Yaklaşık 20 gündür bu foruma girip, yazılanları imkanım olduğu sürece okumaya çalıştıktan sonra bir kanaata vararak kişisel görüşümü aktardım. Samimi yazılara da nezaket sınırlarını zorlamadığı sürece cevap vermeye çalıştım. Şu bir gerçek ki tüm forum arkadaşları yaşadığı kültürün kendisinde yaratabildiği değişimden öteye geçemeyen bir fikri sürekli tekrarlıyor (buna ben de dahilim elbette) hep aynı şeyleri söyleyip duruyoruz. Kendisini geliştirmekten öte sahip olduğu fikirde bilgi toplayarak kendisini bilgi açısından güçlendirmeye çalışılıyor, yanlış fikrin üstüne yine yanlışları inşa ediliyor. Yapılanın da horoz döğüşünden farkı kalmıyor, üstün gelme yarışından öteye geçmiyor. Yazılanı kimse okumuyor, anlamaya çalışmıyor, konu başlığı esas alınıp yoruma başlanıyor.
Burada açılan konunun yüklendiği fikir ne olursa olsun, amacından sapıyor ve din eksenli bir tartışmaya dönüşüyor. Din eksenli yazılar elbette yazılmalıdır. Gördüğüm kadarıyla Kuran-ı Kerimi bir kere olsun tam okuyanı göremedim. Müslümanım diyen bir kişi (veya başka bir dine sahip kişi) imanın şartlarından birinin kitaplara inanmak olduğunu biliyor ve o kitabın Allah tarafından indirildiğine inanıyorsa mutlaka tamamını, anlatılmak istenenin ne olduğunu anlayarak okumak zorundadır. Kitabı okumadan oturup ayetler hakkında yorumda bulunmanın günah sayıldığını da bilmelidir. Lazım olduğunda sadece ilgili ayeti bulup okumak ne kadar samimi olur, Allah bilir. Burada tartışarak zamanı israf edeceklerine oturup, zamanlarını Kuran-ı Kerimin Türkçe mealini okumaya harcasalar, geri kalan zamanlarında da bu tür forumlara girip muhabbet etseler daha iyi olmaz mı.
Bu forumda siyasi konular üzerinde tartışarak siyasi görüşünü değiştirecek tek bir kişiyi bulamazsınız. Günlerce yazsanız çizseniz bile, kişi bir travma yaşamadıkça aynı fikrin peşinden koşup gidecektir. Kısaca insanlarımız o musibeti bulmadıkça yapılan binlerce nasihatin hiç bir faydası yoktur.
Daha önce de yazmıştım. Bir by-pass ameliyatı geçirdiğimden raporluyum ve ağır iş yapamadığımdan zamanımı evimde forum yazılarını okuyarak, yorumlayarak, birazcıkta atışarak geçirdim. Şu sıralar raporum bitmek üzere, artık işimin başına döneceğim. Bu foruma da ayıracak zaman bulacağımı pek sanmıyorum.
Sizlerden ayrılırken hepinize sevgiyle allahaısmarladık diyorum.
Allaha emanet olun