Kemalistler ilah ister ..//////

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0

Kemalistler ilah ister

Can Dündar’ın ‘Mustafa’ adlı filmini henüz izleyemedim, çünkü gösterime girdiğinden beri memleket dışındayım. Ama hakkında yapılan yorumları ilgiyle okuyorum. Bunlardan, Dündar’ın iyi bir iş çıkardığı anlaşılıyor. Deniz Baykal filmi hiç sevmediğine, bazı ulusalcı yazarlar ‘İzlemeyin, izletmeyin, çocuklarınıza göstermeyin’ dediğine göre, ortada kayda değer bir yapım olmalı.

Anladığım kadarıyla Dündar’ın yaptığı, resmi ideolojiye göre ‘Ulu Önder’ gerçekliğe göre ise hepimiz gibi ölümlü ve kusurlu bir insan olan Mustafa Kemal’in hayatından bazı sıradışı kesitler vermek olmuş. Buna karşı çıkanlar ise, ‘Atatürk’ü böyle gösteremezsiniz, çok içen, muhteris, melankolik bir insan gibi tasvir edemezsiniz’ diyor. Ancak Atatürk’ün gerçekten de öyle birisi olmadığına dair ortaya bir delil koymuyorlar. Örneğin, ‘filmdeki şu sahne gerçek dışıdır, bunun kanıtı da filancanın anılarıdır, falanca tarihçinin çalışmasıdır’ diyen bir yorumcu duymadım. ‘Mustafa’ya tepki gösterenler, ona, kafalarındaki ‘Ulu Önder’e birebir uymadığı için kızıyorlar.

Bu durumda karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor: Bir tarafta Kemalistlerin zihinlerinde yaşayan ‘Atatürk’ var, diğer tarafta ise gerçek dünyada var olan ‘Mustafa’. Bu ikisi arasındaki farkın azıcık deşilmesi bile, Kemalistleri çileden çıkarabiliyor. Çünkü onlar, hiçbir hatası ve zaafı olmayan, her şeyi doğru bilen, her işin başına doğru bir ilke koyan insanüstü bir varlığa ihtiyaç duyuyorlar. Buna ‘ilah’ demek de hiç abartılı olmaz. Zaten Kemalist literatür, Çankaya’yı Kábe ile kıyaslayan ya da ‘Samsun’da karaya çıkan ilah’a selam duran incilerle doludur.

Bu ‘ilah’ın korunması için gereken ‘zihin kontrolü’ o kadar katı ki, aslında kendini ‘Atatürkçü’ sayan ama biraz olsun gerçek ‘Mustafa’yı bulmak isteyenler bile aforoz edilmekten kurtulamıyor. Baksanıza, tartıştığımız filmi yapan kişi bir İslamcı, Kürtçü veya ‘iç düşman’ kontenjanından bir başka vatandaş değil. Can Dündar! Ama onun buğulu gözlerindeki Atatürk sevgisi bile ‘kesmiyor’, sadece ‘sevgi’ değil aynı zamanda ‘tapınma’ isteyen Kemalistleri.

Eğer bugün yeryüzünde Kuzey Kore ile birlikte bir de sadece bizde kalmış olan bu ‘Ulu Önder kültü’nü aşabilir, bu toplu cinnetten kurtulabilirsek, sorunlarımızı çok daha kolay çözebiliriz. Mesela özgür dünyada sadece bizde var olan despot ve ayrımcı laiklik anlayışını değiştirebiliriz. Anayasa Mahkemesi bu laiklik anlayışının kılına dahi dokunamayacağımızı, çünkü sırtını ‘Ulu Önder’in sonsuz bilgeliğine yaslamış olan ‘asli kurucu iktidar’ın buna izin vermediğini söylüyor. Ama bir bakıyoruz ‘Mustafa’ya, görüyoruz ki bu laiklik anlayışı öyle insan-üstü bir bilgelik, mutlak bir doğru filan değilmiş. Küçük Mustafa’nın hocası Kaymak Hafız’dan yediği bir dayağın ‘intikamı’ ve daha kimbilir hangi psikolojik faktörler varmış, bu 80 yıllık otoriter doktrinin kökeninde.

Gerçek şu: Atatürk de, tüm diğer Ademoğulları gibi, yaşadığı tecrübelerle ve devrinin fikirleriyle yoğrulmuş bir insandı. Kuşkusuz çok zeki, çok başarılı, dahası çok da vatanseverdi. Ve çok büyük işler başardı. Bu yüzden de biz Türklerin saygısını fazlasıyla hak ediyor. Ama fikirleri ve politikaları ilelebet geçerli olmadığı gibi, bazıları kendi devri için bile hatalıydı. Zaten bazı hatalarını kendisi de hayatta iken gördü ve bir kısmından geri adım attı.

