Hangi inanca bağlısınız?

Hangi Dine veya İnanca mensupsunuz?


  • Kullanılan toplam oy
    281
Mezhepler yerine farklı dini inançları da yazabilirdin
örneğin: teizm veya şamanizm gibi

Bunun gibi iyi niyetle açılmış bir ankete herkes "normal" yorumlar yazdıkça sorun olmaz
Ama hatırlatmakta fayda var; daha önce benzer bir konu tartışma olmamasına rağmen kapatılmıştı
Anketin düzgün bir şekilde açık duracağına eminim ama yine de işaretlenen şıkların kimler tarafından işaretlendiği gözükmese daha hoş olurdu bence

merak edenler hangisini işaretlediğime bakabilirler :hhdil
 
Yorumlar ve ankete katıldığnız için teşekkür ederim fakat lütfen yukardaki seçenekleride kullanınız asıl anket yeri orası.Tıkladıktan sonra yorum yapabilirsiniz fakat asıl amacımız yukardaki sistem
 
Saçma sapan yazmak ayrı bişey ama... müslümanlığın liderliğini üstlenen, %98 müslüman olan bir ülkede böyle bir anket saçma... müslamım diyen insanlar böyle bir anket yapmaz , senin de yapmamamı umuyorum
 
Al işte saçma sapan yorum yapmayın derken neyle karşılaştık..
Kardeş haberin olsun ülkemizin %98i müslüman değil artık.30 yıl önceki istatistiklerden bahsediyorsun.Benim imanım seni bağlamaz ankete katılacaksan katıl katılmayacaksan evliyalık taslama rica ederim.Zaten son bi kaç gündür gelen yorumlar saçmalığın daniskası olarak yeterince canımı sıktı Allah aşkına katılacaksan katıl katılmayacaksan yorum yapma.Anketi neden açtığımı belirtmişim zaten.Daha fazla uzatmaya gerek yok
 
bazen beni cidden güldürüosunuz =)

hh hangi takımlı die anket war, hh hangi cep telini kullanıo die anket war, bunların hiç birinde sorun yok hepsine paşa paşa cwp werilio fakat forumun neresinde olursa olsun iş müslümanlığa dine gelince herkes sadrazam kesilio =)

nedir yani kimin hangi cep telini kullandığını bilmek istemek gayet doğal oluo ama hangi mezhepten olduğunu öğrenmek istemek ayrımcılık öyle mi ? derdiniz sadece bişeylere muhalefet olmaktan ibaret ..

söylemek istemeyen sölemez anketede katılmaz, ayrıca sölemekten utandığınız bi inanca sahipseniz ben sizin kişiliğinizden de şüphe ederim ..
 
Herkes birbirine saygı gösterdiği, inançlarından dolayı yargılama yapılmadığı sürece sorun çıkmaz.
.:CHECHEN kardeş Alt tarafı bi araştırma yapmak istemiş.
Kimseye zorla gel oy kullan demiyor. İnancını göstermek istemeyen gelip oy kullanmaz.
 
infatuate' Alıntı:
bazen beni cidden güldürüosunuz =)

hh hangi takımlı die anket war, hh hangi cep telini kullanıo die anket war, bunların hiç birinde sorun yok hepsine paşa paşa cwp werilio fakat forumun neresinde olursa olsun iş müslümanlığa dine gelince herkes sadrazam kesilio =)

nedir yani kimin hangi cep telini kullandığını bilmek istemek gayet doğal oluo ama hangi mezhepten olduğunu öğrenmek istemek ayrımcılık öyle mi ? derdiniz sadece bişeylere muhalefet olmaktan ibaret ..

söylemek istemeyen sölemez anketede katılmaz, ayrıca sölemekten utandığınız bi inanca sahipseniz ben sizin kişiliğinizden de şüphe ederim ..

Herkez bi yerlere sataşmaya fırsat arıyor ablacım.Bugüne kadar forumda İslam için yazılar yazan ben anket açınca dinsiz gibi gösteriliyorum.Millet aranıyor-kaşınıyor.İlla ramazan öncesi kalp kırıcaz başka bişey değil.

Canım burnumda zaten üstüme gelmeyin!
 
Daha konuya bakmadan önce içinde tartışma olduqunu bilmek her üyenin kısmetidir.

Elhamdürillah Müslümanım ..

Gerisi yalan.

