Gensoru görüşmesinde ŞOK İDDİA__

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Gensoru görüşmesinde ŞOK İDDİA - Video

Habur'da teslim olan PKK'lılarla ilgili hakkında gensoru önergesi verilen İçişleri Bakanı Atalay'la ilgili oturum, şok bir iddia ile sarsıldı.

126948.jpg

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 1999 yılı seçimleri öncesi kendileri ile ittifak yapma konusunda teklifte bulunduğunu ileri sürdü.

Sakık, Baykal'ın, önerdikleri isimleri beğenmeyerek, "Bu isimler beni kesmiyor. Bana 20 militan getirin" dediğini söyledi.

Bu sözler üzerine CHP'liler büyük tepki gösterirken Genel Kurul'da tansiyon yükseldi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında PKK pazarlığı yapıldığı gerekçesiyle verdiği gensoru görüşmeleri devam ederken, hararetli tartışmalar yaşanıyor.

Hükümet adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, gensoru önergesinin gerekçesi olan Atalay ve kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Sakık ile Habur'dan gelecek PKK'lıların pazarlığı yapıldığı iddialarını yalanladı.

Kılıç, "Eğer DTP PKK terör örgütü ise geçmişte neden bunlarla ittifak yaptınız?" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Mustafa Özyürek, partisi adına söz alarak kendilerinin terör örgütü demeyenlerle asla ittifak yapmadıklarını söyledi.

Bunun üzerine BDP'li Sakık kürsüye çıktı.

Sakık, gensoruya konu edilen iddiaların hiç birinin doğru olmadığını söyledi.

Sakık, ardından 1999 yılında CHP'nin baraj altında kaldığı seçim öncesinde kendilerine gelerek ittifak kurma önerisinde bulunduğunu söyledi.

Sakık, Baykal'a daha önce Meclis'te görev yapmış, siyaset yapmış isimler önerdiklerini, ancak Baykal'ın "Sayın Türk, Sırrı Sakık, Hatip Dicle Selim Sadak, Orhan Doğan gibileri beni kesmiyor. Bana 20 militan adam getirin." dediğini aktardı.

Bunun üzerine CHP'liler tepki gösterdi. Sakık, bir daha kürsüye gelerek görüşmeye şahit olan isimleri ve adresi açıkladı. Sakık, CHP'lilerin 'herkes yerini bilsin' sözlerine ise, "Sizin yeriniz neresi? Sizin yeriniz Silivri, Erzincan ve Erzurum'dur" ifadelerini kullandı. Sakık'ın sözleri CHP'lileri öfkelendirirken, AK Partililerden büyük alkış aldı.

BAYKAL'IN ELÇİSİ OLARAK GELDİLER

Sırrı Sakık ise Özyürek'in sözlerinin ardından söz isteyerek “Kimlerle ne görüşmeler yapıldı açıklayacağım” diyerek kürsüye geldi.

Sakık şöyle konuştu:

Şunu herkes bilsin. Hiç kimseye yaranmak gibi bir kaygımız yok. Zorun önünde boyun eğersek namerdiz. Kürtler üzerinden çatışmak, siyasi manevra yapmak doğru değildir. 1999'da CHP'liler Sayın Baykal'ın temsilcileri olarak geldiler konuştuk. 1999'da Eşref Erdem'in evinde yapıldı.

Biz zor süreçlerden geliyoruz. Kimin hangi terör örgütüyle ilişki içinde olduğu belli.Sizin yeriniz neresi, Silivri, neresi Erzincan…

İŞTE SAKIK'IN ŞOK AÇIKLAMALARI(videolar kaynaktan meclis görüntüleri..)