İnsan ruhundaki ‘tapınma’ ihtiyacını ait olduğu metafizik alan yerine ölümlü bir insana odaklayan Kemalistler ise, bizi bu hataların içine gömüyor, onları, bırakın değiştirmemizi, sorgulamamıza bile izin vermiyorlar. Bugün Türkiye’nin önünü tıkayan en büyük engel bu.

http://www.habervaktim.com/yazar/8852/kemalistler_ilah_ister.html

İzlemediği bir film hakkında yorum yapma hakkını kendinde gören bir adamın yazdıklarını okumadan yorum yapmamı pek yadırgamazsın sanırım...

Aslında yorum yapmaya bile gerek yok çünkü Atatürk'ün bu vatan için yaptıkları ortadadır...

Bunları yorumlamak zaten başlı başına ona yapılan bir hakarettir...

gerçekten bir konu hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapan bir yazarın yorumu ne kadar ciddiye alınır bunu bir kere düşünmek gerekir. bu olay suna benzemektedir (( bekara kadın boşamak kolaydır))

gitsemmi acaba filme ?

İzlemediği bir film hakkında yorum yapma hakkını kendinde gören bir adamın yazdıklarını okumadan yorum yapmamı pek yadırgamazsın sanırım...

Aslında yorum yapmaya bile gerek yok çünkü Atatürk'ün bu vatan için yaptıkları ortadadır...

yorumlamayı bile yasaklamak çok ayıp değilmi ? hemde ATATÜRKE karşı...

nerde kaldı fikri hür ,irfanı hür,vicdanı hür TÜRK MİLLETİ??? cevabın varmı? yoksa tabulaştırmaya devammı? dogmalardan nefret eden bir adamı dogma yapmaya hakkınız varmı,,kimden alıyorsunuz bu cüretide MUSTAFA Kemali YORUMLAMAKTAN ALIKOYUYORSUNUZ..Çok ayıp yadırgadım valla kemalistleri...

nerde kaldı fikri hür ,irfanı hür,vicdanı hür TÜRK MİLLETİ??? cevabın varmı? yoksa tabulaştırmaya devammı? dogmalardan nefret eden bir adamı dogma yapmaya hakkınız varmı,,kimden alıyorsunuz bu cüretide MUSTAFA Kemali YORUMLAMAKTAN ALIKOYUYORSUNUZ..Çok ayıp yadırgadım valla kemalistleri...

Tarih somut ve nettir...

Bunu yorumlamak istiyorsan sen yapabilirsin...

birileri ( önder sav) hz.peygambere laf atınca hiç kimse bisi demiyo konu m.k.a olunca herkes vatan millet sakarya..
bu ne çelişki?
nereye gidiyoruz.. unutmayın atatürk bu vatanı dini sayesinde imanı sayesinde kurtardı..
yaşasaydı sizden UTANIRDI emin olun...

tabulaştırma nasıl oluyor bir anlatsanda dinlesek
yorum yapabilmek için önce bilmek gerekir
kimsenin kimseye yasak koymaya yetkisi yok
ama sen filmi izlemeden yorum yapanları yadırgasan önce
yorummu yapmış oluyor yoksa sabit fikirlimi
yoksa tabulaştırdığı sabit fikirlerini bize yorum diye yutturmayamı kalkıyor
hangisi
birde siz Mustafa KEMAL ATATÜRK'ü bile eleştiriyorsunuz
ama kendiniz eleştirilince
dogma tabulaştırma vs. vs. vs.
siz neyi tabulaştırmış oluyorsunuz hiç düşündünüzmü?

filmi bende izlemedim ama çok ucuz bir yorumcu olduğunu söylemeliyim loopused zira başkalarının yorumlarına bakarak ATATÜRK gibi dünyaya kendini "memleketimizin" en kötü döneminde ispatlamış dönemin liderlerinin adından dahi diye bahsettiği birinin ATATÜRK' ün arkasından böyle konuşma cesareti gösteriyorsun. üstte memleketimizin kelimesini tırnak içine almamın sebebi memleketim işte üzerinde senin gibi kendini ve ATA sını bilmezlerde var.