Tartışmayada gerek yok. Anket açılmış oylayan oylar oylamayan da kapatır başlığı olur biter.
 
isLam ( Sûnnî )
 
infacım çok qsl söylemiş...

elhamdülillah... İslam (Sünni)
 
şükürler olsun islam ama ben sünni ile şii ne onu anlamadım
 
genç gitar' Alıntı:
şükürler olsun islam ama ben sünni ile şii ne onu anlamadım





Sünnilik

Sünnilik, İslam mezhepleri içindeki en geniş dini grubu oluşturur.

Terimin kullanımı

Sünni kavramı Hz.Muhammed'in sünnetini takip eden anlamında kullanılmaktadır. Hz. Muhammedin sünnetlerini takip ederler ve hak meshep olan sünnilikdir. Şiiler hz. Aliyi peygamber kabul ederler. Konuyla ilgili olarak bakınız Şiilik maddesi.


Sünni mezhepler

Sünni mezhepler (fıkıh okulları) dört tanedir:

* Hanefi mezhebi
* Şâfiî mezhebi
* Maliki mezhebi
* Hanbeli mezhebi

Bu dört Sünni fıkıh okulu dışında da fıkıh okulları olmasına karşın daha az sayıda izdeşe sahip olmuş ve diğer dört mezhep dışında daha az tanınmışlar ve zamanla yok olmuşlar ve izdeşleri tarafından kayıt altına alınmamışlardır.

Sünniler her müslümanın bu mezheplerden en az birini benimseyip uygulamalarını seçtikleri bu mezhebe göre yapmaları gerektiğine inanır ve mezheplerin birleştirilmesi (Telfik-i Mezahib) denilen şeyi uygun (caiz) görmezler.

Sünniliğin Hadis Anlayışı

Kur'an'ın İslam dinindeki yeri tüm müslüman gruplarca benimsenmekle birlikte hadis konusunda farklı İslami grupların farklı anlayışlarla sahip oldukları bilinmektedir. Hadisler İslamiyetin ilk dönemlerindeki peygamber ve yakınlarının ibadete, muamelat denilen dindeki çeşitli konulara ilişkin görüş ve davranışları yansıtan kayıtlardır. Müslüman bilginler peygamberin vefatından sonra İslam toplumunun karşı karşıya kaldığı sorunlara Kur'an'dan sonra ikinci kaynak kabul edilen Hadislerden delillerle çözüm getirmeye çalışmışlardır. Sünnilik, Şiiliğin aksine Hz.Muhammed döneminde yaşamış peygamberin yakınındaki tüm arkadaşlarına (Sahabi denir) dinin güvenilir kaynağı olarak yaklaşmakta olduğundan çeşitli Hadis bilginlerinin hadis kritiklerine uygun buldukları tüm hadisleri hangi sahabe kanalıyla gelirse gelsin kabul etmektedir. Yine Sünnilik ilk üç halife (Hz.Ebu Bekir, Hz.Ömer ve Hz.Osman)ve Hz.Ali'yi Hz.Muhammed'den sonra gelen güvenilir ve tazime layık dini kişilikler olarak kabul ederler. Oysa Şiilik ilk üç halifeyi Hz.Ali'nin elinden halifeliği çeşitli yollarla gasp etmiş kişiler olarak bakıp tazim göstermezler. Şiiliğin bir kısım sahabeyi güvenilmez kabul edip sadece on iki imamdan gelen hadisleri doğru, güvenilir (sahih) kabul etmesine karşılık Sünniliğin güvenilirliği tüm Sahabeye genelleştirmesi her iki grubun hadis külliyatlarında bir kısım farklılıklar bulunmasına yol açmıştır.

Sünni İslam anlayışında peygamberden aktarıldığı güvenilir (sahih) kabul edilen hadis kitapları şunlardır:

* Buhârî
* Müslim
* Nasa'i
* Ebû Davûd
* Tirmzî
* Ibn Mâce

Daha az bilinmekle birlikte kabul edilen diğer hadis kaynakları ise şunlardır:

* İmam Malikin Muvattası
* Ahmed bin Hanbel Müsnedi
* Sahih Ibn Khuzaima
* Sahih Ibn Hibban
* Al Haakim'in Mustadrak'i
* Abd al-Razzaqin Musannafı

Sünni Teoloji Gelenekleri (Kelam)

* Eşarilik - Ebul Hasan el Eşari (873-935) tarafından kuruldu. Müslüman fakih (hukukçu) ve pek çok sünni sufinin kendisine saygı duyduğu ve kendisi de sufi olan Gazali tarafından benimsenen bir kelam okuludur. Eşari kelamı insan aklına vahyi yorumlamakta daha kısıtlı bir alan tanımakta ve inancın insan aklından çıkamayacağı vahye ihtiyaç olduğu dolayısıyla da vahyin gelmediği durumlarda insanın sorumlu olamayacağı ilkesini savunmaktadır. İnanç gibi tüm ahlaki ilkelerin kaynağı da Vahiy ile Peygamberin ve sahabilerin uygulamalarıdır.

