kemalizm Nedir

secret60

New member
Reaction score
0
Sanırım Türkiye'de Kemalizmle hesaplaşılmadan ne demokrasi, ne Kürt, ne de laiklik sorunu çözümlenebilir.. Resmi tarih, resmi ideoloji, derin devlet, her ne ise hepsi gelip burada düğümleniyor.

Sözünü ettiğim Kemalizm, Mustafa Kemal'le doğrudan ilgili de değil.. "Kemalizm" adına birçok grub tam birbirinin zıddı şeyler söylüyor. Kemalizm adına birbirini terbiye etmek istiyorlar.. Kemalizm bugünkü şekli ile, Mustafa Kemal adına, İsmet Paşanın sistematik hale getirdiği bir siyasi tutumu ifade eder..

Ecevit 6 ok üzerinde çalışıyormuş ve onun çağdaş yorumunu yapacakmış.. Ecevit CHP ile bağını yıllar önce koparmakla aslında doğru bir iş yaptı.. "Cumhuriyet (...) Partisi" diye bir partinin "devlet partisi" "rejim partisi" olacağını gördü ve DSP'yi kurdu.. Bugünkü CHP de, 6 ok'u klasik anlamda tanımlamaya devam ederek uzun süre yol alamaz.. "Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Cumhuriyetçilik, İnkılabçılık, Devletçilik" gibi kavramlar 1. Dünya Savaşı yıllarında kaldı. Türkiye'yi Hitler, Musolini ve Stalin'in biçimlendirdiği bir dünyada oluşan kavram ve kurumlar, devlet anlayışına kimse daha uzun süre mahkûm bırakamaz..

Paradigma iflas etti. Kemalistlerin artık bunu görmeleri gerek..

Prof. Köker'in dediği gibi, "Kemalizm" rasyonelse, aşılmaya razı olmalı. Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker'in de dediği gibi "Kemalizm bir din değildir". "Kendisini içten ve dıştan eleştiriye tabi tutarak yenilemesi gerek. Yenilediği zaman Kemalizm, Kemalizm olarak kalır mı? Kalmazsa da kalmaz..."

Esasen bugün Kemalizm denilen ideoloji ne kadar Mustafa Kemal'e ait o da tartışmalı.. En has Kemalistlerin bile "Ben Kemalist değilim" "Hangi Kemalizm" diye isyan ettiği bir dönemde Kemalizmi Mustafa Kemal'le irtibatlandırmak da sanıldığı kadar kolay bir iş değil..

Kemalizm sorunu aşılmadan, Türkiye'de insan haklarından, hukuk devletinden söz etmenin pratik bir faydası yok.. Derin devlet ve resmi ideoloji varlığını sürdürmeye devam edecek demektir..

Kemalizmi yaşatmak adına herkesin işi sulandırarak Kemalizm denen her ne ise onu bir muz ideolojisine dönüştürmek; aslında Mustafa Kemal'e yapılan en büyük haksızlık olsa gerekir..

Darbecilerin, 28 Şubat zihniyetinin, hilafeti kurtarma gayreti ile örgütlenen ve 1. Meclis'in açılış bildirisinde ifadesini bulan Kuva-yı Milliyenin mana ve mefhum olarak karşısında olan kadroların, Kemalizmi kendi iktidar ihtiraslarının sıçrama tahtası olarak kullanma gayretleri ile her köşeye bir heykel, her duvara bir resim asma gayretleri, halkın inancı, kıyafeti, düşüncesi üzerine ipotek koymaya kalkışmaları, YÖK rezaleti toplumu germeye devam etmektedir..

Kemalizm paravanının arkasına gizlenerek ahkam kesen güçlerin, bu istismarları devam ettiği sürece Ermeni meselesinin gerçeği de anlaşılamayacak, faili meçhul cinayetler, terör ve irtica yaygaralarının arkasındaki gerçek güçler de ortaya çıkarılamayacak..

Türkiye neden böyle.. Nasıl kaçamayanların ülkesi olduk, nasıl böylesine fakru zaruret içinde perişan olduk.. Bu kadar borç para nereye gitti, batık bankaları, soygun düzeni, medya, mafya, sermaye, siyaset ve bürokrasi arasındaki karanlık ve kanlı ilişkiler nerede başlayıp, nerede bitiyor, bunu anlamak kolay olmayacak.

