Kendi İşini Kurmak İsteyen Engellilere

By_SEKOPY

_C*_Özel Harekat_
Kendi İşini Kurmak İsteyen Engellilere


ngelli bireyler, zaman zaman karşılaştıkları ayrımcı tutumlar, çeşitli toplumsal engeller ve kendi engel durumları nedeniyle çalışma hayatına katılmakta büyük zorluklarla karşılaşabilmektedirler.

Engelli bireyler, zaman zaman karşılaştıkları ayrımcı tutumlar, çeşitli toplumsal engeller ve kendi engel durumları nedeniyle çalışma hayatına katılmakta büyük zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Engelliler için istihdam kavramı sadece para kazanmak anlamına gelmemekte, sosyal hayata katılım, aidiyet duygusu, kendine güven ve benlik saygısının gelişmesi, psikolojik sağlığının korunması gibi farklı unsurları da içermektedir.

Engelli bireylerin korunması ve toplumsal hayata intibaklarını sağlayıcı tedbirlerin alınması Anayasamızın 61 inci maddesiyle güvence altına alınmıştır. Bu kapsamda özellikle 2005 yılında çıkarılan 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin temel sorunlarından olan istihdam ve toplumsal hayata katılım konularında özel düzenlemeler getirilmiştir.

Farklı yasal düzenlemeler ile birlikte toplumsal farkındalığın artmış ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından engellilere pozitif düzenlemeler daha çok yapılmaya başlanmıştır. Engelli bireylere görev alanı itibariyle pozitif yaklaşım gösteren kurumlardan bir tanesi de Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüdür.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü “Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Sayısal Oyunlar Yönetmeliği”hükümleri doğrultusunda gerçek ve tüzel kişilere bayilik imkânı tanımaktadır. İdare;18 yaşını bitirmiş ve rüştünü kazanmış olmak, yüz kızartıcı, hürriyeti bağlayıcı ve ağır ceza suçlarından hüküm giymemiş olmak ve bu suçlardan sabıkası bulunmamak ve akli engeli bulunmamak kaydıyla bayilik başvurularını değerlendirmektedir.

Bayilikle ilgili istenilen bu koşulların yanında, başvuruda bulunulan işyerinde en az 1 (bir) yıldır faaliyet gösteriliyor olması ve işyerinin, insan yoğunluğunun olduğu cadde üzerlerinde veya işlek bir sokakta ya da iş merkezlerinde bulunması gibi işyerleri ile ilgili koşullar da istenmektedir.

Ayrıca; Bayilik verilecek gerçek ve tüzel kişiler, gerekli şartları taşıyan başvuru sahipleri arasından kura yöntemiyle belirlenmektedir.

Ancak;

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak malul olan kamu görevlilerinin kendileri, hayatını kaybedenlerin ve malul olanların eşleri, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan çocukları, bir yıldır faaliyet gösteriyor olma ve kura çekilişi şartı aranmamaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 40’ını kaybetmiş olan gerçek kişilere ise, istenilen tüm koşulları taşıması şartıyla kura çekilişine tabi tutulmaksızın bayilikverilmektedir.

Bayilikler, gazete ve tekel bayilikleri, süpermarket, market, büfeler ile kuruyemiş, kırtasiye, cep telefonu, bilgisayar ve müzik kaseti satan işyerlerine ve sayılan bu işyerlerinde sabit Milli Piyango bayiliği, Spor Toto ve Ganyan bayiliği yapanlara verilmektedir.



Başvuru formuna eklenecek belgeler:

· Bayilik talep edilen işyerine ait vergi levhası, vergi dairesinden alınacak faal mükellefiyet belgesi

· İşyeri açma ve çalışma ruhsatı fotokopisi

(Tüzel Kişi başvurularında ilave olarak Ticaret Odası Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi) Başvurunun formunun alınacağı ve başvurunun yapılacağı yerler: Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü ile Milli Piyango İdaresi Şube Müdürlükleri

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından “Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Bilet Satış ve İkramiye Yönetmeliği” ” hükümleri doğrultusunda milli piyango bileti satış bayiliklerinde de aynı öncelikleri sunmaktadır.

Kendi İşini Kurmak İsteyen Engellilere : Engelli Haber
 
Üst