SAKIK'TAN CHP'YE CEVAP

Sakık'ın "CHP yönetimi, 1999 seçimlerinde milletvekilliğine 20 PKK'lı militanı aday göstermek istedi" sözlerine ilişkin olarak kendisine tepki gösteren CHP'li vekillere," Sizlerin hangi terör örgütü ile işbirliği içinde olduğunuz biz iyi biliriz, sizin yeriniz Silivri, sizin yeriniz Erzincan, sizin kimlerle işbiriliği içinde olduğunuzu iyi biliriz" dedi.

25.02.2010 16:05:41

kaynak

Bende saniye farkıyla sonra açmışım konuyu hadi hayırlı olsun..

pislikler 1 1 ortaya saçılmaya başladı...:sigara:

chp bu konu da tatin edici 1 açıklama yapacamı ?

gelecek günümüz hayrola...:utan

kimin ne yaptığı belli değil......

Denize düşen yılana sarılır hesabı

Başbuğ Baykal 1999 seçimlerinde barajın altında kalacağını çok iyi bildiği için pkklı militanlara sarılmış

kendisini barajdan anca militanların kurtaracağını düşünmüş vey uyanık seni vayy

şimdilerde ise koftiden MHP ile milliyetcilik yarışına giriyor

eee chp zihniyetinin yandaşları yorum yapmamışşş

bilgilendirin arkadaşlar bizi nedir bu konu sakık doğrumu söylüyor

eee chp zihniyetinin yandaşları yorum yapmamışşş

bilgilendirin arkadaşlar bizi nedir bu konu sakık doğrumu söylüyor

klasik yalanlama ağzına girdiler bir boyu suskun, bir boyu görüşmenin olduğunu söylüyor, bir boyu itiraf kabilinden evet der gibi yarım ağızla, ama parti içi dalgalanmadan kimse söz etmiyor, bir dahaki kurultaylarında baykalı ,balıkesir milletvekilinin(ergün aydoğan) para-pul hikayeside kurtaramıyacak gibi... bu hesapların gün yüzüne çıkması baykalında gün yüzü göremiyeceği günlerin yakın olduğunu,iktidar derdi olmayan chp nin, ebedi muhalefetide bu şekilde kaybedeceği anlaşılıyor..

Kılıçdaroğlu ise Tayyip emretti Sakık söyledi diye saçmalamaya verdi..CHP bu sayede epey bi kan kaybeder seçimlere kadar anca toplarlar şimdiden başlasınlar akıllanmaya yoksa baraja da giremicekler.Baykal da artık Mesut yılmaz gibi Antalya dan bağımsız aday olur muhalefetine öyle devam eder.

klasik yalanlama ağzına girdiler bir boyu suskun, bir boyu görüşmenin olduğunu söylüyor, bir boyu itiraf kabilinden evet der gibi yarım ağızla, ama parti içi dalgalanmadan kimse söz etmiyor, bir dahaki kurultaylarında baykalı ,balıkesir milletvekilinin(ergün aydoğan) para-pul hikayeside kurtaramıyacak gibi... bu hesapların gün yüzüne çıkması baykalında gün yüzü göremiyeceği günlerin yakın olduğunu,iktidar derdi olmayan chp nin, ebedi muhalefetide bu şekilde kaybedeceği anlaşılıyor..

Başka parti yandaşları gibi eğer bir hata varsa hata da ısrar etmemek onuru ve gururu olabilir mi?

Dürüst olmak benim ki çalarsa hata yaparsa normal başkasının ki yaparsa tuuukaka mantığına tevessül etmemek onuru olmasın.

Bios RUZBE lütfen rica ediyorum kayıp trilyon davası demeyin yaza yaza yazacak başka bişey bulamadığınızdan mıdır nedir yalama ettiniz bu iddiayı da kayıp trilyon demeyin başka bişeyler bulun.
Yalama ayıp demeyin güncel terminolojiyi kullanıyorum.

Başka parti yandaşları gibi eğer bir hata varsa hata da ısrar etmemek onuru ve gururu olabilir mi?

Dürüst olmak benim ki çalarsa hata yaparsa normal başkasının ki yaparsa tuuukaka mantığına tevessül etmemek onuru olmasın.

