GÜzel AhlÂk

angel_ina

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
30 Ara 2006
Mesajlar
5,006
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
SarıyLa Lacivertin buLuştuqu heryerde...
1. imam Malik1 den; Muaz b. Cebel (r.a.): (Yemene vali olarak giderken) «Ayağımı üzengiye koyduğum zaman Resûlullah (s.a.v.)'in bana son tavsiyesi şu oldu: Ey Muaz b. Cebel! İnsanlar için ahlâkını güzelleştir.»



2. Peygamber efendimizin zevcesi Hz. Aişe (r.a.) şöyle dedi: «Resûlullah (s.a.v.), iki şey arasında serbest bırakılınca, günah ol­madığı müddetçe, bunun en kolayını alırdı. Şayet günah ise, in­sanların en fazla ondan uzaklaşanı olurdu. Resûlullah (s.a.v.), kendi şahsı için kimseden intikam almamıştır. Ancak, Allah'ın mukaddes kıldığı şeyler çiğnenmişse, o zaman Allah için onların intikamım alırdı.»



3. Ali b. Hüseyin b. Ali b. Ebî Talib'den: Resûlullah (s.a.v.): «Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terketmesi, müslümanhğının güz elliğin dendir» buyurdu.



4. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in zevcesi Hz. Aişe (r.a.)'dan: Ben Resûlullah (s.a.v.) ile beraber iken, bir adam huzuruna gir­mek için izin istedi. Resûlullah (s.a.v.): «O, kabilenin en kötü oğludur» dedi. Sonra ona izin verdi. Aradan fazla zaman geçme­den Resûlullah (s.a.v.)'in onunla beraber güldüğünü işittim. Adam çıkınca:

«—Ya Resûlallah! Biraz önce sen o adam hakkında söyleyece­ğini söyledin. Sonra aradan zaman geçmeden onunla beraber güldün» dediğimde, Resûlullah (s.a.v.):

«— İnsanların en kötüsü, şerrinden dolayı insanların kendisinden korunduğu kimsedir» buyurdu.



5. Ka'b el-Ahbâr şöyle derdi: «Kişinin Allah katındaki değerini öğrenmeyi seviyorsanız, Ölümünden sonra kendisini takib eden güzel övgüye bakınız.»



6. Yahya b. Said şöyle dedi: Bana rivayet edildi ki: «Kişi ahla­kının güzelliğiyle, geceleyin namaz kılan ve şiddetli sıcakta oruç tutarak susuz kalan kimsenin derecesine yükselir.»



7. Yahya b. Said'den: Said b. Müseyyeb'i işittim: «Size çok na­maz kılıp sadaka vermekten daha üstün bir şeyi haber vereyim mi?» dedi.

«— Evet, haber ver.» dediler.

«— İki kişinin arasını düzeltip, dargınları barıştırmaktır. Bir de çok buğz etmekden kaçınınız. Çünkü buğz (iyi huylan) kökün­den yok eder» dedi.



8. İmam Malik'e Resûlullah (s.a.v.)'in: «Ben güzel ahlâkı ta­mamlamak için gönderildim» buyurduğu rivayet edildi.
:melek :melek


not:47 güzel ahlak kitabından alıntıdır...
 
Güzel paylaşım olmuş.
Allah razı olsun.
 
Allah razı olsun...Güzel paylaşım...Hadisler konusunda kaynak zorunlu tutuyoruz...Eklersen sevinirim...Teşekkürler şimdiden...
 
Geri
Üst