Havelsan

1001Design

330i ///M3 Design


Barış Kartalı Türk Havadan Erken İhbar Komuta Kontrol Sistemi (Peace Eagle)

HAVELSAN Barış Kartalı (BK) Havadan Erken ihbar Komuta ve Kontrol Uçağı'nın temininde Görev Yazılımları ve Yer Destek Sistemleri konusunda BOEING'in yerli alt yüklenici sorumluluğunu üstlenmiştir.

HAVELSAN, uçak ve yer destek sistemleri için geliştirilecek Türk Hava Kuvvetleri'ne özel yazılımların geliştirilmesinde, modifikasyonunda ve entegrasyonunda görev alacağı gibi, aynı zamanda bu yazılımların testini ve BOEING firması tarafından temin edilen 737 AEW&C Ana Sistem yazılımına entegrasyonunu da gerçekleştirecektir. Bu modifikasyonlar özellikle haberleşme, ESM ve Türk Hava Kuvvetleri'ne özel insan-makina arayüzlerinde önemli yer tutmaktadır.

Entegre ürün Takımları yaklaşımının uygulanmasıyla, farklı fonksiyonel alanlardan, birbirlerinden belirli oranlarda bağımsız, aynı bölgelerde çalışan ekipler projenin bütün gereklerini yerine getirmektedir. HAVELSAN sistem analizi sürecinden başlayarak, test ve değerlendirmeye kadar projenin tüm mühendislik süreçlerinde yer almaktadır. Proje kapsamında görev bilgisayarı ve yer destek sistemi için yazılımlar geliştirilmektedir.

HAVELSAN'ın ana sorumlulukları:

* HvKK'lığına özel modifikasyonların sistem analizi ve tasarımı,
* HvKK'lığına özel Görev Yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu ve testi,
* HvKK'lığına özel Yer Destek Yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu ve testi,
* Yazılım Destek Merkezi, Görev Destek Merkezi ve Görev Simülatöründen oluşan Yer Destek Sisteminin donanım ve yazılım entegrasyonu,
* Türkiye'deki Yazılım Geliştirme ve Sistem Entegrasyon Laboratuvarlarının işletilmesi,
* Sistem testi ve değerlendirmesi,
* Sistemin servis ömrü boyunca MCS ve GSS için Entegre Lojistik Destek (ELD) sağlanması

HAVELSAN Barış Kartalı Proje Ekibi'nin Boeing firmasının büyük alt yüklenicilerinden birisi olarak içinde bulunduğu AEW&C Türk Takımı; 2008 yılında Joint Leadership Council tarafından Mükemmeliyetçilik Ödülüne layık görülmüştür.






Deniz Karakol Uçağı (MELTEM)

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 6 adet ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 3 adet olmak üzere toplam 9 adet CN-235 tipi uçakların görev sistemlerini oluşturan donanımı için Komuta Kontrol Sistemi geliştirilmesi ve uçak platformlarına kurulumu ve entegrasyonu projesidir.

İhalesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yapılan projede HAVELSAN, projenin ana yüklenicisi Thales Airborne Systems/Fransa firmasının yerli ana alt yüklenicisi olarak görev almaktadır.

Bu projenin iki ana alt sisteminden biri olan Yer Destek Sistemlerinde iş paketlerinin %90'ı HAVELSAN tarafından geliştirilmiştir. Diğer ana alt sistemi olan Hava Platformu kısmında ise fonksiyonel görev bilgisayarı yazılımları geliştirilmektedir.

Bu kapsamda HAVELSAN, Taktik Komuta Sistemi (Tactical Command System - TCS) bilgisayarı, Taktik Komuta Kontrol Bilgi Sistemi (Tactical Command and Control Information System - TCCIS), Yer Kontrol İstasyonu (eğitim sistemi dahil), Sistem Entegrasyon Test Tezgahı ve Görev Sistemi Araçlarının üretimi ile Entegre Lojistik Destek hizmetlerini sağlamaktadır.

Halihazırda, Deniz Karakol ve Deniz Gözetleme uçaklarının icra edeceği operasyonların görev öncesi hazırlıklarının yapılmasını ve görev sonrasında tespitlerin raporlanması ve bilgilendirme fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan yer istasyonları Komuta Kontrol Bilgi Sistemi (TCCIS-Tactical Command and Control Information System) yazılımı geliştirilmiş ve donanım altyapısı ile birlikte teslim edilmiştir.

TCS, uçak üzerindeki yazılımlardan Taktik Komuta Sistemi görev bilgisayarı yazılımıdır. Deniz karakol uçağı ve deniz gözetleme uçağı üzerinde bulunacak olan bu yazılım; çeşitli sensörlerden gelen verilerin sistem içerisine alınması, kullanıcının verileri kullanarak komuta kontrol işlemleri yapmasını, gerekli verilerin yer istasyonu ile değişimini, bilgilerin kaydedilmesini kapsamaktadır.

