'Günaha davet!..'

&DAHAKA&

Banned
Reaction score
0
Sevgililer günü, "İsa'dan önce 4. yüzyıl Roma'sında kutlanan, çobanların tanrısı Faurus Lupercus şenliğine, 'Kurt Bayramı'na kadar uzanır. Rivayete göre her 15 Şubat'ta genç Romalılar, içinde tanrı kurdun yaşadığına inandıkları bir mağaranın önünde toplanır.

Ortada, içinde şehirdeki kızların adlarının yazılı olduğu küçük levhalar bulunur. Delikanlılardan sadece biri, bir kızın adını çeker. Bu yolla buluşturulan çift, ertesi yılki 15 Şubat'a kadar, akıllarından geçen her tür cinsel fanteziyi yaşamakta serbest bırakılır. Romalı gençler, İsa'dan sonra 500'lü yıllara kadar, bu geleneği sürdürür. Hıristiyanlık gelişip kabul görünce şenlik Hıristiyanların tepkisini çeker. Roma Kilisesi bir sorumlu arar, bir kurban ister. Roma İmparatoru II. Claudius, papaz Valentin'i bu duruma uygun aday görür, papazın kafasını keser. Çok sonraları Vatikan, Valentin'e 'aziz' unvanı verir, Roma kapılarının birine onun adını verir. Roma İmparatorluğu, Aziz Valentin'in ölüm gününü tarihe kaydeder: 14 Şubat 273. Valentin'in ölümüyle bu festival arasında bir bağ kurulur. Valentin'in ölüm günü, böylece Sevgililer Günü olur..."

Bir başka görüşe göre, "çok tanrılı Roma'nın bahar festivaliyle ilişkilidir. Hıristiyan dünyası, haksız yere birbirinden ayrılan sevgilileri birleştirmek uğruna kendi canını veren papaz Valentin'in hatırasını yâd etme günü olarak kutlar". Diğer görüş şu: "Roma imparatoru savaşma kabiliyetlerine zarar verir düşüncesiyle gençlere evlenmeyi yasaklar. Papaz Valentin, birbirini seven gençleri gizli gizli buluşturur. İmparator bu durumu öğrenince Valentin'i öldürtür. O günden sonra Hıristiyanlar 14 Şubat'ı 'sevgililer günü' olarak kutlamaya başlar."

Modern zamanlarda sevgililer gününün tüketim sektörünün tahrik edilmesi yönünde kullanıldığını herkes bilir. Tüketimle olan ilişkisi ikincil derecede önemlidir. Asıl önemli olan husus, bugün üzerinden pagan bir kültürün kadın-erkek ilişkisinin yeniden belirlemeye başlamasıdır. Rivayetler, bu günün teşekkülünde pagan ve Hıristiyan kültürel ögelerin belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Modern seküler toplumda sevgililer gününde Hıristiyani etkiler geri çekilmekte, pagan seküler telakki ve bedensel/sosyal tutumlar öne çıkmaktadır.

Sevgililer gününü evlilerin kutladığı veya evli çiftlere birbirlerine olan sevgilerini hatırlatıp tazeledikleri yönündeki söylem basit bir yanılgıdan ibarettir. Birbirini sahiden seven hiçbir çiftin senede bir gün birbirlerine sevgilerini deklare etmeye ihtiyaçları yoktur. Bizim geleneğimizde sevgi günün her saatinde bozuk para gibi harcanmaz. Eşler birbirlerinin yüzüne sevgiyle bakar, birbirlerinin içini aydınlatır ve bu böyle devam eder. Dile düşmüş bir şeyin fiiliyatta varlığı yoktur.

Sevgililer günüyle amaçlanan aralarında nikâh akdi bulunmayan çiftlerin "sevgililer" olarak günaha davet ve teşvik edilmesidir. Hem de günahı bireyler arasında gizli olmaktan çıkarıp kitleselleştirerek ve genel teamül haline getirerek bir başka deyişle, evlilik bağının zayıflatılması, gayri meşru cinsel ilişki ve yakınlaşmaların kabul edilebilir formlara sokulması ve bunun üzerinden pagan seküler kültürün toplumsal tutumlar ve teamüller seviyesinde içselleştirilebilir formlara sokulmasıdır. Bu, tüketimin tahrik edilmesinden çok daha önemli ve yıkıcıdır.

