The Jaguar
New member
- Reaction score
- 0
oy verdiğin insalrın eski görüntülerine bak ve Attürk hakkındaki konuşmaları dinle ozman anlarsın laiklermi dğeillermi g.haneli
Her zaman yönlendirilmiş halk iradesi doğru değildirr. Bazen azınlıklar haklıdır, her zaman çoğunluğun haklı olduğu ve bununda felaketler doğurduğunu biliyoruz.
Modern gelişmiş Laik bir ülke olduğumuzda pkk ya bu kadar koz verilmeyecektir. Abd de veya avrupa da bir sürü insan ırkı olmasına rağmen bölünmez bütünlüklerini kimse bozamıyor. Senin örnek aldığın ülkeler birbirini öldürüyor.
Ben Laikliği gelişmişliğin yanında kullanabiliyorum ya sen şeriatı kullanabilir misin?
Laiklik ve Cumhuriyet idaresinin birebir ve tüm gerçekleri ile uygulandığı bir devletin ferdi olmak isterdim ama maalesef olmuyor.
Gelişmişliğe gelince;
Osmanlı 600 yıl boyunca şeriatle yönetildi.Medeniyeti ve gelişmişliği avrupa ya taşıdı.Demek ki uygulanabiliyormui.Ama her yönetimin hakkını vererek uygulanmalı.Çalan-çırpan bir şeriatle,çalan-çırpan laik ve demokratik bir ülke bence aynıdır.
Yani işin özü
ÜÇKAĞITÇI OLMAYACAKSIN.ÇALMAYACAKSIN.
O zaman zaten yönetim şeklinin adına bile gerek kalmaz değil mi?
Laiklik ve Cumhuriyet idaresinin birebir ve tüm gerçekleri ile uygulandığı bir devletin ferdi olmak isterdim ama maalesef olmuyor.
Gelişmişliğe gelince;
Osmanlı 600 yıl boyunca şeriatle yönetildi.Medeniyeti ve gelişmişliği avrupa ya taşıdı.Demek ki uygulanabiliyormui.Ama her yönetimin hakkını vererek uygulanmalı.Çalan-çırpan bir şeriatle,çalan-çırpan laik ve demokratik bir ülke bence aynıdır.
Yani işin özü
ÜÇKAĞITÇI OLMAYACAKSIN.ÇALMAYACAKSIN.
O zaman zaten yönetim şeklinin adına bile gerek kalmaz değil mi?
walla yaziyi okumadim...basliga bakarak gerek de gormedim cunku o basliga verilicek yasam kanunuyla sabit tek bir cevap var..."hersey halk oyuna sunulabilir...birakin laikligi koskoca TURKIYE bile 'ben/atalarim bu topraklara kanini doktu,sonuna kadar savunup sahip cikicam' diyen insanlar icin var baska bisey icin degil...simdi koca devlet bile bu insanlar icin varken onun yonetim seklini mi sormicaksin o insanlara...garip
Bu hükümler çocuk oyuncağı değl arkadaşım en güzeli düşünülmüş buraya konmuş...
Bu ülke evlatlar boşuna ölmüyor. Kurtuluş Savaşı boşuna yapılmadı.
hem benim soyledigimle aynini soyluyorsun hem soyledigimi carpitiyorsun...daha farkli anlatiyim o zaman sana: biz TURK milleti olarak o zaman oyle uygun gormusuz onun icin koymusuz bahsettigin degistirilemez hukumleri [bahsettigin laiklik de dahil]...senin giriste belirttigin "evrensel oldugu icin falan degil" biz oyle istedigimiz icin...kendi devletimizle ilgili asil kaynak/gercek hukum bize ait yani,herhangi bir kavramin evrensel olmasina degil...
en direk TURKCE meali: yedi duvel oncelerden beri dolasmak icin ciktigimizda bile devlet kurmusuz:durdurun yapisini da hep kendi kafamiza gore belirlemisiz evrensel olmasina ya da baska kistaslara gore degil bu ezelden beri boyle bundan sonra da boyle olucak,anlatabildim mi???
