzerine kalıyor, haberin olsun."

Özal da, Tayyip Bey gibi adayına bir gün önce haber verdi.

Çünkü Özal da Erdoğan gibi kusursuz bir demokrattı!

* * *

Başbakan AKP grubunda da ilginç bir şey söyledi:

"Türkiye’de sosyal demokrat bir lider yok."

Oysa haksızlık ediyor, çünkü kendisi hem sosyal, hem de demokrat bir lider.

4.5 yıllık iktidarı döneminde dar gelirlilere yaptıklarından sosyal adalete ne kadar önem verdiğine tanık olduk.

Demokratlığını da, basına, iş çevrelerine, bürokrasiye davranışından, insan haklarına, hukuka bağlılığından çok iyi biliyoruz!

Özellikle de kendisini eleştiren gazetecilere duyduğu öfkeden...

Hakkını arayan vatandaşlara "Ananı da al git" demesinden...

Şehit babalarını "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diye terslemesinden...
 
çok güzel bir yazı gerçektende

özellikle de demokrasi tüccarlarına yönelik şu kısmı;

Başbakan’ın sık sık övündüğü demokratlığına gelince...

Ertuğrul Özkök’e anlattıklarında bunun ipuçlarını yakalıyoruz.

Meğer Başbakan kafasındaki cumhurbaşkanı adayını kimseye söylememiş.

Abdullah Bey bile son gece "Bu işi sen yükleneceksin" deyince öğrenmiş.

Demek ki Başbakan, 7 yıl ülkenin yazgısını elinde tutacak cumhurbaşkanı adayını tek başına belirliyor.

Hatta cumhurbaşkanı seçtireceği kişiye bile son gece haber veriyor.

Bir de eşi hanımefendiye açıklama yapacağı günün sabahı "Kimseye söyleme" diye ismi fısıldıyor.İşte Başbakan’ın demokratlığı böyle kendine özgü bir demokratlık.
 
Çok doğru adam resmen herşeyi ben bilirim ben yaparım diyro komedi :=) bu ülkede başbakanlığı krallık gibi birşey sanıyor herhalde
 
çok komik bir yazı. Kişi tabii ki laik olmaz ve olma yükümlülüğünde değildir. Anayasa Mahkemesi kararlarına göre de kişi laikliğe aykırı bir hukuk düzenini benimsemiş bir dine inanabilir ve bunu açıklayabilir. Bu yanlış değildir, inanç özgürlüğünün bir parçasıdır.

Ayrıca laik olmayan bir kişi laik devleti yönetebilir çünkü laik devleti yönetmenin tek koşulu devlette din kurallarını dayatmacı bir şekilde yerleştirmemektir. Yoksa din kurallarından esinlenebilirsiniz ama bunların din kuralı olduğunu vurgulamanın anlamı yoktur ki bayram tatilleri din kurallarından esinlenmedir...

Türkiye'de sosyal demokrat bir lider yokmuş demiş ve siz de eleştirmişsiniz. Bu konuda haklı. Adam kendisinin olmadığını da kabul etmiş. Bir de demokrat olmadığı söylenmiş ama AKP şu andaki en demokrat parti, askerin siyasete müdahalesini destekleyen partiler demokrat olabilir mi? Türkiye dışında hiçbir ülkede sosyal demokrat partiler, sol partiler bunu kabul etmez. Ülkemizde nedense sol partiler hep daha otoriterliği savunmaktalar. Bunu meşrulaştırmayı da kendilerinin görüşlerinden farklı olanlara rejim düşmanı diyerek gerçekleştirmeye çalışıyorlar ama gerçekler ortada...

Mantıksız yazı.
 
Arkadaslar gerçekten de kişi laik olmayabilir.Bu bir tehlike yada kötü birsey değildir.Laikliğin kelime anlamına bakarsanız bunu anlarsınız.Laiklik bir devlet rejimidir devlet yönetim biçimidir.Burdan şu sonucu çıkaracak arkadaslar olacaktır.Siz laikliğe karsımısınız hayır kesinlikle değilim.Devlet her zaman laik kalmalıdır Türkiye cumhuriyeti devleti laiktir.Ama bir kişi ben laik değilim derse bu laikliğe karsı olduğu anlamına gelmez.Bunlar tamamen demogoji.Ama kişi ben Devletin laiklik ilkesine karsıyım derse o zaman o kişi hakkında kötü düsünebiliriz.Aslında burda çok ince bir çizgi var.
 
okuma yazma bilen arkadaşlar selahattin duman'in forumun bu bolumune ekledıgım yazısını okusun, orda seçilen cumhurbaşkanlarının nasıl seçildiği yazıyor

tek taraflı olaylara bakmakla olmuyor bu işler...
 
"Sayın Başbakan siz laik değilsiniz. Peki laik devleti nasıl yönetiyorsunuz? Sizin düşüncelerinizle, devletin ilkeleri çelişmiyor mu?"

Bu bölümde açılan "Kişilerin laik olamayacağı" ile ilgili konuda hepimiz mutabık kalmıştık yanılmıyorsam değilmi, kişiler laik olamaz.

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak, forumdan okuduğum kadarıyla, akp yi amerika seçmişti, cumhurbaşkanınıda akp seçeceğine göre öyleyse cumhurbaşkanınıda amerika seçmiş olacak :D

Şu anda cumhurbaşkanını yasaya göre meclis seçer. Peki mecliste hangi partiler var. Akp, Chp, Anap, Dyp, Shp, Hyp, Gp. Demekki cumhurbaşkanını bu parti belirler.
Çoğunluk kimde peki; Akp de. Partinin kurucusu ve lideri kim; R.T.Erdoğan.
Bir partiden her kafadan bir ses çıkmasın diye yada aday çıkmasın diye veya kimse aday olmak istemiyorsa adayı parti liderinin belirlemesinde anti demokratik olan nedir. Ha adayı Erdoğan belirlediği için anti demokratik oluyor. Bidiğim kadarıyla diğer partilerdede öteden beri bu şekilde uygulama yapıldığına göre adet yerini bulmuş ne var bunda.

Parti liderlerinin adayı belirlemesi yanlış, halkın, parti liderinin seçeceği adaya oy vermesi yanlış, G.Kurmay başkanının zorla darbe ile cumhurbaşkanı olması yanlış, cumhurbaşkanlığının babadan oğula geçmesi küllim yanlış, peki nasıl seçilecek ozaman cumhurbaşkanı?

7 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı yapacak birini parti liderinin seçmesi yanlış ise ozaman particilik sistemi de yanlış.:eek:
 
Sorarım size:
Laik demokratik bir devletin başında, Laik olmayan ve laiklik karşıtı düşünceleri benimsemiş insanların ne işi var. Bu durum devletin istikrarını ve tutarlılığını sekteye uğratmaz mı? Bir insan - her insan için geçerlidir bu- benimsemediği bir düşünceyi ve bu uğurda olan tutum ve davranışları ne kadar sürdürebilir.

Ne kadar pofesyonel bir tutum sergilerseniz sergileyin, tutum ve davranışlarınız en azından belli bir süre sonra benimsediğiniz düşünceler çerçevesinde gerçekleşmeye başlayacaktır. Bu tıpkı şuna benziyor: Çorba sevmeyen bir insanın çorbayı seviyormuş gibi severek çorba içmesine benziyor. Yani demek istiyorum ki, laik olmayan bir insan laikmiş gibi davranamaz. Eninde sonunda anti-laik ve/veya laik olmayan davranışlar sergiler. Hele mesele Bir devletin yönetilmesi ise durum bu kadar basite indirgenmemelidir.
 
Geri
Üst