Glokom (göz Tansiyonu Yüksekliği) Nedir?

Barbazula

Today I repay my dept
Katılım
5 Ağu 2005
Mesajlar
1,429
Reaction score
0
Puanları
0
GLOKOM (GÖZ TANSİYONU YÜKSEKLİĞİ) NEDİR?

Glokom, göziçi basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve böylece görme kaybına yolaçan ciddi bir hastalıktır. Birçok glokom çeşidi vardır. Fakat en sık görülen glokom tipi açık açılı glokomdur

GLOKOM NASIL TEŞHİS EDİLİR ?

Özellikle, kronik açık açılı glokom adı verilen en sık görülen glokom çeşidinde, eğer göziçi basıncı çok yüksek seviyelerde değilse hastalık hiçbir belirgin belirti vermeden sinsi olarak seyreder. Bu nedenle hastalığın teşhis edilmesi, ilerlemiş dönemlerinde yapılır.

Glokom, çoğunlukla başka bir nedenle, sıklıkla da sıradan bir gözlük muayenesi veya basit nedenlerle doktora başvuran hastalarda yapılan muayene sırasında tesadüfen teşhis edilir. Bu nedenle göz muayenesi sırasında göz tansiyonunun ölçülmesi ihmal edilmemelidir.

Ayrıca, bir kısım hastada akut glokom krizi denilen ve göziçi basıncının ani olarak çok yüksek düzeylere yükselmesiyle ortaya çıkan, şiddetli göz ağrısı, başağrısı, gözün kıpkırmızı olması, bulantı, kusma gibi gürültülü bir tabloyla kendini gösterir. Bu durumda teşhis çok kolaydır ve acil tedavi gerekir.

Glokom teşhisinde göz doktorlarının klasik olarak birlikte aradıkları üç bulgu gereklidir. Bunlardan birincisi, göziçi basıncının yüksek olmasıdır. Normalde göziçi basıncı 10-20 mm. civa basıncı düzeyindedir. Göz içi basıncının 20 mm civa basıncının üzerinde bulunması çoğunlukla glokom lehindedir, ancak sadece göziçi basıncının yüksek bulunması,glokom teşhisi için yeterli değildir. Çünkü göziçi basıncı 20 mm civanın üzerinde olduğu halde normal olan gözler olduğu gibi, göziçi basıncı 20 mm civanın altında olmasına rağmen glokomlu olan gözler de mevcuttur. Glokom teşhisi için ikinci olarak aranılan bulgu, gözdibi muayenesinde görülen göz siniri tahribatıdır. Üçüncü bulgu da, görme alanı muayenesinde, görme sinirindeki tahribatı gösteren görme alanı bozulmalarıdır. Glokomlu hastalar, göziçi basıncı düzeyi, görme sinirinin ve görme alanının durumu birlikte değerlendirilerek izlenirler ve yine bu bulgulara bakılarak ilaç tedavisine veya ameliyata karar verilir.

GLOKOM ERKEN TEŞHİS EDİLMEDİĞİNDE GÖRME KAYBINA YOLAÇAN CİDDİ BİR HASTALIKTIR:

Glokom, sinsi bir hastalıktır. Çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiçbir belirti vermez ve doktor muayenesi olmadıkça ortaya çıkarılması güç bir hastalıktır. Glokom yavaş seyreden, fakat sürekli ilerleyen ve giderek göz siniri tahribatına yani görme kaybına yolaçan karakteristik bir belirtisi bir belirtisi olmayan kronik bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kesinlikle görmenin tümüyle kaybına neden olan bir hastalık olduğundan, teşhis edildiğinde hastalığın niteliği ve ciddiyeti, doktor tarafından hastaya ve hasta yakınlarına tüm açıklığıyla anlatılmalıdır. Çünkü hasta, hastalığın ciddiyetinin tam bilincinde olmadığında çoğunlukla tedaviyi sürdürmemekte, bu da görme kaybıyla sonuçlanmaktadır.

GLOKOMUN DEĞİŞİK TİPLERİ VAR MIDIR ?

Glokom başlıca açık açılı ve kapalı açılı glokom olmak üzere iki tipte görülebilir.

