Köpek bulunan eve melek girmez mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
peygamber böyle söylemiş olabilir,
1 - Peygamber Efendimiz(S.A.V) Okul Arkadşın Mı Ondan Mı Bu Samimiyet,
2 - Ne Demek Söylemiş Olabilir Birşey Ya Söylenmiştir Yada Söylenmemiştir,
3 - Kuş Kadar Aklı Olan Kuş İle Köpeği Aynı Kefeye Koymaz,
4 - Eğer Allah Öyle Uygun Görseydi Köpekler Evde Beslenecek Diye Ayet Yada Ayetler Olurdu Yada Peygamber Efendimizin(S.A.V)Hadis-i Şerifi Olurdu Evinizde Köpek Besleyebilirsiniz Diye.

1)peygamber sevdamı sav yazsam da yazmasam da sana ispatlama gibi bir zorunluluğum yok
2) bana maddeler halinde soru yada eleştiri yazacak kadar ne bilgi ne donanımın var?
3)necaseti hafife yada galiza kuş yada köpek arasındaki farkı öğren
4)kafana göre sallama yazının muhatabı değilsin
5)millet sen gibi ebussuud lardan çocuklarına hayvan sevgisini öğretemedi
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&​

sözüm sana değildi ben açıklık getirdim ama alimlere danışırsan en güvenilir bilgiyi edinirsin

burda bu konuya açıklık getirecek ilimde kimse bulamazsın ve mantık yürütmemeni

temenni

ederim senin için Korkmakla alakası nasıl var biliyormusun olan bir hadise yok dersen

dinden çıkarsın işte korkman gereken nokta gönülden bağlılık ise bilirsinki bilmediğin

konular üzerinde konuşmassın yada yorum yapmazsın anlayabilmişsindir umarım

Korkmak derken o anlamda korkmak değil.

Yani insanoğlu dinin buyurduğunu korktuğu için değil gönülden bağlılıkla yaparsa daha güzel olur.

Benim korkmaktan bahsettiğim buydu.

Elbetteki kimse inkar etmez.Edende cezasını çeker.

Umarım bende anlatabilmişimdir.

Yahudiyi lanetlediginide ilk defa senden duydum... Kur'an da kaynak göster buna...Benim zihniyet yerindede seninki baya kaymıs...İnsanlarla hayvanlar birmi kopekle yhudiyi karsılartırıyon...

Yahudilerin taşların ve ağaçların bile arkasına saklanacağı, buna karşın Gargat ağacından başka bütün taş ve ağaçların: "Ey Müslüman, Ey Allahın kulu, Yahudi arkamdadır, gel onu öldür" diyeceği ifade ediliyor. (Buhârî, Tecrid, IX, 73; Tirmizî, Birr, 25; Fiten, 2; et-Tâc, I, 25).

1-YahudilerALLAH’ın ayetlerini inkar ederler
Onlar (yahudiler) nerede bulunurlarsa bulunsunlar ALLAH'ın ahdine ve insanların (müminlerin) himayesine sığınmadıkça kendilerine zillet (damgası) vurulmuştur; ALLAH'ın hışmına uğramışlar ve miskinliğe mahkum edilmişlerdir. Çünkü onlar ALLAH'ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Bu da onların isyan etmiş ve haddi aşmış bulunmalarındandır.3/Ali İmran-112

2-YahudilerALLAH’ı Cimrilikle İtham EderlerYahudiler «ALLAH'ın eli sıkıdır» dediler; dediklerinden ötürü elleri bağlandı lanetlendiler. Hayır O'nun iki eli de açıktır nasıl dilerse sarfeder. And olsun ki sana Rabbinden indirilen sözler onların çoğunun azgınlığını ve inkarını artıracaktır. Onların arasına kıyamete kadar sürecek düşmanlık ve kin saldık. Savaş ateşini ne zaman körükleseler ALLAH onu söndürmüştür. Yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar. ALLAH bozguncuları sevmez.5/Maide-64