Bios RUZBE lütfen rica ediyorum kayıp trilyon davası demeyin yaza yaza yazacak başka bişey bulamadığınızdan mıdır nedir yalama ettiniz bu iddiayı da kayıp trilyon demeyin başka bişeyler bulun.

şimdi sen(sen derken şahsın değil elbette chp zihniyeti ve diğerleri);
bir başka dtp li yada depli olan Hatip Diclenin bir lafıyla haburda ki olayı gensoruya taşıyacaksın, onu yaprken kimse demiyecekki ;kardeşim AKP ye değilde bir terörist bir DEP li nin ağzına bakıyoruz denmeyecek fakat, SAKIK chp ye bu lafları edince(pazarlığı açıklayınca) yalan ,iftira diyeceksiniz.. oldumu? olmazz...

haaa dürüstlük diyorsan,hatayı kabul etmiş ama ısrar etmemişler gibi bir komik ifadede bulunuyorsan, bunun adını ben hata koymam, MİLLET BUNU HATA DİYE KABUL ETMEZ. ONUN ADINA İHANET DENİR VE BU İHANETİ SANDIKTA CHP YE BİR DAHA ÖDETİR.

Benden söylemesi... Akp yi dtp ile eş tutanların, bu iddiadan sonra nedense gıkları çıkmaz oldu.. hayrola...??

şimdi sen(sen derken şahsın değil elbette chp zihniyeti ve diğerleri);
bir başka dtp li yada depli olan Hatip Diclenin bir lafıyla haburda ki olayı gensoruya taşıyacaksın, onu yaprken kimse demiyecekki ;kardeşim AKP ye değilde bir terörist bir DEP li nin ağzına bakıyoruz denmeyecek fakat, SAKIK chp ye bu lafları edince(pazarlığı açıklayınca) yalan ,iftira diyeceksiniz.. oldumu? olmazz...

haaa dürüstlük diyorsan,hatayı kabul etmiş ama ısrar etmemişler gibi bir komik ifadede bulunuyorsan, bunun adını ben hata koymam, MİLLET BUNU HATA DİYE KABUL ETMEZ. ONUN ADINA İHANET DENİR VE BU İHANETİ SANDIKTA CHP YE BİR DAHA ÖDETİR.

Benden söylemesi... Akp yi dtp ile eş tutanların, bu iddiadan sonra nedense gıkları çıkmaz oldu.. hayrola...??

CHP ve SoL İdeoLoji AsLa Kendi CepheLerinden BunLara İhanet GözüyLe Bakmaz Birader. MecLis Çatısı ALtında İLk Kürtçe KeLimeLerin YükseLdiği Dönemde PKK'yı MecLise Taşıyan Bu Zihniyet DeğiLmiydi. Eğer İhnaet ZuL HaLini ALmışsa Bunu Kimseye BırakmazLar.

ben hiç 1 mesajım da kayıp trilyon ile alakalı hiç yazı yazmadım yanlış hatırlıyorsun :glare:

CHP nin tüm yaftalamalarının arka planında kendi zihniyetlerinin tezahürü nüksediyor. İktidara yakıştırmalarının gerçel yüzünü gördük. Sırada CHP-Ergenekon uzantılarının günyüzüne çıkması ve belgelenmesi var. Hiç şaşırmadan izlemeye devam ! Sizi gidi sahte zihniyet tüccarları sizi ...

Geçmişte Leyla Zanalar la Ahmet Türkler le mecliste aynı sıralarda oturan kimdi Baykal ve arkadaşları.

