- Reaction score
- 0
Ortadoğu ve Orta Asya'da bugünlerde başınızı nereye çevirseniz bir 'Kadiri etkisi' ile karşılaşıyorsunuz....
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan gezisi biz gazeteciler için sürprizlerle doluydu.
Dün akşam Pakistan Başbakanı Yusuf Ziya Gilani'nin verdiği akşam davetinde, Gilani'nin oğlu Haider ile birlikteydim.
Elbette, Gilani soyadının Hazreti P"r Seyyid Sultan Abdülkadir Geylani ile bir ilişkisi olup olmadığını sordum.
Kadiri Tarikatı'nın kurucusu Abdülkadir Geylani'nin (Kaddesallahü Sırrahül Az"z ve Hak"m) etkisinin Orta Asya'nın göbeğinde de sürüp sürmediğini merak ediyordum.
Haider Gilani; aile isimlerinin Pir Abdülkadir Geylani'den geldiğini söyledi. Ailenin coğrafi macerası da Hazar Denizi'nin güneybatısındaki Gilan'dan başlıyordu.
Ben de ona Amerikan Başkanı Barak Obama'nın ailesinin Kenyalı, yani Swahili kısmının Kadiri Tarikatı'na mensup olduğunu, bütün Swahililerin Kadiri olduğunu anlattım.
Bu sefer şaşırma sırası ondaydı.
Pakistan'da İslami ekoller ve Vahabi etkisi altında olan medreseleri reforme etmeye çalışan; bu nedenle Tür...
Devami...