- Reaction score
- 0
Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirildi
F-16 savaş uçakları üretimi ile adını dünya savunma sanayiinin dev şirketleri arasına yazdırmayı başaran TAI-Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin, tamamen yerli imkanlarla üreteceği ve kısa adı “Hürkuş” olan ilk insanlı temel eğitim uçağının hayata geçirilmesine sayılı aylar kaldı. Önümüzdeki yıl içinde tamamlanması beklinen ilk prototip uçağın yıl sonuna doğru uçması ve 2011’de de uluslararası iznini alarak eğitim görevine başlaması planlanıyor.
TSK’ya da hizmet verecek
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak ve dünya pazarından pay alabilmek amacıyla 2006’da başlatılan programda, ilk aşamada 4 adet ’Türk başlangıç ve eğitim uçağı’ (Hürkuş) prototifinin TAI-Tusaş tarafından tasarlanması ve üretiminin yapılması yer alıyor.
Adını Vecihi Hürkuş’tan aldı
Adını Türk havacılık tarihinde önemli bir yeri olan Vecihi Hürkuş’tan alan temel eğitim uçağının tasarımı yaklaşık 90 kişilik bir ekip ile Tusaş tesislerinde gerçekleştiriliyor. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp, geliştirilen Hürkuş uçağının Türkiye’nin ilk özgün tasarıma sahip eğitim uçağı olması hedefleniyor. Ortaya çıkacak özgün tasarım, Avrupa Havacılık Otoritesi (EASA) tarafından verilecek sertifika ile belgelenecek ve uluslararası geçerliliği de böylece sağlanmış olacak. Eğitim uçakların seyir hızı 270 kts ve irtifası ise 3000 feet olacak.
vatan