Krizden en az hasar alan ülkelerden biri Türkiye

cyber32

Banned
Reaction score
0
ya birde kimsesizsem,ya ölümm kadar sevdiğim cesar
Felaket tellallarına bakmayın!
Krizden en az hasar alan ülkelerden biri Türkiye
felakettellal.jpg

Dünya 1929'ten sonraki en büyük ekonomik krizle sarsılıyor. Kriz 14.1 trilyon dolarlık paketleri yuttu, fırtına henüz dinmedi… Ama felaket tellalları sizi yanıltmasın, Türkiye krizden en az hasar gören ülkelerden biri. Dev şirketler, hatta ülkeler batarken, Türkiye'de bugüne kadar ne büyük bir şirket batma noktasına geldi, ne de bir banka kamu yönetimine geçti.

Şöyle bir bakalım, ekonomisi çok güçlü zannedilen ülkelerin haline…

ABD'de General Motors, Ford gibi dünya devleri iflasın eşiğinde, 2 yılda piyasa değeri 200 milyar dolardan 6 milyar dolara gerileyen Citigroup devlet desteğiyle ayakta duruyor, sigorta devi AIG’ye devlet desteği yetersiz kaldı…

Küresel krizin adeta başkenti olan ABD, 2.2 trilyon dolarlık destek paketi açıklamasına rağmen ekonomideki çöküşün önüne geçilemiyor! 4.4 milyon kişi işsiz kaldı. FED, faizleri 0.25 seviyesine çekti. Uluslararası finans krizinin başlangıcı olarak kabul edilen Ağustos 2007 tarihinden bu yana ABD'de batan banka sayısı 25’e ulaştı. ABD hükümeti, son olarak ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual'a el koydu. Ülke 1929 Buhranı’ndan bu yana en kötü dönemini geçiriyor…

Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi konumundaki İngiltere’de ise durum daha vahim…

Geçtiğimiz yıl resesyona giren İngiltere ekonomisi, 2008’in son üç ayında yüzde 1.5 küçülerek 1980’den bu yana çeyrek dönemde kaydedilen en ciddi daralmayı yaşadı.

İngiltere'nin açıkladığı paketin büyüklüğü 400 milyar sterlini (691 milyar dolar) buluyor. İngiltere’nin önde gelen bankası Llyods Bank battı. Devlet 367 milyar dolarlık riskli varlıkları üstlenmek zorunda kaldı!

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, ülkedeki tüm banka mevduat hesaplarını devlet güvencesine aldı. Almanya'nın kurtarma planının toplam büyüklüğü 470 milyar Euro’ya ulaştı.

Fransa hükümeti bankaları kurtarmak için 320 milyar Euro’yu gözden çıkardı. İşsizlik çığ gibi büyüyor…

İtalya’nın en büyük bankası Unicredito, Avusturya ve İtalya hükümetinden destek istiyor.

Kuzey Atlantik'in ortasında bulunan 300 bin nüfuslu küçük ada ülkesi İzlanda, ekonomisi çöktü! Devlet dış borçları ödeyemeyeceğini açıkladı. İrlanda, 549 milyar dolarlık kurtarma paketi açıklasa da ülkedeki bankalar ve şirketler iflasın eşiğinde.

Macaristan’da banka mevduatları güvence altına alınsa da mali sistemdeki çöküşün önüne geçilemiyor. Macaristan Ticaret Bankası, döviz kredisi almak isteyenlere kredi vermeyi dondurdu. IMF, tarihinde ilk kez küresel finansal kriz nedeniyle piyasalarında büyük baskı gözlemlenen Macaristan'ın son günlerde aldığı önlemleri güçlendirmek için mali ve teknik destek paketi için harekete geçti.

Samsung ve Sony gibi Uzak Doğu’nun dev şirketleri zorda, birçok Japon şirketinin değeri hızla eriyor…

İki yıl önce söz konusu şirketlerin bu noktaya geleceğini kimse tahmin edemezdi…

Türkiye elbette krizin etkilerini hissetti, alıcıların azalmasıyla üretim düştü. Ama Çetin Altan'ın meşhur deyimiyle 'enseyi karartmadı'.

Şu ana kadar ne büyük bir firmamız iflas bayrağını çekti, ne de bankalarımızdan biri kamu yönetimine geçti. Hatta dünya bankaları çökerken, yabancı analistler bile Türk bankalarının sağlamlığına dikkat çekiyor.

İş Bankası 1.5 milyar TL, Ziraat Bankası 2.1 milyar lira, Garanti Bankası 1.9 milyar lira, Akbank 1.8 milyar lira kar elde etti. Türk bankaları gelirleriyle göz kamaştırırken, artık dünya bankaların fonlayan finans kurumları konumuna geldiler.