TCS yazılımı 2008 yılı ilk yarısında tamamlanmış, TCS donanımı üzerine entegrasyonu, TCS yazılım ve donanımının görev sistemini oluşturan sensörler ile entegrasyonu ve görev simülasyon yazılımı ile operatör eğitim sistemi 2008-2009 yılları içerisinde gerçekleştirilecektir.




Açık Semalar Gözlem Uçağı (ASA)

Açık Semalar anlaşması gereğince, bir CN-235 hafif nakliye uçağını gözlem uçağı olarak modifiye edilmiştir. Bu proje ile, Türkiye ve Açık Semalar anlaşmasına üye ülkelerde optik olarak inceleme faaliyetleri yapılabilecektir.

Projede HAVELSAN, görev planlama ve değerlendirme sisteminin tasarımını ve uygulamasını da yapmaktadır. Geliştirilecek ASA Gözlem Uçağı, kendi sınıfında Dünya'da ilk gözlem uçağı olup, diğer ihtiyaç sahibi ülkeler için de üretilmesi ihtimalinin bulunduğu değerlendirilmektedir.

Geliştirilen Alt Sistemler
Görev Planlama ve Kontrol Sistemi

* Görev Planlama
* Görev İzleme ve Kaydetme
* Sensör Kontrolu
* Plan/Log Transferi

Uçak Kamera Parametre Kontrol ve Veri Kaydetme

* Güç Dağıtım Ünitesi




Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası (EHTES)

EHTES tümüyle enstrümante ve entegre edilmiş, gerçeğe yakın tehdit trafiği içerisinde, pilotlar için Elektronik Harp eğitimi sağlamaktadır. HAVELSAN Elektronik Harp Test ve Eğitimine yönelik ihtiyaca uygun, orijinal, anahtar teslimi çözümler sunmaktadır.

EHTES yabancı mühendislik katkısı olmaksızın, HAVELSAN tarafından tasarlanmıştır. EHTES HvKK envanterine 1999 sonunda katılmış ve sistemin işletimi halen HAVELSAN tarafından başarıyla sürdürülmektedir.

EHTES'te mevcut özellikler :

* Enstrümante ve entegre edilmiş çeşitli gerçek silah sistemleri,
* Çeşitli tehdit emiter simülatörleri,
* Tümüyle modüler ve taşınabilir yapı,
* EHTES'teki tüm sistemlerin Veri Toplama İşlemi, Kayıt İşlemi, 3 Boyutlu Gösterimi, Mermi ve Füze Simülasyonlarının gerçekleştirilmesi,
* Çeşitli Uçuş Sonrası Raporlar,
* İhtiyaçlara göre sürekli geliştirme kabiliyeti.




Görev Planlama Sistemleri
Görev Planlama Sistemi, kuvvetin uçak ve helikopter tiplerinin uçuş görev planlama ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda tasarlanmış ve üretilmiştir.

Sistemde, standart veritabanı erişim metodolojisi yoluyla veritabanı bilgilerini kullanır.

FSGP yazılımında, yeni bir görev uçuş rotası hazırlamak ya da mevcut bir görev uçuş rotasını şablon rota yaklaşımıyla kullanmak mümkündür. Görev planlama sisteminin kabiliyetleri :

* Görev Verileri Ve Harita Veritabaninin Hazirlanmasi Ve Bakimi
* Uçuş Rotası Tanımlama
* Optimum Uçuş Rotası Hesaplaması
* Taarruz Taktiği Hesaplaması
* Alan Analizi
* Tehdit Analizi
* Meteorolojik Analizi
* Dikey Profil Oluşturulması
* Yakıt Hesaplaması
* Zaman Hesaplaması
* Ağırlık/CG/Drag Hesaplaması
* Taktik bilgiler, istihbarat verileri ve hava resimleri kullanılarak: düşman ve dost birimlerin konumları ve harita üzerindeki diğer ilgili bilgiler, taktik semboller ve metinler yoluyla yansıtılır.
* Muhabere Planlaması
* Seçilen Bölgenin 3-boyutlu Görüntüsünün Oluşturulması
* Görev Verileri Dosyasının (MDF) Hazırlanması
* Planlı Görev Verileri Tranferi (Upload)




Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS)
GENESİS G-Sınıfı Fırkateyn Savaş Yönetim Sistemi (G-GSYS)'ni gerçekleştirmek üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından G-Sınıfı (ABD kökenli eski Perry Sınıfı) Fırkateyn Savaş Yönetim Sistemi Modernizasyon Programı başlatılmıştır. Bu programın amacı; G-GSYS'nin donanım ve yazılımının geliştirilmesini; sistem entegrasyonu ve testlerinin yapılmasını, gerekli eğitimlerin verilmesini ve sistemin yaşam süreci boyunca bakım desteği sağlanmasını yurtiçi imkanlar ile gerçekleştirmektir.

GENESİS Projesi ile komuta kontrol yazılımlarının milli olanaklar ile geliştirilmesi ve sistemin yaşam süreci desteğinin düşük maliyetli yöntemler ile sağlanması hedeflenmektedir.

