Hani Nâzım Hikmet Vatan Hainiydi...?

uLash

Kaleidoscope
Altın Üye
Reaction score
1
1960’lı yılların başında, bir Ankara gazetesinin birinci sayfasında “üç sütun” bir başlık vardı:

“Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ...”

Neden, ne yapmıştı da vatan hainliğine “hâlâ” devam ediyordu?

O günlerde gazetelerde bir haber daha vardı:“Amerika, Türkiye’ye 120 milyon lira hibe etti.”

Nâzım Hikmet’in bu habere, bu hibeye tepkisi şuydu:

“Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz.”

İşte Nâzım Hikmet’in “hâlâ” devam eden vatan hainliği buydu...
* * *
Nâzım Hikmet’in cevabı şu oldu:

“Evet, vatan hainiyim!”

Ve devam etti:

“Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.

Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,

vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,

vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,

vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,

vatan, mızraklı ilmihalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,

vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması
topuysa,

vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,

ben vatan hainiyim.

Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :

Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.”

* * *

Nâzım Hikmet’in vatan hainliği yıllar boyu sürdü gitti...

Şimdi bir de utanmadan, onun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul eden AKP hükümetinin kararını “iade-i itibar” diye yorumluyorlar.
Sanki itibarına toz kondurabilmişler de...
İtibarı iade edilmiş...

Ya sizin itibarınız?

* * *

1951’de Adnan Menderes’in Başbakan olduğu hükümetin vatandaşlıktan çıkardığı Nâzım Hikmet, 2009 yılında Tayyip Erdoğan’ın AKP hükümeti tarafından vatandaşlığı onaylandı, hepsi bu kadar.

Devlet tarafından ödenen bu özür borcunun vatandaş tarafından da teşekkürü olmalı...

Hasan Pulur
Milliyet Gazetesindeki köşesinden alıntıdır...

ya bu yazar bi gitsin işine ...

chp den izmiri almak için nazıma ,dtp den diyarbakırı almak için ahmet kayaya iadei itibar yapıldı .kürtçe kanal açıldı . neden seçim zamanı oluyor .

seçim zamanı akp nin yaptığı bu itibarlar sadece akp adınadır .türk milletinin genelini temsil etmemektedir .kolay kolay kimse vatan haini damgası yemez ve kolaycada kurtulmaz böyle . akp istediğini yapsın hainleri biz biliyoruz bilmeyede devam edicez .

bu akp nin iadei itibarıdır . tekrar söylüyorum türk milletinin değil

seçim çalışması için memleketin şerefini haysiyetini hiçe sayıyor akp .

Vatandaşlıktan çıkarıldığına göre ne oluyor ? Kahraman mı ilan edecektik ???

ya bu yazar bi gitsin işine ...

chp den izmiri almak için nazıma ,dtp den diyarbakırı almak için ahmet kayaya iadei itibar yapıldı .kürtçe kanal açıldı . neden seçim zamanı oluyor .

seçim zamanı akp nin yaptığı bu itibarlar sadece akp adınadır .türk milletinin genelini temsil etmemektedir .kolay kolay kimse vatan haini damgası yemez ve kolaycada kurtulmaz böyle . akp istediğini yapsın hainleri biz biliyoruz bilmeyede devam edicez .

bu akp nin iadei itibarıdır . tekrar söylüyorum türk milletinin değil

seçim çalışması için memleketin şerefini haysiyetini hiçe sayıyor akp .

Nazım ustayı kurtardılar vatan hainliğinden
ama
yenilerini ürettiler
kimmi
kuvvet komutanları
ve diğer Atatürkçüler

Nazım ustayı kurtardılar vatan hainliğinden
ama
yenilerini ürettiler
kimmi
kuvvet komutanları
ve diğer Atatürkçüler

çok haklısın :clap
terörle mücadelede pkk yı unuttular vatan diyenlerle mücadeleye başladılar adına da yüce türk destanı ergenekonu koydular .

hazırda bi terör örgütümüz vardı akp sayesinde (sözde ) yeni terör örgütümüz oldu

şu eldeki dinleme sistemleri vs ile güneydoğuyu 2 ay dinlesinler bak pkk çözülüyormu çözülmüyormu .

ülkemin güzel haline bak ....

apo sarayından yatarak örgütü yönetsin , ömrünü terörler mücadelede geçiren komutanlar cezaevinde yatsın hemde o kadar rahatsızlıklarına rağmen ...

akp yi ve ergenekon terör örgütü diyenleri lanetliyorum

çok haklısın :clap
terörle mücadelede pkk yı unuttular vatan diyenlerle mücadeleye başladılar adına da yüce türk destanı ergenekonu koydular .

hazırda bi terör örgütümüz vardı akp sayesinde (sözde ) yeni terör örgütümüz oldu

şu eldeki dinleme sistemleri vs ile güneydoğuyu 2 ay dinlesinler bak pkk çözülüyormu çözülmüyormu .