Neredeyse tüm dünya ülkeleri bankalardaki mevduata sınırsız güvence getirmelerine rağmen sistemden para çıkışını frenleyemezken, Türkiye güvence rakamını değiştirme ihtiyacı bile duymadı. Bugün Donald Trump gibi emlak kralı bile zor günler geçirirken, Türkiye’de yeni emlak projeleri hala talep görüyor.

150 ülke arasında 17'nci büyük ekonomi konumunda olan Türkiye dünya ekonomisinde ağır hasar bırakan bu yıkımdan sona ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeye aday.

Macaristan, İzlanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi şimdi IMF’yi ülkelerine çekebilmek için büyük çaba harcarken, Türkiye Para Fonu’na kendi şartlarını kabul ettirdi.

Bakınız IMF komplocuları da yanıldı

Krizin Türkiye ekonomisine etkisini kısa bir süre önce ülkemizi ziyaret eden Amerikalı stratejist George Friedman birkaç cümleyle özetledi: “Bazı ülkeler dengelerini son derece sağlam bir pozisyona sokarak krizden çıkacaklar. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye bu krizden güçlü çıkacak ülkelerin başında geliyor."

Krizin ortasında bile Türk Hazine bonoları hala en cazip yatırım aracı, Türkiye direkt yatırımları çekmeye aday ülke konumunda… Siz bakmayın felaket tellallarına..

HABERTURK.COM

http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/134169-Felaket-tellallarina-bakmayin.aspx

Ülkemize geLen ABD dışişLeri bakanı Clinton,Keşke Türkiye'nin aLdığı önLemLeri bizden önceki hükümet aLsaydı demiş.HaberLerde gördüm. =)
Evet kriz beLkide son yıLLarın en büyük krizi.Ama aşıLamaz değil.
Konudada bahsediLdiği üzre FeLaket tellallığı yapmanın aLemi yok.
İnşallah en az hasarLa kurtuLucaz bi krizdende

Halkın cebi öyle demiyor. Maalesef çocuğuna okula giderken 2 Lira veremeyen adamlar ağlıyor. Daha bugün 2 kişi geldi kapımıza adam yalvarıyor. Askere gideceğim abi cebimde 1 kuruş para yok yardım et bana diye. Bi de yaşlı teyze geldi ki konuşamıyor soramıyor bile. Parası olan millet eskiden yardım ederdi. Şimdi yardım etmeye para yokki etsin.

İktisat okuyorum... Türkiye'nin stabil ekonomisi % 40 küsür küçülmüş Ne ki bu stabil ekonomi? O kayıtların tutulduğu ekonomi değil. Yani gerçekten insanların yaşadıklarını açıklayan veriler bunlar. Siz adamın maaşına % 2+2 zam veriyorsunuz. Ne güzel değil mi... Aynı zaman zarfında yaşamın sorgusuz koşullarının sağlanabilmesi için gerekli hizmet ve malların fiyatı ne kadar artmış haberiniz var mı? % 20.

Enflasyon ne ki o zaman?

Pinpon topu, LCD ekran, Altın gümüş vs bilimum kalem mallarla hesaplanan sözde ekonomik bir kavram. Hayır efendim.

Zannettiğinizin aksine Türkiye'de her evde LCD TV veya ekran yok, Herkes elmas altın gümüş vs. de takamıyor. Geçin bu işleri.

Halkın cebi öyle demiyor. Maalesef çocuğuna okula giderken 2 Lira veremeyen adamlar ağlıyor. Daha bugün 2 kişi geldi kapımıza adam yalvarıyor. Askere gideceğim abi cebimde 1 kuruş para yok yardım et bana diye. Bi de yaşlı teyze geldi ki konuşamıyor soramıyor bile. Parası olan millet eskiden yardım ederdi. Şimdi yardım etmeye para yokki etsin.

İktisat okuyorum... Türkiye'nin stabil ekonomisi % 40 küsür küçülmüş Ne ki bu stabil ekonomi? O kayıtların tutulduğu ekonomi değil. Yani gerçekten insanların yaşadıklarını açıklayan veriler bunlar. Siz adamın maaşına % 2+2 zam veriyorsunuz. Ne güzel değil mi... Aynı zaman zarfında yaşamın sorgusuz koşullarının sağlanabilmesi için gerekli hizmet ve malların fiyatı ne kadar artmış haberiniz var mı? % 20.

Enflasyon ne ki o zaman?

