Kulağa kaçan ışık tepki sürenizi arttırıyor.

kent55

Super Moderator




Cihazların, cisimlerin ya da maddelerin faydaları yanında riskleri de vardır. Bunlara genel olarak yan etki adı verilir (ve reklamlarda okumanın imkansız olduğu küçük puntolarla hızla kayan bir yazı halinde tüketiciye bildirilir). Ancak bazen yan etkilerin de faydalı olduğu görülebiliyor.

2010 yılında piyasaya sürülen Valkee adlı portatif kulaklık seti, beynimizin ışığa duyarlı olup olmadığını test etmek amacıyla başlatılmış bir projenin ürünü. Bahar depresyonu gibi mevsime bağlı ruh hali değişimlerini baz alarak, insanın görme duyusu dışında da ışığı algıladığını ispatlıyor. Kulaklıklar yolu ile beynimize iletilen ışık, melankoli hallerini düzeltip neşelenmemizi sağlıyor. Cihazın bu işlevi zaten ilgi çekici, ancak Finlandiya’nın Verve Research adlı firma tarafından yapılan bir araştırma, doğrudan beynimize verilen ışığın aynı zamanda olaylara verdiğimiz tepki süresini de kısalttığıı ortaya koyuyor.

Valkee kulaklıkların etkisi Finlandiya Buz Hokeyi Milli Takımı üzerinde ölçülmüş. Placebo kontrollü deneylerde (denek gruplarından birinde ışıksız kulaklık kullanılmış) 12 dakika boyunca kulaktan içeri verilen ışığın motor reaksiyonları güçlendirdiği ve kişinin tepki süresini %20 oranında kısalttığı kanıtlanmış. Cihazın migren krizlerini de azalttığı söyleniyor.

Akla şu soru geliyor: Eğer kulak kanalından içeri giren ışık algımızı hızlandırıyorsa o kadar aydınlık olmayan kış aylarında daha mı yavaş hareket ediyoruz veya eğer karanlıkta tepkilerimiz yavaşlıyorsa bunun karşılığında kulağımıza ne kadar ışık sıkmamız gerekir? Formula pilotları gibi kişilerin sürekli kulak ışığına maruz kalmaları başarılarını arttırıp kaza riskini azaltır mı? Bu tür cihazlar bilgisayar oyunları ile birlikte verilmeli mi? Bu sistem hayvanlarda da işe yarıyorsa yarasa, kedi gibi hayvanlar daha ne kadar hızlı olabilir?







 
Üst