HDD Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

ServerErr0r

uid=0(root)
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
2,330
Reaction score
0
Puanları
0
Hard Disk (HDD) Nedir ?
Verilerimizi kalıcı olarak saklamak için kullanılan bir saklama birimidir. Sabit disk döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Veriler sabit diskteki bu manyetik tabakalar üzerine kaydedilir. Verilerin kaydedilmesinde mıknatıslanma mantığı kullanılır. Mıknatısın iki kutbu dijital olarak 1 ve 0 ‘ı temsil eder. Verilerimiz böylece küçük mıknatıslar halinde bu manyetik ortamlara yazılırlar. Bu manyetik tabakaların üstü dairesel çizgilerle örülüdür. Bunlara iz (track) denir.

Sabit diskte birden fazla plakalar üst üste dizilmiştir. Bu plakaların hem alt hem de üst tarafına bilgi yazılabilir. Herbir plaka üzerinde altlı-üstlü yerleşen ve herbirinin ortadaki mile uzaklığı aynı olan izlerin oluşturduğu gruba silindir ismi verilir. Sabit disk üzerinde herbir yüz bir kafa tarafından okunmaktadır. Bu nedenle kafa ve yüz aynı terime karşılık gelir. İz yapısını pasta dilimi şeklinde bölünmesiyle oluşan ve sabit disk üzerinde adreslenebilir en küçük alana denk gelen parçaya ise sektör (Sector) adı verilir ve bir sektörün barındırabileceği veri miktarı 512 byte uzunluğundadır. Bu sektör, kafa ve izler sabit diskte verinin adreslenmesi için kullanılırlar.

Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Depolama Kapasitesi
2- Dönüş Hızı
3- İz başına sektör sayısı
4- Erişim süresi
5- Dahili veri transferi
6- Kullanılan arabirim(ATA ,SATA ,..)

Harici HDD Seciminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar.

pluswddigitalfestplatte.jpg


Marka (firma):

Hızla gelisen teknolijide artık markalar o kadarda önemli olmayabiliyor,
önemli olan sadece satış firmasının müşteri hizmet kalitesi ve özellikleri,
Harici Hard Diskler genelllikle özel kişisel bilgileri barındıran veya illegal (kaçak) dosyalar için kullanıldığından,
herhangi bir olumsuszlukta garanti servisinden yararlanmak bazen kendi kendini ele vermek demektir...

satafestplatteimtestsam.jpg


Kapasitesi:
Birtane 1000 gb.(1.TB) HDD bulunduracagınıza 2 tane 500’er GB veya daha küçük boyutlarda seçim yapmak daha uygun olanıdır,
Uçakların karakutuları dahi arıza yapabiliyorsa siz en iyisini (pahali) olanını alsanız dahi arıza yapmayacağı hiç garanti değil.
Hayati bilgilerinizin tümünü kaybetmektense doğru seçim yaparak zararınızı mümkün olduğu kadar azaltabilirsiniz



Boyutu:
Cepte taşıyabileceginiz her an heryerde kullanabileceginiz) 2,5 zoll (inc) olanını tavsiye ederim,
Ayrıca herhangi bir olumsuzlukta kutusundan çıkararak extra HDD bölümü bulunan dizüstü bilgisayarlara baglayarak kurtarmak mümkün...

not:standard dizüstü bilgisayarlarin Hard Disk’leri ve yedek harddisk yuvaları 2,5 inc (zoll) boyutundadır ve baglantılar universaldir.

Baglantılar:
Extradan e-adaptöre gerek duyulmuyan (e-akımın gücünü direk USB baglanısından saglayabilen) Hard Diskleri tavsiye ederim, çünkü isediginiz her an kullanıma hazır oldugu gibi kullanımı daha çok pratiktir.

Hard disk Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar?


1-Kasanın en alt kısmına montaj edilmeli.
2-Bağlantı uçları (Power ile IDE) kırmızı renkli uçları birbirine dönük olmalıdır.
3-Harddisk sanal olarak en az ikiye bölünmelidir.
4-Darbelerden kaçınılmalıdır.
5-Çalışırken kesinlikle hareket ettirilmemelidir.
6-Kapaklarının vidaları gevşetilmemelidir.
7-Jampır ayarlarının uygunluğu kontrol edilmelidir.

Hard Disk (HDD) Nasıl Çalışır ?


Bütün hard diskler temelde aynı yapıdadır. Bir hard disk en basit haliyle şu parçalardan oluşur: Bilgilerin manyetik olarak depolandığı bir veya daha fazla sayıda plaka (platter), okuma yazma kafaları, plakalarla okuma yazma kafalarının hareketini sağlayan motorlar ve diskin kontrolünden sorumlu devreleri üzerinde barındıran kontrol kartı.

Günümüzde bir masaüstü bilgisayar çoğunlukla 60GB ile 300GB arasında veri depolama kapasitesine sahiptir. Diske yüklenen dosyalar, plaka üzerinde byte denilen en küçük veri paketçikleri şeklinde saklanır. Aslında 1 byte 8 bitten oluşur, bunu düşündüğümüzde en küçük birim bit denilebilir fakat 1 bitin depolama olarak bir anlamı yoktur. Çünkü diske yazılan her veri byte olarak paketlenir. Örneğin bir programın açılması için çağrılan dosyalar byte lar halinde işlemciye gönderilir.
 
Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Depolama Kapasitesi
2- Dönüş Hızı
3- İz başına sektör sayısı
4- Erişim süresi
5- Dahili veri transferi
6- Kullanılan arabirim(ATA ,SATA ,..)

HDD için cidden bilinmesi gerekenler...güzel paylaşım olmuş..klavyene sağlık..HDD den hiç bozulmasın...:smile:
 
Geri
Üst