Kartta asgari tutar yüzde 40'a çıkabiLecek

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde 40'a kadar çıkarıLabilecek. Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen nakit çekim yapamayacak

101217-kredikart%C4%B1kapak1.widec.jpg

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan, ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik ile halen yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı, yüzde 40'a kadar yükseltilebilecek.

Yönetmelikte, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Mevcut kredi katları ile yeni alınacak kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak.

Buna göre, ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirası'na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25'inden, limiti 15 bin Türk Lirası'ndan 20 bin Türk Lirası'na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30'undan, kredi kartı limiti 20 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak.

Ödenmesi gereken asgari tutarın, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirası'na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25'inden, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirası'ndan 20 bin Türk Lirası'na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30'undan, kredi kartı limiti 20 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebilecek.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, yeni verilecek kredi kartları hariç olmak üzere, asgari ödeme oranlarının bugünden itibaren 24. aya kadar, kredi kartı limitlerine göre en az yüzde 22 ile en çok yüzde 35'e kadar artırılmasını öngören bir intibak süreci uygulanacak.

Yönetmelik kapsamında, yapılan bir başka değişiklikle şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu tutuldu.

NAKİT ÇEKİMİNDE DİKKAT

Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.

Öte yandan yönetmeliğin, bu maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girerken, diğer maddeler bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

- KayNaK -

Ekli dosyalar

• 101217-kredikart%C4%B1kapak1.widec.jpg
    101217-kredikart%C4%B1kapak1.widec.jpg
    7.3 KB · Görüntüleme: 8,568
Bazılarının başı fena yanabilir.
Acil para lazım oldu galiba devlete.

Bence güzel bir uygulama...sonucta büyük bir çoğunluk...Asgari ödeyerek çözüyor işi...ben ona hiç taraftar değilim ayrıca eski bir bankacı da olarak...bankanın size verdiği limit önemli değil..sizin limitiniz nedir..ona bakacaksınız..!..İlk başlarda biraz sıkıntı yaratcak ama..bakalım ne olacak sonucu..bu arada kredi kartlarından devlete giden hiçbirşey yoktur...siz 100TL harcarsanız...o ekstrenizde 100TL olarak gözükür ve banka bunu ister sizden..düzenli ödemelerde böyledir...

bizim gibi kart kullanmasını bilmeyen(çok sancısını çekmiş biri olarak bende dahil) insanlar için başka çare yok. gayet güzel bir uygulama. Ayrıca unutmayınki bankalar bu kartlardan en çok karı düzenli ödeme yapamayan. Yani ekonomik sıkıntı içinde olan insanlardan kazanıyor. Yoksa herkez düzenli ödeme yapıp faize düşmese bankalar aç kalır manzallah...!!! Bu saatten sonra hiçbir özel bankadan ne kredi kartı nede kredi almamaya kesin kararlıyım. Şimdi sebebini anlatmaya kalksam sayfalar sürer. Bu düzene bankalar dur demeyeceğine göre konunla dur demek gayet mantıklı hatta elzem. Devamıda gelir umarım...

eskiden kredi kartı yokken eş dosttan borç istenirdi
şimdi kimse kimseye güvenmez oldu,bi bakıyrsn sıkışan vatandaş çareyi kredi kartı okutmakta buluyr
geçici bir çözüm,eroin misali mutluluk veriyr
''önce derin bir iç huzur sonra kafa üstü yere çakılmak''...

eee yeni sistem bu tüketim kültürü(toplumu) artık insanlara birey değil tüketici/tüketiciler deniyor. ben kısaca kapitalizm diyorum. Bu yozlaşma bu ülkeye has değil fakat, tarihi kültür birikimi, sosyal dayanışması, fefası asırlara uzanan ve bu kültürle yaşayan bir millet olarak en fazla zararı gören toplumların başındayız..

şöyle durup baktığınızda, reklamlarda süperlüks arabalar, evler, satılık kariyerler. Tv lerde deste deste paralar dağıtan programlar, ve şans oyunları. Sistem sürek li insanın gözüne sokuyor. Aslında özet olarak şunu söylüyor;

- Al en iyi arabayı, en iyi evi, yatı, satılık kariyeri. Ama yalnız al sorgulama.
-niye sorgulamim?
-sorgularsan anarşist olursun ve sistem dışına itilirsin.
-peki nasıl alacağım, nekadar çalışmam veya ne yapmam gerek. ?
-orasıyla ben ilgilenmiyorum. yalnızca parasını ver yeter.
-bu imkanları herkez ister, fakat çalışarak bu kadar para kazanamam.
-o beni ilgilendirmiyor. Çalış, yarışmalaraa katıl kazan, şans oyunu oyna, kumar oyna
gerekirse çal. seçenek çok.
- bu seçeneklerin 2'si dışında gerisi yasak değilmi?
-yasaklar yalnız kaybedenler içindir. Kazanırsan sorun yok. Kariyerde,zenginlikte, hepsi senin olur. Aynı zamanda daha da iyi bir tüketici olur daha çok tüketirsin.
-kaybedersem.?
-orada ben yokum.
-...!

......bankalar sizden yeni çıkarttıkları kartları ve kredileri, mağazalar ve diğer birçok firma size satacağı ürünleri. Hangi sevimlilikle sunarlar bir düşünün. Birde alacaklarını alamdıkları zaman nasıl kudurup elinizde avucunuzda ne varsa borcunuzun kat ve kat misliyle sizi hem parasız hem umutsuz, hatta hayattan vazgeçecek kada bunalımda bıraktıklarını hesaba katın. niye farkında olan her insan eskiye özlem duyar.? Niye insanlar nefsine, doğru damara basıldığında hep yenik düşüp sürü olurlar.....?

Geri