ofoking
New member
Gelincik ve bilinmeyen yönleri, Yani faydaları
Mayıs-ağustos ayları arasında, kırmızı renkli, 20-30 cm boyunda bir veya çok senelik otsu ve beyaz sütlü, çiçekler açar tarlalrın arasında. Buğday tarlalarinda, ekilmemis yerlerde çok rastlanir. Türkiye’de hemen hemen her yerde yetismektedir. Kırmızı deyince zaten anladınız ama, gelinciklerden bahsediyoruz. Biz onların zarif ve narin güzelliklerine meftunuz ama, gelin görün, daha pek çok maharetleri varmış:
Lâtince adı Papaver olan "Gelincik"i etimolojik açıdan ele alıp incelenince, bu kelimenin Türkçenin en eski kelimelerinden bir olan ve Göktürk kitâbelerinde geçen "gelin" kelimesine küçültme ve sevgi ifade eden -cik ekinin ilâvesiyle meydana geldiğini söylüyor. Kısacası halk dağ lâlesini küçük bir geline benzeterek adlandırmıştır. Türk töresinde gelinlik rengi beyaz değildir, kırmızıdır.
: Kullanilan kisimlari çiçekleridir. Çiçekler güneste ve mümkün oldugu kadar çabuk kurutulur. Bilesiminde zamk, seker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumusatici ve uyusturucu bir tesiri var. Öksürük ve nezle gibi hastaliklarda yumusatici olarak surup hâlinde verilir. Uykusuzlugu giderir. Yaniklari iyilestirir.
Çiçekleri su içinde siselerde güneste bekletilerek serbeti çikarilir. Içine limon tuzu konursa rengi çabuk ve daha güzel çikar. Yazin serbet olarak içilir.
Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler.
Eski İstanbul konaklarında, evlerinde ve hatta saraylarda soğuk kış gecelerinde içilen ve tatlı sohbetler eşliğinde insanın içini ısıtan bazen de sıcak yaz akşamlarında insanın içini ferahlatan içecekler varmış. Ev imkanlarıyla ucuza üretilen keyif meşrubatlarından birini sizler için derledik. Ve düşündük ki; "eskiye dönüş modası" her yerde karşımıza çıkıyor, insanların içinde hissettikleri "eski'ye dönüş'ü" belki siz de verdiğimiz bu tarifle yaşamak ve yaşatmak istersiniz.
GELİNCİK ŞURUBU
300 gr. gelincik çiçeği, yaprakları alınıp bir kaseye konur ve üzerine 2 limon sıkılıp elle ezilir. 15'er gram bahar, tarçın, karanfil, karabiber, zencefil, pespeye, kına kabuğu iyice dövülerek bir elekte elenir. 1,5 kilo şekerle iki taşım kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülerek tekrar ateşe konur, şurup kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Soğuyunca şişelere konarak kaldırılır
. Haşhaş ile akraba olan gelincik çiçeğinin bu şurubu, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı, serinlik ve ferahlık vericidir.
Ve bir gelincik maskesi tarifi:
Gelincik cicegi goz altindaki cizgiler icin cok faydali,
Gelincikleri toplayip kurutun,uzerine bir kucuk kahve fincani kaynamis suyu dokup bekletin,soguyunca sıkarak suzup cikarin ve sabah aksam goz altlariniza surun.Bir sure sonra bitki losyonuyla temizleyin
Mayıs-ağustos ayları arasında, kırmızı renkli, 20-30 cm boyunda bir veya çok senelik otsu ve beyaz sütlü, çiçekler açar tarlalrın arasında. Buğday tarlalarinda, ekilmemis yerlerde çok rastlanir. Türkiye’de hemen hemen her yerde yetismektedir. Kırmızı deyince zaten anladınız ama, gelinciklerden bahsediyoruz. Biz onların zarif ve narin güzelliklerine meftunuz ama, gelin görün, daha pek çok maharetleri varmış:
Lâtince adı Papaver olan "Gelincik"i etimolojik açıdan ele alıp incelenince, bu kelimenin Türkçenin en eski kelimelerinden bir olan ve Göktürk kitâbelerinde geçen "gelin" kelimesine küçültme ve sevgi ifade eden -cik ekinin ilâvesiyle meydana geldiğini söylüyor. Kısacası halk dağ lâlesini küçük bir geline benzeterek adlandırmıştır. Türk töresinde gelinlik rengi beyaz değildir, kırmızıdır.
: Kullanilan kisimlari çiçekleridir. Çiçekler güneste ve mümkün oldugu kadar çabuk kurutulur. Bilesiminde zamk, seker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumusatici ve uyusturucu bir tesiri var. Öksürük ve nezle gibi hastaliklarda yumusatici olarak surup hâlinde verilir. Uykusuzlugu giderir. Yaniklari iyilestirir.
Çiçekleri su içinde siselerde güneste bekletilerek serbeti çikarilir. Içine limon tuzu konursa rengi çabuk ve daha güzel çikar. Yazin serbet olarak içilir.
Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler.
Eski İstanbul konaklarında, evlerinde ve hatta saraylarda soğuk kış gecelerinde içilen ve tatlı sohbetler eşliğinde insanın içini ısıtan bazen de sıcak yaz akşamlarında insanın içini ferahlatan içecekler varmış. Ev imkanlarıyla ucuza üretilen keyif meşrubatlarından birini sizler için derledik. Ve düşündük ki; "eskiye dönüş modası" her yerde karşımıza çıkıyor, insanların içinde hissettikleri "eski'ye dönüş'ü" belki siz de verdiğimiz bu tarifle yaşamak ve yaşatmak istersiniz.
GELİNCİK ŞURUBU
300 gr. gelincik çiçeği, yaprakları alınıp bir kaseye konur ve üzerine 2 limon sıkılıp elle ezilir. 15'er gram bahar, tarçın, karanfil, karabiber, zencefil, pespeye, kına kabuğu iyice dövülerek bir elekte elenir. 1,5 kilo şekerle iki taşım kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülerek tekrar ateşe konur, şurup kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Soğuyunca şişelere konarak kaldırılır
. Haşhaş ile akraba olan gelincik çiçeğinin bu şurubu, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı, serinlik ve ferahlık vericidir.
Ve bir gelincik maskesi tarifi:
Gelincik cicegi goz altindaki cizgiler icin cok faydali,
Gelincikleri toplayip kurutun,uzerine bir kucuk kahve fincani kaynamis suyu dokup bekletin,soguyunca sıkarak suzup cikarin ve sabah aksam goz altlariniza surun.Bir sure sonra bitki losyonuyla temizleyin