konunun akisi icerisindeki tartismalara baktigimda etik olarak tartisma taraflari cokta uzakta degiller.. İslam ve İnsan basligina yakisan bir tartisma olmus..elensu bu konuyu acarken elbetteki allah rizasini gozetmistir..X arkadasimizda tepkisini elbetteki allah rizasi gozeterek yapmistir..cunku bu konular zaten kisisel konular degil inananlari yakinen ilgilendiren konulardir..ve elbetteki yanlis bildigimiz bir seye tepkilerimizi gosteririz taki bir uzlasma ve bir delil sunulana kadar...bu noktada elensu ve x e gonulden tesekkur etmek isterim...her iki tarafta anlayisla meseleyi cozmustur...ve bu tartismadaki hosgorunun bir orneklik teskil edecegini dusunuyorum tum tartisan ve birbirini yiyen kisiler icin...
kiyamet alametleri adi altindaki hz. isa a.s. in yeryuzune inmesine gelince..bu konuda kur'an da tam olarak belirtilen bir delil yoktur alimlerin gorusude bu sekildedir..hadislerde ise durum degisiktir..ve daha cok bu tip meseleler hadisler tarafindan bize aktarilmistir...elbetteki hadisler islamda bir kaynaklik teskil eder ve onemlidir..yalniz hz.isa a.s ile ilgili hadisler hakkinda genel olarak "mutevatir" olmadigina dair gorusler vardir. Yani bir hadisin delil olmasi icin ilk nesilden (ashabi kiram) itibaren bir cok ravi (rivayet eden) tarafindan aktarilmasi gerekmektedir. Boyle olmadigi takderde hadisin bir delil olarak kabul gormesi mumkun olmuyor. Hz. isa a.s. ile ilgili hadislerde bu anlamda kabul edilmemistir..bir goruse gore
ve tabi sadece bu mesele degil bir cok mesele ilgili farkli gorusler var ve tartisiliyor...ben sahsen bu ve buna benzer tartismalardan uzak olmaya calisiyorum..hz.isa a.s in gelme meselesi hangi zamana denk gelir gorurmuyum gormezmiyim acikcasi beni fazla ilgilendirmiyor...beni asil ilgilendiren ben o zaman denk geldigimde veya insanin kucuk kiyameti denilen olumle karsilastigimda buna hazirmiyim degilmiyim...inandigim dini ne kadar yasiyor ve ibadetlerimi hakkiyla ne kadar yapiyorum bunlar bu meseleden cok daha onemlidir...kiyamet alametlerinin varligi bir kenara biz kiyamete hazirmiyiz bunu sorgulamali ve ona gore kendimize ceki duzen vermeliyiz diye dusunuyorum..
Müslümanların vazifesi de ıslâhat için Mehdî'yi veya Hz. Îsâ'yı beklemek değildir, kötülüğü engellemek, iyilik ve güzellikleri yaymak, yaşamak ve yaşatmak için ellerinden geleni yapmak, canla başla çalışmaktır. Allah müminlerden, ıslâhatçıyı bekleyip beklemediklerini değil, bunun için kendilerinin ne yaptıklarını soracaktır.
isa a.s in kiyamet gunu yeryuzune inmesi imani bir mesele degildir..fakat hz. isa a.s 'in peygamberligine şeksiz ve şüphesiz inanmak imani bir meseledir...sevgi ve saygiyla..