Modern, laik ve demokratik bir toplumda herkes istediğini yapar. Bunun yanında yapılan her şeyi eleştirme hakkı da mahfuzdur. En azından söylem düzeyinde ve yasal olarak bu böyledir. Modern-pagan bir hayat tarzını seçenlere bizim bir diyeceğimiz yok. Sorun tabii ki, bize ait olmayan pagan bir teamülün eleştirisi değil, adına "muhafazakar-dindar" denen çevrelerin ve mevkutelerinin de bu günaha davete iştirak etmiş olması ve "bir proje" çerçevesinde bizim henüz bilinç kazanma aşamasında olan genç nesillerimizi günah nesnesi haline getiren sürece katılmasıdır. Biz de demokratik bir ülkede eleştiri hakkımızı kullanıyor, dinlerini ciddiye alan insanlara, bu günaha davetiye çıkaranlara karşı kendilerini Allah'ın hudutlarını ayakta tutarak korumaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

&DAHAKA&' Alıntı:

Sevgililer günüyle amaçlanan aralarında nikâh akdi bulunmayan çiftlerin "sevgililer" olarak günaha davet ve teşvik edilmesidir. Hem de günahı bireyler arasında gizli olmaktan çıkarıp kitleselleştirerek ve genel teamül haline getirerek bir başka deyişle, evlilik bağının zayıflatılması, gayri meşru cinsel ilişki ve yakınlaşmaların kabul edilebilir formlara sokulması ve bunun üzerinden pagan seküler kültürün toplumsal tutumlar ve teamüller seviyesinde içselleştirilebilir formlara sokulmasıdır. Bu, tüketimin tahrik edilmesinden çok daha önemli ve yıkıcıdır.

Bu yazıyı yazan kişinin sevgililer gününden ne anladıgı ortada!!! :vur

Kardeşim amaç sevgi degil mi?
Amaç sevginin unutuldugu bir dünyada 1 gün dahi olsa sevginin hatırlanması degil mi?
Günahsa böyle günah işleyelim boşver.

Darzamat' Alıntı:
Bu yazıyı yazan kişinin sevgililer gününden ne anladıgı ortada!!! :vur

Kardeşim amaç sevgi degil mi?
Amaç sevginin unutuldugu bir dünyada 1 gün dahi olsa sevginin hatırlanması degil mi?
Günahsa böyle günah işleyelim boşver.

İnsan Sevgilisini Nasıl Sevdiğini Sevgililer Gününde Hatırlayacak Ve Anlayacaksa o İnsan Akıl Yoksunudur...Sadece 14 şubatta değil hergün,yeniden aşık olmalı bir insan sevgilisine...Her Gün Sevgililer Günü Olmalı...

neden 14 şubat tarihinde de 14 haziran değil?

neden unutulan sevgi 1 gün için değilde 365 gün hatırlanmıyor?:durdurun
dünyada sadece sevgiliye sevgi değil,adlandıracak olursak o kadar çok sevgi çeşidi varki(anne-kardeş-vatan-millet vs...)

Ayrı Bir Yorum...

sevgililer günü hristiyanlar çıkarmıştır bu değiştirilemez gerçektir.banada biraz garip geliyor ama ne yapıcan işte...

neden 14 şubat tarihinde de 14 haziran değil?Gibi bi soruya güzel bi makale bu.tabii bazı bölümlere katılmasamda...

iyiki bi sevgilim yok:D

Evet hayatı kazanma karın doyurma telaşı ile birçok zaman eşini aklına getirmeyen insanlar var. Sevgi öyle bir gün gösterilecek birşeyde değil.. bunları biliyoruz..
Hadi diyelim, bu şartlarda aile yi oluşturan eşlerin birbirine 1 günde olsa özel bir gün ayırması sebebiyle böyle bir güne gösterilen saygı yada birşey demedik.
Sevgililer, hadi evli olmayanlarada birbirlerinin yakın gelecekteki eş adayları diyelim..
hım.. peki, 13-14 yaşındaki zibidi veletlerin, yaşıtlarına/küçüklerine 14 şubat diye yapışması, akla hayale gelmeyecek şeyler istemesi normal değil..
17-18 inde olupta lise içinde ellerinde gül, "kim kabul eder beni" diye gezen zavallı Türk geleceğinin halide hiç normal değil..
Yakında şükran günü felanda kutlarmıyız?
yada Paskalya, Azizler Günü, Meryemana, Göğe Çıkış bayramı, Ortodoks bayramı, Makara sankranti, Vasant panchami, Sivarat, Holi bayramlarınıda kutlayacakmıyız acaba ? merak ediyorum, ileride çocukların "3 aylar ne demek baba?" , "Miraç ne?" , "Ramazan da ne yapılır" diye dolanmasından korkuyorum..
Onlarca aç varken, Gül'lere harcanan paraya yanarım. Kutlu doğum haftasında gül alıp veren varmı acaba yakın bir arkadaşına?