Yorumlayan yok zaten..O da almış olanı filme aktarmış..Ama bazıları tarihi kabullenmek yerine; "Atatürk sigara alkol gibi kötü şeyleri kullanıyordu yani hataları da vardı ama zekası ve vatanseverliği büyük bir lider yapıyor onu diye anlatabilir....Ama yok illa Atatürk ya hatasız olacak..Hatasız kul olmaz diye şarkısı bile var ya..E hatasız olunca kul olmuyo yani Tanrı mı oluyo..=)...

Ya can dündarı bilmem adam filim yapıcam diye çıkmış bişeyler yapmış emeğidir saygı duyarım filime de bi gidip bakmaya fırsatım olmadı ama yukardaki yorumu filme bakmadan da söyleyebilir çok kişi...Adam doğru diyor...Kemalistim ben deyip Atatürk'ü ilahlaştırıyor...Halbükü fikirlerini ele alsak, incelesek, hatta olur ya içimizden daha büyük bir lider daha çıkar belki...Hataları varsa Atanın düzeltir şurda bir eksiği kalmış der tamamlar...Olamaz mı...Ama kimine göre olamaz..Çünki o zaten hiç hata yapmamaıştır..KEza Peygaber Rasulullah (s.a.v.) daki hata yapmış Allah'dan bir çok kez ihtar almıştır ama Atatürk peygamberin de üstünde olunca o hata yapamaz...=)...

Kemalistler diye bir guruba hitam etmemek gerek..Belkide vardır böle düşünmeyenleri de ama var malesef Atatürkü benimsiyorum, seviyorum diye ortalıkda gezen ve böyle onu yüceltecem derken yarden yere vuran....

Dicek bişey yok...Zamanla düzelicektir her katı düşünce...Düzelmeyeni de Cehennem ateşinde düzeltirler Alim Allah...=)...Gerçi kim takar cehennemi..NAsılsa onların tanrısı Atatürk..Orda torpilliler..Türk müsün.. geç cennet..=)...Töbe töbee yaa...

birileri ( önder sav) hz.peygambere laf atınca hiç kimse bisi demiyo konu m.k.a olunca herkes vatan millet sakarya..
bu ne çelişki?
nereye gidiyoruz.. unutmayın atatürk bu vatanı dini sayesinde imanı sayesinde kurtardı..
yaşasaydı sizden UTANIRDI emin olun...

tabi tabi adı gibi fikirleride karanlık olan biriylede gurur duyardı değilmi. ayrıca müslümanlığımın hiç kimseye ne faydası ne zararı vardır. sen değilsin benim dinimi savunacak olan. kendim savunurum.

Yorumlayan yok zaten..O da almış olanı filme aktarmış..Ama bazıları tarihi kabullenmek yerine; "Atatürk sigara alkol gibi kötü şeyleri kullanıyordu yani hataları da vardı ama zekası ve vatanseverliği büyük bir lider yapıyor onu diye anlatabilir....Ama yok illa Atatürk ya hayasız olacak..Hatasız kul olmaz diye şarkısı bile var ya..E hatasız olunca kul olmuyo yani Tanrı mı oluyo..=)...

Ya can dündarı bilmem adam filim yapıcam diye çıkmış bişeyler yapmış emeğidir saygı duyarım filime de bi gidip bakmaya fırsatım olmadı ama yukardaki yorumu filme bakmadan da söyleyebilir çok kişi...Adam doğru diyor...Kemalistim ben deyip Atatürk'ü ilahlaştırıyor...Halbükü fikirlerini ele alsak, incelesek, hatta olur ya içimizden daha büyük bir lider daha çıkar belki...Hataları varsa Atanın düzeltir şurda bir eksiği kalmış der tamamlar...Olamaz mı...Ama kimine göre olamaz..Çünki o zaten hiç hata yapmamaıştır..KEza Peygaber Rasulullah (s.a.v.) daki hata yapmış Allah'dan bir çok kez ihtar almıştır ama Atatürk peygamberin de üstünde olunca o hata yapamaz...=)...

Kemalistler diye bir guruba hitam etmemek gerek..Belkide vardır böle düşünmeyenleri de ama var malesef Atatürkü benimsiyorum, seviyorum diye ortalıkda gezen ve böyle onu yüceltecem derken yarden yere vuran....