3-YahudilerKendilerinin ALLAH’ın Oğulları ve Sevgili Kulları Olduklarını Söylerler
Yahudiler ve hıristiyanlar «Biz ALLAH'ın oğulları ve sevgilileriyiz» dediler. «öyleyse günahlarınızdan ötürü size niçin azabediyor? Bilakis siz O'nun yarattığı insanlarsınız» de ALLAH dilediğini bağışlar dilediğine azab eder. Göklerin yerin ve ikisinin arasındakilerin hükümranlığı ALLAH'ındır. Dönüş O'nadır.5/Maide-18

4-YahudilerPeygamberlerden inanmayacakları şeyleri istemişlerdir
Ehl-i kitap senden kendilerine gökten bir kitap indirmeni istiyor. Onlar Musa'dan bunun daha büyüğünü istemişler de «Bize ALLAH'ı apaçık göster» demişlerdi. Zulümleri sebebiyle hemen onları yıldırım çarptı. Bilâhare kendilerine açık deliller geldikten sonra buzağıyı (tanrı) edindiler. Biz bunu da affettik. Ve Musa'ya apaçık delil (ve yetki) verdik.4/Nisa-153

yetermi daha istermisin ben örnek olarak verdim anlaman için çünkü senin mantığınla aynı

Bence de köpegin evde beslenmesi uygun degil,köpek kedi gibi degil,kendini temizlemiyor..Ayaklari iceriye sürekli pislik tasiyor..Ne kadar temizlesen de ev devamli kirleniyor..
Bahcede olursa daha uygun..
Ben köpekleri cokkkkkkk severim..ama evde hijyenik olmaz diyorum..ve onun gezdigi yerlerde nasil secdeye kapaniriz ki??

Tozkoparan arkadaşın yazdığı yazıda tv bulunan odayada rahmet meleği gelmiyormuş.

Desenize kimsenin evinde melek yok.

Buda aynı kapıya çıkıyo.

benim yazdığım değil alıntı yaptığım konu önce onu belirteyim
çünkü İslam nakil dinidir kimse bana göre diye bişey diyemez , hele ki bizler sade ve sadece geçmişten gelen sahih bilgilerden faydalanabiliriz
yazıda üstüne basa basa RAHMET yazıyor ama sen kimsede melek yok deme de ısrarcısın

ayrıca bazıları var ki dinle alakası olmadıkları halde alim kesildiler
durduk yere onları muhatap almayın arkadaşlar bırakın ürüsünler :goz:

matematikte nasıl ki 2+2=4 ise nasıl ki lne=1 ise bu da aynı şekildedir
2+2'yi 5 yapan çıkarsa o zaman evde köpek besleyin ....

Okudum merak etme içinde köpek ewe neden girmez die bi acıklama yok...

seni muhatap alan da kabahat
Onların gözleri var , görmezler ...

Yahudilerin taşların ve ağaçların bile arkasına saklanacağı, buna karşın Gargat ağacından başka bütün taş ve ağaçların: "Ey Müslüman, Ey Allahın kulu, Yahudi arkamdadır, gel onu öldür" diyeceği ifade ediliyor. (Buhârî, Tecrid, IX, 73; Tirmizî, Birr, 25; Fiten, 2; et-Tâc, I, 25).

1-YahudilerALLAH’ın ayetlerini inkar ederler
Onlar (yahudiler) nerede bulunurlarsa bulunsunlar ALLAH'ın ahdine ve insanların (müminlerin) himayesine sığınmadıkça kendilerine zillet (damgası) vurulmuştur; ALLAH'ın hışmına uğramışlar ve miskinliğe mahkum edilmişlerdir. Çünkü onlar ALLAH'ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Bu da onların isyan etmiş ve haddi aşmış bulunmalarındandır.3/Ali İmran-112