AÇIK açılı glokom: Glokomların %85-90'ı bu tiptedir. Açık açılı glokomlu hastalarda hastalık belirgin bir belirti vermeden sinsi seyrini sürdürür ve hasta, hastalığının farkında olmaz. Ancak son döneme yaklaştıkça görmesinin bozulduğunu ve azaldığını farkeder ve doktora başvurur. Fakat bu durumdaki bir hastada, göz siniri büyük oranda tahrip olmuş ve görme alanı çok daralmıştır. Yapılacak tedavi ancak mevcut görmeyi korumaya yardımcı olur. Kaybolan görme geri çevrilmez. Glokom görülme sıklığı özellikle 40 yaşından sonra artış gösterir. Tüm glokomların %90'ı 40 yaşın üzerinde kişilerde görülmektedir. Bu nedenle, 40 yaş üzerindeki kişilerde göz muayenesi sırasında, göziçi basıncının ölçülmesi göz doktorları için bir kural haline gelmiştir. Özellikle ailesinde glokomlu olanlar, kendilerinde glokom olma olasılığının daha yüksek olduğunu bilerek 40 yaşından sonra hiç olmazsa yılda bir kez göz muayenesi olup göz tansiyonlarını ölçtürmelidirler.

KAPALI açılı glokom: Glokomlu hastaların %5-10 kadarını oluşturur. Bu tip glokom yukarıda anlatılan ve çoğunluğu oluşturan sessiz gidişli, belirti vermeyen, sinsi glokom tipinin tam tersine çok gürültülü bir tabloyla ortaya çıkar. Açı kapanması glokomu veya akut glokom krizi olarak isimlendirilen bu tabloda, birden gözde şiddetli ağrı, kızarıklık, görmenin bulanıklaşması ve azalması, ışığa hassasiyet, bulantı, kusma belirtileri ortaya çıkar. Bu tabloyla doktora başvuran hastanın göz tansiyonu genellikle 40-50 mm veya daha yüksek civa basıncı gibi çok yüksek düzeylerde bulunur. Bu yüksek göz tansiyonunun acilen ilaç tedavisiyle düşürülüp hastanın ameliyata alınması ve probleminin halledilmesi gerekir. Aksi halde, hasta doktora başvurmakta gecikirse bu yüksek göz tansiyonu ile birkaç gün içinde tam görme kaybı oluşur. Bu belirtilerin görüldüğü hastanın ağrı kesicilerle ağrıyı azaltmaya çalışmadan, bir an önce doktora başvurması gerekir.

En çok görülen bu iki glokom tipinden başka bir de sekonder glokom adı verilen bir glokom türü mevcuttur. Sekonder glokomda, gözde göziçi basıncının yükselmesine neden olan bir hastalık vardır. Bu, değişik nedenlerle oluşan göziçi kanamaları, göziçi iltahapları, şeker hastalığı, göze gelen darbeler (travma), ileri dönemdeki katarakt gibi çok değişik sebeplerle olabilir.

GLOKOM TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK MIDIR?

Glokom teşhis edildikten sonra tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak, zamanında teşhis edilmeyip hastalık göz sinirinde tahribat yapar ve görme derecesini düşürdükten sonra teşhis edilirse, yapılan tedavi ancak mevcut görmeyi korumaya yardımcı olur. Kayıpların geriye getiremez. Bu nedenle hastalar, görme kayıpları oluşmadan, göz siniri tahrip olmadan erken dönemde yakalanırsa görme kaybına engel olunarak kolayca tedavi edilir.

GLOKOMUN TEDAVİSİNDE BAŞLICA ÜÇ YOL MEVCUTTUR.

1) İlaç tedavisi
2) Laser uygulaması
3) Cerrahi tedavi (Ameliyat)

İlaç tedavisi: Glokomun ilaçla tedavisinde kullanılan birçok damla mevcuttur. Bu damlalar değişik mekanizasyonlarla göziçi basıncını düşürürler. Göziçi basıncı düşürülmeye çalışılır. Başarılı olunamazsa, ikinci damla eklenir. Yine göz tansiyonu düşmezse tedaviyi yapan doktorun anlayışına göre üçüncü damla eklenir (bu tartışmalıdır) veya diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.