Onları meclise taşıyıp ülkenin başına bela eden kim yine Baykal ve arkadaşları

Daha 2004 de Osman Baydemirle seçim ittifakı yaparak SHP çatısı altında seçimlere girip Öcalan psterleri altında Baydemirle omuz omuza miiting yapan kim tabiki CHP li Murat Karayalçın

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadolun 1989 da SHP'den DEP lileri savunmak için istifa ettiğini söylesem ne dersiniz

Hatta şimdilerde milliyetcilik baurağını MHP den kapıp bozkurt gibi uluyan bu Kemal Anadol , Kürtlerin bağımsız devlet kurma hakkını bile savunacak kadar kürtcülük yaptığı için ozamanlar anayasa mahkemesi tarafından partisi bile kapatılmış

kendi kirli geçmişlerine bakmadan birde sağa sola ,çamur atmaya kalkmazlar mı gelde gülme

memleket kimlerin şahitliğine kaldı be çok yazık oluyor.

agzı olan konuşuyo var mı bi kanıt..yok..bu vatanı bölmeye çalışan satılmış köpege mi inanıcam..şayet eger gercekten böyle bişey varsa deniz baykal ın hemen istifa etmesi gerek ama tayy-ep in de 1500 defa istifa etmesi gerek bu zamana kadar yaptıkları ve söledikleri nden ötürü...ANLADINIZ MI TAYY-EP CİLER..TAYY-EP LER GELİR GEÇER VATAN BAKİ KALIR...

1- evet ağzı olan konuşur,da bilgisi olan hayli hayli konuşur. (senin tabirinle)o satılmış köpeklerden biri hatip dicle nin bir lafına inanıyorsun ve gensoru veriyorsunda , aynı dep lilerden sakık ın sözüne neden inanmıyorsun gardaş. ?

2-yorumunun yetmediği yerde niçin ağzınız bozuluyorda sinirleriniz gerilip kişilere hakaret üslubu takınıyor ve gizlediğiniz öfkenizi bastırabilmek için ,kahve ağzına tevessül ediyorsunuz. kişilerin isimleri sizi çokmu meşgul ediyor.. inan ben ne baykala ne bahçeliye ne de bir başkasına karşı senin düştüğün acziyete düşerek hakaret lakapları takasım gelmiyor.. millet takacağı tavrı takıyor zaten sandıkta.. sen anladınmı genç gardaş.. hiç sanmam ama ben yinede anlatmış olayım..

haa birde şunu merak ettim ben foruma giriş yaptığımda anasayfada serbest kürsü full

çekiyor oluyor..nedense ,konulara birer mesaj attığımda piyasada adam kalmıyor yorum yapacak..)) girenlerde senin gibi yorum niyetine hakarete başlıyor, nutkunuzu lal etmek bu kadar can sıkıcımı? cevap vermek sıkıntısımı basıyor bazılara?

1- evet ağzı olan konuşur,da bilgisi olan hayli hayli konuşur. (senin tabirinle)o satılmış köpeklerden biri hatip dicle nin bir lafına inanıyorsun ve gensoru veriyorsunda , aynı dep lilerden sakık ın sözüne neden inanmıyorsun gardaş. ?

2-yorumunun yetmediği yerde niçin ağzınız bozuluyorda sinirleriniz gerilip kişilere hakaret üslubu takınıyor ve gizlediğiniz öfkenizi bastırabilmek için ,kahve ağzına tevessül ediyorsunuz. kişilerin isimleri sizi çokmu meşgul ediyor.. inan ben ne baykala ne bahçeliye ne de bir başkasına karşı senin düştüğün acziyete düşerek hakaret lakapları takasım gelmiyor.. millet takacağı tavrı takıyor zaten sandıkta.. sen anladınmı genç gardaş.. hiç sanmam ama ben yinede anlatmış olayım..

haa birde şunu merak ettim ben foruma giriş yaptığımda anasayfada serbest kürsü full

çekiyor oluyor..nedense ,konulara birer mesaj attığımda piyasada adam kalmıyor yorum yapacak..)) girenlerde senin gibi yorum niyetine hakarete başlıyor, nutkunuzu lal etmek bu kadar can sıkıcımı? cevap vermek sıkıntısımı basıyor bazılara?

