Genelkurmaydan üç harfce Yasak

Sh0ck

∂σğαℓ αƒяσ∂ιzуαк
Altın Üye
Reaction score
0
50435.jpg

Genelkurmay'dan üç harfe yasak

Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı afişlerde Türkçe kullanımı teşvik ediliyor. Üç harfe de yasak geldi...

[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Genelkurmay Başkanlığı, Türkçe konusunda gösterdiği hassasiyetini askeri kurum ve kuruluşlara astırdığı afişlerle duyurdu. Tüm askeri kurum ve kuruluşlara asılan afişlerde “Önce Türkçe” denildi.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Q,W,X HARFLERİ YASAKLANDI

“Q,W,X” harflerinin üzeri çizilen afişte, “Tabelalarda, ilanlarda, reklamlarda önce Türkçe” yazısı yer aldı. Askeri kurumlara gönderilen yazılarda da yabancı isim ve harflerin kullanılmamasının istendiği öğrenildi.
Genelkurmay Başkanlığı'ndaki tesislerde kullanılan yabancı isimler için uzmanlar Türkçe karşılıklar buldu.

BRUNCH YERİNE KUŞLUK, MÖNÜ YERİNE LİSTE

Genelkurmay’ın Türkçe hassasiyeti basında da yer buldu. Konuyla ilgili haberlerde askeri tesislerde yabancı kelimelerin yazılı olduğu tabelaların kaldırıldığı, yerine Türkçe karşılıklarının bulunduğu yeni tabelaların asıldığı bilgisi verildi. Buna göre,
[/FONT][FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]bundan böyle hiçbir askeri tesiste mönü, fast food, brunch, lostra gibi yabancı kelimeye rastlanmayacak.

Tesislerde, Genelkurmay Başkanlığı’ndan uzmanların yabancı kelimelere buldukları Türkçe karşılıklar kullanılacak. Bazı yabancı kelimeler ve bulunan karşılıklar şöyle:

Brunch “Kuşluk”, Lostra “Ayakkabı bakım yeri”, Fast food “Hızlı yiyecek satış noktası”, Mönü “Yemek listesi”, Restaurant “Lokanta”.
[/FONT]

internethaber.com

Paylaşım Için Teşekkürler Zaten Genel Kurmaylıkta Olmasa Türkçenin Vay Haline Benim Nick Bile Gavurca Utandım Bak şimdi

Paylaşım Için Teşekkürler

çok doğru söylüyor Türkçemizi koruyalım

Bu iş Genel Kurmaya kalmadan Türk Dil Kurumunun çok daha etkili bir yol izlemesi gerek.
Halkımızıda bu yabancı ve özelliklede ingilizce özentiliğinden kurtarmalıyız.
Bende iyi ingilizce bilen bir insanım ama ne yazışırken nede kendi ülkemin insanı ile konuşurken ingilizce kullanmıyorum dilimize sahip çıkalım.

cevap veren arkadaşların (Leke hariç) hepsinin isimleri ingilizce kelimelerden oluşuyor :D paylaşım için teşekkürler

Merhaba genç kardeşim.. seni "utandığın" için tebrik ediyorum. Ben 61 yaşındayım emekli albayım. Benim "nick name"'im akurtar. Yani Ali Kurtar'dan akurtar. Keşke bütün gençler böyle düşünselerdi. Dilimizde "nick" kelimesi'nin karşılığı lakab, takma ad veya uzak anlamıyla şöret , şan gibi kelimelerdir. Türkçesi varken yabancısı niye ?. Eğer dilimizde yoksa , bir anlamda bizim kültürümüzde yoksa , biz üretmemişsek elbette yabancısı kullanılır. Örnek verecek olursak radar, train.vs...
Her yerde ve her zaman TÜRKÇEMİZİ koruyalım. Sağlıklı günler dilerim.

ArkhadasLar ßunLarı Böhle SeqiLde quLLanMayalım. Chöpluck oLuyor:hhmanD

Sacma bi cümLe oldu:D:D beceremiyom zaten:p

malesef millet olarak Türkçe den gün geçtikçe uzaklaşıyoruz;umarım TSK nın bu davranışı diğer kurumlarada örnek olur.

Geri