[Haber] 10 Kasımlar Bitmeyecek

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
2zjgyrn.jpg

Anıyoruz, arıyoruz

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yıldönümünde çeşitli tören ve etkinliklerle anılacak.

Ankara’da ilk tören bugün Anıtkabir’de düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, protokole dahil devlet erkânının oluşturacağı kortej eşliğinde Aslanlı Yol’dan yürüyerek saat 09.05’te mozoleye çelenk koyacak.

Gül ve beraberindekiler, Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak. Saygı duruşu, askeri bandonun çalacağı İstiklal Marşı’nın bitiminde sona erecek. Gül’ün Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalamasının ardından, korteje dahil olmayan sivil ve askeri erkan ile öğrenciler saygı geçişinde bulunacak.

Manevi kızı olacaktım

Bozüyük tren garının duvarını süsleyen, 1926’daki bir açılışta çekilmiş fotoğrafta Atatürk’ün yanında görülen Nezihe Benson bugün 94 yaşında. Benson o günleri “Ata manevi kızı olmam için ısrar etti ama annem izin vermedi” diyerek anlatıyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Atatürk, Bozüyük’e 20 Mayıs 1926’da geldi. İlkokul sondaydım. Öğretmenim ‘Törende şiiri sen okuyacaksın’ dedi. Sabaha kadar uyku girmedi gözüme. 09.45’te Atatürk’ün bulunduğu tren gara girdi. Şiirimi okudum. Son mısralarda, heyecanla Atatürk’ün ayaklarına kapandım. Bir çırpıda kollarımdan tutup kaldırdı. Gözleri derin maviydi. Bakmaya doyamazdınız. O kadar zaman geçti, hala tesirini unutamıyorum. Atatürk beni gezi boyunca yanından ayırmadı. Elimden tutuyor, sürekli sorular soruyordu. Bana hep adımla hitap etti. Bir ara yardımcılarından birini çağırıp. ‘Bu kızı sorup soruşturun’ dediğini duydum. Albay İbrahim Çolak’ın köşkünde yemek yerken annemle konuşmuşlar, ‘Paşa Nezihe’yi manevi kızı olarak istiyor. İstanbul’a götürüp, iyi bir eğitim almasın sağlayacak. Diğer kızları ile yaşayacak” demişler. Annem ne yaptılarsa ikna olmamış. Gazi ayrılırken bana, ‘Senin gibi akıllı bir kız mutlaka okumalı’ diyerek nasihat etti.”

Kızları gibi o da okudu

(O gün Atatürk, Bilecik’e gitti. Küçük Nezihe, ailesine kırgındı. Babasına “Ben de Ata’nın kızları gibi İstanbul’da okumak istiyorum” diyordu. Babası Hüseyin Ünver de kızını kırmadı ve Nezihe eğitimini İstanbul’da Fransız Kız Lisesi’nde tamamladı. Benson, 1935’te İstanbul’da Tabip Teğmen Mehmet Ziyaettin Benson ile evlendi. Mersin’e yerleştiler. Atatürk hastalanmıştı. Doktorları karşı çıktıysa da 20 Mayıs 1938’de, Hatay sorununu çözmek üzere trenle Mersin’e geldi. Atatürk, istasyon meydanında halkı selamlarken, Benson evinin balkonundaydı. Yanına gitmek istedi fakat ulaşamadı. 20 Mayıs 1926’da elinden tutup “Okumalısın” diyen lideri, Benson 20 Mayıs 1938’de son kez gördü.

Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı nedeniyle Kayseri'de 5 dağcı, Erciyes Dağı'na saygı tırmanışı yaptı.

Dağcılık Federasyonu Kayseri Temsilcisi İsmail Yılmaz başkanlığında Kemal Işıtan, Murat Işıtan, Onur Duman ve Çınar Tektaş adlı dağcılar, gece saat 01.00'de Erciyes Kayak Merkezi'nden hareket edip, Şeytanderesi kulvarını izleyip sabah saat 09.00'da 3 bin 916 metre yükseklikteki zirveye ulaştı.