1-agzı olan konuşuyo derken o köpekler den bahsettim burada yorum yapan insanlardan degil..zaten fark var bizler insanız onlar yedigi tabagı pisleten köpek..hatip dicle ye inanıyosun demişsin ben öle bişey yazmışmıyım??hayır..desteklediginiz iktidadar partisinden almıştır gücü belki o zat..sözde açılım gönüllüsü ya tayy-ep..

2-kahve lerde işim olmadı olmaz da o yuzden de ordaki üslubu nu bilmiyorum..sayın!başbakanımızdan ögrendim ben o üslubu..ananı da al git...gavur izmir...ya laik sindir ya müslüman(itham a bak)..pardon da sen benim üslubumu düzeltmeye çalışacagına oy verdigin yada destekledigin partinin başkanının üslubuna bi bak..bak ta yanında danışmanları olmadan iki kelime lafı bi araya getiremeyen bi herife ülkeyi teslim ettigini gör(BU ÜLKE NE KADAR ZOR KAZANILDI BEN DEN COK DAHA İYİ BİLİYOSUN)

3-BAK SON PARAGRAFINA COK GÜLDÜM...kendini dev aynasında görme..belki de her yazılana cevapları vardır ama bi yazdıklarına bakıyolar dır yazı mı diye bi de sana bakıyolardır..sonra vazgeçiyolar dır belki de????KARDEŞ...

1-agzı olan konuşuyo derken o köpekler den bahsettim burada yorum yapan insanlardan degil..zaten fark var bizler insanız onlar yedigi tabagı pisleten köpek..hatip dicle ye inanıyosun demişsin ben öle bişey yazmışmıyım??hayır..desteklediginiz iktidadar partisinden almıştır gücü belki o zat..sözde açılım gönüllüsü ya tayy-ep..

2-kahve lerde işim olmadı olmaz da o yuzden de ordaki üslubu nu bilmiyorum..sayın!başbakanımızdan ögrendim ben o üslubu..ananı da al git...gavur izmir...ya laik sindir ya müslüman(itham a bak)..pardon da sen benim üslubumu düzeltmeye çalışacagına oy verdigin yada destekledigin partinin başkanının üslubuna bi bak..bak ta yanında danışmanları olmadan iki kelime lafı bi araya getiremeyen bi herife ülkeyi teslim ettigini gör(BU ÜLKE NE KADAR ZOR KAZANILDI BEN DEN COK DAHA İYİ BİLİYOSUN)

3-BAK SON PARAGRAFINA COK GÜLDÜM...kendini dev aynasında görme..belki de her yazılana cevapları vardır ama bi yazdıklarına bakıyolar dır yazı mı diye bi de sana bakıyolardır..sonra vazgeçiyolar dır belki de????KARDEŞ...

konuyu yememek adına ikiliye dökmüyorum, son cümlene asıl ben gülüyor ve sadece ona cevaben şunu diyorum..;

sen 3 dönemdir HH göze çarpanlar Listesine bir göz atacan LOOPUSED i tanıyacan, ve bana olan nefretinden küfür ede ede burdan clonlanarak nefesini tüketmiş kaç kişi olduğunu da smodlara sorarak öğreneceksin ki, sen onlardan olma.. yazdıklarıma herkes iyi bakar benim ,benim burada hususi müdavimlerim var kardeş.. saolsunlar.. sevmeyenlerimin bile beni okumaktan zevk aldığını söyleyebilirim.. şimdi vallahi yalan diye inkar ederler ama ben bilirim onları..))

Senle uğraşılmazda ondan ben bile tırsıyom bazen : ))

79938.jpg

CHP fırtına öncesi sessizliğe girdi!
Sakık'ın iddialarına Eşref Erdem üstü kapalı bir cevap verdi, yalanlamalar ise 'Ben o dönemi bilmiyorum' diyenlerce yapılıyor.