2-YahudilerALLAH’ı Cimrilikle İtham EderlerYahudiler «ALLAH'ın eli sıkıdır» dediler; dediklerinden ötürü elleri bağlandı lanetlendiler. Hayır O'nun iki eli de açıktır nasıl dilerse sarfeder. And olsun ki sana Rabbinden indirilen sözler onların çoğunun azgınlığını ve inkarını artıracaktır. Onların arasına kıyamete kadar sürecek düşmanlık ve kin saldık. Savaş ateşini ne zaman körükleseler ALLAH onu söndürmüştür. Yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar. ALLAH bozguncuları sevmez.5/Maide-64

3-YahudilerKendilerinin ALLAH’ın Oğulları ve Sevgili Kulları Olduklarını Söylerler
Yahudiler ve hıristiyanlar «Biz ALLAH'ın oğulları ve sevgilileriyiz» dediler. «öyleyse günahlarınızdan ötürü size niçin azabediyor? Bilakis siz O'nun yarattığı insanlarsınız» de ALLAH dilediğini bağışlar dilediğine azab eder. Göklerin yerin ve ikisinin arasındakilerin hükümranlığı ALLAH'ındır. Dönüş O'nadır.5/Maide-18

4-YahudilerPeygamberlerden inanmayacakları şeyleri istemişlerdir
Ehl-i kitap senden kendilerine gökten bir kitap indirmeni istiyor. Onlar Musa'dan bunun daha büyüğünü istemişler de «Bize ALLAH'ı apaçık göster» demişlerdi. Zulümleri sebebiyle hemen onları yıldırım çarptı. Bilâhare kendilerine açık deliller geldikten sonra buzağıyı (tanrı) edindiler. Biz bunu da affettik. Ve Musa'ya apaçık delil (ve yetki) verdik.4/Nisa-153

yetermi daha istermisin ben örnek olarak verdim anlaman için çünkü senin mantığınla aynı

İslam bir ırkı lanetler mi?
Ahmet Hakan, dünkü yazısında ise Yahudi düşmanlığı konusunda şunları yazdı: "İsrail'in şiddet politikalarının doğurduğu öfke, bazı dini bütün Müslümanlarda gerçek anlamda bir 'Yahudi düşmanlığı'na yol açıyor. Bu düşmanlık, kendisine dayanak olarak, Kuran'da Yahudileri sert bir şekilde eleştiren ayetleri alıyor. Bence din adamlarımızın bu konuya bir açıklık getirmesi gerekir. Eşitlik gibi, adalet gibi kavramları öne çıkaran bir din, nasıl olur da bazı insanları 'doğuştan lanetli' olarak görür? Yoksa... Bu ayetlerin algılanmasında ve yorumlanmasında mı bir sorun var? Bu konunun üzerinde durmak gerekmez mi?"

Peki ilahiyatçılara göre Kur'an Yahudi düşmanlığını körüklüyor mu? Yahudiler lanetli ırk mı? Biz de bu soruları konunun uzmanlarına yönelttik... İlahiyatçıların tümü, Kuran'da ırkçı ifadelerin yeralmadığında hemfikir. Onlara göre lanetlenen Yahudi ırkı değil, sadece yoldan sapan Yahudiler...

Tüm ırkı değil yoldan sapanları lanetliyor

* Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Kuran'da ırk düşmanlığı da Yahudi düşmanlığı da yoktur. Tam tersine, Yahudiler'in seçilmiş ırk olduğunu söyler. Kuran'da adı geçen 25 peygamberin 23'ü Yahudi'dir. Lanetli olsa, Allah bu ırka bu kadar peygamber gönderir mi ve Kuran'da onları anar mı? Ama sözkonusu ayetlerde Kuran tüm Yahudileri lanetlemiyor. Yanlış iş yapan her toplumu kınadığı gibi, yanlış yola sapan Yahudileri de kınıyor.