Dağcılar saat 09.05'te zirvede Büyük Önder Atatürk için 5 dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz, ''Büyük Önder Atatürk anısına düzenlediğimiz tırmanışta zirveye ulaştık. 10 Kasım tırmanışını yıllardır Kayseri bölgesi adına geleneksel olarak düzenliyoruz'' dedi.

Atatürk'ün Gülen Yüzü

ataturk-un-gulen-yuzu_o.jpg

Konak Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 71. Yıldönümü nedeniyle, cadde, bulvar ve sokakları Atatürk’ün gülen yüzlü fotoğraflarıyla donattı.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ekonomide belirsizliğin yaşandığını, ülkede vatandaşların her gün yeni bir gündem ile uyandığını ve açılım tartışmaları gerginliğinin yarattığı sıkıntıları, “Atatürk’ün gülen yüzü” ile bir nebze olsun unutmaya çalışacaklarını söyledi.

Aşk derecesinde bağlı

“İzmir’in gülen yüzü” sloganıyla çalıştıklarını anlatan Başkan Hakan Tartan, “Mustafa Kemal Atatürk, Kurutuluş Savaşı’nın ardından İzmir’e aşk derecesinde bağlandı. Bu kentte evlendi ve bu kentte anasını toprağa verdi. Defalarca ziyaret ettiği İzmir’de en güzel konuşmalarını burada yaptı. Atatürk bedensel varlık olarak aramızdan ayrıldı, ancak onun gülen yüzü içimizi daima ısıtacak” diye konuştu.

Atatürk, Ölümünün 71. Yıldönümünde Türkmenistan'da Anıldı

ataturk-olumunun-71-yildonumunde-turkmenistan-1803664_o.jpg

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta törenlerle anıldı. Aşkabat'taki Atatürk Parkı'ndaki anıt önünde Aşkabat Büyükelçiliği tarafından anma töreni düzenlendi. Türkmenistan Hükümeti'nin de büyük ilgi gösterdiği törende, Atatürk anıtına çelenk konuldu.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma törenine, Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Toylu Kömekov, Aşkabat Vali Yardımcısı Cuma Abalakov, elçilik mensupları, Türk işadamları, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende, Atatürk ve Türk şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından her iki ülkenin milli marşları okundu. Daha sonra da parktaki Atatürk büstüne Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı ve Türkmen yetkilileri tarafından çelenk konuldu.

Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, parktaki anma töreninde yaptığı konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş dünyada yerini almasının, Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük devlet adamlığı sayesinde gerçekleştiğinin kaydetti. Büyükelçi Bıçaklı ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamının başarılarla dolu olduğunu ve Türk milletinin dikkatini Çanakkale savaşlarında gösterdiği üstün askerlik ve komutanlık yeteneği ile çektiğini ifade etti.

Anma töreni, elçilik mensupları ve iş adamlarının Atatürk büstüne gül koyması ile son buldu. 10 Kasım Atatürk'ü Anma töreni Türkmen basını tarafından da büyül ilgi gördü. Türkmen basını görsel olarak ta töreni takip etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Taksim'de Saygıyla Anıldı

gazi-mustafa-kemal-ataturk-taksim-de-saygiyla-1803627_o.jpg

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yılında İstanbul'da törenlerle anıldı. Taksim Meydanı'ndaki törende 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Taksim Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla başladı. Törende Cumhuriyet Anıtı'na çelenkler konuldu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalması ve bayrağın yarıya indirilmesiyle birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İstanbul Valisi Muammer Güler anıt özel defterini imzaladı. Vali Güler, "Her 10 Kasım'da olduğu gibi sevgi ve saygımızı teyid etmek üzere buradayız. Yüce Atam tarihin akışını değiştirdiniz. Yıllar geçse de insanlık için esin kaynağı oldunuz. Türk milleti, yüce Ata'sını unutmadı, unutmayacaktır. En büyük eseriniz Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmak amacındayız. Sizi gönlümüzde yaşatacağız." diye yazdı.

Bu arada, Bozkurt İlham Gencer (85) isimli şahıs, törenlerin bitmesinin hemen ardından "Ne mutlu Türküm diyene" şeklinde bağırdı. Basın mensuplarına açıklama yayan Gencer, 2 yaşından beri Atatürk ile beraber olduğunu söyledi.