* Maturidilik - Ebu Mansur Maturidi (ö.944) tarafından kuruldu. Orta Asya'daki Türk toplulukları tarafından kabul edilinceye kadar azınlıkta kalan bir itikadi mezheptir. Türkiye'deki Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan Türklerin büyük bir kısma Sünniliğin bu itikati mezhebine bağlıdır. ayrıca Şafi, Maliki ve Hanbeli fıkıh okulları Eşari itikadi mezhebine bağlıyken Hanefi fıkıh okulunun izdeşleri Maturidi itikadi mezhebine bağlıdırlar. Maturidilik Tanrı'nın varolduğu bilgisine akıl yürütmeyle ulaşılabileceğini savunur.













Şiilik veya Şia, İslam'ın Sünnilik'ten sonra en yaygın ikinci mezhebi. Bu mezhebin mensuplarına Şii denir.

Etimoloji

"Şia" terimi "takipçiler" veya "izdeşler" anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelmektedir. Tarihteki kullanım "Şiat-ı Ali" yani "Ali'nin takipçileri" anlamına gelen شيعة علي ifadesinin kısaltılmış formudur. Sünni ve Şii kaynaklar terimin Muhammed'in vefatını takip eden yıllarda kullanılmaya başlandığı konusunda hemfikirdirler.

Dünyada ve Türkiye'de Şiiler

Şiilik, İran, Irak, Azerbaycan, Yemen, Bahreyn, Katar, Türkmenistan ve Lübnan'da yaygındır. Ayrıca Suudi Arabistan'ın %15'i ,Pakistan'ın %25'i ve Afganistan'ın %27'si Şiidir. Türkiye ve Suriye'deki Aleviler Şii nüfusun çoğunu oluştururlar. Türkiye Şii'lerinin yaklaşık 95'i Alevidir. Bu nedenle Türkiye'de Alevi kelimesi hatalı olarak Şii anlamında ve tüm Şiileri tanımlamak amacıyla kullanılır.

Şii ve Sünnilikte sünnet ve hadis

Sünnilik Hz. Muhammed'in (s.a.v)'in sünnetini takip edenler anlamına gelmekteyse de bu durum Şiilerin sünneti veya hadisi dinin kaynakları arasında saymadıkları anlamına gelmemektedir. Şiiler peygamberin "gerçek" sünnetini takip ettiklerini çünkü peygamberin soyundan gelen kimselerden bu sünneti aldıklarını savunmaktadırlar. [1]

Bunun sonucu olarak Şiilik ve Sünnilik kayıtlı şihafi gelenek veya hadislere farklı yaklaşmaktadır. Şii inancına göre Şiilik ve Sünnilik arasındaki ayırım peygamberin vefatıyla bir kısım müslümanların Ali'nin önderliğini (hilafet) benimsemesiyle diğerlerinin ise güçlü bir şekilde Ebu Bekir'i desteklemesiyle birlikte başlamıştır. Şiiler Ali'ye hilafetin Gadir Hum'da verildiğine ve bu olayın kendilerinin de benimsedikleri güvenilir kaynaklarda bulunduğuna inanmaktadırlar.

İslam hukuku kısmen hadise dayalı olduğundan Şiilik Sünni hadis kaynaklarından bazılarını Sünniliğin de Şii hadis kaynaklarından bazılarını reddetmeleri her iki grubun kabul ettiği İslam hukukunda da farklılıklar doğmasına neden olmuştur. Örneğin Şiilik ve Sünnilik Cuma namazını kılmalarına karşın namaz vakitlerinde farklılıklar vardır. Yine Şiilerin uygulayageldikleri geçici nikah (Mut'a Nikahı) Sünnilik tarafından dinde bir zamanlar gerçekleştirilmekle birlikte daha sonra Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından tümüyle uygulamadan kaldırıldığına inanılmaktadır. Fakat şiiler bunun ömer tarafından kaldırıldığını özelllikle sünni kaynaklarından ispatlamaktadır.ve peygamber zamanında kabul görülen bir şeyin kaldırılmasını uygun görmemektedir.Binaenaleyn peygamberin doğru gördüğü kıyamete kadar doğru, yanlış gördüğü ise kıyamete kadar yanlıştır

Caferi Şiası için Sünnet Hz. Muhammed'den (s.a.v) aktarılan sözlü gelenek olduğu kadar İmamlardan da aktarılanları kapsamaktadır. Şia dünyada Tabatai'nin deyimiyle "Şia dünyada en güvenilen ve benimsenen hadis" külliyatı Kuleyni'nin "Al-Kafi"sidir. Dörtbin hadisin bulunduğu bu kaynak kitap Sünniler tarafından güvenilir bulunmadığı için kullanılmamaktadır.