Pinpon topu, LCD ekran, Altın gümüş vs bilimum kalem mallarla hesaplanan sözde ekonomik bir kavram. Hayır efendim.

Zannettiğinizin aksine Türkiye'de her evde LCD TV veya ekran yok, Herkes elmas altın gümüş vs. de takamıyor. Geçin bu işleri.

Evet bir yerde hakLısın durum içaçıdı değil ama bahsettiğin gibi muhtaç insanLar her dönem vardı.
Yani çokda fazLa abartıLmamaLı.Dünya'nın en büyük ekonomisi ABD'de biLe bu tarz durumLar yaşanıyorsa Türkiye'dede yaşanmasından daha doğaL bir oLay ben göremiyorum ?

Evet bir yerde hakLısın durum içaçıdı değil ama bahsettiğin gibi muhtaç insanLar her dönem vardı.
Yani çokda fazLa abartıLmamaLı.Dünya'nın en büyük ekonomisi ABD'de biLe bu tarz durumLar yaşanıyorsa Türkiye'dede yaşanmasından daha doğaL bir oLay ben göremiyorum ?

O muhtaç insanlar Türkiye ve TÜRK tarihinin hiç bir döneminde bu kadar çaresiz kalmamışlardı... Bu muhtaç insanların bu kadar artmasıyla doğru orantılı olarak karar vericilerin malvarlıklarının da mislilerce artması bu durumda bir saçmalığın olduğunu gösteriyor. Millet eskiden buzdolabı çamaşır makinesi alıp muhtaç olanın evini döşerdi.

SAĞOLSUN Bİ DENİZFENERİ insanların güven ve acıma duygularıyla inançlarıyla dalga geçti millet elinde olsa bile (ki yok) yardım etmiyor.

Ama bazıları benim vergimi gidip kendi partilerinin seçim yatırımına döndürüp benim paramla reklam yapıyor. Ne kadar mantıklı değil mi?

O muhtaç insanlar Türkiye ve TÜRK tarihinin hiç bir döneminde bu kadar çaresiz kalmamışlardı... Bu muhtaç insanların bu kadar artmasıyla doğru orantılı olarak karar vericilerin malvarlıklarının da mislilerce artması bu durumda bir saçmalığın olduğunu gösteriyor. Millet eskiden buzdolabı çamaşır makinesi alıp muhtaç olanın evini döşerdi.

SAĞOLSUN Bİ DENİZFENERİ insanların güven ve acıma duygularıyla inançlarıyla dalga geçti millet elinde olsa bile (ki yok) yardım etmiyor.

Ama bazıları benim vergimi gidip kendi partilerinin seçim yatırımına döndürüp benim paramla reklam yapıyor. Ne kadar mantıklı değil mi?

abd ne new york kentinde kulelerin etrafına insanlar çadır kurmaya başlamış desem şaşırma abd 200 yıl önceki halini almaya başlamış anlayamadığın şey sadece biz değiliz tüm dünyada insanlar yoksullaşıyor
dünyada var olan kıt kaynaklar adaletsiz bir şekilde paylaşılıyor ve insanlar yoksullaşıyor
obama dünya artık eski dünya değil derken yeni bir döneme girdiğimizi söylüyor kısacası dünyanın ekonomik sistemi çöktü...

2001 deki krizde işyerleri borçlu idi işyerleri sıkıntıya girdi .

şimdi ise hem işyerleri hem vatandaşlar kredi kartlarına mahkum edildiği için herkes borçlu yakalandı .

2001 de etkilenen işyerleri idi şimdi ise herkes .millet ağlıyor işsizlikten

işsizlikte dünyada 3. olmuşuz .sen hangi önlemden bahsediyorsun .

clınton demişsiniz de amerikada işsize verilen destek burda veriliyormu ..adamın 600 günü yok 590 günü var diye bu adama işsizlik maaşı verilmiyor .verilen işsizlik maaşıda 250 - 300 tl ..adam kirasınımı versin geçiminimi sağlasın ..

keşke clınton o lafı söylerken bizimkilerde amerikaya gittiği vakit vatandaşa karsı yapılan uygulamalar için keske bunu bizde yapsak diyebilse .bizi bu ilgilendirir.

iş isteyen vatandaşa artislik yapma yok evdeki işleriniz yetmiyormu yok bilmem ne diye dalga geçiyor iktidarın utanmaz bakanları

Ekonomide ürküten rakamlar

Kara liste kabardı, iş arayan sayısı arttı, dolar rekor kırıyor, üretim çakıldı...

--------------------------------------------------------------------------------

Küresel krizin etkisi gelen verilerle daha da belirginleşiyor.