Yahudi düşmanlığı Kuran'ın ruhuna aykırı

* Prof. Dr. Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi):
Kuran'daki olumsuz ifadeler hangi ırktan olursa olsun yoldan çıkan topluluklarla ilgili. Yahudi düşmanlığı Kuran'ın ruhuna aykırı. 'Lanete uğrasınlar' sözü Yahudi oldukları için değil, doğru yoldan saptıkları için. Bu ayrım çok önemli. Yahudi düşmanlığını İslam'a bağlamak siyasi maksatlı. Osmanlı İmparatorluğu'nun, Fransa'dan atılan Yahudiler'e kucak açması İslam'da Yahudi düşmanlığının olmadığının en güzel örneği.

Kuran'da hiçbir ırk ne lanetli ne seçkin

* Doç. Dr. Hasan Elik (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Kuran'da hiçbir ırk yaratılıştan ne lanetli ne de seçkindir. Çünkü yaratılışta insanın bir iradesi sözkonusu değil. İnsan yaratılışta değer olarak nötrdür. Ancak sergilediği olumlu davranışlarla üstünlüğü hak ettiği gibi olumsuz davranışlarıyla da değer kaybına müstahak olur. Nitekim Kuran'da bütün Hıristiyan ve Yahudiler'in aynı değerde olmadıkları, içlerinde müminlerin ve kafirlerin bulunduğu da geçer.

Ayetler lanetlemez hadisler temizlensin

* Tayyar Altıkulaç (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Kuran tüm Yahudileri değil, yoldan sapanları lanetler. Yahudiler ile Müslümanlar, islamın ilk dönemlerinde huzur içinde yaşadı ve vatandaşlık akti yaptı. Bir süre sonra Yahudiler bu anlaşmayı bozdu. Hazreti Peygamber'in Yahudiler hakkında söylediği bazı sözlerin, o günkü şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerek. Ancak Yahudiler'i aşağılayan ve Hazreti Muhammed'e ait olmadığı tespit edilen hadisler de, kadını aşağılayan hadisler gibi temizlenmeli.

Ben senin yazını okudum yanlış oldugunu gördum sende bunu oku bence dogruyu gororsun...

Korkmak derken o anlamda korkmak değil.

Yani insanoğlu dinin buyurduğunu korktuğu için değil gönülden bağlılıkla yaparsa daha güzel olur.

nefis diye bir şey var duymuşsundur ?

Peygamberimiz (s.a.v) amcası(hz. Hamza) Şehit olunca demiştirki ?

Amcam için 50 tane gayri mülüm öldüreceğim ?

Bunun ardından hemen ayet iner ve derki :

"Sen peygamberde olsan Rabbinin buyruğunun dışarısına çıkamazsın" uyarır Allah (c.c)

Güzeller güzelini.

Ki nefis öyle bir şey Peygamberimizi bile alt etti ise bu dönemde kim gönülden baglı

kalabilir.İşte bu nedenden ötürü korkmak gerekirki nefsine yenilmeyesin

benim yazdığım değil alıntı yaptığım konu önce onu belirteyim
çünkü İslam nakil dinidir kimse bana göre diye bişey diyemez , hele ki bizler sade ve sadece geçmişten gelen sahih bilgilerden faydalanabiliriz
yazıda üstüne basa basa RAHMET yazıyor ama sen kimsede melek yok deme de ısrarcısın

ayrıca bazıları var ki dinle alakası olmadıkları halde alim kesildiler
durduk yere onları muhatap almayın arkadaşlar bırakın ürüsünler :goz:

matematikte nasıl ki 2+2=4 ise nasıl ki lne=1 ise bu da aynı şekildedir
2+2'yi 5 yapan çıkarsa o zaman evde köpek besleyin ....

seni muhatap alan da kabahat
Onların gözleri var , görmezler ...

hee he öle yazıda köpekle acıkma yok konuyu böle çevir :thumbdown:

İslam bir ırkı lanetler mi?
Ahmet Hakan, dünkü yazısında ise Yahudi düşmanlığı konusunda şunları yazdı: "İsrail'in şiddet politikalarının doğurduğu öfke, bazı dini bütün Müslümanlarda gerçek anlamda bir 'Yahudi düşmanlığı'na yol açıyor. Bu düşmanlık, kendisine dayanak olarak, Kuran'da Yahudileri sert bir şekilde eleştiren ayetleri alıyor. Bence din adamlarımızın bu konuya bir açıklık getirmesi gerekir. Eşitlik gibi, adalet gibi kavramları öne çıkaran bir din, nasıl olur da bazı insanları 'doğuştan lanetli' olarak görür? Yoksa... Bu ayetlerin algılanmasında ve yorumlanmasında mı bir sorun var? Bu konunun üzerinde durmak gerekmez mi?"