Şiilerin güvenilir kabul ettiği diğer hadis kaynakları ise;

* İbn-i Babeveyh el-Kummi'nin "Men Lâ Yehduruhül Fakih" (Bir Fakihin Ortaya Koyduğu Şeyler)
* Ebu Cafer et-Tusi'nin "El-İstibsar" ve "Tehzib'ul Ahkam" kitaplarıdır

Sünni hadis kaynakları için bakınız Sünni maddesi

Sünnilik - Şiiliğin ayrılışı

Sünni ve Şii ayrımı Hz. Muhammed'in (s.a.v) 632 tarihinde vefatıyla birlikte başlamıştır. Yaşadığı sürece peygamber kimliğinin yanısıra siyasi önder vasfını da kendisinde bulunduran peygamberin artık hayatta olmayışı müslüman toplumu yeni önderin kim olacağı sorusuyla karşı karşıya bırakmıştı. Sakife denilen yerde toplanan bir grup müslüman hilafete Ebu Bekir'i seçmiş daha sonra Şii olarak adlandırılacak olan Ali taraftarı bir grup müslüman da Hz. Muhammed'in (s.a.v) damadı olan Ali'nin bu göreve daha layık olduğunu ve Ebu Bekir'i seçen grubun hak yoldan saptığını düşünmüştü.

Peygamberin vefatının üzerinden yaklaşık otuz yıl geçtikten sonra İslam toplumu ilk iç savaşı yaşamıştır. Bu savaş müslümanların üç grubunu birbirinden kesin olarak ayırmıştır.

* Sünniler Sünnilik - Sünniler ilk dört halifenin (Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali) Kur'an ve Sünnet'e uygun hak yöneticiler olduğuna ancak sonradan gelen çoğu halifenin önceki halifelerin standartlarına uymakta başarısız olduğuna inanmaktaydılar. Ancak ilk halifeler kadar başarılı olamadıysalar da Sünni ulemaya müslümanlar sonradan gelen otoritelere de itaat etmeleri gerekliydi.

Şii öğretisi

İmanın Şartları (Usūl al-Dīn)

* Tevhid (Birlik): Allah´ın Bir oluşu
* Adalet : Allah´ın adil oluşu
* Nübüvvet (Peygamberlik): Allah´ın tüm insanlığa dini öğretmek için mükemmel ve yanılmaz peygamberler atadığı.
* İmamet (Liderlik): Allah´ın insanlığa rehberlik edecek belirli liderler atadığı
* Kıyamet (Hüküm Günü): Allah´ın kıyamet günü insanları dirilteceği

İslamın Şartları (Furū al-Dīn)

* Namaz : Günde 5 kez icra edilen ibadet
* Oruç : Ramazan ayında oruç tutmak
* Hac : (Pilgrimage) Mekkedeki Kabe bölgesinde hac ibadetinin gereklerini yerine getirmek.
* Zekat : Fakirlere dağıtılmak üzere belirli gelir grubuna sahip insanların gelirinden yaptığı yardım.
* Hums : (Beşte Bir) Vergi verme
* Cihad (Mücadele) : Allah adına mücadele etmek. Cihad iki türlüdür. İlki insanın yaşamının her aşamasında iyiyi yerine getirmek adına nefsiyle verdiğidir ki buna "Büyük Cihad" denir ikincisi de "Küçük Cihad" denilen kişinin dışında olan kötülüklerle mücadelesidir.
* Emr-i Bil Maruf : İyiliği emretmek
* Nehyi Anil Münker : Kötülükten sakındırmak
* Tevella : Ehl-i Beyti ve onların takipçilerini sevmek
* Teberra : Ehl-i Beyt'in düşmanlarından kişinin tüm ilişkisini kesmesi

Şiiler sünnilerden farklı olarak;

* Şiiler, Muhammed'den sonra hilafet'in Ali ve soyuna ait olduğunu savunur ve sünnilerin meşru ve dince makbul kabul ettikleri ilk üç halife (Ebu Bekir, Ömer ve Osman'ın) hilafeti Ali'den gasp ettiklerine inanırlar.Yezid'in babası Muaviye konusunda ise bir ayrılık vardır. Şiiler Yezid hakkındaki görüşlerin benzerini Ali'nin hilafetine karşı çıktığı için Muaviye için de sürdürürler ancak Sünniler Muaviye'nin bir "ictihad" yaptığını ve görüşünde yanılsa bile vahiy katibi ve Peygamberin sahabesinden olduğu gerekçesiyle hakkında kötü ifadede bulunmaktan kaçınırlar. şiiler ise peygamberin sahabesinden olmasının daha sonra yaptığı çirkinlikleri örtemeyeceğini anlatmaktadırlar.