"Kemalizme artık aşılması gereken bir tarihi fikirler bütünü olarak bakmamız gerek" diyen Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker bu konuda tek değil.. Köker, bazı kesimlerin "politik olarak yeni bir anlam yükü"yle Atatürk'ü yeniden gündeme getirmelerini, son dönemdeki küreselleşme cereyanlarına karşı "ulusal hassasiyetleri" öne çıkaran bir milliyetçi dalganın yükselişine bağlıyor. Köker, Kemalizmin bütün vurgusu taraftarlarının iddia ettiği gibi bir "aydınlanmacı rasyonalizm" ise, bunun ideolojik saplantılardan ve tarihsel "altın çağ" özlemi duymaktan veya "yeni biçimde bir dinsellik"ten uzaklaşmasını gerektirdiğini düşünüyor.

Evet. Eğer Kemalizm bir din, ya da dogma, bütün zaman ve mekanlarda geçerli tek doğa üstü bir güçse, o zaman bu bir inanıştır ve o zaman laiklik kuramına göre, bu yapıyı siyasetin dışına çekmek gerekir..

Bakalım Kemalist geçinenler hangisini tercih edecekler..

Kemalizmi kendi tarihi seyrine bırakmak gerek.. İlk modernleşme projesi mi idi, yoksa Osmanlı modernleşmesinin bir devamı mı idi.. Osmanlı'nın demokratik çoğulculuğu; cumhuriyetle, Almanya, İtalya ve Sovyet devrimini örnek alan yeniden tek particiliğe, tek adamlığa, Milli şeflik sistemine mi döndü? Bunu artık tarihçiler tartışsın.. Değer yargılarınız ne yönde olursa olsun, Mustafa Kemal, Kemalizm, cumhuriyet rejimi ve uygulamaları bu toprağın, bu halkın bir gerçeğidir.. Tarih övgü ya da sövgü kitabı değildir.

Tarihten ders alınır. Geçmiş toplumun ortak hafızası ve tecrübeler birikimidir.

Tarih kavga sebebi değil, geleceğimizi biçimlendirmede önemli bir referans olmalıdır.

Selâm ve dua ile.

06.11.2005 [ Vakit ]

Abdurrahman Dilipak

jtlxcz.jpg
kaynak

vay pislik ahlaksız vayyyy
akp li degilmi ne yapsa yeridir

dilipak önce dini inançlarımızı ortaya koyalım ondan sonra kemalizimden bahsedelim

senin kafadan bakınca Kemalizim İsmet Paşanın tutumu

peki senin kafadan bakalım o zaman İslamda yobaz anlayışın YORUMUDUR şuan islam adına hurafe yaşıyorsun haberin yok buna yapay(sunii) islam deniyor sayın dilipak

islam olarak yaşadığın bildiğin çoğu hurafe arapların örf adeti dir.yaşadığın islam yapay (sunii) dir..

ortaçağ karanlığını yaşayan avrupa rönesansla din adına yapılan sapıklıklardan kurtulmuştur

bu gün dinimiz siyasi malzeme olmuştur.dinimiz siyasetle kirlenmiştir.

sayın dilipak KEMALİZİM i ağzına alırken önce git abdest al ki böyle cenabet yazılar yazmayasın..

eeee kemalistler bütün yazabildikleriniz bunlarmı:biggrin
savunun kendinizi:durdurun