1-"Osmanlı Devleti Şeriat ile yönetildi" demişsin Tabiî ki hayır. Osmanlı Devleti, Şer'i hükümleri yani Kur'an hükümlerini yasa olarak kullanıyordu(yazılı değil). Ancak devletin/imparatorluğun(beyn-el milel) çıkarları söz konusu olduğunda Şer'i hükümler dışında da rahatlıkla kararlar verebiliyorlardı. Bknz : Fatih'in kardeş katlini yasal hâle getirmesi. Yani Şer'i kurallar diye bir şey şu zaman pek kullanılmıyor. Bu kurallar İslâm tarihinde İslâm Devleti'ni Hz. Muhammed kurduğu zaman birebir uygulanıyordu. Ondan sonra pek uygulanmadı. Çünkü Kur'an'da her şey apaçık yoktur arkadaşlar. Bazı şeyler yorum gerektirir. Fıkıh, kelam vs. sonradan çıkmıştır. Yani ihtiyaca göre dinî hükümlülükler çerçevesinde yorumlanarak yapılmıştır.
2-"Çalan-çırpan bir şeriatle,çalan-çırpan laik ve demokratik bir ülke bence aynıdır.
Yani işin özü
ÜÇKAĞITÇI OLMAYACAKSIN.ÇALMAYACAKSIN."Demişsin ve haklısın,bencede önemli olan yönetim biçiminden daha önemlisi yöneticilerle yönetenlerin kalitesidir ki sadece bunlardan biri bile kaliteliyse digerlerini etkiler ve sonuç alınır.Yalnız senin bu cümlende kullandıgın "çalan-çırpan şeriat" deyimini biraz garipsedim.Hani biz burada şeriat'a bir yönetim biçimi olarak karşı çıkışlarımızda kimi aklı evvel ve çok bilmişler "şeriat=Allah'ın yolu"deyip nasıl reddedersiniz gibi çıkışlara maruz kalmıştık.Şimdi şeriatı bu şekilde bir kullanmayla,sonuçta şeriat yönetiminde insan unsurunu işin içine katmış oluyorsun ve o zaman benim ve benim gibilerinin görüşleri paraleline gelmiş olmuyormusunuz?
İşine geldiği tarafına yormuşsun yine.Hangi Cumhuriyet te hesap sordum be kardeşim.Lafı yine yanlış yeriniz<denanlamışsınız.Benim dediğim yönetim şeklin ne olursa olsun çalıp,çırpmayacaksın dedim.Bu Cumhuriyet ile de olabilir,şeriat ile ne dersen de.Bak svunamıyorsun.Öğrendiğin yanlış bilgiler ile nereye kadar...
Laikliğin uygulandığında çok iyi bir sistem olduğunu biliyorsun o zaman niye hükümetine baskı yapmıyorsun Laikliği geliştirip koruması için.
Cumhuriyet te insan hakları var, kimin çalıp çırptığını öğrenebiliyorsun.
Cumhuriyet in olmadığı yerde kim haklı sen daha iyi biliyorsun. Biliyorsun bilmesine de hala neyi savunuyorsun bilmem.
:sigara: :sigara: saol :sigara: :sigara:
Kimsenin kafasına göre koyduğu birşey yok. Dünya da varolabilmek için evrensel olmak zorundasın. Yoksa yok olup gidersin. Atatürk Osmanlıyı kötü durumundan alıp medeni devletler arasına koymasaydı bizde tarihte kalırdık emin ol.
Meali vermene gerek yoktu. Ben senin gibi karmaşık düşünceli çok insan biliyorum. Hepsi çelişki içinde ve doğru yapıp yapmadıklarını kendilerine hergün soruyorlar.
İyi ve güzel şeyi senin için mahvetmek kolay olabilir ama bunlar benim için değerlidir. Ve hep öyle kalacaklar.