CHP adeta fırtına öncesi sessizliği yaşıyor. Dün Meclis Kürsüsü'nden Sırrı Sakık'ın yaptığı ifşaat sonrası, konuya CHP'nin o döneminde olmayan iki yöneticisi dahil oldu ama o dönemin hiçbir ismi kameraların karşısına çıkarak iddialara cevap vermedi. Sırrı Sakık cephesi yani BDP'liler ise bugün de açıklamalarını sürdürdüler.

Önce CHP cephesi;

CHP'de dönemin HADEP'i ile görüştüğü iddia edilen genel sekreter yardımcısı Eşref Erdem, uzun süre habercilerin karşısına çıkmadı. Dün NTV'deki 'canlı gaste' programında Can Dündar, kendisine ulaştığını, Erdem'in 'ne doğrudur ne yalandır' dediğini, sadece fırtına bittikten sonra açıklama yapacağını duyurdu.

Bugün ise Erdem, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Burada yaptığı açıklamada, Ahmet Türk'ün isteği ve kendisinin ricası üzerine Baykal'ın, Türk ile kendi evinde bir araya geldiğini, daha sonra da seçimlere birlikte girme konusunda sohbetler yapıldığını doğruladı.

''Görüşmelerin sohbet şeklinde geçtiğini, kurumsal kimlik adına yapılmadığını, listenin konuşulmadığını'' belirten Erdem Sakık'ın '20 militanı aday göstereceklerdi' iddiasını ise mesnetsiz olarak niteledi.

Sırrı Sakık'ın iddialarıyla ilgili olarak Deniz Baykal, açıklama yapmazken, açıklama o dönemle ilgili olmayan iki yöneticiden geldi.

O dönemi bilmeyen Mustafa Özyürek, Sırrı Sakık'tan sonra çıktığı kürsüde, bu iddiayı yalanlamakla yetinmişti. Sakık kürsüde konuşurken attığı bir laf ise adeta itiraf gibiydi:

İşte Meclis zabıtlarından dünkü konuşmanın bir bölümü;

SIRRI SAKIK (Devamla) - Sayın vekiller, yıl 1999, genel seçimlere gidiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi barajın altında. Sayın Genel Başkanınız bize elçi gönderdi, Genel Başkan Yardımcısını ve birkaç kişiyi... (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - Yalan! Yalan! Yalan olduğunu biliyorum.

SIRRI SAKIK (Devamla) - Bakın, bize elçi gönderdi. Barajın altında...

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - Uydurmayın! Uydurmayın!

SIRRI SAKIK (Devamla) - Sizinle ittifak yapmaya hazırız. Bırakın... (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - Hayır! Hiçbir zaman öyle bir şey olmadı.

SIRRI SAKIK (Devamla) - Tanık söyleyeceğim, söyleyeceğim... Söyleyeceğim...

CANAN ARITMAN (İzmir) - Yalan söylüyorsun!

SIRRI SAKIK (Devamla) - Ben, Sayın Türk ve sizden bir heyet geldiler, oturduk, konuştuk. Ben Sayın Türk'ü, Sayın Sakık'ı, Sayın Yurttaş'ı, Sayın Murat Bozdağ'ı kaldıramam ama "Bana yirmi tane militan gönderin, onları aday edeyim." dedi. Biz de elimizin tersiyle... (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler) Bakın, elimizin tersiyle...

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - Ayıp, ayıp be! Ayıp!

SIRRI SAKIK (Devamla) - Canlı tanığımız var, canlı tanığımız var.

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - Ayıp, ayıp!

SIRRI SAKIK (Devamla) - Yeri ve zamanı gelince bunları söylersiniz. Şimdi, biz o gün ne isek bugün de oyuz. Biz o gün de Kürt halkının ön bahçesiydik, bugün de Kürt halkının ön bahçesiyiz.

CANAN ARITMAN (İzmir) - Yok böyle bir şey.

