Karşı Cinsle Tokalaşmanın Hükmü Nedir?

Bir erkeğin kendisine nikâhı düşebilen yabancı bir kadınla; bir kadının da baba, kardeş ve amcaları gibi mahremleri sayılan erkeklerin dışında diğer erkeklerle tokalaşması caiz görülmemektedir. Bu hususta Resul-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) nasıl hareket ettiği bizim şaşmaz bir ölçü durumundadır. Efendimiz, kendisine bîat için gelen Sahabî hanımlara şöyle buyurmuşlardır:

“Ben kadınlarla tokalaşmam. Benim yüz kadına söylediğim söz bir kadına söylediğim söz gibidir.”1

Hz. Âişe Validemiz (r.a.) ise Resulullahta (a.s.m.) gördüğünü şöyle nakletmektedir:

“Resulullahın (a.s.m.) mübarek eli hiçbir yabancı kadının eline kesinlikle değmedi.”2

Hadislerdeki ölçü bu şekilde belirtilmektedir. Bundan dolayı gerek iş hayatında, gerekse ailevî münasebetlerde ve bazı merasimlerde erkeğin kendisine yabancı bir kadınla veya bir kadının yabancı bir erkekle tokalaşması hususunda bir ruhsat bulunmamaktadır. Ayrıca bu bir zaruret de değildir.

Yani, “Bu zaruri bir haldir” diye insan gönül rahatlığı içinde bu yasağı işleme yolunu zorlayamaz. “Zaruret”, ancak insanın “muztar” halde kaldığı, haram olan o şeyi yapmadığı zaman canına, malına ve namusuna bir zarar gelebilecekse ve bu durum da kuvvetli bir ihtimalle tahmin ediliyorsa, ancak o zaman yapılır.

Yoksa her akla gelen sıkıntılı bir hal, her karşılaşılan âcil ve ânî bir durumda “Bu zarurettir” diyerek haram olan bir şeyi yapmak ve tatbik etmek gerekir ki, bu, suiistimali netice verir. O zaman her önüne gelen kendi ölçülerine göre bir “zaruret” bahanesi ileri sürer, böylece bütün mahzurlu şeyler mübahlaşıverir.

Halbuki mesele böyle değildir. Zaruret ancak meşru çerçeve içinde kalmanın imkânsız olduğu hallerde sözkonusu olabilir. Bir Müslüman, sosyal münasebetlerine zarar vermeden meşru daire içinde kalabilir, yaşayabilir. Öyle ise, “zaruret mecburiyet” prensibini hatıra getirerek erkeklerin nâmahrem olan kadınlarla, kadınların da yabancı erkeklerle tokalaşmasının bugün artık zaruret gerekçesiyle tatbik edilmesinin haklı bir dayanağını bulmak pek o kadar kolay değildir.

Çünkü, böyle bir zaruret yoktur. İnsan yapmadığı zaman ne canına, ne malına, ne de namusuna bir eksiklik ve zarar gelmez. Çevrenin garip karşılayacağı ihtimalinin, kişinin yabancı kadınla tokalaşmadığı an medenî münasebetlerde bir eksiklik olacağı telâkkilerinin, dikkatleri üzerine çekerek “gerici, yobaz” olarak karşılanmanın haklı sebeplerini bulmak mümkün olmasa gerektir.

Bunlarla birlikte Batıdan gelen bu yanlış âdet ve “görgü kuralı” yaygın bir şekilde yerleşmiş durumda. Bunun için nasıl hareket etmeli? Hem inancımıza bir halel getirmeyip mesuliyetli bir duruma düşmeden; hem de bunun dinen bir mahzur teşkil ettiğini tam olarak bilmeyen muhatabımızı kırmadan, incitmeden nasıl davranmalıyız?

Bir kere siz bu hali bir haram olarak biliyor ve inanıyorsanız, ki öyledir; o zaman bu mahzurlu duruma düşmemek için bir gayret sarf edecek, onu işlemeye meydan vermeyecek, yerine göre hareket etmeye çalışacaksınız.

Başka bir husus; bir fırsatını bularak muhataba bu durumun dinen haram olduğunu söylersiniz. Zaten onun sizi anlayışla karşılaması, fikir ve inancınıza saygılı olması medenî olmanın bir gereğidir. Siz bu hususta tavrınızı belli ederseniz, ileriki karşılaşmalarda meselenin hallolduğunu veya belli bir mecraya girmiş olduğunu göreceksiniz.

Bununla beraber, şayet kişi kendisini mecbur hissediyorsa, tokalaşmayı bir günah olarak bilir de yaparsa, mesuliyetini peşin olarak kabul etmiş olduğundan yine haram işlemiş sayılır. Fakat “Bunda bir mahzur yoktur” diye düşünürse, haramı helâl olarak görmüş olacağından ağır bir vebal altına girmiş demektir.