ülkemin güzel haline bak ....

apo sarayından yatarak örgütü yönetsin , ömrünü terörler mücadelede geçiren komutanlar cezaevinde yatsın hemde o kadar rahatsızlıklarına rağmen ...

akp yi ve ergenekon terör örgütü diyenleri lanetliyorum

pkk mı?
olar legalleştiler kardeşim
artık mecliste temsil ediliyorlar
hani Atatürkün ve silah arkadaşlarının canları pahasına kurtardığı vatan topraklarında kurdukları TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE
başlarındada seninde belirttiğin gibi imralı baronu var

güzel yurdumda artık illegal olan kişiler
Atatürkçü düşünceyi benimsemiş olan kişiler
baksana dtp mitinginde türk bayrağı açan kişiye neler yaptılar
ve bu vatan için dedelerimiz can verdi ama artık torunlarına bayrak bile açtırmıyorlar

abdullah çatlı gibi oral çelik gibi haluk kırcı gibi ayhan çarkın gibi ibrahim şahin gibi katilleri kahraman ilan etmeyi biliyorsunuz ama??

katilsede bu ülkenin katilleri . bu ülke için katil olmuşlar .bunuda içlerinde ki vatan aşkı için yaptılar . asala dünyada senin diplomatlarını katlederken birileri buna karsı koymalıydı onlarda o saydığın isimlerdi dikkatini çekeyim . sırf ülkücüydü diye karalamaya kalkmayın .yasadışı örgütlere karsı kurulmuş ve bir süre sonra devlet tarafından harcanmış insanlardı onlar . allah razı olsun diceğimiz yerde tutupda karalamayın o insanları

ayrıca bu tip insanların artık olmamasından dolayı her yeri kürt mafyası sardı .

katil demişsin ama en azından bu ülkeye çalışmışlar bu ülkenin katili değil kahramanı olmuşlar . başkaları gibi başka ülkelerin iti olmamışlar dikkatini çekeyim

katilsede bu ülkenin katilleri . bu ülke için katil olmuşlar .bunuda içlerinde ki vatan aşkı için yaptılar . asala dünyada senin diplomatlarını katlederken birileri buna karsı koymalıydı onlarda o saydığın isimlerdi dikkatini çekeyim . sırf ülkücüydü diye karalamaya kalkmayın .yasadışı örgütlere karsı kurulmuş ve bir süre sonra devlet tarafından harcanmış insanlardı onlar . allah razı olsun diceğimiz yerde tutupda karalamayın o insanları

ayrıca bu tip insanların artık olmamasından dolayı her yeri kürt mafyası sardı .

katil demişsin ama en azından bu ülkeye çalışmışlar bu ülkenin katili değil kahramanı olmuşlar . başkaları gibi başka ülkelerin iti olmamışlar dikkatini çekeyim

bahçeli evlerdeki 7 öğrencidemi ASALA üyesiydi ve diplomatları öldürdüler.
o öğrencilerin ailelerine git de bu isimler için rahmet okumalrını iste.
bakalım alacağın cevap ne olacak.
ayrıca benim ülkücüleri karalamak istediğim falan yok. öyle bir ama cım olsa burda herkesin yaptığı gibi yedek bi hesapla girer çamur atar banlanırdım.

katilin ülkücüsü solcusu sağcısı olmaz.

böyle düşünüyorsan o zamn neden pkk lılara şehit diyenler ekızıyorsunuz. onalrda kürdistan için şehit oluyolar. (kendilerine göre) sen eğer katillerin arkasından rahmet okuyorsan başka katillerin arkasından rahmet okunduğunda kızmayacaksın o zaman

bahçeli evlerdeki 7 öğrencidemi ASALA üyesiydi ve diplomatları öldürdüler.
o öğrencilerin ailelerine git de bu isimler için rahmet okumalrını iste.
bakalım alacağın cevap ne olacak.

bahçeli evler ruhi kılıçkıran süleyman özmenlerin cevabıydı .ülkücü şehitlere karsılık 7 tiplinin öldürülmesi idi . bir nevi hesaplaşma ve o dönemde olağan şeyler bunlar .

aynı şekilde bu söylediğim isimlerin aileleride eline tipli geçse bu yaslarında öldürmek için yemin ediyorlar . aileleri bizim için önemli değil . ülkücü şehitlerimize ve ölenlere rahmet diliyorum .iyisiyle kötüsüyle hepsi bu ülkenin evladıydı sunuçta .

katil diyorsun ama o dönemde yaşayan insanların suça bulaşmayanını bulsana bana .denizgezmişler ve arkadaşları da katil o zaman . o dönemdeki diğer koministlerde katil o zaman . çünkü hepsi suça bulaşmıştı hemen hemen . tek taraflı bakmışsın bende ondan yazdım o yazıyı .

katilsede bu ülke için katillik yaptılar başkalarına köpeklik yapmadılar onu anlatmak istiyorum

böyle düşünüyorsan o zamn neden pkk lılara şehit diyenler ekızıyorsunuz. onalrda kürdistan için şehit oluyolar. (kendilerine göre) sen eğer katillerin arkasından rahmet okuyorsan başka katillerin arkasından rahmet okunduğunda kızmayacaksın o zaman

kürdistan diye bir ülke yok . olmayan bisey için ölenler bok yoluna giderler . pkk lı köpeklerde bok yoluna gidiyorlar bu kadar basit . mıçtığı kaba pisleyen şerefsizler .

