Karpuz ve kavuna TSE standardı

innuendo

HANZALA
Moderatör
Katılım
5 Nis 2007
Mesajlar
9,878
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
FİLİSTANBUL
Karpuz ve kavuna TSE standardı

karpuz.jpg

Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri kavun ile karpuza, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından standart getirildi.

Buna göre, karpuzun bütün, sağlam, sert ve yarılmamışı, kavunun iyi gelişmişi, renk ve şekil bozukluğu bulunmayanı standartlara uygun sayılıyor.

TSE tarafından hazırlanan karpuz ve kavuna ilişkin standartta, iki meyvenin nasıl özellikler taşıması gerektiği ayrıntılı biçimde özetleniyor. Ayrıca, karpuzun nasıl tüketilmesi gerektiği ve sağlık açısından faydaları da sıralanıyor. TSE standardına uygun karpuzun, sabahın erken saatlerinde, meyvenin bitkiden kıvrılarak değil, 4-5 santimetre uzunluğunda sap bırakıldıktan sonra kesilerek hasat edilmesi gerekiyor. Günün sıcak saatlerinde hasat edilen karpuzların çabuk yumuşayacağı ve uzun süre saklanamayacağı uyarısı da yapılıyor. Karpuzun hasat olgunluğu belirlenirken yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: Meyve üzerine parmakla vurulur. Dolgun, boğuk ve metalik olmayan bir ses karpuzun olgunlaştığının işaretidir. Olgun karpuzun toprakla temas ettiği kısımda beyaz leke açık sarıya döner. Olgun karpuzda meyve kabuğu tırnakla kolaylıkla çizilir. Aynı şekilde, karpuzu hafif bastırınca işitilen bir kütürdeme, olgunluk işareti olduğu halde bazı istenmeyen sonuçlara sebep olabildiği için hasat işareti olarak kullanılması öğütlenmez.

Kavunun, kabuğunda hafif yüzeysel çatlak ve hafif renk bozukluğu dışında kusuru olmayanı üstün nitelikli standarda uygun sayılıyor. Muhafaza ve taşımada, içinde kavun bulunan ambalajların, yağış ve yakıcı güneş altında ve dondurucu soğuklarda bırakılmaması, bu koşullarda yüklenip boşaltılmaması gerektiği belirtiliyor.
 
Geri
Üst