Bu arada şunu da hatırlatalım: Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır. Ancak erkek kaç yaşında olursa olsun, isterse seksen-doksan yaşında bulunsun, haramlık devam etmektedir.

ALINTI...

1 Neseî, Bîy’a: 18; İbni Mâce, Cihad: 43.
2 Buharî, Ahkâm, 49; İbni Mâce, Cihad: 43.

psychodrea' Alıntı:
Tamam free gerçekten bu saatte hiç çekilmiyor böyle muhabbet o senin kendin düşüncen ama benim demek istediğim her yorumumda yazdığım gibi kimse bunu uygulamamkta.Yazmışsın ki atalarımızdan gelen bi şey değildir Kuran-ı Kerim tek değiştirilmeyen kitaptır ewet katılıyorum sana we biliyorum.Peki sen o Kuran-ı Kerim de yazanı uyguluyor musun_?Belki uyguluyorsun belki uygulamıyorsundur ki bence çok büyük bir ihtimal bu kadar yazdıktan sonra sende mutlaka uygulamıyorsun insanın doğasında olan şey bu.Tamam günah olabilir ama benim demek istediğim we hep dediğim gibi bunu uygulayan yok
Şu an a kadar hiç cinsel ilişkiye girmedin mi?
Hiç herhangi bi yeri açık bi bayan görmedin mi?
Şu ana kadar hiç bi bayanın elini tutmadın mı?
İste anlattığım gibi sende buna uymuyorsun şimdi sen yine bi yorum yazıcaksın konuyu başka bir yere çekerek ama sen şunlara bi cewap werir misin?o yazdığım 3 madde'den birini yapmasan ötekini görmüşsündür onu görmesen mutlaka yaşamışsındır.Neyse biraz kafa şişirdim galiba düşüncene saygı duyuyorum dostum sen bunu uyguluyorsan ne mutlu sana teşekkürler yorumlarını yazdığın için..!
benim amacım kimseyi yaptığı yanlışları göz önüne sererek tahrik etmek değildi, doğrusu aslında budur diye göstermekti kendimce, ve şunu anlamadım, benim uygulayıp uygulamamam senin hayatındaki davranışları etkileyecekmi, eğer öyle ise kendime çeki düzen vermem gerekecek, bundan mesul olmamak için?

freemitnick' Alıntı:
benim amacım kimseyi yaptığı yanlışları göz önüne sererek tahrik etmek değildi, doğrusu aslında budur diye göstermekti kendimce, ve şunu anlamadım, benim uygulayıp uygulamamam senin hayatındaki davranışları etkileyecekmi, eğer öyle ise kendime çeki düzen vermem gerekecek, bundan mesul olmamak için?

Bunun Doğru olduğunu ben sana zaten söyledim ama 7 falan oldu galiba yine söylüyorum bunu uygulayan yok.Ee senin uygulayıp uygulamaman benim umurumda bile değil her koyun kendi bacağı misali ama senin dediğin bunu uygulamayan müslüman değil gibi bi şey ben buna tepki gösteriyorum..!Kuran-ı Kerimde yazıyormuş ewet yazabilir ve uygulanması gereken bi şeydir.ama sen uygulamıyorsun yani sende müslüman değilsin dediğin gibi ahirette kimin müslüman olup olmadığı belli olucak ve öyle görünüyor ki müslümanların çoğu gerçekten müslüman gibi görünmüyor.Sende dahil..!

freemitnick' Alıntı:
bugün şu an için din hükmü değişmez.
Kitap değişmez, hükümler kitaba ve sünnete bağlıdır onlarda sabittir.
Değişmeyen tek kitap ise Kur-an 'dır. Bunu düşünürsek, bu hükme uymayan insanların çokluğu hükmün düşmesini gerektirmez, atalarımızla alakalı bir olay yok, dinî bir olay bu. Müslüman olup olmadığını bu dünyada kimse sorgulayamaz, ancak ruhunu teslim ettiğinde sana sorulur şüphen olmasın, bedenine dokunan yabancı ellerin hesabı. Bu erkek içinde bayan içinde aynıdır, müslümanım dersin, birçok şartı yerine getirirsin yada getirmezsin, sonuçta gerçek müslüman olup olmadığımıza diğer tarafta karar verilecek kelimenin tam manası ile...

daha dikkatli okursan benide yanlış anlaşılmalardan kurtarırsın.. hayırlı geceler...

psychodrea' Alıntı:
Kuran-ı Kerimde yazıyormuş ewet yazabilir ve uygulanması gereken bi şeydir.ama sen uygulamıyorsun yani sende müslüman değilsin dediğin gibi ahirette kimin müslüman olup olmadığı belli olucak ve öyle görünüyor ki müslümanların çoğu gerçekten müslüman gibi görünmüyor.Sende dahil..!