Damla tedavisine başlamadan önce hastada kalb-akciğer rahatsızlığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü glokom tedavisinde kullanılan damlaların bazıları, solunum zorluğuna ve kalbde ritm bozukluklarına yolaçabilir. Bu nedenle bu tür ilaçlar dikkatle kullanılmalıdır. Yine bazı tür glokom damlaları da görme bulanıklığına, gözde ağrıya, başağrısına allerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Bir de göziçi basıncının düşürülmesinde kullanılan ve ağızdan alınan bazı ilaçlar (tabletler) mevcuttur. Fakat bu ilaçlar, göziçi basıncını kısa sürede düşürmek için birkaç gün süreyle kullanılan ilaçlardır. Uzun süreli kullanılmaları durumunda kan elektrolit dengenin bozulması (özellikle potasyum kaybı), ellerde, ayaklarda uyuşmalar ve uzun vadede böbrek taşları oluşması gibi yan etkiler ortaya çıkar. Glokomlu bir hastada göziçi basıncı damla tedavisi ile normal düzeyde seyrediyorsa ve sürekli bu düzey korunuyorsa, hasta bu damlaları sürekli ve düzenli olarak hayat boyu kullanmak zorundadır.

LASER tedavisi: Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda laser, ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Laser tedavisi çok yüksek olmayan göziçi basınçlarını normal düzeye indirebilir. Etki süresi genellikle 2-3 yıl kadardır. Sonra göziçi basıncı tekrar yükselebilir. Uygun hastalarda laser, etkili bir tedavi alternatifi olabilir.

CERRAHİ tedavi (Ameliyat): Eğer, glokomlu bir hastada göziçi basıncı kullanılan bütün ilaçlara rağmen normal düzeye indirilemiyorsa, göz siniri tahribatı giderek ilerliyor ve görme alanı giderek kötüleşiyorsa ameliyat gerekli olur. Ameliyat gerekli olduğu halde ertelenirse hasta görmesini günden güne kaybeder. Glokom ameliyatı lokal anestezi ile yapılır. Ameliyatta yapılan işlem, gözdışına çıkmakta zorlanan ve böylece göziçi basıncının artmasına neden olan göziçi sıvısının çıkışını kolaylaştırmaktır. Bunun için değişik teknikler mevcuttur. Glokom ameliyatları, eğer hasta bebek veya çocuk ise genel anestezi ile, erişkin hastalarda ise lokal anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra hastanın yatması gerekli değildir. Bazen ameliyattan sonra, göziçi basıncı tekrar yükselebilir. O zaman ikinci kez glokom ameliyatı yapmak gerekebilir. Bazı inatçı glokom türlerinde standart ameliyat teknikleriyle sonuç almak mümkün değildir. Bu durumda da göze bazı tüpler (valfler) yerleştirerek, yüksek göziçi basıncı düşürülmeye çalışılır.
 
allah allah ben bu kadar ciddi bir şey olduğunu bilmiyordum ya....

"Ayrıca, bir kısım hastada akut glokom krizi denilen ve göziçi basıncının ani olarak çok yüksek düzeylere yükselmesiyle ortaya çıkan, şiddetli göz ağrısı, başağrısı, gözün kıpkırmızı olması, bulantı, kusma gibi gürültülü bir tabloyla kendini gösterir. Bu durumda teşhis çok kolaydır ve acil tedavi gerekir"

bir keresinde yaklaşık 6-7 saat kaldığımda bulantı , şiddetli baş ağrısı , gözümde dehşet derecede bi kızarma olmuştu....

acil olarak göz doktoruna gitmem gerek yani ....

kardeş ne kadar ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOK tşk ettim bilemezsin....
 
Glokom kimlerde görülür?


Yeni doğan bebek dahil her yaşta görülebilen bir hastalıkdır.Fakat glokom hastalarının %90’ı 40 yaşın üzerindedir.Kalan %10’luk kısım ise çocuklar ve gençlerde görülür.


Glokom krizi belirtileri nelerdir?


Hastada dayanılmayacak derecede göz ağrısı,baş ağrısı,gözde kanlanma,bulanık görme,görmeninazalması, ışığın hassasiyeti ve bulantı-kusma gibi belirtiler görülür.


Glokom krizi olan hasta ne yapmalıdır?


Glokom krizi belirtileri olan hasta hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır.Çünkü glokom krizi olan hasta her saat gözün biraz daha tahrip olması,yani görmenin kaybı anlamına gelmektedir.