şehit ne demektir onun tanımını bi yaparmısın arkadaşım bana ?şehidin ne demek olduğunu kısaca tanımlayabilirmisin ?

bahçeli evler ruhi kılıçkıran süleyman özmenlerin cevabıydı .ülkücü şehitlere karsılık 7 tiplinin öldürülmesi idi . bir nevi hesaplaşma ve o dönemde olağan şeyler bunlar .

aynı şekilde bu söylediğim isimlerin aileleride eline tipli geçse bu yaslarında öldürmek için yemin ediyorlar . aileleri bizim için önemli değil . ülkücü şehitlerimize ve ölenlere rahmet diliyorum .iyisiyle kötüsüyle hepsi bu ülkenin evladıydı sunuçta .

katil diyorsun ama o dönemde yaşayan insanların suça bulaşmayanını bulsana bana .denizgezmişler ve arkadaşları da katil o zaman . o dönemdeki diğer koministlerde katil o zaman . çünkü hepsi suça bulaşmıştı hemen hemen . tek taraflı bakmışsın bende ondan yazdım o yazıyı .

katilsede bu ülke için katillik yaptılar başkalarına köpeklik yapmadılar onu anlatmak istiyorum

kürdistan diye bir ülke yok . olmayan bisey için ölenler bok yoluna giderler . pkk lı köpeklerde bok yoluna gidiyorlar bu kadar basit . mıçtığı kaba pisleyen şerefsizler .

şehit ne demektir onun tanımını bi yaparmısın arkadaşım bana ?şehidin ne demek olduğunu kısaca tanımlayabilirmisin ?

konuyla alakası yok ama yinede cevap verceğim sana son bir kez.
deniz gezmiş ve 2 arkadaşı hüseyin inan ve yusuf aslan kimseyi öldürmemişlerdir.
sadece yalnışlıkla bir astsubayı yaralamışlardır. o kadar.

gelelim şehit konusuna. ne yyazdığımı kızgınlıkla değilde iyice okursan ne demek isteidğimi anlarsın. ben kimseye şehit demedim. diyenlere neden kzıyorsun dedim
c

tipliler konuusna gelince. başbağlar katliamı nı katliam olarak kabul eden bir zihniyet nasıl olurda bahçelievler katliamına cevap, basit bir olay gözüyle bakar. mantık oalrka ikside aynı.
cevap yazacaksan özelden yaz pls.

Nazım Hikmet Ran bence gerçek bir vatanseverdi. Evet koministti, ama vatan ve hürriyet sevdalısı bir şairdi. Herkes gibi zaafları da vardı elbet. Ama ülkesini asla satmadı. Kore'de Amerika' nın mücahidi Türk askerlerine, yaptıklarının yanlış olduğunu göstermek amacıyla bile Nazım Hikmet' in şiirleri atılmıştır. Yıllar sonra da olsa Nazım Hikmet' in şiirlerinden herkes bir şeyler anlamayı başarmıştır.

Rahmetli Türkeş bile Nazım Usta' nın şu şiirini okumamışmıydı;

Dörtnala gelip Uzak Asya'dan

Akdenize bir kisrak basi gibi uzanan

Bu memleket bizim!

Bilekler kan içinde, disler kenetli

Ayaklar çiplak

Ve ipek bir haliya benzeyen toprak

Bu cehennem, bu cennet bizim!

Kapansin el kapilari bir daha açilmasin

Yok edin insanin insana kullugunu

Bu davet bizim!

Yasamak bir agaç gibi tek ve hür

Ve bir orman gibi kardesçesine

Bu hasret bizim!

Peki ya amerikan uşağı boşbakanın eşi bile şu şiiri okumadı mı;

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler

Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar
Yedi yaşında bir kızım
büyümez ölü çocuklar

Saçlarım tutuştu önce
gözlerim yandı kavruldu
Bir avuç kül oluverdim
külüm havaya savruldu

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk

Çalıyorum kapınızı
teyze, amca, bir imza ver
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler

Kim ne derse desin, Nazım Hikmet dostuna ve de düşmanına bile kendini kabullendirebilecek kadar güçlü bir Türk şaiiriydi.

İyi vatan haini değilmiş işte AKP ye böyle mi teşk ediyorsunuz.Bundan önceki yapılanlarıda AKP ye mi yüklediniz yani..Laf olsun diye mi eleştiri yapılıyor burda.

Geri