Saat Dokuzu Beş Geçe İki Dakika Boyunca Hayat Adeta Durdu

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 71. yıldönümünde anma törenleri başladı.

Atatürk'ün dokuzu beş geçe hayata gözlerini yumduğu saatte tüm yurtta sirenlerin çalmasıyla birlikte vatandaşlar saygı duruşuna geçti. Tüm yurtta hayat 2 dakika boyunca adeta durdu.

Sirenlerin çalması ve saygı duruşunun yanı sıra anma törenleri kapsamında bayraklar yarıya indirildi. Aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde devlet erkanı Anıtkabir'e çıkarak saygı duruşunda bulundu ve mozeleye çelenk bıraktı. Anıtkabir'in halkın ziyaretine, törenlerin ardından saat 11.00'den itibaren açılacağı duyuruldu. Türkiye'nin yanı sıra KKTC ve dış temsilciliklerde de bayraklar yarıya indi. Atatürk'ün hayata veda ettiği Dolmabahçe Sarayı'nda da törenler düzenlendi.

saat-dokuzu-bes-gece-iki-dakika-boyunca-hayat-1803612_o.jpg

Ankara'da Atatürk'ün anıtının bulunduğu Ulus, Sıhhiye, Meclis Bahçesi'nde de törenler düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşlara Atatürk'ün resmi asıldı. Bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenecek ''10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni''ne katılacak. Başkent'te ayrıca Atatürk'ü anma için Hipodrum'da kros ve Anıttepe'de ise yüzme yarışmaları gerçekleştirilecek.

Ata için Çok Özel Konser

ata-icin-cok-ozel-konser_o.jpg

İzmir Devlet Opera ve Balesi, bugün saat 11.00’de Elhamra Sahnesi’nde solistleri, orkestrası, korosu ve çocuk korosunun katılımıyla Atatürk’ü Anma Konseri verecek.

Ücretsiz olan konserde, Atatürk’ün sevdiği türküler, opera aryaları, marşlar, koral eserler seslendirilecek. Şef Caner Ruhselman yönetiminde sunulacak olan Atatürk’ü Anma Konseri’nin metni Orhan Kurtuldu tarafından hazırlandı. Soprano Aytül Büyüksaraç ve Nurgün Baburhan, mezzosoprano Zafer Rengin Baykal, tenor Aydın Uştuk, bas Teyfik Rodos solist olarak görev alacak. Evin Yerli ve Haldun Özörten’in anlatıcılık üstleneceği konserde, piyano ile Ahmet Kahyaoğlu ve Cemile Cabbarova, kanun ile Yavuz Akalın eşlik edecek. Bu akşam ayrıca saat 20.00’de, Urla’nın Bademler Köyü Tiyatro Salonu’nda Oda Müziği ve Şan Konseri sunacak.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Ölümünün 71. Yıldönümünde Adıyaman'da da Törenlerle Anıldı.

Törenlere Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ali Osman Salık, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, siyasi partilerin il başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Çelenklerin anıta konulması, 2 dakikalık saygı duruşu, sirenlerin çalınması ve istiklal marşının okunması ile başlayan anma töreni Adıyaman Üniversitesinde Atatürk'ün Hayatı konulu sunum ile devam edildi.

Adıyaman Üniversitesinde devam eden anma töreninde Jandarma Binbaşı Günay Güllü tarafından Atatürk'ün hayatı ve kişiliği adlı bir sunum yapıldıktan sonra Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi.

Atatürk Öldüğünde Naaşının Başında Nöbet Tuttu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesinde yaşayan 92 yaşındaki Şaban Kalmaz, vatani görevini yaptığı Yavuz Gemisi ile 19 Kasım 1938'de İzmit'e götürülen Atatürk'ün naaşının başında nöbet tuttuğunu söyledi.

Atatürk öldüğü zaman naaşının başında 11 askerle birlikte nöbet tutan Şaban Kalmaz(97), o günleri anlattı.

