Herkesin downlu bebeği olabilir!

İηvictus

Banned
Katılım
2 Haz 2007
Mesajlar
3,529
Reaction score
0
Puanları
0
Herkesin downlu bebeği olabilir!


Op. Dr. İsmail Küçükerdoğan, herkesin down sendromlu bebeği olabileceğini, ancak riskin yaşla birlikte arttığını, söyledi



zdow1797ba2a1792cf58by.jpg





Artık tüm gebelere down sendromu için testler öneriliyor. Uzmanlar, bu testlerin yapılıp yapılmamasının anne ve bebek için önemli sonuçlar doğurduğuna dikkat da çekiyor. Down sendromunun en sık görülen kromozomal hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar, yirmi birinci kromozomdan bir kopya fazlası olma sonucu gelişen bir hastalık olduğunu söylüyor. Bursa Zübeydehanım Doğumevi Hastenesi'nden Op. Dr. İsmail Küçükerdoğan, herkesin Down sendromlu bebeği olabileceğini, ancak riskin yaşla birlikte arttığını, anne ne kadar yaşlıysa Downlu bebek doğurma olasılığının da o kadar yüksek olduğunu kaydetti.

RİSK YAŞLA ARTIYOR

20 yaşında bir kadının 1/1500, 30 yaşındaki bir kadının 1/900, 40 yaşında bir kadının 1/100 olasılıkla Dawnlu bebek sahibi olabileceğini anlatan Dr. Küçükerdoğan, “Bu tesadüfi bir durumdur ve anne babanın yapıp yapmadıkları ile ilgili değildir” diye konuştu.

# Down sendromu için 2 grup test uygulanmaktadır:

1.Tarama Testleri: Bu testler hiçbir zaman kesin bir sonuç vermez, ancak hangi bebeklerde Down sendromu görülme riskinin daha yüksek olduğunu gösterir. Tarama testleri ultrosonografi veya anne kanına uygulanan hormon ölçümleri ile yapılır.

2.Tam Testleri: Bu testler kesin bilgi verirler, bebeğin suyundan, plasentasından veya bazen de kanından örnek alınarak bebeğe ait hücrelerin incelenmesi ile uygulanırlar. Bu testler literatür de değişik oranlar olmakla birlikte yüzde 1-2-3 oranına varan düşük riski ile birliktedirler. Yine down sendromuna yeteri kadar erken tanı konulduğunda gebeliğin tıbbi gereklilikle sonlandırılması gündeme gelmektedir.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur. Çocuğunuzun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü
olması gibi sizin çocuğunuzun da Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır.


yenisafak
 
Geri
Üst