İşine geldiği tarafına yormuşsun yine.Hangi Cumhuriyet te hesap sordum be kardeşim.Lafı yine yanlış yeriniz<denanlamışsınız.Benim dediğim yönetim şeklin ne olursa olsun çalıp,çırpmayacaksın dedim.Bu Cumhuriyet ile de olabilir,şeriat ile ne dersen de.
Sen şimdiye kadar neyin hesabını sordın?Memleket 1923 den beri Cumhuriyetle yönetiliyor.Ama o zamandan beli yenilip yutuluyor.Sordun mu bunun hesabını?Hortumlayananın kardeşi,amcası Cumhurbaşkanı olmuş bir memlekette sordun mu o cumhurbaşkanından bunun hesabını.Soramadın?
Ama hani Cumhuriyette hesap sorabiliyordun?
Tam bağımsız bir Cumhuriyet te,tam bağımsız bir yargı sistemi ve tam bağımsız bir meclisle hesap sorabilirsin.
Yani lafı şeriat--cumhuriyet olarak getirmeyin.
Çünkü ucu çıkmaz yol yada her iki tarafı pis değnek.Bütün bölücülük de buradan çıkıyor.
Hem neyin hangi insan hakkından bahsediyorsun?
12 eylül de darbe ile giden ve geri gelmeyenlerin sayısını biliyormusun?Sonrasında Cumhuriyet vardı.K Evren cumhurbaşkanı idi.Sordun mu O na bu darbenin ve gidenlerin hesabını?
Soramazsın,sıkar.Ama hani Cumhuriyet?
CUMHURİYET PARASI olana gülüm
PARASI olana.
ben yine anlatamiyorum sanirim bak bide su sekilde deniyim: olay "halk" dedigimiz seyin dunyaya bakis acisiyla ilgilidir,bunun gorusu neyse[cogunlugun] devletin gorusu,sekli,nitelikleri odur baska turlu olma sansi dahi yok. mesela cin devletinin sekli yapisi nitelikleri bizimkinden cok daha farkli,mesela o bashettigin laikligi bize sunan medeni avrupanin,amerikanin hicbiri laik falan degildir anayasalarindan tut da hayallerindeki evrensel tek devletin temeli olan avrupa birligi nin anayasasinda dahi dine atiflarda bulunulur...simdi adamlarin gorusleri bu yondeyken diyemezsin adama bu yanlis liak olun diye...cogunlugun dunyaya bakis acisi oysa dogru odur ha sana gore farkli olur baskasina gore farkli olur orasini istedigin kadar tartis dur ama devlet dedigin seyin kokeni cogunluktan gelir ve onlarin dunyaya bakisi neyse devletin dogrusu odur....
simdi gelelim senin konuna,oyle bi yazmissin ki sanki laiklik bu ulkede halkin korudugu istedigi bisey degil de zorla getirilmis ve halka ragmen varmis da halka birakilamaz diyorsun boyle bir sacmalik olabilirmi...laiklik dedigin sey zaten bu millet tarafindan korunan bisey eger oyle olmasa istedigin kadar halka birakmayalim de yerinde durmasi mumkun degil...tarih halka ragmen biseyler yapmaya calisan ahmaklarin hezimetleriyle dolu bakarsan, o yuzden halkin sayesinde olan biseyi halka ragmen gelmis halktan korumak gerekiyormus imaj veriyorsun bu cok sacma...hicbir sey ama hicbirsey kaynak gucunu yitirip ayakta kalamaz bunu da boyle bil.
benim gibi karmasik dusunceli derken ne dedin onu bi ac da anliyim....
medeni devletlerden ne kastettigini de anlamadim medeni devlet dediklerinin medeniyeti hakkinda komple kitap cikar ama ona hic girmiyim
Arkadaşım ben diyorum ki bu ülkenin bir sistemi olmalı. Belirtilen sistemlerden daha iyisini getir koy önümüze destekleyelim. Sayın Erdoğan ın sistemi senin anlattıklarından daha kötü bir sistem.