Dinin hükümLerini yaLanLamayıp kabuL eTmemezLiq yapmadıqTan sonra kişinin MüsLümanLığına zarar geLmez zTn bu ALLahLa kuL arasındadır.EweT dinimizde bi sürü kuraL war ama hiÇbirimiz bunLara Tam oLaraq uymuyoruz eğer öyLe oLsaydıq peygamber sewiyesinde oLurduq dimi_?Dinden Çıqmaq o kadar basiT bişey degiL.UnuTmayınqi Rabbiniz sizi herkesTen Çoq sewiyor her zmn bi şans werir size..Bu ŞansLarı ii kuLLanabiLeCeğimizi umuyorum....Seni anLayabiLmişimdir inş..

me|2w!sh!m' Alıntı:
erkeğin ToqaLaşmayLa biLe bi bayandan eTqiLenebiLmesi doĞrudur.anCaq günümüzde bunu engeLLemeq peq mümqün oLmuor ayrıCa her ToqaLaşma sonrası böLe pişi oLuCaq die birşey yoq ama önemLi oLan Tedbiri aLmaq.birbirine heLaL oLmayan her bayan we erkeĞin birbirine Temas eTmesi haramdır( isTisnai durumLar hariÇ Taby ) bu iki kere iki dörT eder derCesinde kesin bir hüqüm.bize de bu hüqme uymaq düşer yapabiLdiĞimiz kadarıyLa Taby....ALLah affeTsin engeLLeyemediĞimiz günahLarımızı...

KEsinlikle katılıyorum...

bu gibi durumlarda insanın niyedi çok önemli bir yakının elini sıkarken ve yapancının elinı sıkma arasında fark olmaması lazım yanı kişinin iradesine göre durum değişir

tonya61' Alıntı:
bu gibi durumlarda insanın niyedi çok önemli bir yakının elini sıkarken ve yapancının elinı sıkma arasında fark olmaması lazım yanı kişinin iradesine göre durum değişir

Hklı olabilirsin ama şöle söyliyim..İnsan ben irade sahibiyim diye aklından geçirse dahi bu bir kibirdir ki Şeytanın en sevdiği oyunlardandır demek oluyor ki şeytan seni kandırmaya başlamış manasındadır....Devamında bir etkilenmmez iki etkilenmez üçüncüde irade sahibiyim dersin ama iradenden bir haber davranırsın...Diceğim o ki asla işimizi sağlam yapmaktan kaçınmamalıyız..İşimiz sağlama almak en güzeli vesselam...;)

tarih boyunca süre gelen tartışmların burda devam etmesi ilginç geldi açıkçası...ortada Allah ın bi hükmü varsa buna uyulmalı yok ben uymuyorum diyosan o senin bileceğin iş...

çok ince bir konu daha buna gelinceye kadar daha neler var neler....

bu konu günümüzde detaylı tartısılmalı günümüzde bu konuda ikiye ayrılmıslık var .

Şahsen Tamamiyle Saçmalık.Elhamdurüllah Müslüman'ım ama Yani Şu ana kadar kaç din adamı bunu gerçekleştirmekte.Benim tanıdığım Ünlüler de dahil bütün din adamları kadınlarla tokalaşır.Anlamadığım bi kadınla tokalaşınca onu tahrik edip onunla cinsel ilişkiye girmek istediğimiz.Yani bu kadar saçma bi şey bilmiyorum ben.Bu yorumumu okuduktan sonra da burdan "sen ne biçim müslümansın daha din'ini bilmiyorsun" gibi cewaplar yazmazsanız sewinirim..!

Kardeş dini bilmiyon yazmayacam da Elhamdurillah değil de Elhamdulillah olacaktı onu düzeltirsen sevinirim.Allah'a emanet ol.bu arada herkesin yaşamı kendine.O öyle davranıyo diye doğru olduğunu savunamazsın.Beşer şaşar

Resul-i Ekrem (s.a.v): "Kim namahrem bir kadınla tokalaşırsa, ALLAH-u Teala'yı gazaplandırır." [35]

Şimdi bir bu hadisi şerifi dikkate alın; birde bazılarının getirdiği bahaneleri. Eğer tokalaşmazsak ne derler? Aman kırılırlar, küser öfkelenirler, gerici derler. Hadi bakalım, ALLAH'ın gazabını almak, azabını hak etmek mi daha önemlidir, yoksa neye kızıp neye öfkeleneceklerini bilmeyen, bir gün dost bir gün düşman olan, zayıf ve zavallı mahlukatın rıza ve gazabını kazanmak mı?! Karar sizin!

Arkadaslar bilmiyorum bazılarınızın dedikleri tamamen kuran a aykırı..eger peygamber ve de kuranda ki hükümlere sacmalık diyorsanız ki oraya gidiyor sozler ...Allah a havale ediyorum..tamam size uygun olmayabilir bunu uygulamamak ayrı inkar etmek ayrı..mesela be nde haramı işliyom ama haram degildie demiyom..aksi takdir de dinden cıkarsınız..

Geri