1) DOLAR REKOR TAZELEDİ, 1,82'Yİ AŞTI

Dolar 1,8250 lirayla yeni bir tarihi zirveye çıktı. Ekonomistlere göre, dolar kısa vadede 1,85'e çıkabilir.

Geçen hafta 1,79'u aşarak tarihi zirveyi gören dolar haftanın ilk işlem gününde rekor tazeledi.

Bankalararası piyasada dolar 1,8250 lirayla tarihi zirveye yükseldi. Sabah saatlerinde en düşük 1,7815'i gören dolarda bugünkü artış dört kuruşun üzerine çıktı.

Yerli bir bankanın döviz masası müdürü, "Artık teknik anlamda seviye vermenin mümkün olmadığı zamana girildi" dedi. 1,80'in geçilmesiyle dolarda yeni hedefin 1,85 olacağını belirtiliyor.

Merkez Bankası dolardaki bu yükselişin ardından yarından itibaren döviz satış ihalesine gidileceğini açıkladı. MB'nin müdahalesinin ardından dolar düşme eğilimine girdi.

2 ) SANAYİ ÜRETİMİNDE REKOR DÜŞÜŞ

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde gerileme yılın ilk ayında da sürdü. Krizin etkisiyle aylardır düşüşte olan sanayi üretimi Ocak'ta dibe vurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 21.3'le tüm zamanların en büyük düşüşünü kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim imalat sanayi sektöründe yüzde 24.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6 geriledi.

3) İŞ ARAYANLAR YÜZDE 7,4 ARTTI

Türkiye İş Kurumu (İşkur) verilerine göre işsizlik başvuruları Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.39 artarak 136 bin 951 kişi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım dönemi itibarıyla işsizlik oranı yüzde 12.3 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon işsiz var.

4) KARTTA KARA LİSTE KABARDI

Kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle kara listeye alınanların sayısı 2.3 milyona ulaştı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım kaya, kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle kara listeye alınanların sayısının 2 milyon 300 bine ulaştığını, 37 milyar TL'yi bulan miktarın yarattığı sıkıntının çözümü için yeniden yapılandırmaya gidilerek, kart sahipleri ile bankaların rahatlatılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaya, Türkiye'de 11-12 milyon civarında kullanıcının 44.5 milyon kredi kartına sahip olduğunu ifade ederek, yaşanan global ekonomik krizin de etkisiyle borçların ödenememesi nedeniyle tüketicilere uygulanan haciz işlemlerinin her geçen gün arttığını bildirdi.

Bugün itibariyle 37 milyar TL olan kredi kartı borçlarının 3.6 milyar TL'lik bölümü için icra işlemi başlatıldığına dikkati çeken Kaya, ''Kara listeye girenler kredi kartı borç miktarının asgarisini dahi ödeyemiyor. Bu nedenle temerrüte düşmüş veya takibe alınmış durumdalar'' dedi.

kaynak

Sanayide rekor düşüş

Türkiye'nin sanayi üretimi Ocak ayında, 2008 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 21,3 oranında azaldı.

--------------------------------------------------------------------------------

Türkiye'nin sanayi üretimi Ocak ayında, 2008 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 21,3 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Ocak Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 3,8, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 24,2, Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksinde yüzde 6 azalış gözlendi.

kaynak

abd ne new york kentinde kulelerin etrafına insanlar çadır kurmaya başlamış desem şaşırma abd 200 yıl önceki halini almaya başlamış anlayamadığın şey sadece biz değiliz tüm dünyada insanlar yoksullaşıyor
dünyada var olan kıt kaynaklar adaletsiz bir şekilde paylaşılıyor ve insanlar yoksullaşıyor
obama dünya artık eski dünya değil derken yeni bir döneme girdiğimizi söylüyor kısacası dünyanın ekonomik sistemi çöktü...

Ya banane ABD'den??? Ben TÜRKİYE CUMHURİYETİ vatandaşıyım. ABD'nin parası var adamlar trilyonlarca doları istediği zaman aktarır piyasaya durdurur. Kaldı ki bu krizde onların eseri...

DÜNYADA KIT KAYNAKLAR ADALETSİZ DAĞITILIYOR VE KRİZ ÇIKIYOR..

Peki TÜRKİYE DEKİ KIT KAYNAKLAR ADALETSİZ VE ŞEREFSİZCE DAĞITILIYOR İSE NE ÇIKAR DÜŞÜNDÜN MÜ HİÇ???​

Ya banane ABD'den??? Ben TÜRKİYE CUMHURİYETİ vatandaşıyım. ABD'nin parası var adamlar trilyonlarca doları istediği zaman aktarır piyasaya durdurur. Kaldı ki bu krizde onların eseri...

