Mayhoş
mayhoş
Karın ağrıları da sık rastlanan belirtilerdendir. Ancak karın ağrıları yalnız karın içi organlarının hastalıklarında ortaya çıkmazlar.Başlıca üç çeşit karın ağrısı vardır. Bunlar “Viseral ağrı”, “Somatik ağrı” ve “Yansıyan ağrı”dır.
Viseral Ağrı
Karın içi organlarındaki hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Karın içi organlarının peritonla örtülü olan yüzleri, ağrı uyarılarına karşı duyarlıdırlar. Bu organların duvarlarındaki gerilimin artması, peritonu gererek ağrıya yol açar. Organlarda gelişen iskemi, infarkt ve bazı kimsayal maddeler ağrıyı uyarmaktadırlar. Organlarda gelişen iltihabi ve iskemik olaylar organların ağrıya olan duyarlık eşiklerini düşürmektedirler, böylece en küçük uyaranlar bile bazen şiddetli ağrıya yol açmaktadırlar.
Somatik Ağrılar
Karnı duvarından kaynaklanmaktadırlar. Özellikle peritonun karnı duvarı iç yüzünü örten “Parietal periton” denilen yarığın uyarılması, diyafragma kası ve bağırsakları karın arka duvarına bağlayan “Mezenter” adlı periton kıvrımının uyarılmaları somatik ağrı denilen ağrı türünün kaynağını oluştururlar.
Yansıyan Ağrı
İç organdan kaynaklanan bir ağrının vücudun daha yüzeysel ve asıl kaynaktan oldukça uzak bir bölgesinde hissedilmesi durumuna verilen addır. Burada çeşitli iç organlardan kaynaklanan ağrıların nerelere yansıyabileceklerini belirtmeden önce, karın ön duvarını ağrı bakımından dört bölgeye ayıran bir haritayı verelim. Karın ön duvarı, göbek çukuru merkez alınarak biri dikey biri de yatay olarak iki tasarımsal çizgiyle dörde bölünür. Her bir 1/4′lük alana “Kadran” denilmektedir. Böylece karın ön duvarında “Sağ üst kadran”, “Sol üst kadran”, “Sağ alt kadran” ve “Sol alt kadran” olmak üzere dört bölge ortaya çıkmaktadır. Özofagus ağrısı, sırta; mide ve duodenum ağrısı, sırta ve/veya karnın sağ üstü 1/4′lük bölgesine [sağ üst kadran) incebağırsak ağrısı, sırt ve/veya karnı ön duvarının sağ alt 1/4′lük bölümüne (sağ alt kadran); safra kesesi ve yollarının ağrısı, sağ omuz, sağ kürek kemiği bölgesi ve/veya sağ üst kadrana yansır. Pankreas ağrısı ise sırt ve/veya sol üst kadran ve/veya sırta yansır. Kolonlardaki ağrılar ise sırta ve/veya sağ ve/veya sol alt kadrana yansırlar. Diyafragmadaki ağrılar ise genellikle sağ omuza yansımaktadırlar. Karın ağrılarını yaratan etkenleri başlıca iki gruba ayırarak inceleyebiliriz. Bunlardan ilki periton içi nedenlerden kaynaklanan karın ağrıları, ikincisi ise periton dışı etkenlerden kaynaklanan ağrılardır
İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, karnın farklı bölümlerinde hissedilen ağrıların farklı sebeplerden kaynaklanabileceğinin altını çizerek şu bilgiyi veriyor
Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan: karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi; dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Göbeğin üst bölümünde olan ağrılarda; yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkları akla gelmelidir. Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda ise: kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir. Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda: apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir”
Sadece karın boşluğundaki organlar değil ;akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısı yapabiliyor. Fazla gıda alımı, uygunsuz beslenme ve basit enfeksiyonlar daKaynakwh:
karın ağrısı sebeplerinin başında geliyor.Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, karın ağrısının önemli bir bulgu olabileceğini belirterek aniden yani, 6 saat içinde başlayan karın ağrısı ile karakterize hastalığın “akut karın” olarak anıldığını belirtiyor. Prof. Dr. Taviloğlu, acilen doktora gidilmesi gereken karın ağrılarının özelliklerini şöyle sıralıyor.
. Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar
. Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması
. Karın ağrısının göğse, boyuna ve omuza yayılması
. Dışkıda kan görülmesi
. Karında gerginlik ve şişme olması
alıntıdır.