7 çocuk, 24 torun sahibi Şaban Kalmaz, Kasımpaşa'da 3 aylık acemi eğitimini tamamladıktan sonra 1938-1942 yılları arasında Yavuz Gemisi'nde 4'üncü bölükte topçu çavuşu olarak görev yaptığını ifade etti. Kalmaz, 19 Kasım 1938 gününü şöyle anlattı: "Gemide 3 aylık askerdim. 'Atatürk öldü' dediler. 10 bölük vardı gemide. Her bölükten birer ikişer kişi seçtiler. 12 asker Atatürk'ün naaşını aldık geldik. Haydarpaşa'dan İzmit'e kadar başında nöbet tuttuk. Ağladık. Sadece biz değil herkes ağladı. Gemide cenaze marşı çalınıyordu. Peşimizde başka gemiler vardı. İzmit'te Atatürk'ün naaşı trene konuldu. Biz de Gölcük'e gittik. Sadece ben değildim nöbet tutan. 11 asker daha vardı. Kumandan önde arkalarında biz vardık. Ellerimiz arkada nöbet tuttuk başında. İzmit'e götürdük, oraya gidene kadar başındaydık biz. Gemiden naaşını indirdik, sonra Ankara'ya gitti. Fevzi Çakmak'ı bile motorla gemiye götürdüm. Atatürk'ün naaşının başında 5 saat mi 10 saat mi nöbet tuttum bilmiyorum. Atatürk'ün tabutunun üzerinde bayrak vardı. Atatürk'ü daha önce hiç görmemiştim."

Askerliğini altı ay onbaşılık, ondan sonra çavuş olarak yaptığını anlatan Kalmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdiye kadar kimse ziyaretime gelmedi. Sadece bir ara Yavuz Gemisi Ereğli'ye demirledi. Köyden arkadaşlar 'Yavuz Gemisi gelmiş gidip bakalım' dediler. Bizim zamanımızda Teğmen Cemal vardı. Ben onu gemide görünce tanıdım. Ben bölüğümde dört sene duran bir adamı tanımaz mıyım? Hemen tanıdım. Ben buna 'sen teğmen değil miydin' dedim. Ondan sonra o askerlere, 'Bunlara serbest, gezdirin bunlara geminin içini' dedi."

Atatürk'ün naaşının gemideyken çekilen ve başında askerlerin bulunduğu fotoğrafı yaşlı gözlerle inceleyen Şaban Kalmaz, fotoğrafta kendisinin nerede durduğunu hatırlayamadığını söyledi. Kendisiyle birlikte nöbet tutan diğer 11 silah arkadaşıyla daha sonra görüşmediğini belirten Kalmaz, sadece donanma komutanı Şükrü Okan'ın ismini hatırladığını ifade etti.

4 yıl boyunca görev yaptığı geminin fotoğraflarına bakarken duygulanan Kalmaz, fotoğrafta topları görünce, "Bunların boyu 14 metre. Ben topçu çavuşuydum. 7 numaraydım. Bu resimleri görünce ağlamak geldi içimden. 4 sene bu gemide vakit geçirdim. Ne günler geçirdim." diye konuştu.

Çocukları da Şaban Kalmaz'ın ilerlemiş yaşına rağmen halen çalıştığını ve devamlı fındıklığı temizlediğini anlattı. Babalarının o günü herkese anlattığını belirten Şaban Kalmaz'ın çocukları, babalarıyla gurur duyduklarını söyledi.

Harikasin dai eyvaLLah

iLk resimdeki söz inanıLmaz
ATATÜRK'ÜN ne kadar iLeri görüşLü oLduğunu bir kez daha kanıtLıyor

Atatürk'e Saygı Yürüyüşü'ne On Binlerce İzmirli Katıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Atatürk'e Saygı Yürüyüşü'ne on binlerce vatandaş katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 71. ölüm yıldönümünde yürüyen vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Alsancak İskelesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar tek yürek oldu.

ataturk-e-saygi-yuruyusu-ne-on-binlerce-izmir-1804180_o.jpg

Düzenlenen saygı yürüyüşüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler, sendikalar, öğrenciler, meslek odaları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan üzerinde Atatürk resmi bulunan önlükler ve Türk bayrakları ile birlikte Alsancak İskelesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen vatandaşlar, marşlar söyleyerek meydana ulaştı.