G-GSYS modernizasyonu; milli olarak geliştirilmiş arakatman ve komuta-kontrol uygulama yazılımları, büyük ölçüde milli olanaklar ve hazır ticari ürünler kullanılarak yurt içinde üretimi yapılacak cihaz ve sistemler ile gerçekleştirilecektir.

Modernizasyon programı ile G-GSYS donamının üretilmesi, yazılımının değişen ihtiyaçlara göre uyarlanması geliştirilmesi, sistem entegrasyonu ve testlerinin yapılması, gerekli eğitimlerin verilmesi ve sistemin yaşam süreci boyunca bakım desteği sağlanacaktır.

G-GSYS ile G-sınıfı firkateynlerde mevcut sensörler kullanılarak harekat ortamında keşif, gözetleme, tespit, takip ve sınıflandırma işlemleri tam otomatik yöntemler ile icra edilecek, suüstü, hava ve sualtı tanınmış taktik resmi oluşturulacak, Dz.K.K. harekat ihtiyaçlarının gerektirdiği otomatik ve komuta heyeti karar destekli durum ve tehdit değerlendirmesi yapacak, harekat ortamında taktik üstünlüğü ele geçirmek üzere en uygun angajman planlamaları ile silahlara kumanda ederek suüstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi ve elektronik harp görevlerine destek sağlanacaktır.

Yeni sistem ile kazanılacak avantajlar;

* Modern ve güvenilir sistem
* Yüksek performans
* Açık mimari
* Modern konsol ve sergileme sistemleri
* 1000'den fazla taktik temas izleme kapasitesi
* Modern sensör veri füzyonu
* Otomatik tehdit değerlendirmesi
* Silah angajman olanakları
* Link-16/22 sistemi entegrasyon olanağı

şeklinde özetlenebilir.

Proje kapsamında ilk iki teslim edilmiş olup, üçüncü gemi 2008 sonu itibariyle teslim edilecektir.
 

1001Design

330i ///M3 Design


Yeni Tip Karakol Botu
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına yönelik, 16 adet Yeni Tip Karakol Botu (YTKB) tedarik edilmesi amaçlanan projede DEARSAN Tersanesi Ana Yüklenici olarak belirlenmiş olup, HAVELSAN söz konusu botlarda Savaş Sistemi Ana Alt yükleniciliği görevini üstlenmiştir.

Yeni Tip Karakol Botu; boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve DSH görev fonksiyonlarını karşılayacaktır. Ayrıca, üs, liman savunma görev fonksiyonuna da katkı sağlayacaktır.

HAVELSAN Yeni Tip Karakol Botu konseptine uygun olarak;

* 4000 grubu olarak adlandırılan elektronik cihaz/sistemlerin temin edilmesini
* HAVELSAN ürünü olacak şekilde Gemi Veri Dağıtım Sistemi, üretimini
* Sistem Mühendisliği ve ELD çalışmalarını
* Gemi Entegrasyonunu
* DEARSAN tarafından sağlanacak Silah sistemleri ile 4000 grubunun entegrasyonunu

Gerçekleştirecektir.

HAVELSAN, GENESİS ve MİLGEM Projesi'nde üstlendiği sorumlulukların icrasında kazandığı bilgi, tecrübe ve birikimlerini, YENİ TİP KARAKOL BOTU Projesi'nde uygulayarak yüzer platformlarda savaş sistemi entegratörlüğü alanındaki kabiliyetini pekiştirmiş olacaktır.


INFO :

HAVELSAN

 

1001Design

330i ///M3 Design
HAVELSAN ilk Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası (EHTES) ihracatını başarıyla gerçekleştirdi - 12.01.2011

HAVELSAN EHTES Sistemini Türk Hava Kuvvetleri Komutalığı'ndan sonra Pakistan Hava Kuvvetlerine teslim etti. Temmuz 2010'da kabul testleri başarıyla tamamlanan ve garanti süresi başlayan Pakistan Hava Kuvvetleri EHTES'in açılış töreni Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rao Qamar Suleman, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Muhammad Hassan, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk Silahlı Kuvvelerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Hayrettin Uzun, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Arslan, MSB Müsteşar Yardımcısı Tümg. Nihat Kökmen, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Faruk A. Yarman, SSM Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı A. Lütfi Varoğlu ile diğer üst düzey yetkililerinde katılımıyla 6 Ocak 2011 tarihinde İslamabad Pakistan'da gerçekleştirildi.






HAVELSAN
 

cesur1981

New member
paylaşım için teşekkürler tsknın daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum bi 10 sne sonra kendi uçağımız kendi helikoptermizi yapacğz inş.
 

MaLum-kişi

Hbeşer-i KamilH
artık Türkiye eski Türkiye değil dünyada daha çok söz sahibi bilimin teknolajinin lideride olacaz inşallah

pilotlarımız zaten dünyada 1 numra birde kendi uçağımızı yaparsak ooo maşallah
 
Üst