Kur’an’a el basarak yemin edilebilir mi? Bu yemin geçerli midir?

innuendo

HANZALA
Moderatör
Katılım
5 Nis 2007
Mesajlar
9,878
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
FİLİSTANBUL
Kur’an’a el basarak yemin edilebilir mi? Bu yemin geçerli midir?

2jbtu38.jpg


İslami manadaki yemin, genellikle Allah adına yapılır. Bu da “Vallahi, Billahi” gibi ifadelerin söylenmesiyle olur. Fakat bu arada başta Kur’an-ı Kerim ve Kabe olmak üzere mukaddesler üzerine yapılan yeminler de yemin mefhumuna girer ve bunlar üzerine yapılan yeminler geçerlidir.

Yeminler çok kere örf ve adete göre şekillenir ve ona göre yemin edilir. Bilhassa ülkemizde bölgeden bölgeye değişen pek çok yemin çeşitleri vardır. Kur’an-ı Kerim üzerine yapılan yeminler de adet haline gelmiş olan yeminlerden birisidir. Mesela, “Kur’an üzerine yemin ederim ki, Kur’an hakkı için şu işi mutlaka yapacağım veya yapmayacağım” şeklinde yemin etmek gibi... Hatta bu yemin halk arasında diğer yeminlerden daha büyük ve mes’uliyeti daha ağır bir yemin çeşidi olarak bilinir. Bir mesele üzerinde anlaşamayan, mutabakata varamayan taraflar birbirlerini Kur’an’a el basmaya davet eder. Zaten çok ciddi bir mesele olmadıkça ve insan haklılığından tam emin olmadıkça böyle bir yemine teşebbüs ve cesaret de edemez.

Meselenin fıkhi yönüne gelince; Kur’an’la yemin etmek caizdir ve bu yemin sayılır. Çünkü, Allah’ın ezeli bir kelamı olan Kur’an’la yemin etmek Allah’ın İzzet ve Celaline yemin etmek gibidir.

İbni Kudame el-Muğni isimli eserinde “Kur’an ile, ondan bir ayetle ve kelamullah ile yemin etmek yemin olur. İbni Mes’ud, Katade, İmam malik ve Şafii ve bütün ehl-i ilim aynı şeyi söylemişlerdir.” (el-muğni, 9:407(7981. Mesele)

Yukarıda da ifadeye çalıştığımız gibi, Kur’an üzerine yemin denilince, insanlar “Mushaf‘” üzerine el basarak yapılan yemin olarak bilirler. Bu da bir çeşit Allah’ın Kelam sıfatı üzerine yemin etmektir ki, o da yemindir.

Sahih-i Buhari’yi 32 ciltlik eseriyle şerh eden İmam Bedrüddin Ayni şunları söyler:
“Bana göre, bir kimse Mushaf ile yemin ederse veya üstüne elini koyarsa veya ‘Bunun hakkı için’ derse, o yemin sayılır. Bilhassa yalan yere yapılan yeminlerin çoğaldığı ve halkın Mushafla yemin etmeye çok rağbet ettikleri bu devirde...” Bu vesileyle İmam Ayni’nin 1440 senesinde rahmet-i Rahman’a kavuştuğuna da belirtelim.


Son devir alimlerinden Allame Kemal de bu hususta şöyle der:
“Şüphesiz, Kur‘an-ı Kerimle yemin etmek şimdi adet haline gelmiştir. Öyle ise onunla yemin etmek yemin sayılır. Çünkü yeminler örf ve adete göredir.” Bütün bu izahlar açıkça göstermektedir ki, Kur‘an üzerine el basılarak edilen yemin bağlayıcılığı olan ve bozulunca keffareti gereken yemin sınıfına girer.


Kaynak: Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular​
 
Yemin etmek doğruluk açısından mühimdir...Bir nevi tastikdir...Ancak Yemini alışkanlık haline getirmek ne hazin...Öyleki Allah kitabında Adımı boş yere anmasınlar buyuruyor...Kimse yemin etmesin demiyorum ancak eğer kesin doğru bir işten bahsediyorsak yemin edelim....HAtta doğru olduğunu bildiğimiz hususlarda bile mümkünse yeminden kaçınalım..Keza bilmeden de olsa belkide bizim bildiğimiz gibi olmayan bir durma yemin etmiş olabiliriz...Bundandır ki Yemin ederek araya Allah'ı veya Kuran'ı veya benzeri kutsalları koymak doğru değildir...

Bana bazı hususlarda soranlar oluyor ve cevap verince de "yemin et!" şeklinde tastiklemek isteyenler...Ben yemin etmek istemeyince ya beni yalancı tutuyorlar , ya da bana güceniyorlar...Halbuki gerçeği kendileri de görünce ne kadar yanıldıklarının farkına varıveriyorlar...


Önemli bir paylaşım olmuş...Güzel ve gerekli bir yemin nasıl olmalı bilmek gerek...Allah razı olsun..
 
DaywaLkerr abiminde dediği gibi ALLAH'ın adını boş yere anmamak Lazım.
Günümüzde insanLar her şeye yemin ediyorLar bunu görüyoruz.
bu konu açsısından aydınLatıcı biLgiLer oLmuş....
teşekkürLer...

 
Allah adın zikredelim evvela
Vacib oldur, cümle işte her kula...

tabiyki her işe Allah adıyla yani besmele ile başlamak hayırlıdır...ama yalan,dolan,haram işlerde de Allah adını zikretmek cenabı Allaha karşı yapılmış en büyük saygızılıktır...gerçek bi müslümanın kaçınması gereken önemli bi unsurdur..saygılar....
 
Gerçek ten herkez her konuda doğru yanlış demeden yemin ediyolar Allahın ismini böle her şeyde anmamalıyız güzel bi konuya değinmişsiniz
 
Geri
Üst