Kriptoloji Hakkında

adem424

New member
selam ben adem424 bilgisayay işleride daha acemiyimsize socagim birşey var ve soruyorum
üretilen her programlarim birşifresi var mi?ve nasıl çözülür?deşekkürler şimdiden...
 

PhoMaya

Banned
bu topic ne zaman açılmış bilmiyorum ama hala kriptoloji hakkında değilde herkes havdan sudan bahsediyor neyse ama bu başlığı açmanız bile yeter
 

soul

New member
merak ettigim bi konu var.
simdi mesela winrarda herhangi bir seye sifre koydugumuzda winrar bu koydugumuz sifreyi bi yerlerde sakliyor degil mi?

Bana gore saklamasi lazim ki kullanicilarin girdigi sifreyle karsilastirsin dogruysa kullanim izni versin yanlissa sifre hatali uyarisi versin...gibi

peki winrarin bu sifreleri nereye ne sekilde sakladigini bulamazmiyiz ?
 

quzum

New member
kriptoloji tam olarak neye yadim ediyor?

ne isimize yarar?

sifreleme oldugunu biliyoum ama nasil kullanilir?

hem bu sifrelemek icin mi lazim yoksa sifrelenmis bir seyin sifresini kirmak icin mi?

yardim ederseniz cok sevinirim...

...TESEKKURLER...
 

face_35

New member
burası soru cevaptan çok soru bölümü olmuş. yığılmalar meydana gelmiş. nedir bu vak'a? başlangıç noktası 0 ise, 0'dan nasıl başlanılır, bu 0 nerede?
 

bbb4

New member
Arkadaşlar çok güzel bi konu ama bi başlangıç yapılamamış galiba.
0 dan başlayan arkadaşlar için şunları söyleyebilirim. Kriptoloji şifre bilimidir ve kendi içinde 2'ye ayrılır:
1. Kriptografi
2. Kriptanaliz

Kriptografi şifreleme algoritmaları geliştirmek ve şifre yazmakla uğraşırken kriptanaliz şifre analiz etmek ve çözmekle uğraşır.
Kriptoloji bir matematik bilimidir ve genelde sayılar teorisi üstüne kuruludur. Şifreleme yöntemleri Sezar'ın genarellerine gönderdiği mesajlardan başlamaktadır. Sezar generallerine öyle metinler yollamıştır ki, metinlerdeki A harfi yerine D, B harfi yerine E [...] şeklinde devam eden bir sistemle mesajlarını göndermiştir. Şifre bilimi o günlerde temellerini almıştır. Sezar şifresinden de anlayacağımız gibi şifre bilimi belli bir sistematiklik içermektedir.

Şifreleme yöntemleri 3 grupta incelenebilir:

1. Anahtarsız şifreleme: Bunlar veri bütünlüğü ve özet fonksiyonları yani ingilizce adı ile hash fonksiyonlarıdır. MD5, SHA-1, RIPEMD-160 bunlara örnek gösterilebilir. Hash algoritmaları veriyi tek yönlü olarak işler ve algoritmanın özelliğine göre belirli bir genişlikte (örn: 128 bit, 512 bit) kriptografik özet çıkartır. Bir anlam bütünlüğü içermeyen ve rasgele seçilmiş sayılar görüntüsü yaratan bu çıktı o dosya veya bilgiye özeldir. Her işlem yapıldığında, hep aynı sonucu verir. Ancak dosya veya bilgide 1 bit değişiklik dahi gerçekleşmesi durumunda bu çıktı (özet çıktısı) tamamen değişir. Böylece iki kontrol arasında veri bütünlüğünde bir değişiklik olup olmadığı anlaşılır. Özet fonksiyonları tek yönlüdür. Özetten asıl bilginin elde edilmesi teorik olarak mümkün değildir.

2. Gizli anahtarlı şifreleme: Simetrik şifreleme de denir. Hem şifreleme hem de deşifreleme işlemi için aynı anahtarı kullanan kriptosistemlere verilen isimdir. DES, 3DES, AES, RC5, Blowfish, IDEA, SAFER gibi algoritmalar gizli anahtarlı şifreleme algoritmalarına örnek olarak verilebilir.

