Türkçe Olimpiyatları, AKP kongresine dönüştü
HÜKÜMETİN sınırladığı ulusal bayramların yerini Fethullah Gülen cemaatinin düzenleyicisi olduğu Türkçe Olimpiyatları’nın alması için gösterdiği çaba, kutlamalara katılan AKP’li vekil ve bakanların gövde gösterisiyle su yüzüne çıktı.
10.’su düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın iller ayağındaki etkinliklerde, öğrenciler yerine, yaptıkları konuşmalarla asıl yarışanlar AKP’li bakanlar oldu. Bakanlar katıldıkları yurtdışı gezilerinde, Gülen’e ait okullara yaptıkları ziyaretlerden de övgüyle söz etmekten geri kalmadı.
40 BİN KERE MAŞALLAH
Amacı “Türkçe’nin yaygınlaştırılması” olarak açıklanan Olimpiyatlarda Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, ekonomi ile ilgili alanlardaki bakanların katılma gerekçeleri ise anlaşılamadı. Olimpiyatların Trabzon’daki programında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Recep Kızılcık, AKP Trabzon milletvekilleri Faruk Nafiz Özak, Safiye Seymenoğlu ve Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu hazır bulundu. Konuşmasına “Büyük Türkiye kuruluyor” cümlesiyle coşkulu bir giriş yapan Bakan Bayraktar, “Dünya Türk asrıyla tanışacak. 40 bin kere maşallah” diyerek, olimpiyatlara katkı sunanlara özel teşekkürlerini sunmaktan da geri kalmadı.
GÜLEN’E ‘GURBET ELLER’ TÜRKÜSÜ
10. Türkçe Olimpiyatları Şanlıurfa etkinliklerine AKP kadrosundan katılan isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik oldu. Kutlamalarda, AKP Şanlıurfa milletvekilleri de yer aldı. Yaklaşık 10 bin kişinin dönüşümlü olarak sahaya inerek toplu yatsı namazı kıldığı ve bir öğrencinin “Garip kaldım şimdi gurbet ellerde” türküsünü söyleyerek ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e atıfta bulunduğu Elazığ’daki kutlamalara ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katıldı. Programın final sahnesinde Bakan Yılmaz ile birlikte, AKP Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Elazığ Valisi Muammer Erol, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer,
Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl katıldı.
GİTMEMEZLİK YAPMAMIŞ!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da olimpiyatların işadamları için düzenlenen özel gösterisindeydi. Yaptığı konuşmada Gülen’in okullarına yaptığı ziyaretleri anlatan Bakan Çağlayan, “Gitmiş olduğum ülkelerde onların bulunduğu şehirlerdeki hiçbir okula gitmemezlik yapmadım” diye konuştu.
10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılış konuşmasını Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Prof. Dr.Mehmet Sağlam yaptı.
OLİMPİYATLARIN Afyonkarahisar etkinliğine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise burada yaptığı konuşmasında Gülen cemaatine ait okulların “şanlı bayrağımızı dalgalandırdığını” söyledi. Eroğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Türk devletleri arasında işbirliği konferansı yapmak için Kazakistan’a gittik. Baktık ki Türk okulları muhteşem bir şekilde oradaki insanlara İstanbul Türkçe’sini öğretmeye başlamışlar. Gurur duyduk. Dünyada 135 okulda şanlı bayrağımız dalgalanıyor. Birkaç sene önce Meksika’ya gittim. Orada da Türk okulunda şanlı bayrağımız dalgalanıyor. Bu ülkelere giden öğretmenleringerçekten dünyalıklarla alakası yok.”
BAYRAM ETTİLER
Buradaki programa katılanlar arasında; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, AKP milletvekilleri Halil Ürün, Mehmet Altay ve İsmail Güneş, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan da vardı.
Medyadan spora uzanan geniş bir yelpazedeki ünlüler teslimiyet içinde Gülen’in düzenlediği olimpiyatlar hakkında çok olumlu sözler söyledi FETHULLAH Gülen’in düzenlediği Türkçe Olimpiyatları hakkında konuşan değişik kesimlerden ünlü isimler olimpiyatları öve öve bitiremedi.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu olimpiyatlara her yıl “samimiyetle” katıldığını belirterek, RTÜK’ün “kamu spotu” sayarak tüm televizyonlarda ücretsiz yayımlanmasına ön ayak olduğu tanıtım filmi için şunları söyledi:
“Bu sene televizyondaki reklam kampanyası da beğendiğim anlatımdaydı. Bu demektir ki dünyada Türkçe öğrettiğiniz her çocuk bizim olumlu olumsuz bütün meziyetlerimizi vasıflarımızı, günahlarımızı taşıyan bir Türk evreninin parçası haline geliyor. Bu önemli gelişme. Bunu gerçekten takdir etmek ve arkasında durmak gerektiğini düşünüyorum.”
Reklam Yapımcısı Ali Taran olimpiyatlar “çok hoş”, oyuncu Hamdi Alkan “çok heyecanlı”, sunucu Ali Kırca da “Değişik, heyecan verici bir proje” dedi.
GEÇ KALMIŞIZ, İYİ Kİ BAŞLAMIŞ
Organizatör Ahmet San ise olimpiyatları geç fark etmekten yakınarak, “Dünyanın çeşitli ülkelerinde 500 bin talebe Türkçe öğrenmiş. Yabancılar bunu 17-18. yüzyılda başlattı. Biz geç kalmışız ama iyi ki de başlamış” diye konuştu.
Galatasaray Kulübü Eski Asbaşkanı Adnan Polat ise olimpiyatlarla ilgili düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Türkçe Olimpiyatları’nın ilk başladığı zamanlar olimpiyatlara katılan çocuklar iki elin parmakları kadardı. Şimdi dünya çapında. Türkçe’nin başka ülkelere yayılması ve Türk kültürünün öğretilmesi çok hoşuma gidiyor. Bu çok gurur verici.” CHP’li Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de organizasyonu “çok güzel ve yararlı bulduğunu” ifade ederek, mutluluğunu şu sözlerle anlattı:
“Birkaç defa izledim. O yüzden bu işe emek verenlere teşekkür ediyorum. Dünya ülkelerinde Türkçe konuşulması benim hayalimdi. Çok mutluyum.”
Yurt Gazetesi