Dicek bişey yok...Zamanla düzelicektir her katı düşünce...Düzelmeyeni de Cehennem ateşinde düzeltirler Alim Allah...=)...Gerçi kim takar cehennemi..NAsılsa onların tanrısı Atatürk..Orda torpilliler..Türk müsün.. geç cennet..=)...Töbe töbee yaa...

son paragrafındaki bahsettiğin şeyler beni çok korkuttu zira sen misin cehenneme gidecek olana karar veren. bırakın artık Allah(c.c) ve peygamber (s.a.v) adına konuşmayı yeter bir müslüman olarak beni en çok bu incitir.

filmin o kadar çok tartışması yapıldıki izlemiş kadar oldu bazıları kanımca loopused arkadaş bu baglamda konuştu söylediği seylerin bi çoğuna katılıyorum örneğin filmde hatalı yanlış bişey varsa onu söyleyin tamam diyelim ama yalan yok yanlış yok eeeee siz neyi eleştiriyosunuz o zaman ne kızıyosunuz loopsed arkadaşın ilahlaştırma tezini dediğini haklı çıkarıyosunuz işte ayrıca yıllardır yalan yanlış bilgilerlede insanları kandırdınız bunların açığa çıkmasındanmı korkuyosunuz.bunlardan biri film de açığa çıktı oda şu; yıllardır hep vahdettinin m.kemalin samsuna çıkışını engellemeye çalıştığı hatta bundan dolayı vahdettini vatan haini gibi gösterdiği oysaki filmde bizzat vahdettinin emriyle gidiyo.buda bizzat m.kemalin agzından belgeli.bugün hala tarih kitaplarında bu yanlış yazılı.bu gün birilerine dogmatik düşünceleriniz var siz tabularla yaşıyosunuz derken hatta gerici örümcek beyinli derken bugün aynısını siz yapıyosunuz bundan daha iyi dogma olurmu. nihayetinde oda bir insan onunda hissleri, nefsi ,ve belki ihtirasları ve korkuları var bunları yok demek tabulaştırmak insan üstü bir yaratık haline getirmek işte gericilik ve dogmatik düşünce budur.bakın imkanınız olsa arkadaşın fikrini söyleme özgürlüğünü bile elinden alacaksınız 1-herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil.2-sizin gibi düşünmeyen herkes hain değil 3-bu filmi yapan can dündar sizden daha az atatürkçü değil bunları unutmayarak konuşun.ayrıca konuyuda uzatmaya gerek yok .

Amerikan Uşakları Bu ülkeyi ayakta tutan Atatürk'ten miras kalanlardır...
Durduk yeremi çıktı amekalı şeyh...
durduk yere mi çıktı akp...
durduk yere mi çıktı BOP....
Taşeronluğu bırakın...
azcık düşünün...
Şu an Atatürk tartışılıyorsa amacı bellidir...
torunlarınız hesap soracak sizden....

Amerikan Uşakları Bu ülkeyi ayakta tutan Atatürk'ten miras kalanlardır...
Durduk yeremi çıktı amekalı şeyh...
durduk yere mi çıktı akp...
durduk yere mi çıktı BOP....
Taşeronluğu bırakın...
azcık düşünün...
Şu an Atatürk tartışılıyorsa amacı bellidir...
torunlarınız hesap soracak sizden....

bir senin üzerindeki yorum yapan ahmert'in yorumuna bak ,bir de seninkine bak..aradaki farkı gör.konu belli senin bahsettiğin şey ne alaka dedirten cinsten,hep slogan hep slogan..ama yürümüyor işte..slogan atmakla olsaydı...ona buna uşak diyerek çamur atmak çözüm değil,uşaklığı kominist rusyaya,kapitalist abd ye,yada beşeri bir sisteme yapacak değiliz..ALLAH'a kul,rasülüne köle olma derdindeyiz,başarabildiğimiz ölçüde tabi..''başkada bir kulluk yada terbiye, boyunduruk tanımıyorum'' demek boynumuzun borcudur.

Ahmet Kİm Sen Kİmsİn Yav...
Okumam Yazmam Var Çok ŞÜkÜr...
Slogan Mlogan...
GeÇmİŞten Kalan Kİnlerİnİzİ Kusmayin...
12 EylÜlÜ Yapanlarin Kullananlarin MaŞasi Olmayin...
Birakin TaŞeronluĞu Azcik Okuyun Dİnleyİn DÜŞÜnÜn...

tabi tabi adı gibi fikirleride karanlık olan biriylede gurur duyardı değilmi. ayrıca müslümanlığımın hiç kimseye ne faydası ne zararı vardır. sen değilsin benim dinimi savunacak olan. kendim savunurum.

son paragrafındaki bahsettiğin şeyler beni çok korkuttu zira sen misin cehenneme gidecek olana karar veren. bırakın artık Allah(c.c) ve peygamber (s.a.v) adına konuşmayı yeter bir müslüman olarak beni en çok bu incitir.