bence sevgılıler gunu tambır sacmalık benım bıldıgım kadarıyla bu ozel gunler yahudılerın cıkardıkları tıcaretı canlı tutmak ıcın yapılan bır safsataydı ama demekkı baska seylerde varmıs nıhayetınde sevgılıler gunu cok sacma bence

Yazdıklarından 1 tanesi bile mantıklı değil.Umarım inanmıyorsundur bu yazdıklarına :D

yaw sevgiiler gününde sevgiline bi çiçek verirsen hristiyan mı oluyosun? auhauh güldürdünüz beni beyler hakkaten.. bu günün ismi hristiyan sevgililer günü yada sevgili hristiyanlar günü mü? tamam ticari bi yönü de war ama sizde para kazanıyosunuz bu işten dolaylı yoldan çalışıyosanız.. ne war ki bunda?
arkadaşın hikayesinin doğruluğunu bilmem araştırmayada nietim yok ama o romaların terbiyesizliği şahsen ben ööle bi party duymadım bu yakınlarda.. olsa giderdim :)

tamam bu ticari bir gündür onu bilmeyen yokturda
bir Allah'ın kulu çıktı da,biz bunu aziz Valentine in öldürülmesini anarak geçiriyoruz gibi sapkın bir söz söledimi ki bu yazıyı yazma ihtiyacı hissetti bu efendi??
geçelim bunları Ali Bey
sevgi bir gün olunca değil her gün olunca güzeldir

" Sevgililer günüyle amaçlanan aralarında nikâh akdi bulunmayan çiftlerin "sevgililer" olarak günaha davet ve teşvik edilmesidir. Hem de günahı bireyler arasında gizli olmaktan çıkarıp kitleselleştirerek ve genel teamül haline getirerek bir başka deyişle, evlilik bağının zayıflatılması, gayri meşru cinsel ilişki ve yakınlaşmaların kabul edilebilir formlara sokulması ve bunun üzerinden pagan seküler kültürün toplumsal tutumlar ve teamüller seviyesinde içselleştirilebilir formlara sokulmasıdır. Bu, tüketimin tahrik edilmesinden çok daha önemli ve yıkıcıdır."

şimdi ne diyim ben buna =)
boş gelip boş giden adam bazı çok bilinmeyen kelimelerle laf salatası yapmış
bunu okuduktan sonra vakit kaybettiğimi düşündüm cidden
Ali Bey'in zihniyetine kalsa insanlar birbirini tanımadan sevmeden görücü usulü ile evlenecekler
kendi istediği gibi görsün kadın-erkek arasındaki ilişkileri gerçekten hiç umrumda değil ama milletin aklını bulandırmasın bari

" dinlerini ciddiye alan insanlara, bu günaha davetiye çıkaranlara karşı kendilerini Allah'ın hudutlarını ayakta tutarak korumaları gerektiğini hatırlatıyoruz."

hayatta en nefret ettiğim şeylerden birisi de insanları kendi fikrine bağlamak için yazanlardır.çok yazık.din hakkında pek bir bilgisi bulanmamasına rağmen insanların dini inancına yönelik yorumlarda(sevgililer gününün ne olduğunu bilmeden birbirine hediye alanlar paganmış,bi yaşıma daha girdim)

ve tavsiyelerde bulunan bir bireyin din anlayışında eksiklikler vardır.Sevgililer gününde para tuzağına düşenlerin dini inancına dil uzatma hakkını nerden buluyor acaba bu efendi? ben onun dini inancını fazla sorgulamak istemem ama mantıktan başkalarının dini inançlarına saygıdan uzaklaştığı noktada ona dur deme ihtiyacı hissediyorum.

Mal Sahibi Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi...

Arkadaşlar İslami konularda lütfen biraz daha dikkat ! ! ! dine fitne gelmesii sözkonusu, Allah-u Teala bize kitap indirmiş peygamber göndermiş, ben İslamiyet'i kabul ettim diyen birisi kabul ettiği gibi yaşamalıdır, ve bunun için de her müslümana dinini öğrenmesi farz kılınmıştır, dileyen asıl kaynaktan asıl bilgiyi arar bulur, ama uygular mı uygulamaz mı o onun sorunu..

her doğru her yerde söylenmiyor maalesef..

ama içkiyle ilgili bir konu açsaydın bayağı bir reyting yapardı.. :D

Geri