Meydanda konuşan Başkan Kocaoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk, savaş ustalığını diplomasiyle yoğurup, emperyalizme diz çöktüren, bu açıdan tüm ezilen halklara ve ülkelere örnek oluşturan, evrensel bir kahramandır." dedi.

dinar-da-ataturk-un-hayati-kisa-filmlerle-1803965_o.jpg

Dinar'da Atatürk'ün Hayatı Kısa Filmlerle Anlatıldı

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde de törenlerle anıldı.

İlk anma töreni Hükümet Konağı önünde Atatürk anıtına çelenklerin konmasıyla başladı. Ardından saat 09.05'te sirenler çaldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören daha sonra Belediye Kültür Salonu'nda Atatürk'ün hayatını anlatan kısa film ve slâyt eşliğinde devam etti.

Törene Dinar Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Jandarma Vekili Esat Sam, Belediye Başkan Yardımcısı Tuğrul Açıkkol, Milli Eğitim Müdürü Necdet Yıldız, Emniyet Müdür Vekili Komiser Eyüp Kahramanoğlu, Cumhuriyet Baş Savcısı Zafer Yıldız, okul müdürleri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

yerlesik-yabancilar-ataturk-u-antalya-daki-ev-1804223_o.jpg

Yerleşik Yabancılar, Atatürk'ü Antalya'daki Evinde Andı

Antalya'da yaşayan yerleşik yabancılar, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü 71. ölüm yıldönümünde ziyaret ettikleri evinde andı.

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM) üyeleri ve Antalya'da yaşayan yerleşik yabancılar, Atatürk Caddesi'nde bulunan Atatürk'ün evi ve müzesini ziyaret etti.

Alman, İngiliz ve Ruslar, Atatürk'ün kullandığı eşyaları dikkatle inceledi. Müzede sergilenen Atatürk'ün kıyafetlerine ve Türkiye Cumhuriyeti eski paralarına özel ilgi gösterildi.

Ziyaret sonrası duygularını aktaran Rus Anna Şanlı, Atatürk'ün evini gezdiğinde içerde hayal kurduğunu ve o günlere dalıp gittiğini aktardı.

"Her ülkenin kendi özel kahramanı var." diyen Anna Şanlı, "Atatürk, Türkler için bir kahraman. Çünkü bu ülkeyi kurmuş. Biz buraya neden geldik? Burada yerleşik yabancı olarak oturuyoruz. Bugün Atatürk'e saygı göstermek için buraya geldik. Türkler için bugün çok önemli. Biz de bu önemli günde sizlerle bir araya Türklerin hüznünü paylaşmaya geldik. Heyecanlandım. İçeride hep eski zamanın malzemeleri var. Birazcık düşününce hayale dalıp o günleri hissettim. 80-90 sene önce Atatürk buraya gelmiş, burada vakit geçirmiş. O dönemi hissettim." ifadesini kullandı.

AKDİM üyesi Alman Dietmar Gentsch de 11 yıldır Antalya'da yaşadığını, Atatürk'ün evini bugüne kadar ziyaret etmediği için hayıflandığını ifade etti.

"10 Kasım'ın ne olduğunu bildiğini kaydeden Gentsch, şunları söyledi: "Atatürk 71 sene önce vefat etti. 1938'de İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.05 geçe vefat etti. Bunu çok az alman biliyor. Ben bir Alman'ım, ben biliyorum. 11 yıldır Antalya'da yaşıyorum. İlk defa burayı ziyaret ettim. Bunu da kendim için çok ayıp yaptım diyorum. Evim yakın olmasına rağmen gelip bu güzelliği görmedim."

Ziyaretlerindeki amacı anlatan AKDİM Genel Sekreteri İbrahim Gundak, yabancı dostlarına Atatürk'ü anlatmak için evine geldiklerini söyledi.

ardesen-de-ataturk-u-anma-toreninde-duygulu-a-1804048_o.jpg

Ardeşen'de Atatürk'ü Anma Töreninde Duygulu Anlar Yaşandı

Rize'nin Ardeşen ilçesinde Atatürk'ü anma programında okunan 'Atatürk'ün son mektubu' katılanları duygulandırdı.

Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Ardeşen Kaymakamı Cemil Kılınç, Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Emniyet Amiri Ali Rıza Kutlu ve Garnizon Komutanı Jandarma Yzb. Serkan Karakoç büste çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmeni Feyzullah Dereci'nin okuduğu, 'Atatürk'ün son mektubu' ise katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

maden-iscileri-ataturk-u-yerin-altinda-andi-1803751_o.jpg

Maden İşçileri, Atatürk'ü Yerin Altında Andı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71'nci yılında Zonguldaklı maden işçileri tarafından saygıyla anıldı.

Dilaver Mahallesi'nde Demir Madencilik'te yerin altında çalışan maden işçileri, saatler 09.05'i gösterdiğinde işi bırakıp Ata'yı anmak üzere Türk Bayrağı'nın önüne koştu. Bayrağı yarıya kadar indiren madenciler, işyerinde siren çalarak Atatürk'ü saygıyla andı. İşçiler, anma töreninin ardından işlerinin başına döndü.

Yerin yüzlerce metre altında ülke ekonomisine katkı sağlamak için ter akıtan işçilerden 7 yıllık madenci Yunus Şeker(25), elindeki Atatürk resmiyle yaptığı açıklamada, "Bugün 10 Kasım olarak Atatürk'ü andık. Biz yer altında andık, bazıları da yer üstünde andı. Madenciler olarak Atatürk'ü özlüyoruz; ama biz yer altında dahi andığımız için çok mutluyuz." dedi. 10 Kasım anma törenlerinin mesai saatlerine denk geldiği için Atatürk'ü işyerinde arkadaşlarıyla birlikte rahmetle andıklarını ifade eden 11 yıllık madenci Sezai Eren (42), onu anarken hüzünlendiklerini, yeraltında ve yer üstünde bundan sonra da anmaya devam edeceklerini kaydetti.

ataturk-u-anma-programinda-anadolu-ihl-ogretm-2-1803986_b.jpg

Atatürk'ü Anma Programında Anadolu İhl Öğretmeni Gözyaşlarına Boğuldu

ıÜüTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 71. yıldönümü dolayısıyla Patnos Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Anadolu İmam Hatip Lisesi(İHL) Edebiyat Öğretmeni Şafak Uçarı gözyaşlarını tutamadı.

Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde yurt genelinde düzenlenen programlarla anıldı. Patnos'taki törenlerde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saat 09.05'te sirenler çalındı ve saygı duruşuna geçildi. Ardından Halk Eğitim Merkezi'nde 'Atatürk'ü Anma' adlı bir program gerçekleştirildi. Programda Atatürk'ün eğitim ve kültür ile ilgili görüşlerinin yer aldığı konuşmayı yapan Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Şafak Uçarı gözyaşlarına boğuldu. Edebiyat öğretmeni Uçarı, Atatürk'ün çok iyi bir okur olduğunu ve vatan sevgisinin oluşmasında da Namık Kemal'in etkisi olduğunu hatırlattı. Atatürk'ün edebiyatçı tarafından söz eden Uçarı, Mustafa Kemal'in lise yıllarında iken ünlü şairin, 'Düşman bağrına dayamış hançerini, yoğ imiş kurtaracak bahtı kara maderini' beyitini okuyunca aruz ölçüsünü bozmayacak biçimde 'Düşman bağrına dayasın hançerini, bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.' dizelerini yazdığını ifade etti.

Konuşmasında 'Ne mutlu bize ki Atatürk'ümüz var.' diyen Şafak Uçarı, gözyaşlarını tutamayarak bir süre ağladı. Salondakilere de duygu dolu anlar yaşatan Uçarı, ''Atatürk, ölümden başka hiçbir şeye ve hiç kimseye yenilmemiş, başladığı her işte başarılı olmuş örnek bir önderdir. Onu her yıl daha çok saygıyla ve minnetle anıyorum.'' diyerek konuşmasını tamamladı.