Peki ilahiyatçılara göre Kur'an Yahudi düşmanlığını körüklüyor mu? Yahudiler lanetli ırk mı? Biz de bu soruları konunun uzmanlarına yönelttik... İlahiyatçıların tümü, Kuran'da ırkçı ifadelerin yeralmadığında hemfikir. Onlara göre lanetlenen Yahudi ırkı değil, sadece yoldan sapan Yahudiler...

Tüm ırkı değil yoldan sapanları lanetliyor

* Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Kuran'da ırk düşmanlığı da Yahudi düşmanlığı da yoktur. Tam tersine, Yahudiler'in seçilmiş ırk olduğunu söyler. Kuran'da adı geçen 25 peygamberin 23'ü Yahudi'dir. Lanetli olsa, Allah bu ırka bu kadar peygamber gönderir mi ve Kuran'da onları anar mı? Ama sözkonusu ayetlerde Kuran tüm Yahudileri lanetlemiyor. Yanlış iş yapan her toplumu kınadığı gibi, yanlış yola sapan Yahudileri de kınıyor.

Yahudi düşmanlığı Kuran'ın ruhuna aykırı

* Prof. Dr. Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi):
Kuran'daki olumsuz ifadeler hangi ırktan olursa olsun yoldan çıkan topluluklarla ilgili. Yahudi düşmanlığı Kuran'ın ruhuna aykırı. 'Lanete uğrasınlar' sözü Yahudi oldukları için değil, doğru yoldan saptıkları için. Bu ayrım çok önemli. Yahudi düşmanlığını İslam'a bağlamak siyasi maksatlı. Osmanlı İmparatorluğu'nun, Fransa'dan atılan Yahudiler'e kucak açması İslam'da Yahudi düşmanlığının olmadığının en güzel örneği.

Kuran'da hiçbir ırk ne lanetli ne seçkin

* Doç. Dr. Hasan Elik (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Kuran'da hiçbir ırk yaratılıştan ne lanetli ne de seçkindir. Çünkü yaratılışta insanın bir iradesi sözkonusu değil. İnsan yaratılışta değer olarak nötrdür. Ancak sergilediği olumlu davranışlarla üstünlüğü hak ettiği gibi olumsuz davranışlarıyla da değer kaybına müstahak olur. Nitekim Kuran'da bütün Hıristiyan ve Yahudiler'in aynı değerde olmadıkları, içlerinde müminlerin ve kafirlerin bulunduğu da geçer.

Ayetler lanetlemez hadisler temizlensin

* Tayyar Altıkulaç (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Kuran tüm Yahudileri değil, yoldan sapanları lanetler. Yahudiler ile Müslümanlar, islamın ilk dönemlerinde huzur içinde yaşadı ve vatandaşlık akti yaptı. Bir süre sonra Yahudiler bu anlaşmayı bozdu. Hazreti Peygamber'in Yahudiler hakkında söylediği bazı sözlerin, o günkü şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerek. Ancak Yahudiler'i aşağılayan ve Hazreti Muhammed'e ait olmadığı tespit edilen hadisler de, kadını aşağılayan hadisler gibi temizlenmeli.

Ben senin yazını okudum yanlış oldugunu gördum sende bunu oku bence dogruyu gororsun...

Kuranda yazanamı inanacam senin bulduğun şahıslaramı ben sana şahıs sözü yazmadım

Kuranda yazanı olduğu gibi burda naklettim ?Kurandan ayet istedin verdim bu neyin

çabası ?