Glokom krizinin tedavisinde ne yapılmalıdır?


Serum ve ilaçlar yardımıyla yüksek göz içi basıncı düşürülür sonrasında ise glokom ameliyatı yapılarak göz tansiyonun sürekli düşük seviyede kalması sağlanarak görme korunabilir.

Glokom tedavisinde ameliyat kesin çözümmüdür?


Görme sinirinde harabiyet olmadan ameliyat yapılırsa,göz içi basıncı düşer ve göz içi basıncı korunmuş olur.Zamanında yapılan bir ameliyatın glokom için kesin çözüm olduğu söylenebilir.Bazen ilk ameliyatla göz içi basıncı düşmeyebilir.Bunun içinde ikinci üçüncü ameliyata gerek duyulabilir.

Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır mı?


Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır.Göz içi basıncı yüksek olmayan ve damlalarla göz içi basıncı normal düzeye indirilemeyen hastalarda laser tedavisi yapılabilir.

Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.


Glokom krizinin tedavisinde ne yapılmalıdır?


Serum ve ilaçlar yardımıyla yüksek göz içi basıncı düşürülür sonrasında ise glokom ameliyatı yapılarak göz tansiyonun sürekli düşük seviyede kalması sağlanarak görme korunabilir.

Glokom tedavisinde ameliyat kesin çözümmüdür?


Görme sinirinde harabiyet olmadan ameliyat yapılırsa,göz içi basıncı düşer ve göz içi basıncı korunmuş olur.Zamanında yapılan bir ameliyatın glokom için kesin çözüm olduğu söylenebilir.Bazen ilk ameliyatla göz içi basıncı düşmeyebilir.Bunun içinde ikinci üçüncü ameliyata gerek duyulabilir.

Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır mı?


Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır.Göz içi basıncı yüksek olmayan ve damlalarla göz içi basıncı normal düzeye indirilemeyen hastalarda laser tedavisi yapılabilir.

Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.
 
Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır mı?


Glokom tedavisinde laser tekniğinden yararlanılır.Göz içi basıncı yüksek olmayan ve damlalarla göz içi basıncı normal düzeye indirilemeyen hastalarda laser tedavisi yapılabilir.

Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.


Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.


Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.


Glokomun tedavisi ilaçla yapılabilir mi?


Kronik glokomun tedavisinde önce bir takım damlalar kullanılır.Bu damlalar göz içi basıncını düşürüyorsa hasta,hayatı boyunca bu damlaları kullanmak zorundadır.

Göz tansiyonunun teşhisi kolaymıdır?


Hastanın yapılan muayenesinde göz tansiyonu 25-30 civarında olması,görme sinirinin tahrip olduğu ve görme alanında kayıpların oluştuğunun görülmesi glokomun çok tipik belirtileridir.

Erken dönemde glokomun teşhisi kolaymıdır?


Göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise,görme siniri sağlam görünüyorsa,teşhiste güçlükler olabilir.Bu hastalar izlenmeye alınmalı ve bazı testlere başvurulmalıdır.Özellikle ailesinde glokom olanlar daha dikkatli izlenmelidir.

Glokomun beslenmeyle alakası varmıdır?


Glokomun doğrudan beslenmeyle bir ilgisi olduğu bilinmemektedir.

Göz tansiyonun normal düzeyi ne kadardır?


Göz tansiyonunun normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır.Glokomlu gözlerde bu oran 20 mm civa basıncı üzerine çıkar.

Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?


Göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda olanlar bir takım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezler.

Göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar bir süre sonra bırakılabilirmi?


Glokom için kullanılan ilaçlar sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler ve uzun vadede görme kaybı oluşumunu önlerler. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır.

Glokom ameliyatından sonra azalmış olan görme kaybı düzelirmi?


Glokom ameliyatı ile görmenin korunması ve görmenin derecesinin kötüleşmemesi amaçlanır.
 
Glokom kimlerde görülür?


Yeni doğan bebek dahil her yaşta görülebilen bir hastalıkdır.Fakat glokom hastalarının %90’ı 40 yaşın üzerindedir.Kalan %10’luk kısım ise çocuklar ve gençlerde görülür.

valla doktorda aynısını demişti sende şimdi belirtisi gözükmez ama 40 yaşından sonra tansiyonun etkilerini anlarsın demişti...
 
askerasker85' Alıntı:
allah allah ben bu kadar ciddi bir şey olduğunu bilmiyordum ya....