Çok güzel anlatmışsın. Abd Laik değil Laik yapamazsın. Türkiye Devleti Laik başka birşey yapamazsın. Senin belkide yanlışlıkla dediğin şeyi söylüyorum.
Genel olarak yaklaşımlarınız çelişkili halk iradesinden bahsediyorsunuz, İran ı, Malezya yı örnek alıyorsunuz. Buralarda halkın ne kadar iradesi var. Yok
(Karmaşık düşünceden kastım bu)
Ne olursa olsun insanlar bu kadar Atatürk düşmanı olmamalı.
Maskeymiş, bunların arkasına sığınmakmış boş şeyler. Ne yaparsın bu ülkede okulda Atatürk e sevgi anlatılır evlerde düşmanlık anlatılıyor herhalde kusura bakma
1)ben "devletin tum nitelikleri kendi milletinden kaynaklanir"dedim...sen "senin anlattiklarindan daha kotu" derken ne anlattin ben yine bise anlamadim kusura bakma..."devlet tum unsurlarini milletinden alir" cumlesinde nasil bir kotuluk gordun???; simdi sen devletlerin niteliklerinin halklarindan bagimsiz olarak gaipten mi geldigini soyluyorsun,demek istedigin bu mu???
2) ben "su andaki tum devlet nitelikleri[buna laiklik de dahil] kendi irademizin urunu,zaten kaynagi millete ait olan biseyi millete karsi korumak gibi bir sacmalik/bunu oyle gostermek cok mantiksiz" dedim... sen """Çok güzel anlatmışsın. Abd Laik değil Laik yapamazsın. Türkiye Devleti Laik başka birşey yapamazsın. Senin belkide yanlışlıkla dediğin şeyi söylüyorum.""" demissin...yanlislikla soyledigim sey neymis onu soylermisin???
3)karmasik dedigin dusuncem icin iran malezya ornagi verdigimi soylemissin[ki vermedim genel bir kanunu soyledim "devletin kaynagi millettir" dedim kisaca...hadi oyle vermis oldugumu farzedelim]
3) a- iranda bin kusur yillik bir devlet gelenegi ve islama dayanan bir rejim vardir dolayisiyla bu iki unsurun en buyuk gereklerinden/urunlerinden biri olan "devlete sadakat" cok yogundur[iraka oldugu gibi badozlama elini kolunu sallayarak girememelerinin sebebi de budur],orada ki milletin devlete sadakati var diye halkina iradesiz mi diceksin...sana siyasi bi kanun soyliyim o zaman,eger halkin arkanda degilse birak amerikanin karga surusunun bile karsisinda sapasaglam,dik bi sekilde duramazsin...buna kenetlenme deniyor,iradenin dik alasi oluyor yani[adam daha kimseden yardim istemeden binlerce vatandasi kendini intahar komandasi olarak almasi icin ordusuna basvurdu]
b-islam/devlet/TURK geleneklerinde daima saygi/sadakat unsuru hep vardi,iradesizlikten kastin buysa tekrar dusun
c- cok karmasik dimi (!)
4) """Ne olursa olsun insanlar bu kadar Atatürk düşmanı olmamalı.
Maskeymiş, bunların arkasına sığınmakmış boş şeyler. Ne yaparsın bu ülkede okulda Atatürk e sevgi anlatılır evlerde düşmanlık anlatılıyor herhalde kusura bakma"""
demissin...ilginc sekilde bu cevabi da bana yazmissin...ben ki siirden nefret etmeme ragmen[gicik olurum romantizm di duygusallikti] bu siiri:
Esir iken mümkün müdür ibadet..?
Yatıp kalkıp Atatürk'e dua et.
Senin gibi dürzülerin yüzünden..
Dinindende soğuyacak bu millet.
İşgaldeki hali sakın unutma..
Atatürk'e dil uzatma sebepsiz.
Sen anandan gene çıkardın amma..
Baban kimdi bilemezdin Şerefsiz.
ezbere bilirim....[neyzen tevfik]
simdi yazdiklarimda yanlis buldugun ne var hala cozemedim tabi orasi ayri