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) - O gün terör örgütüyle beraber değildiniz şimdi terör örgütüyle berabersiniz.

Evet, Özyürek ağzından bu lafları kaçırırken, bugün habercilerin karşısına CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, Meclis Genel Kurulu'nda, CHP lideri Baykal'ın 1999'da kapatılan HADEP'e "20 militan gönderin aday yapalım" şeklindeki iddialarına ilişkin "Başbakan AKP'li bir milletvekilinin kulağına bir şey fısıldadı ve bu milletvekili hareket halindeydi. Sonra bu açıklama yapıldı" iddiasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, Meclis'te CHP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesinin ön görüşmeleri sırasında Sakık'ın yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, iddialara cevap vermek yerine, "AKP-BDP mizanseni" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Meclis Genel Kurulu'nda, bakanların sırasında Sayın Başbakan, AKP'li bir milletvekiliyle kulağına ağzını kapayarak bir şeyler fısıldadı. Bu milletvekiliyle bir şeyler fısıldadı durdular. O milletvekili hareket halindeydi hep. Sonra o açıklama yapıldı. Ben o dönemi bilmiyorum ama bu bir AKP mizansenidir" iddiasında bulundu!

Ve BDP cephesi;

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Sedat Yurttaş'tan BDP'li Sırrı Sakık'ın dünkü iddialarını doğrulayan bir açıklama geldi: "CHP'nin bizden 20 militan aday istediğine tanığım."

CHP'nin 1999'da ittifak için adını istemediği kişiler arasında gösterilen Sedat Yurttaş, o dönemde CHP ile yapılan görüşmeleri DHA muhabirine anlattı. Yurttaş, o dönemde CHP ile en az üç görüşme yapıldığını, bu görüşmelerden birinin o dönemde CHP'nin Genel Sekreteri olan ve partinin Kürt politikasını belirleyenlerden biri olan Eşref Erdem'in evinde yapıldığını belirterek, şu iddialarda bulundu:

"Görüşmelerden biri de şimdiki Rixos Oteli yani eski Ankara Oteli'nde yapıldı. Sırrı Sakık'ın sözünü ettiği görüşme ise artık ayrıntılar konuşulacaktı. Yani kaç kişi aday gösterilebilir diye. Çünkü o zaman bizim önerilerimizin başında mutlaka güçlü bir grup kurulması vardı. Görüşmede ben de vardım. Sayın Eşref Erdem sayın Baykal'n bilgisi dahilinde ve onayı ile bizimle görüştü. Çünkü önceden genel bir değerlendirme yapılmıştı.

Bu değerlendirmede Sayın İnönü'nün başkanlığında 1991'de yapılan itifakın yararları konuşuldu. Türkiye'ye ne kadar büyük katkısı olduğu ve Türkiye'nin mozaiğine ne kadar denk düştüğünü konuştuk. Ondan sonra kimler aday olabilir, nasıl olabilir tartışmasına geçilince Eşref bey, Sırrı Sakık'ın dediği gibi Ahmet Türk için belki, ama Sırrı Sakık, Sedat Yurtdaş, Murat Bozlak ve yine partinin kamuoyunda bilinen isimlerinin olamayacağını ama onun dışında 20 militan da olsa onlarla pekala ittifak yapılarak seçime girilebileceğini söyledi."

BAYKAL'IN BİLGİSİ VARDI

Yurttaş, bu görüşmenin Baykal'ın bilgisi dahilinde gerçekleşen bir görüşme olduğunu yineleyerek, "Çünkü ilk görüşme değildi. Bir karar için ayrıntıları konuşmak için yapılan görüşmeydi. Bir de CHP'nin ihtiyaçlarından kaynaklanan bir görüşmeydi. Bu açıdan belki CHP için şu söylenebilir. Son derece yararlı, yararcı, pragmatik bir parti. Yani işine geldiği zaman işte 20 militan kavramında olduğu gibi işbirliğini kabul edecek, işine gelmediği zamanda bu son açılımdan bu yana izlediği politika gibi Türkiye'nin hayati damarlarını tıkamaya devam edecek. Bu ittifak o zaman gerçekleşmedi" dedi.

