KüL buLutu Türkiye'de

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
6,784
Reaction score
0
Puanları
0
Avrupa'da yaşamı durduran kül bulutu, Türkiye hava sahasına ulaştı. Zonguldak, Samsun ve Sinop'ta uçuşlara yasak getirildi

444588main_icelandvolcanoa.300w.jpg

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan volkanik kül bulutunun, Türkiye'nin hava sahasını da etkilemeye başladığını bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, İzlanda'nın güneyinde 'Eyjafjallajokull' buzulu altındaki yanardağın 15 Nisan'da patladığı anımsatıldı.

Patlama sonucu oluşan volkanik kül bulutunun Türkiye'nin de hava sahasını etkilemeye başladığı belirtilen açıklamada, ''Söz konusu kül bulutu nedeniyle ülkemiz hava sahası FL 200- FL 350 arasında bugün saat 16.30L'den 19.04.2010 saat 12.00 L arasında kapatılmış olup, G1770 numaralı dahili, A1401 numaralı harici NOTAM ile tüm hava sahası kullanıcılarına duyurulmuştur'' denildi.

Açıklamada, ''İstanbul FIR'ın volkanik kül bulutundan 03:00 L itibarıyla etkilenmesinin beklendiğini'' kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca konunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nce yakından takip edildiği, hava taşıma işletmelerinin de konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmelerinin zorunlu olduğu vurgulandı.

UÇUŞA YASAK


Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında 20 bin ila 30 bin feet arasındaki bölgeyi uçuşa kapattıklarını bildirdi.

Arıduru, kül bulutlarının bugün saat 16.30'dan itibaren Karadeniz kıyısındaki 20-30 bin feet'teki hava sahasını etkilemeye başladığını ve yarın saat 12.00'ye kadar hava sahasının kapalı olacağını belirtti.

Kül bulutlarının bu gece yarısından sonra saat 02.00'den-06.00'ya kadar Çorlu hava sahasını etkilemesinin beklendiğini ifade eden Arıduru, yarın da saat 12.00'den itibaren de İstanbul hava sahasının kül bulutlarından etkilenebileceğini bildirdi.


 

Ekli dosyalar

  • 444588main_icelandvolcanoa.300w.jpg
    444588main_icelandvolcanoa.300w.jpg
    18.7 KB · Görüntüleme: 670
ne yanardagmıs arkadas yahu
 
..:.. tamam Türkiyeye geLdiyse bıttı onun işi :D :D :D :D ..:..
 
Astım hastalarını kötü yönde etkileyebileceği ile ilgili bir şeyler duydum nedir ne değildir bileniniz varmı?


ALINTIDIR:

Kül bulutu; bronşit, astım, kalp hastaları için tehdid

19 Nisan 2010 Pazartesi 16:46

ANKARA -ANKA- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Recep Akdur, yoğun volkanik kül bulutunun gelmesi halinde bronşit, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kalp yetersizliği bulunanların ciddi sıkıntılar yaşayabileceklerini, "tablolarının ağırlaşabileceğini" belirtti.
ANKA'nın sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Akdur, volkanik küllerde silisyum dioksit parçacıkları(silikat), kükürt dioksit ve karbon monoksit bulunduğunu ifade ederek, silisyum dioksit parçacıklarının solunabilir büyüklükte olduğunu kaydetti. Çapları 10 mikrondan daha büyük olan bu parçacıkların solunumla alınarak akciğerlere kadar inebileceğine dikkat çeken Akdur, çapı 2.5 mikrondan küçük olanların ise doğrudan kana bile karışabileceğine işaret etti.
Akdur, kül bulutunun yoğun gelmesi halinde bronşiti, astımı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kalp yetersizliği bulunanlarda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek, bu şikayetleri olanların tablosunun ağırlaşacağını kaydetti. Akdur sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akciğer hastalığı olanların nefes darlığı artar, bronşiti olanlar da spazm oluşur, nefes daralması yaşarlar. Çok yoğun volkanik kül ulaşması halinde hastalığı olan insanların dikkatli davranması, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması, kapılarını pencerelerini iyi kapaması gerekir. Klinik tablosu ya da hastalığı ağır olanların hekimleriyle görüşerek yeni ilaç dozu ayarlamaları yerinde olur. Dışarı çıkmak zorunda kalanların ani, hızlı hareket etmemeleri, yararlı olur.”

"BUNLAR OLACAK DEĞİL, OLABİLİR"
Akdur, bu tabloyu “olacak” diye değil “olabilir” diye anlattığının altını çizerek, kül bulutunun Türkiye'ye çok seyrelmiş olarak geleceğini ifade etti.
Akdur, şöyle devam etti:
“Bu nedenle hastalar da dahil kimsenin panik yapıp, korku yaşamasına gerek yok. Kül bulutu çok yoğun gelirse; silikatlar nedeniyle bu tür hastalığı olanların dikkatli olması gerekir. Ayrıca, volkanik küllerde çok yoğun kükürt dioksit vardır. Kükürt dioksit su buharıyla birleştiği zaman sülfürik aside dönüşür. Bu nedenle de yoğun bir asidik hava ortamı yaşanırsa, gözlerde, burunda, boğazda ve akciğerde yanma hissi olur. Bazı tahrişlere neden olur. Kül kalıntıların uzun süre etkili olması halinde akciğer enfeksiyonları kolay yerleşebilir. Yoğun bir asit yağışı söz konusu olursa, yine akciğer sorunu olanların, kalp sorunu olanların dikkatli olması, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması, sporu özellikle açıkta, sokakta spor yapmamaları yerinde olur."
 
Geri
Üst