* Şiiler'e göre Sunnilikte iktidar siyasi bir mesele ve Peygamberin dahi olsa bir soy meselesi olarak değil ümmetin kendi içinde istişare ile çözeceği bir konu olarak görülür ve genellikle "devlet başkanına itaat" kültürü hakimdir. Şiilerde ise iktidar inanç meselesidir ve meşru siyasi lider aynı zamanda ruhani liderliği de elinde bulunduran Ali ve soyundan gelen imamlara (lider) aittir. Caferi şiası toplam en sonu kıyamete kadar gizli kalan Mehdi de dahil 12 imamı kabul ettiğinde "12 imam" (Caferi Şiası) olarak da bilinir. 12 imamın günahsız olduğuna, "vahiy alma" hariç peygambere benzediğine inanılır (mesela günahsızlık).

* Küçük yaşta gaip (saklı) olan 12. imamın ölmediğine ve halen hayatta olup kurtarıcı (mehdi) olarak tekrar geri döneceğine inanırlar. Sünniler ise Mehdi'nin henüz dünyaya gelmeyen Muhammed'in soyundan birisi olacağına inanırlar [kaynak belirtilmeli].

* Tehlike anında inancı saklama (Takiyye) nin caiz olduğuna inanırlar.

* Muta nikahının (belirli bir süreyle sınırlandırılmış evlilik) sünnilerin kabulünün aksine dinen geçerli (caiz) olduğuna inanırlar ki bunun peygamber efendimiz zamanında yapılması uygun görülmüş, Kur'an-ı kerimdede yapılması uygun görülmüş bir mesele olması şiilerin sağlam delillerindendir.tabi bu insanların kendi isteklerine bağlıdır. Türk şiilerinde ise bu nikah isteğe bağlı olarak kullanılmamaktadır

Oniki İmam ve Şii Mezhepleri

* Şiilerin çoğunluğu Şiiliğin İmamiyye koluna tabidirler ve kabul ettikleri oniki imam şunlardır:

1. Ali ibn Ebu Talib (600–661), "Emir ül-Mü'minin" olarak da bilinir
2. Hasan ibn Ali (625–669), Hasan al Mücteba olarak da bilinir.
3. Hüseyin ibn Ali (626–680), Husayn al Şehid, veya Şah Hüseyin, veya Husayn al Şaheda olarak da bilinir.
4. Ali ibn Hüseyin (658–713), Ali Zeynel Abidin olarak da bilinir.
5. Muhammed ibn Ali (676–743), Muhammad al Bakır olarak da bilinir.
6. Cafer ibn Muhammed (703–765), Cafer-i Sadık olarak da bilinir.
7. Musa ibn Cafer (745–799), Musa al Kazim olarak da bilinir.
8. Ali ibn Musa (765–818), Ali ar Rıza olarak da bilinir.
9. Muhammed ibn Ali (810–835), Muhammad al Cevad olarak da bilinir. (Muhammad at Taki), Taki olarak da bilinir.
10. Ali ibn Muhammed (827–868), Ali al-Hadi, veya Naki olarak da bilinir.
11. Hasan ibn Ali (846–874), Hasan al Askeri olarak da bilinir.
12. Muhammed ibn Hasan (868—), Muhammad al Mehdi olarak da bilinir. Şii inancına göre halen kayıptır. Kıyamete yakın tekrar ortaya çıkacaktır.

* Diğer şii gruplar: Nizari Ismailileri, Davudi Bohra, Alavi Bohra, ve Yedicileri içine alan İsmaili Şiası. Nizariler İsmailik içindeki en büyük gruptur. İsmailik Cafer-i Sadık'ın en büyük oğlu İsmaili bir sonraki İmam kabul etmişlerdir. Yediciler (Seveners) ise Cafer-i Sadık'tan sonraki İmamları kabul etmezler. İmamilik ve İsmailik dışında diğer Şii grup Zeydilerdir.
 
AllaH'a Şükür MüsLümanım (Sunni)
 
elhamdülillah... İslam (Sünni)

İnfa sana katılıyorum gerçekten çok güzel konuşmuşsun :clap
 
Geri
Üst