"Ayrıca, bir kısım hastada akut glokom krizi denilen ve göziçi basıncının ani olarak çok yüksek düzeylere yükselmesiyle ortaya çıkan, şiddetli göz ağrısı, başağrısı, gözün kıpkırmızı olması, bulantı, kusma gibi gürültülü bir tabloyla kendini gösterir. Bu durumda teşhis çok kolaydır ve acil tedavi gerekir"

bir keresinde yaklaşık 6-7 saat kaldığımda bulantı , şiddetli baş ağrısı , gözümde dehşet derecede bi kızarma olmuştu....

acil olarak göz doktoruna gitmem gerek yani ....

kardeş ne kadar ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOK tşk ettim bilemezsin....

ben tşk ederim kardeşim ama zaman kaybetme sakın çünkü bu hastalık çagımızın hastalıgı olarak nitelendırılıyor ve türkiyede pek dikkat edilmiyor açıkçası ... umarım doktordan iyi haberlerle dönersin şimdiden büyük geçmiş olsun arkadaşım!
 
Genç Yaşta Glokom Hastası :(

merhaba arkadaşlar ben yeni 24 yaşına girdim, hastalığımın farkında bile değildim,sadece arada bir sonradan göz tansiyonu atakları olduğunu öğrendiğim şeyleri yaşıyordum,2008 yazında doktora gittim yine aynı şikayetlerle ama bu sefer çok artmıştı, hatta göz tansiyonundan kendim şüphelenip gitmiştim doktora nitekim göz tansiyonu krizi
(akut glokom krizi ) yaşadığımı öğrendim, 53 mm/ hg çıktı,sağ gözümde,ama gerçekten gözümün önünde şekiller belirmeye filan başlamıştı, daha sonra doktor bana geç kalsaydım bi süre daha ,tamamen kör olabileceğimi söyledi vb vb, tabi sonrasındada bu hastalık konusunda uzmanlık yaptım diyebilirim,nelerin bu hastalığa iyi,nelerin kötü gelebileceğini kendi kanımca biraz da olsa öğrendim,tıbba merak ve ilgimde vardı, ve bu konuda bilinçlenmeme bu da neden oldu tabi,benim hikayem çok uzun aslında buraya bile sığmaz ayrıca ibret verici, bayaa kişi bu konuda bilinçlensin istiyorum,bence glokomla ilgili hatta glokom hastalarının sorunlarıyla ilgili bi bölüm açsak benim bu konuda yazıcağım çok şey var,inanın bi kitap dolusu olur,son 1 yıl içinde hayatımda çok şey değişti, bakış açım , düşüncelerim, kısacası herşey, görmeyenlerin dünyasıyla tanıştım, onlarla yaşıyorum çok güzel dostluklar kurdum,çok ta mutlu oldum,kendi gözlerimi kaybetmedim ama bi gün kaybedersemde gözlerim olmadan da hayatta başarılı ve mutlu olabileceğimi öğrendim,neyse fazla uzatmak istemiyorum burda şimdi,ama şunu söyliyim,ben pek web sitesi olaylarından anlamam ama biri burada bi forum başlığı açarsa çok konuda bildiğimizi sandığımız yanlışlar,yanlış sandığımız doğrular olsun bir çok konuda tecrübelerimi paylaşabilirim,bakın dikkatinizi çekerim özellikle açı kapanması glokomu dünyada 7 milyon insanın kör olmasına neden olan bi hastalıktır, bu yüzden insanları bilinçlendirelim istiyorum,tabi doktorlardan sonra bizimki sadece tavsiye niteliğinde olacaktır,site yönetiminie ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür eder,ilgili arkadaşların bana özel mesaj ( pm ) atmasını özellikle rica ederim, msn adresimi vermek bu yolla daha kolay olucaktır..
 
> > > Güzel ve yerinde bir paylaşım olmuş, sağol . . .
 
kardeş bende selçuk üniversitesi mezunuyum bu arada :)
 
kardeş bende selçuk üniversitesi mezunuyum bu arada
 
Geri
Üst