Patnos Lisesi Tarih Öğretmeni Davut Türk tarafından Atatürk'ün hayatını belirten konuşmanın ardından Atatürk'ün ilkeleri konulu konuşmayı Cengiz Topel İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Gözde Dilek yaptı. Piyade Yüzbaşı Murat Gelen ise Atatürk'ün askeri kişiliğini anlattı. 'Dünya Basınında Atatürk' adlı konuşmayı da Sağlık Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Tuncel yaptıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk için yazılan şiir ve yazılar çeşitli okullardan öğrenciler tarafından okundu. Program, günün anısına okullar arası düzenlenen şiir, resim ve komposizyon dallarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından hediyeleri verilmesiyle son buldu.

yozgat-ta-ataturk-u-anma-toreni-duzenlendi-1803695_o.jpg

Yozgat'ta Atatürk'ü Anma Töreni Düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde Yozgat'ta düzenlenen törenlerle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda sabah saat 08.30'da düzenlenen törene Yozgat Vali Vekili Atilla Selami Abban, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Jandarma Komutanı Albay Engin Ünalan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Ertürk, daire amirleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasından sonra 2 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Yozgat Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda devam eden anma töreninde Atatürk'ün hayatı ve yaptığı çalışmalar anlatıldı.

ataturk-ile-ayni-fotografta-yer-alan-tatli-1804040_o.jpg

Okul kitaplarında yer alan fotoğrafta Atatürk ile aynı karede bulunan Adanalı Remziye Tatlı (87), "Ömrümden 15 yıl alsalar ona verseler razıydım." dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yılında tüm yurtta anılıyor. Onun yokluğunu en çok hissedenlerden biri de Adanalı Remziye Tatlı. Atatürk'ün, 1937 yılında Adana Kız Enstitüsü'nde tarih dersine girdiği sınıfta bulunan Tatlı'nın, o sırada Atatürk'le aynı karede bulunan fotoğrafı ders kitaplarında yer alıyor. O günü yıllar sonra Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde tekrar hatırlayan Tatlı, "Atatürk başkaydı. Ömrümden 15 yıl alsalar ona verseler razıydım." dedi.

Enstitüyü bitirdikten sonra kısa bir süre terzilik yapan, evlendikten sonra da çalışmayı bırakan bir çocuk annesi Tatlı, Atatürk'ün girdiği dersi hayatı boyunca hiç unutmadığını kaydetti.

Atatürk'ün sıraları arasında dolaşırken ona en yakın öğrencilerden olduğunu aktaran Tatlı, bütün okulun onu görünce çok heyecanlandığını, kendisinin de ayaklarını titrediğini dile getirdi. Atatürk'ün sınıfı gezerken çekilen, kendisinin de yer aldığı fotoğrafı yıllarca okullarda okutulan çeşitli kitaplarda görüp onur duyduğunu anlatan Tatlı, "19 Kasım 1937'de Ata Adana'ya geldi. Garda trenden iner inmez kız lisesine gideceğini ve tarih dersine gireceğini söylemiş. Okuldan bu konuda duyuru yapılmıştı. Bizim sınıfın dersi de tarihti. Ulu Önder Atatürk derse girdiğinde hepimiz ayağa kalktık. O bize 'Oturun geleceğin kültürlü anneleri' diye hitap etti. Yanımda durdu. Tahtaya kaldırdığı bir arkadaşımıza 4 soru sordu, hepsini bildi. Gözleri mavi, saçları sarı ve çok şıktı. Öğretmenimiz heyecandan sınıfta duramamıştı. Daha sonra Atatürk öğretmenizi yanına çağırtarak ondan bizimle ilgili bilgi aldı. O ölecek insan değildi." diye konuştu.

Ziyaretten bir yıl sonra da Atatürk'ün yaşamını yitirdiğini belirten Tatlı, "Okulumuzu ziyaret ettiği dönemde hasta olduğu söylentileri dolaşıyordu. Ben de hissettim hasta olduğunu. Ziyaretten bir yıl sonra yine okulda yöneticiler tarafından yapılan bir anonsla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öldüğü söylendi. Tüm öğrenciler ağlayarak, ağıt yakarak okul bahçesine toplandı. Dizlerimize vurarak, ağladık. Atatürk Parkı'na en yakın okul olduğu için ilk biz parka gittik. Ondan sonra o parka Adana doldu. Çok kalabalıktı. Tüm Türkiye'de durum böyleydi. Çok üzüldük. O yüce insan 10 yıl daha yaşasa her şey farklı olacaktı. Şimdi bazen onunla ilgili ileri geri konuşmalar duyuyorum. Çok üzüyor beni bu konuşmalar. Bu kadar sevilen ve bu denli yararlı işler yapmış bir kişinin aleyhinde konuşulmaması gerekir." şeklinde konuştu.