3. Açık anahtarlı şifreleme: Açık anahtarlı şifrelemede ise şifreleme ve deşifreleme işlemlerinde birbiri ile arasında matematiksel bir ilişki olan iki farklı anahtardan faydalanılır. Asimetrik şifreleme de denir. Haberleşen taraflardan herbirinde birer çift anahtar bulunur. Bu anahtar çiftlerini oluşturan anahtarlardan biri gizli anahtar(secret key) diğeri açık (public key) anahtardır. Gizli anahtarın sadece bir sahibi vardır. Gizli anahtara sahip olan taraf gizli anahtar aracılığıyla, kendi açık anahtarıyla şifrelenmiş bilgilerin şifresini çözebilir, kendisine ait sayısal imzaları oluşturabilir ya da kendi kimliğini doğrulayabilir (authentication). Açık anahtar, sadece gizli anahtarın sahibi tarafından oluşturulabilir ve herkesin erişimine açıktır. Açık anahtarla, bilgiler sadece gizli anahtarın sahibi tarafından çözülebilecek şekilde şifrelenebilir ya da gizli anahtar sahibinin sayısal imzasının ve kimliğinin doğruluğu kontrol edilebilir. RSA, El Gamal, Difie Hellman örnek verilebilir. Bu kriptosistemler büyük faktorizasyon problemi discrete logarithm problemi gibi matematiksel problemler üzerine kurulmuştur.
Asimetrik şifreleme ile haberleşmeye örnek verecek olursam. Ayşenin bir gizli anahtarı bir de açık anahtarı var. Ali Ayşe'ye gizli bir mesaj yollamak istiyor. O halde mesajı Ayşe'nin açık anahtarı ile şifreleyecek ve gönderecek. Ayşe de başka kimsede olmayan gizli anahtarı ile (Ayşe 'nin secret keyi) mesajı deşifre ederek okuyacak. Gizli anahtar başka kimsede olmadığından şifrelenmiş mesajı Ayşe dışında kimse okuyamaz.
 

kormiyan

New member
kriptoloji için kitap arıyorum

matemtik alanında kriptoloji hakkında bilimsel bir çalışma yapmam gerekiyor bildiğiniz bir kitap var mı
 

bbb4

New member
-Albrecht Beutelspacher'ın Cryptology
-Carl Pomerance'ın Cryptology and Computational Number Theory
-Alfred J. Menezes'in Handbook of Applied Cryptography

Ben bu kitapları öneriyorum. :victory
 

TaTaRSeFa

New member
Selamın Aleyküm herkese öncelikle bni bu siteye kriptoloji örenmem için halamın oğlu yönlendirdi bn kriptoşojiyi gsl bi şekilde örenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler emeğinize sağlık.
 

c1yoshadaw

New member
bnm merak ettigim bi soru var'' acaba çözülemeyen bi şifreleme logaritma yazmak mümkün mü?'' mesela her an degişen ve kimsenin bilmedigi bi şifre? ve eger böyle bişi olursa ve yazılan virüslrde kullanılırsa olabilecekleri düşünebiliormusnuz?'' ltfn bu konuyla ilgili bana ulaşın ve görüşleinizi bildirin

hayır ulaşamayız çünkü şöyle bi konu var .winrar şifreyi yazınca o şifreyi gün ışıgına çıkarıyor bildigim kadarıyla yani bu şuna benzio sen ona dogru şifreyi girene kadar oda şifreyi bilmio ama dogru şifreyi girdiginde birebir eşleşiyor ve açıyor yani şifreyi bilmeden ve yazılım kullanmadan dosyayı açamazsın. eger yanlış bildgim bişiler varsa ltfn sölein bnde düzeltiim

enigma makinesi 2.dünya savaşı sırasında almanların haberleşmede kullandıgı bir makine.bu makinenin özelligi yazışmaları şifrelemesi ve bu sayede iletişim gizliligi ilkesini gerçekleştirmesi.

amerikada ama normal üniversitelerde degil
 

byprens

New member
Konu bir hayli amacından sapmış, adeta dedikodu kahvesine dönmüştür.

Soru cevap şekline hiç girmeyip sadece sorular bölümü gibi olmuştur. Bunun için konuyu açıp, öylece bırakan arkadaşı kınıyorum. Mod lar bu konu görüldüğü gibi hiçbir yarar sağlamamaktadır.

Bu sebepten ötürü forum kirliliği olmaması açısından konuyu silmenizi öneriyorum..


Konu bir hayli amacından sapmış, adeta dedikodu kahvesine dönmüştür.

Soru cevap şekline hiç girmeyip sadece sorular bölümü gibi olmuştur. Bunun için konuyu açıp, öylece bırakan arkadaşı kınıyorum. Mod lar bu konu görüldüğü gibi hiçbir yarar sağlamamaktadır.

Bu sebepten ötürü forum kirliliği olmaması açısından konuyu silmenizi öneriyorum..
Konu bir de sabitlenmiş. Şaka gibi yaw:D
 
Üst