Ben herşeyi din çatısının altına sokan kemalizmi bile bu hale getiren kendisine boş yere yazması için köşe verilen yazar olan gazeteci olan sonra ressam olan necef, canakkaleden bin kat faziletlidir gibi bir söz eden söylediği her laf yalan çıkan örnek:
“... ingilizler, istanbul’dan 676 siyasi tutukluyu malta’ya sürdü.”
sürülenlerin tamamı 144 kişi
“cumhuriyet halk fırkasına karşı serbest fırkayı kuran kazım karabekir paşa...”
buna aranızda gülenler çoktur heralde.k. karabekir paşa, serbest fırkanın değil, 1924’te kurulan terakkiperver cumhuriyet fırkasının kurucularından biri ve başkanıdır.
birinci dünya savaşının insan zaiyatı 371.508.686 kişi idi.”
bu sözcüğe aranızda baya bir kişi kopmuştur heralde
“... m. kemal, anadolu’da halk ayaklanmasını örgütlemek için büyük miktarda para ile samsun’a gönderiliyordu... 300.000 altın para verilerek, anadolu’daki kurtuluş hareketini örgütlemek için gönderilmişti. m. kemal’in daha sonraki mektupları bunu doğrulamaktadır. bu mektuplar başbakanlık arşivi’nce yayımlanmıştır.”
gene desteksiz sallamış böyle bir mektup yok buna verilecek tek cevap olarak:hahahhahaha kopardın gene bizi abdurrahman
“büyük taaruz öncesinde, yurdun dört bir yanındaki generaller ve ankara hükümeti ile yakın işbirliği içindeki askeri erkan, bölgeye intikal ederek, hareketin komuta merkezini oluşturmuş ve 4 gün süren büyük taaruzdan sonra, zafere ulaşılmıştı!”
acaba bu ne demek bana açıklarmısınız?
benim gömleğimin rengi nedeniyle anayasa beni engelliyorsa, burada değişmesi gereken benim gömleğimin rengi değil, anayasadır, anayasa'nın temel ilkeleridir gibi saçma bir laf söyleyen ve yeniden hepimizi koparan ve kendisini stand up yapmaya çağırdıgımız kişi
32. gün programında yaşasın şeriat diye bağıran
bir kişiye karşı benim hiç bir cevabım ilişkim muhabbetim hatta düşüncem bile olmaz....!!!!

eeee kemalistler bütün yazabildikleriniz bunlarmı:biggrin
savunun kendinizi:durdurun

mustafa kemal olmasa sen onun yolu olan kemalizme boylece laf atabilcek miydin ki e be kendini bilmez?

caminin yerine kilise olcaktı , ismin mehmet yerine chris olucaktı, hala konusur musun bi de pişgin pişgin?

Kemalizm paravanının arkasına gizlenerek ahkam kesen güçlerin, bu istismarları devam ettiği sürece Ermeni meselesinin gerçeği de anlaşılamayacak, faili meçhul cinayetler, terör ve irtica yaygaralarının arkasındaki gerçek güçler de ortaya çıkarılamayacak..

Evet. Eğer Kemalizm bir din, ya da dogma, bütün zaman ve mekanlarda geçerli tek doğa üstü bir güçse, o zaman bu bir inanıştır ve o zaman laiklik kuramına göre, bu yapıyı siyasetin dışına çekmek gerekir..

kemalist gecinen birçok kişinin foyasını ortaya cıkaran yazı

kemalist gecinen birçok kişinin foyasını ortaya cıkaran yazı

foyası derken? pardon ama orda çıkardığı bir foya yok gene herşeyi dine bağlamış kemalizmi bile dine bağlayan bir insandan bir foyayı ortaya çıkarmasını beklemek zor olur..ayrıca kemalizm ne bir din yada dogmadır kemalizm bir düşünce yapısı bir his bir amaç bir gelecektir...

biraz mantık sahibi olan ülkenin durumundan haberdar olan ulkenin durumunu bırak bu forumdaki gerek avatarı olsun gerek konuşmaları olsun birçok kişinin durumunu bilen herkes bu yazıya hak verir

Kemalizmi bunun gibi dini somurerek para kazanan satılmış yazarlardan ogreneceginize bu olguyu yaratan insandan MUSTAFA KEMAL ATATURKten ogrenin...

Hem adı ustunde KEMALİZM.....

İSMETİZİM yada BAYKALİZM degil...

Ataturk'un hicbir hatasını bulamayıp inonu ve baykalın hataları uzerine kemalizme saldırmaya kalkmayın cok komik oluyor...

Bana Ataturk'un dusunce yapısındaki hatalarla gelin.(Tabi bulabilirseniz.)

Ben nedense bu gune kadar bir tane insan evladını Ataturk su yanlısı yapmıstır derken duymadım...

Bazı arkadaslar da zevke gelip cevap verin bakalım diye bagırıyor... (A.M.Y_28 arkadasımız da ne denli sacmaladıgını gormus olsa gerekki bu mesajını sildi...)