DÜNYADA KIT KAYNAKLAR ADALETSİZ DAĞITILIYOR VE KRİZ ÇIKIYOR..

Peki TÜRKİYE DEKİ KIT KAYNAKLAR ADALETSİZ VE ŞEREFSİZCE DAĞITILIYOR İSE NE ÇIKAR DÜŞÜNDÜN MÜ HİÇ???​

2001 de demi akp hükümeti vardı kaldıki ilk kırizde o değil
madem bu ekonomik çöküntü abdnin eseri diyorsun işsizliğin artmasının sebebi kim o zaman söyle bana?

oyunmu oynuyosun kırizimi tartışıyoruz ne demek bu :eek:ha

Bütün mesajlarına baktım. AKP' yi bu kadar candan bu kadar içten savunduğuna göre ya AKP'nin önemli bi yerlerindesin ya da AKP'yi ölümüne savunmayı kendisine yol edinmiş birisin

Bak şimdi show haberde 7 kişiden 1 inin icralık olduğunu gösteriyor... Neden?

Devletin iş yapmayan kurumlarını özelleştirdiniz. Tamam. PEKİ YA İŞ YAPAN KAR EDEN kurumları 1 senelik karından bile az paraya satmak hangi mantığın ürünüdür.. Özel sektör cebine bakar adam istediği kadar kar etmezse çıkarır işçisini. DEĞİL Mİ?

kim diyorsaki türkiye krizi en hafif atlatan yada atlatacak ülekelerden biridr alnını karışlarım.

ekonomisi bu akdar dışa bağlı olan (dıaşrdan aldığımız şeyler üretim aramalları olduğu için)

ekonomide dolaşan paranın bu akdar akışkan olduğu

cari açığı sadece ve sadece dünyanın en yüksek faizini vererek kapatmayua çalışan bir ülkede kriz hafif geçiyor-geçecek veya geçt, diytemess,iniz. bizim için kriz daha yeni başlıyor. bir kaç zamöan sonra sanyici ve iş adamalrı intiharları ve cinnetleri artarak çoğalmaya başlayınca ne demek istediğimi anlarsınız

Bütün mesajlarına baktım. AKP' yi bu kadar candan bu kadar içten savunduğuna göre ya AKP'nin önemli bi yerlerindesin ya da AKP'yi ölümüne savunmayı kendisine yol edinmiş birisin

Bak şimdi show haberde 7 kişiden 1 inin icralık olduğunu gösteriyor... Neden?

Devletin iş yapmayan kurumlarını özelleştirdiniz. Tamam. PEKİ YA İŞ YAPAN KAR EDEN kurumları 1 senelik karından bile az paraya satmak hangi mantığın ürünüdür.. Özel sektör cebine bakar adam istediği kadar kar etmezse çıkarır işçisini. DEĞİL Mİ?

inan hiç akpyle işim olmaz
okonomi konuştuğumuzu zannediyordum sen daha çok siyaset konuşmak istiyorsun
ekonomiyi siyasiler yönettiği akpli görünmüş olabilirim ama ben hiçbir partiyi tutmuyorum .

inan hiç akpyle işim olmaz
okonomi konuştuğumuzu zannediyordum sen daha çok siyaset konuşmak istiyorsun
ekonomiyi siyasiler yönettiği akpli görünmüş olabilirim ama ben hiçbir partiyi tutmuyorum .

Benim bu şekilde bir cevap vermemin sebebi Türkiye'de ki İKTİSAT ve SİYASET kavramlarının ilişkisinden dolayıdır. Dünyanın her yerinde ülkelerin Siyaseti İktisadı belirler. Türkiye de ise İKTİSAT Siyasetin sebebidir. Ekonomisi güçlü olan haksız da olsa sözü geçen gruptur... Bu günlerde olduğu gibi...

Ayrıca siyasilerin iktisadi problemi olmadığı için onlar gerçeklerin şiddetini anlayamıyor. Ekonomik kurumlar ise bugün yönetimin istediği raporları sunan kukla kurumlar haline getirilmiştir. Bir iktisatçı olarak bunu ben söylüyorsam eğer. Düşünün gerisini.

kriz yok bu ülkede ben adana da yaşıyorum ve bizim burda herkes ev apartman yapıyor ve yapanda kat kat yapıyo tek daire diiL millette para varki yapıyorlar .....

fazla iyimser olmus...Bu tarafsızlık değil optimistlik ve ekonomik miyopluk...

Geri