AHMET TÜRK DE DOĞRULADI

CNN TÜRK'e konuşan kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın iddialarını doğruladı, "CHP ile 1999 seçimleri için görüştük. O görüşmeyi, tüm tanıklarından sorabilirsiniz" dedi.

Türk, "1999'da seçimlere girdiğimizde CHP ile birlikte seçime girme konusunda bir görüşme yapıldı. Bu görüşme sonucunda Sayın Baykal, 'Tanınan isimleri ben alırsam kamuoyunda bir tepki olur' dedi; isimleri de verdi, Sırrı Sakık, Sedat Yurttaş, Murat Bozlak... Bunların içinde belki Ahmet Türk'ü taşıyabilirim kamoyuna' diye konuştu."

Türk, "Baykal tanınan isimlerle yapamayacağını söyledi. Ama 'Tanınmayan isimlerden sizin güvendiğiniz size bağlı olan kesimlerden farklı insanlar getirin bu konudaki gereken çalışmaları başlatırım' dedi" ifadelerini kullandı.

"Yani Sayın Baykal'ın burada istediği kamuoyu tarafından tanınan insanların olmamasıydı" diyen Türk, "Böyle bir diyalog oldu. Bu görüşmeyi Sedat Yurttaş'tan sonra bilirler, Murat Bozlak'tan sonra bilirler. Görüşmeleri yapan, gidip gelen, bu konuda aracı olan insanlara da sorabilirsiniz. Ben hayatımda doğru olmayan birşeye de inanmam. Bunun iyi bilinmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ahmet Türk, Bakan Atalay'ın iddialarına yönelk olarak da, "1983 yılında Sayın Baykal Diyarbakır'a gelmişti. Oradan da Mardin'e köyüme geldi. Birlikte yemek yedik, 12 Eylül döneminde yaşanan olayları konuştuk. O dönemde, Diyarbakır zindanında yaşadıklarımızı anlatınca duygusallaştı ve "Bir daha gelirsek bunun hesabını sorarız" dedik ama bugün bakıyoruz tavrı farklı. Ondan sonra böyle görüşmemiz olmadı" dedi.

SIRRI SAKIK NE DEMİŞTİ?

Gensoruda tartışılan AOÇ'deki görüşmede kendisinin de bulunduğunu anlatan Sakık, 'Gensorudaki tartışmaların hiçbiri, görüşmede konuşulmadı. Yani bir pazarlık olmadı. Birçok kez görüşmeler yaptık. Bu ülkenin barışı için birçok şey bizimle mezara gider. 1999 yılında genel seçimlere gidiyoruz, CHP barajın altında. Sayın Genel Başkanınız bize elçi gönderdi; 'sizinle ittifak yapmaya hazırız' diye. Oturduk konuştuk. 'Sayın Türk'ü, Sayın Sakık'ı, Sayın Yurttaş'ı kaldıramam, ama bana 20 tane militan gönderin onları aday edeyim' dedi. Canlı tanığımız var. Yeri ve zamanı geldiğinde söylersiniz. Biz dün neysek, bugün de oyuz. O gün de bugün de Kürt halkının ön bahçesiyiz. Kimi günahlar vardır üstü örtülür, kimi günahlar vardır kabir defterine yazılır. Sizin Kürt halkına karşı yaptığınız günahlar, kabir defterinize yazılacak. Olayları farklı şekilde yönlendirmeye hakkınız yok, gidin Genel Başkanınıza sorun' diye konuşmuştu.

CHP fırtına öncesi sessizliğe girdi!/ GÜNCELLENDİ [ Dünya Bülteni ]

Geri