Fotoğraftaki iki arkadaşının da hayatını kaybettiğini aktaran Tatlı, o günün anlatılacak gibi olmadığını vurguladı. Tatlı, "Ben bu huzuru ona borçluyum. O olmasaydı hür gezebilir miydim?. Türk milleti Türk gençliği hep onun izinden gitsin. İnşallah bunu görürüm." şeklinde konuştu.

Remziye Tatlı'nın daha önce çeşitli tarih ve diğer ders kitaplarında yer alan fotoğrafı, halen ilköğretim okullarında 5. sınıflar için okutulan, Ayşe Baş'ın yazdığı Türkçe ders kitabının Atatürk ünitesi bölümünde yer alıyor.

bitlis-te-ataturk-resimleri-sergisi-acildi-1804151_o.jpg

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde Bitlis'te çeşitli etkinliklerle anıldı.

Etkinlikler çerçevesinde Bitlis İl Kültür Merkezi tarafından Atatürk sergisi açıldı.

Serginin açılışı Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz tarafından yapıldı. Vali Yılmaz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, sergide emeği geçenlere teşekkür etti.

Sergide Atatürk'ün çok sayıda resmi yer aldı. Sergiye öğretmen ve öğrenciler de büyük ilgi gösterdiler. Sergiyi hazırlayan Bitlis İl Kültür Merkezi yetkilileri, öğrencilere Atatürk'ün hayatı hakkında açıklamalarda bulundular.

mustafa-kemal-ataturk-sinop-ta-da-torenlerle-1804147_o.jpg

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yıldönümünde Sinop'ta çeşitli tören ve etkinliklerle anıldı.

İlk tören sabah saat 08.30'da Hükümet Konağı önünde çelenk sunma töreni ile başladı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saatler 09.05'i gösterdiğinde 2 dakika boyunca sirenler çaldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla anıt önündeki tören sona erdi.

İkinci etkinlik ise Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Programa Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Akış, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Ömür Topaç, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda Jandarma Yüzbaşı Feyzullah Güpür tarafından Atatürk'ün askeri kişiliği hakkında verilen bilgilerin ardından, Sinop Anadolu Lisesi öğrencilerince 'Atatürk'ün Hayatından İlginç Bir Anı' adlı hikâyenin canlandırıldığı etkinlikte yine okul öğrencilerinin hazırladığı "Kurtuluş Savaşı ve Atatürk" konulu oratoryo sahnelendi.

Daha sonra okul korosu tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve marşların seslendirilmesinin ardından program sona erdi.

ataturk-danimarka-da-anildi-1804073_o.jpg

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde Kopenhag'da Türk büyükelçiliğine bağlı konsolosluk binasında düzenlenen törenle anıldı.

Büyükelçi Mehmet Akat anma töreninde yaptığı konuşmada, "Atatürk'ü milletçe şükran ve minnetle anıyoruz." dedi. Akat, Atatürk'ün askeri ve siyasi dehasının tüm dünya tarafından takdir edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Dünyada benzeri olmayan bir liderdir. İstiklal mücadelesi birçok ülke tarafından örnek alınmıştır. Aradan geçen 71 yıla rağmen kendi ülkesi ve tüm dünyada bu kadar etkisi devam eden bir lider bulmak zordur. Bugün burada Atatürk'ün devrim ve ilkelerine bağlılığımızı teyit etmek için bir araya geldik".

Büyükelçi Mehmet Akat'ın konuşmasından sonra 1 dakikalık saygı duruşundan ardından İstiklal Marşının topluca okunmasıyla anma töreni sona erdi. Atatürk'ü anma törenine Kopenhag'daki büyükelçilik ve konsolosluk çalışanların yanı sıra, müşavirler, Türk Hava Yollaro temsilcileri ve Türk basın mensupları katıldı.

Geri