Kuranda yazanamı inanacam senin bulduğun şahıslaramı ben sana şahıs sözü yazmadım

Kuranda yazanı olduğu gibi burda naklettim ?Kurandan ayet istedin verdim bu neyin

çabası ?

Kur'an Yahudiyi lanetliyosa ırkcılık oluyo o zman bu İslama ters düşmüyomu?

1)peygamber sevdamı sav yazsam da yazmasam da sana ispatlama gibi bir zorunluluğum yok
2) bana maddeler halinde soru yada eleştiri yazacak kadar ne bilgi ne donanımın var?
3)necaseti hafife yada galiza kuş yada köpek arasındaki farkı öğren
4)kafana göre sallama yazının muhatabı değilsin
5)millet sen gibi ebussuud lardan çocuklarına hayvan sevgisini öğretemedi
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&​

Yazının Muhatabı Ben Yada Başkası Değil İse Şahsın Adına Yorum Yapacaksın(Ben Olsaydım Evde Köpek Beslerdim)Böyle Deseydin Seni Bağlardı.
Genelleme Yaparsan Cevap Verecek İnsanlar Çıkar Karşına,
Bu Konuda Hiçbirşey Bilmiyorsan'da Gider Bir Camii Hocasından Sorar Öğrenirsin,
Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıp.

Kur'an Yahudiyi lanetliyosa ırkcılık oluyo o zman bu İslama ters düşmüyomu?

Bunun yorumunu ben yapamam o kadar ilmim yok

ama tek bildiğim Kuran-I Kerimde yazan herşey ;her insandan ve her sözden daha doğru

çıkarsız ve çarpıtılmamış olduğudur.

Yahudiler (Genel) olarak Allah (c.c) hışmına ugramıştır yazıyorsa ki yazıyor beni bağlamaz bakan onu demiş bu bunu demiş

Yazının Muhatabı Ben Yada Başkası Değil İse Şahsın Adına Yorum Yapacaksın(Ben Olsaydım Evde Köpek Beslerdim)Böyle Deseydin Seni Bağlardı.
Genelleme Yaparsan Cevap Verecek İnsanlar Çıkar Karşına,
Bu Konuda Hiçbirşey Bilmiyorsan'da Gider Bir Camii Hocasından Sorar Öğrenirsin,
Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıp.

evinde yada dışarda köpek beslemek kişilerin tercihi
necasetten arındırılmış olması kaydıyla insanlara köpek beslemeyin diyebilmek
kişiyi ahirette sorumlu duruma düşürdüğü gibi
besleyin demek de sorumluluk gerektirir
biz doğrusunu yazar yol gösterririz
kişi tercihini yapar
islam akıl dinidir
kitap sünnet icma kıyas
yol bu
tüm hocalarımın da ellerinden öperim....

Ev içinde beslenen bir köpek elbisemize sürtünürse o elbiseyle namaz kılınabilir mi?

2qw1uds.jpg

Ev içinde beslenen bir köpek elbisemize sürtünürse o elbiseyle namaz kılınabilir mi? İçinde köpek olan eve melek neden girmez?

Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir(kirli,pis).

“İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu” gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir.

Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.

Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyuruyor: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."( Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 46,50,56-58)

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir.Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.

b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.

c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder. (Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, Hayreddin Karaman, İz Yayıncılık)

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır. (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur.

Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Ahmed ve Müslim'de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (Bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)

Daha detaylı bilgi isteyen İslam İlmihallerini karıştırsın mutlaka bulacaktır.
İslam bölmünde olduğumuzu bazen unutuyoruz gibime geliyor.
Kendi kafamıza göre fetva veremeyiz. Bu yüzden kaynakları çok iyi araştırmak gerekiyor.
Konuda herkes fikirlerini belirtmiş. Uzamasını gerektirecek bir durum yok.
Umarım konu sahibide kendine yetecek bilgileri edinmiştir.
Konu kapalı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri