Hadi Bakalım Matematik Dehaları..!!!

<<<DeFThELoG>>>

New member
Reaction score
0
Hayvanları Sevelim, Benim Gibisini Zor Görürsünüz
Bu soruyu benden tam 45 yaş büyük kendi halinde yaşayan emekli bir memur abimizden duydum ve şok oldum...

Paylaşırsam daha da rahatlayacağım...

Yaşlı bir amca ölüm düşeğinde; 3 oğlunu yanına çağırır.
Çocuklarına vasiyet olarak 17 devesi olduğunu ve bunların 1/2sini büyük oğluna, 1/3ünü ortanca oğluna ve 1/9unu da küçük oğluna bırakaağını söylüyor....

Bu basit ama bir o kadar da karmaşık matematik işlemi karşısında şok olan çocuklar soluğu kadıda alıyor...
Çünkü 17 devenin 1/2si 8,5 deve yapar ve çocuklar deveyi kesme taraftarı değil...

Siz olsanız bu problemin içinden nasıl çıkarsınız...

Not:İlk çözümlerden sonra devamı eklenecek... (alıntı yapmam gerek te)

9 büyük oglana 6 ortanca oglana 2 tane kücük oglana
kadı bir tane deve de kendi ilave ediyor o zaman eşit paylaşım oluyor sonra geri alıyor

9 büyük oglana 6 ortanca oglana 2 tane kücük oglana
kadı bir tane deve de kendi ilave ediyor o zaman eşit paylaşım oluyor sonra geri alıyor

1/2 tutmadı...
1/3 tutmadı...
2 tane kücük oglana
1/9 tutmadı...

Peki hangi kardeşten geri alacak devesini...

İyi düşünün....

Çözüm Doğru İşte.

17 Deveye 1 Deve Daha Kattın mı 18 Deve Yapar.

1/2=9/18
1/3=6/18
1/9=2/18

9 Tane Büyük OğLana
6 Tane Ortanca OğLana
2 Tane De Küçük OğLana

buyük oğlan derse benim deveyi niye geri alıyorsun diye:)ilk bakışta çzöüm yolu doğru fakat deveyi geri vermem derse napcanız:)

1/2 + 1/3 + 1/9 = 17/18 eder.. yani adam ölürken bütün mirası da bırakmamış :D neyse arkadasların dedigi dogru gibi gözükse de dogru degil.. ama kadı kendince pratik bir cözüm uygulamıs.. aslında 17 olan deve sayısını 18e cıkararak pay etmis 9 tane 6 tane ve 2 tane diye.. sonuc dogru gibi gözüksede adamın 17 devesine göre hesap ederseniz yanlıs oluyor.. 9 deve 17 devenin yarısı olamaz.. bundan dolayı bu sorunun cözümü de olamaz :D

1/2 + 1/3 + 1/9 = 17/18 eder.. yani adam ölürken bütün mirası da bırakmamış :D neyse arkadasların dedigi dogru gibi gözükse de dogru degil.. ama kadı kendince pratik bir cözüm uygulamıs.. aslında 17 olan deve sayısını 18e cıkararak pay etmis 9 tane 6 tane ve 2 tane diye.. sonuc dogru gibi gözüksede adamın 17 devesine göre hesap ederseniz yanlıs oluyor.. 9 deve 17 devenin yarısı olamaz.. bundan dolayı bu sorunun cözümü de olamaz :D

sana katılıyorum..bu işin hilesi.1 deve eklerseniz kolaya kaçmış olursunuz.17 asal bir sayıdır..çözüm yolu yok!!

bana göre develerin biri hamile hamile deveyi katınca iş çözülür

1/9+1/2+1/3
----------------+3= bu işlem sonucu çıkacaktır
1+9+3

kadı bu kardeşlere 1 deve ödünç verir

elimizde 18 deve var

bu develerin 1/2 si 9 deve
1/3 ü 6 deve
1/9 u da 2 deve etti

toplarsak paylaştırılan develeri 17 deve olduğunu göreceğiz... Bu durumda başlarken 18 di bitti 17 kaldı diyebiliriz ama öyle değil :D

biz 17 toplamına ulaştık ama 17 sayısı 17/18 işleminin sadece bölünen kısmıydı yani 18 devenin 17 sini dağıtmış olduk geriye kaldı kadının devesi :D

onu da kadı heralde geri almıştır yada kutlamak için kesip yemişlerdir kim bilir :D

başıma ağrılar girdi ama değdi doğrusu emeğine sağlık....

Yarışma Bölümüne Taşındı...

Hocam Işlem Doğru Açıklama Yalnış 1/2 1/9 Ve 1/3' ü Ortak Payda Yaptığında Ve Topladığında Sonuç 17/18 Yapar Bu Da Oranı Dğru Gösterir. Paydadaki 18 Sayısı Deve Sayısını Göstermez. 18 Sayısı Mirası Gösterir Baba Da Mirasın Hepsini Vermemiş Demek Ki.

Hocam Işlem Doğru Açıklama Yalnış 1/2 1/9 Ve 1/3' ü Ortak Payda Yaptığında Ve Topladığında Sonuç 17/18 Yapar Bu Da Oranı Dğru Gösterir. Paydadaki 18 Sayısı Deve Sayısını Göstermez. 18 Sayısı Mirası Gösterir Baba Da Mirasın Hepsini Vermemiş Demek Ki.

Tebrik ederim işte deha.....Tek çözümü işte budur...
O paylaşılmayan deve ise annesine bırakmıştır...

bence develer çiftleşir büyük oglana 8 deve bıde yavru ortanca oğluna 6 deve küçüğede 2 deve hatta bi kaç çocuk olursa oda cabası...:)

Çözüm Doğru İşte.

17 Deveye 1 Deve Daha Kattın mı 18 Deve Yapar.

1/2=9/18
1/3=6/18
1/9=2/18

9 Tane Büyük OğLana
6 Tane Ortanca OğLana
2 Tane De Küçük OğLana

9+6+2=17 olmayan deve boşta kaldı... :durdurun sorunun cevabı bencede böyle olmalı...:clap

Geri