Asıl siz bunlara cevap verin ve bana KEMALİZM adına Ataturk'un yaptıgı bir yanlısı soyleyin (İsmet İnonunun degil Deniz baykalın degil ATATURK'UN)

kemalizm i tanımlayan kim ...

yobazın biri çıkmış diyorki '' Kemalizim İsmet Paşanın Tutumudur ''

-bir ateiste İSLAM YORUMU YAPTIRMAK ne kadar KADAR SALAKÇA ysa
-bir yobazında KEMALİZMİ yorumlaması okadar salakçadır

-itibar edilecek bir yönü yok

-yobazlar paşamıza saldırmaya devam ediyor

Kemalizm konusu daha önce burda konuşuldu.
Ama konu yeniden geldi ben tekrar fikir belirteyim:
Kemalizm atatürkün hedefleri doğrultusunda ülkeyi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma idealidir.

Bir de kemalistçiler var ki bunların bu güne kadar ne atatürkle ne de milletle barışabildiklerini görmedim.

Genel özellikleri ise bulundukları mevkilerde kalabilmek için siyasette, iş dünyasında ve bürokraside kemalizm tüccarlığı yaparlar.Ayıplarını örtmede atatürkü bir silah gibi kullanırlar.

Yanlışlarını yakalarsanız,kuyruğuna basılmış kediler gibi feryat ederler.

En klasik feryatları ise laiklik ve ataürk elden gidiyordur.

Ayrıca cumhuriyetinde bekçileridir.Ama koruduklarını söyledikleri cumhur nedense hiç bir zaman onları sandıktan çıkarmaz.Aksine hep en dibine gömer

bakayım konu neymiş. kendince kemalizm uydurup arkadan Atatürk düşmanlığı yapmak. yakışır dilipak amcama. yorum yapayım; ananıda al git lan! anladınız siz bunu. saygılarımla...

kemalist sen ne olursa olsun kendini savun nede olsa kemalistsin hatasızsın

işte budur arkadaşlar

kemalist olunca kendini dokunulmaz hatasız doğa üstü bişey zannediyor kemalist arkadaşımız

işte budur arkadaşlar

kemalist olunca kendini dokunulmaz hatasız doğa üstü bişey zannediyor kemalist arkadaşımız

Sen bana cevap ver...

Ataturk dusmanıyım ÇÜNKÜ....... De bana...

Ataturk bunu bunu yapmıstır oyuzden sevmiyorum de...

Ama oyle uzaktan caktırmadan camur atmakla foyan ortaya cıkmayacak sanma...

Hani biraz once zevke gelip bagırıyordun ya aynen o edayla cevap ver bana...

işte budur arkadaşlar

eğer kemalist arkadaşı sadece yorumundan böyle bir kişiliği oldugunu anladıysan kahin gibi birşeysin heralde...

yada direk sallamışta olabilirsin...Ve dini kullanan bir kişi olup kendimi dokunulmaz görüceğime kemalist olur kendimi dokunulmaz görürüm(ne kadar öyle birşey görmesemde)...

zevke gelip bağıran sensin bunu eski mesajlarından cok iyi biliyorum

tmm sensin kemalist olduğun için herşeyde haklısın

ve biraz kendin ol istersen kemalist kavramının arkasına saklanıp ahkam kesme

eğer kemalist arkadaşı sadece yorumundan böyle bir kişiliği oldugunu anladıysan kahin gibi birşeysin heralde...

yada direk sallamışta olabilirsin...Ve dini kullanan bir kişi olup kendimi dokunulmaz görüceğime kemalist olur kendimi dokunulmaz görürüm(ne kadar öyle birşey görmesemde)...

kardeşim ne dini kullan ne kemalistliğin arkasına saklanma kendin ol

eğer kendin olsan böyle şeyler tartışmayız

Sen bana cevap ver...

Sen atatürkü koruma kanunundan habersiz galiba.
ne yapmaya çalışıyprsun?

Arkadaşı tahrik edip,suç mu işletmek istiyorsun.
İşte ben hep bunu sölerim,Kemalistim der çıkarlar.Sonra onun üzerinden insanların kuyusunu kazarlar.

Diyorumya siz kemalist değil, onu kullanan kemalistçilersiniz.

Sen bana cevap ver...

atatürk düşmanı degilim kemalist düşmanıyım sizin düşmanınızın
siz neye dogru derseniz o yanlış
neye yanlış derseniz o dogrudur

Geri