"Dünyada her üç kadından en az biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca çeşitli şekillerde taciz edilmiştir"
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elçin Yoldaşcan, "Dünyada her üç kadından en az biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca çeşitli şekillerde taciz edilmiştir" dedi.
Prof. Dr. Yoldaşcan, Aşiddetin dünyada en yaygın insan hakları ihlali olduğunu, her yıl 1,6 milyon insanın şiddet sonucu öldüğünü belirterek, "Bu ölümlerin hemen hemen yarısı intihar, yüzde 30u cinayet, yüzde 20si savaş nedenlidir. Şiddet, 15-44 yaşlarındaki insanlar arasında ölümün önde gelen nedenlerindendir ve tüm ölümlerin erkeklerde yüzde 14ünün, kadınlarda ise yüzde 7sinin etkenidir" dedi.
Dünyadaki nüfus tabanlı çalışmaların kadınların fiziksel saldırıya uğradığını gösterdiğini ifade eden Yoldaşcan, "Dünyada her üç kadından en az biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca çeşitli şekillerde taciz edilmiştir. Genelde de şiddeti uygulayan fiziksel, ruhsal ve cinsel istismarcılar, mağdur kadına en yakın olan, yaşamını paylaştığı yakın bir erkek, eş ya da akrabasıdır" diye konuştu.
Araştırmaların kadınların ABD, Japonya, Kamerun, Türkiye, Peru, Almanya ya da Norveçte yaşamalarının çok da fark etmediğini, dünyanın hemen her yerinde şiddete maruz kaldığını ortaya çıkardığını söyleyen Yoldaşcan, Dünya Bankası verilerine göre, 15-44 yaş grubundaki kadınlarda tecavüz, savaş ortamındaki şiddet ve aile içi şiddetin sonucunda sakat kalma ve ölüm oranlarının kanser, motorlu araç kazaları, sıtma nedenli ölüm ile sakatlıklardan daha önde geldiğinin ortaya çıktığını belirtti.
Yoldaşcan, dünyada hiçbir kadının güven altında olmadığını, Türkiyede de kadınların 30dan fazlasının şiddete uğradığını ifade ederek, dünyada şiddetin, aile içi fiziksel şiddet, cinsel şiddet, zararlı geleneksel uygulamalar, insan ticareti, zorla fuhuş, emeğin sömürülmesi, silahlı çatışma durumlarında kadınlara karşı suçlar, erkek çocuk tercihi, cinsiyet tercihli kürtaj ve cinse yönelik kasıtlı ihmal olarak insanların karşısına çıktığını söyledi.
"Amerikada yılda 1,3 milyon kadın öldürülüyor"
Aile içi fiziksel şiddetin, aile içinde birlikte yaşadığı eş ve yakını tarafından kadına yönelmiş şiddeti tanımladığını ifade eden Yoldaşcan, "ABDde de kadınların yüzde 30u eş ya da eski partnerlerinin şiddetine maruz kalıyor. İngilterede ise kadınların yüzde 22si fiziksel şiddet görüyor" dedi.
Yoldaşcan, ABDde yılda 1,3 milyon kadının yakını olan bir erkek tarafından öldürüldüğünü ifade ederek, dünyadaki kadınların sık sık, onlara karşı şiddetten sorumlu olan kişilerden kendilerini koruyacak veya onları cezalandıracak yasalardaki boşluklar dolayısıyla da mağdur duruma düştüğüne işaret etti.
"Dünyada 130 milyondan fazla kadına sünnet uygulandı"
Prof. Dr. Yoldaşcan, kadınlara karşı şiddet içeren zararlı geleneksel uygulamaların bazı topluluklarda kültürün bir parçası olarak görüldüğünü ve bu uygulamaların yılda milyonlarca kadın için ölüm, sakatlık, fiziksel ve psikolojik zarara yol açtığını söyledi.
Kadın sünnetinin Afrikada en az 25 ülkede uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Yoldaşcan, "Dünyada 130 milyondan fazla kadına sünnet uygulandığı tahmin edilmektedir. Orta Doğu ülkelerinde yılda iki milyon kız, yaralanma ve sakat kalma riski altındadır. Hindistan, Endonezya, Malezya ve Srilanka gibi Asya ülkelerinde kadın sünneti vakaları bildirilmiştir. Orta ve Güney Amerikada bazı yerli gruplar arasında da yapıldığı düşünülmektedir" diye konuştu.
Yoldaşcan, çeyiz cinayetinin ise ağırlıklı olarak Güney Asyada meydana geldiğini belirterek, pek çok toplumda tecavüz kurbanı olmak ve evlilik öncesi seksin de aile onurunun aşağılanması olarak görüldüğünü ifade etti.
Töre cinayetleri
Dünyadaki töre cinayetlerine de işaret eden Yoldaşcan, "Zina ile suçlanan kadının yakınlarınca öldürülmesi olayları en çok Pakistan, Türkiye, Ürdün, Suriye, Mısır, Lübnan, İran, Yemen, Fas ile diğer Akdeniz ve Körfez ülkelerinde görülür. BM Nüfus Fonu, dünyada bir yılda namus cinayeti kadın kurban sayısını en az 5 bin olarak bildirmiştir" diye konuştu.
Prof. Dr. Elçin Yoldaşcan, dünyadaki insan ticareti mağdurlarının çoğunun kadınlardan oluştuğuna dikkati çekerek, "Silahlı çatışma durumlarında da kadınlar şiddete maruz kalmaktadır. Son çatışmalarda kaybolan insanların yüzde 70i kadın ve çocuklardır. Kadınlar ayrıca erkek çocuk tercihi dolayısıyla cinsiyet tercihli kürtaj ve cinse yönelik kasıtlı ihmalle de karşı karşıya kalmaktadır" dedi.