Kat Karşılığı Inşaat Sözleşmesinin Feshi Ile Tazminat Alacaklarının ödetilmesi Istemi

fells2

Banned
T.C. YARGITAY
15.Hukuk Dairesi

Esas: 2005/2647
Karar: 2005/3147
Karar Tarihi: 25.05.2005

ÖZET: Taraflar arasındaki sözleşmenin cezai şart başlıklı 8.maddesinde, yüklenici gecikme nedeniyle sözleşmenin feshine sebebiyet verdiği takdirde kira tazminatı dışında dükkanın teslim tarihindeki rayiç bedelinin %30 tutarını ceza olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder hükmüne yer verilmiştir. Taraflar ifaya ekli cezai şartın ve seçimlik cezanın fesih halinde dahi ödeneceğini kararlaştırmışlardır. Sözleşme feshedilse dahi her iki cezai şartın da ayrıca ödeneceği kabul edildiğinden davacı aylık 20 milyon TL ceza isteminde de haklıdır.


(818 S. K. m. 158, 355)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edildikten sonra gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: Dava kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ile tazminat alacaklarının ödetilmesi istemiyle açılmış, davalı cevap vermemiş, mahkemece sözleşmenin feshine, %30 cezai şartın tahsiline; kira mahrumiyeti isteminin reddine karar verilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasındaki sözleşmenin cezai şart başlıklı 8.maddesinde, yüklenici gecikme nedeniyle sözleşmenin feshine sebebiyet verdiği takdirde kira tazminatı dışında dükkanın teslim tarihindeki rayiç bedelinin %30 tutarını ceza olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder hükmüne yer verilmiştir. Görülüyor ki taraflar B.K.nun 158. maddesinin aksine ifaya ekli cezai şartın ve seçimlik cezanın fesih halinde dahi ödeneceğini kararlaştırmışlardır. Sözleşme feshedilse dahi her iki cezai şartın da ayrıca ödeneceği kabul edildiğinden davacı aylık 20 milyon TL ceza isteminde de haklıdır. O halde davadaki taleple bağlı kalınarak 16.3.1997 tarihinden itibaren dava tarihine kadar gerçekleşen aylık 20 milyon TL gecikme tazminatı isteminin de kabulüne karar verilmesi gerekirken sözleşme bir yana bırakılarak genel hükümler uyarınca bu kalem isteğin reddi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 25.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
Üst