Arkadaşım yenisin belli ama merak etme çok şükür onun idrakındayız...Benim belirtmek istediğim de o zaten..Düzelmek istemeyip de Allah'ı inkara devam edenlerin düzeltileceği son yer demek istiyorum...
Neyse kaymasın konu...

Atrıca boris kardeşim...Okuyor ve dşünüyoruz...Bilhakis sizden yani bizi Atatürkü sevmeyenler olarak ilan eden sizlerden daha çok okuyoruz...Gayemiz Atatürkü yermek de değil..Sadece Atatürkü tanımak...Az da olsa, olan hatalarını da fakedebilmek ve bu hatalara düşmeden ilerlemek...Bu maksatla belkide bizler daha çok okuyor ve dinliyoruz...Ama bazıları duymak istemediği için laflarla ezmeyi deniyor bazı şeyleri..Ancak kaçarı yok Tarih yüze çıkar...Ki tarihi ders çıkarmak ve öğrenmek için kullanması gereken bizler sadece övünç ve gurur tablosu olarak kullanıyoruz...

AHMET KİM SEN KİMSİN YAV...
OKUMAM YAZMAM VAR ÇOK ŞÜKÜR...
SLOGAN MLOGAN...
12 EYLÜLÜ YAPANLARIN KULLANANLARIN MAŞASI OLMAYIN...
BIRAKIN TAŞERONLUĞU AZCIK OKUYUN DİNLEYİN DÜŞÜNÜN...

bak kardeş,,olmadıklarımıda olduğumuda yazmışım yukarda,hala bir yerin taşeronu olmakla hakaret arzuluyorsan kem söz sahibinindir,ayrıca biz terfi ettik taşeronluğu ipçi perinçeğe,dtpkkllılara,askeriyede çöreklenmiş çetelere,siyasetteki eyyamcılara bırakalı çok oldu,biz artık müteahhitliğe başladık,yeni bir ufkun yeni bir anlayışın sorgulamanın ve yüceltilecek değerle ,yere batırılacak tağuti anlayışların envanterini tutmaktayız.

ayrıca değiştirdiğin mesajın aslı burada _lanlı _lunlu çıkmışş.yazdığını tükürmeki silip oynama yapmana gerek olmasın:)

Hep Bir KLişe Vardır KLasik BeLgeseLLerde Kahraman Herzaman Yalnızdır İçki Sigara İçer İçer EfkarLanır İtiLir KakıLır Vs.. Hadi Bunu AnLayabiLiyorum Bir Derece Ama Bu FiLm ÖyLe BöyLe Bir Konuyu ELe ALmıyor Bazı OLayLarı OLduğu Gibi Vericem Adı ALtında İşin Tabiri Caizse B.kunu Çıkarmanın ALemi Varmıdır?

Bu İnsan Kimdir ÜLkeyi Düşman İşgaLinden Kurtaran Bir ULusaL Kahraman Yani Herkesin Kahramanı Sen Bu İnsanı Basit Sıradan Bir İnsan Gibi HaLka Göstermeye KaLkarsan İşte Bu OLmaz Zaten Bence Bu FiLmdeki AsıL Büyük Hata Bu...

Sen ÜLkenin ULusaL Kahramanını Yaptığın Kendince Gerçekçi YorumLarLa SıradanLaştıramassın!!!

Sana Bu Hakkı Kimse Vermiyor!!!

bak kardeş,,olmadıklarımıda olduğumuda yazmışım yukarda,hala bir yerin taşeronu olmakla hakaret arzuluyorsan kem söz sahibinindir,ayrıca biz terfi ettik taşeronluğu ipçi perinçeğe,dtpkkllılara,askeriyede çöreklenmiş çetelere,siyasetteki eyyamcılara bırakalı çok oldu,biz artık müteahhitliğe başladık,yeni bir ufkun yeni bir anlayışın sorgulamanın ve yüceltilecek değerle ,yere batırılacak tağuti anlayışların envanterini tutmaktayız.

ayrıca değiştirdiğin mesajın aslı burada _lanlı _lunlu çıkmışş.yazdığını tükürmeki silip oynama yapmana gerek olmasın:)

NE GÜZEL İŞTE AYNI TORBADASINIZ ...
SAYDIĞIN KİŞİLERLE AYNI TORBADA OLMAK SANA NE KADAR MUTTLULUK VERİYOR HER HALİNDEN BELLİ ...
HATTA DİYORSUN Kİ BİZ ONLARI ATLADIK...ÜST TORBAYA ÇIKTIK...MALUM 7 KAT VAR...SEN ANLAMIŞIN BENİM DEDİĞİMİ YERİNE ULAŞMIŞ...

Geri