Fimo Hamuru (Polimer Kil) Nedir? Fimo Hamuru İle İlgili Süslemeler...

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя
Fimo Hamuru(Polimer Kil) Nedir? Fimo Hamuru İle İlgili Süslemeler


11061187se2.jpg





Polimer Kil (Fimo Hamuru) çok uzun yıllardan beri kullanılan çok yönlü bir hobi malzemesidir. Son günlerde ülkemizde de popüler olmaya başlamıştır. Kolayca yoğrulabilmesi, renklerin birbirine rahatça karışabilirliği sayesinde her türlü şekli vermek mümkündür. Renk seçeneklerinin zenginliği ve bunların karışımından oluşacak yeni renk yelpazeleri polimer kili daha da özel kılar.

Polimer kil (Fimo Hamuru) temel olarak plastik bir malzemedir. İnce PVC partikülleri ile renk pigmentlerinin plasticizer denen sıvı içinde birleşiminden oluşur. Kil piştiğinde plastik partiküller birbirine karışır ve kalıcı katı bir plastik halini alır. İstenilen şekil verildikten sonra 130 derece de 30 dakika pişirilen hamur sertleşir ve dayanıklı hale gelir.

Malzemeler
Polimer kil ile çalışmak için ihtiyacınız olan temel malzemeler hem basit hem de ucuzdur. Polimer kilinizi ellerinizle şekillendirmeniz ve evinizde kullandığınız fırınınızda pişirmeniz yeterli olacaktır. Ancak yapımı kolaylaştırmak ve özel efektler vermek için kullanılan malzemelerde vardır; Çalışma mekanı olarak kullanacağınız fayans, rulo, falçata, kretuar, makarna makinesi vs. bunlardan bazıları.

Nerelerde kullanılır?
Hamur 130 derece de pişirildiğinden bu sıcaklığa dayanacak her tür objenin üzerine kaplanabilir. Örneğin, ahşap, cam, metal, seramik vb. Ayrıca takı, biblo, mozaik yapımında da kullanmak mümkündür.

Faydalı Bilgiler
Paketi açılan hamur kurumadığından pişirene kadar tekrar tekrar kullanılabilir. Bu özelliği ile zaman problemi olmadan çalışmaya olanak verir.
Piştikten sonra hamurda renk değişimi ve çekme olmaz. Pişirildikten sonra zımparalanabilir, yontulabilir, pişmiş hamur pişmemiş hamura eklenerek tekrar pişirilebilir.
Hamur non-toxic bir üründür. Ancak yinede çalışmada mutfak ekipmanı kullanıldıysa mutlaka bu ekipman iyice yıkanarak kullanılmalıdır. . Ayrıca pişmiş veya pişmemiş hamurun gözle temasından kaçınılması gerekir.
Hamur güneş ışığından ve ısıdan (radyatör gibi) uzak, serin bir yerde veya oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Açılmış hamurlar kurumazlar fakat tozdan korumak için folyo paketleri içerisinde saklanmalıdır.
Pişirmede kullanılan fırının termostat ve zaman ayarının doğruluğundan emin olunmalıdır. 130 derecenin üzerine çıkıldığında veya 30 dakikadan fazla fırında tutulduğunda hamurda renk değişimi hatta yanma olabilir. Yanma kokulu gaz çıkışlarına neden olur ki bu gazı teneffüs etmemek gerekir. Eğer bu durum oluştuysa mutlaka ortam havalandırılmalıdır ve ortamdan uzaklaşılmalıdır.
Hamurla çalışırken çalışma yüzeyinin, aletlerin ve ellerin temiz olması önemlidir. Renk geçişlerinde eller mutlaka ıslak mendil ile silinerek temizlenmelidir.




Milieu_Bonbondosen_2960.jpg


Material_Bonbondosen_2895.jpg

Resimde hamurlar nasıl kesmeniz
ve şekil vermeniz gerektiği gösterilmekte.
Turuncu fimoyu yumurta şeklinde yoğurun.
Kanatlar ve ayakların nasıl yapılacağı ise
yukarıdan aşağıya gösteriliyor.

Step1_Bonbondosen_3686.jpg

Şimdi yapmanız gereken parçaları
gövdeye tutturmak. Önce ayaklar, sonra gaga.
Gaganın içini ve göz boşluklarını kürdan ile yapabilirsiniz.

Step2_Bonbondosen_3717.jpg

Şimdi kapak için yeşil
kaplamayı yapalım.
1 paket yeşik renk fimoyu top yaptıktan sonra
7 mm. kalınlıkta merdane ile açın. K
avanoza uygun şekilde bıçak ile kesin.

Step3_Bonbondosen_3746.jpg

Step4_Bonbondosen_3759.jpg

İşinizi tamamlayınca 130 derece fırında 25 dakika bekletin
ve vernikleyin

Step5_Bonbondosen_3771.jpg


Fimo Hamuru (Polimer Kil) İle Çiçek Desenli Kolye Yapımı


kolye.jpg

kolye01.jpg

1. Turuncu, mor, pembe, mavi, sarı ve kahve renkli hamurlarınızı yumuşatarak kullanıma hazır hale getiriniz.Turuncu, sarı ve mor hamurlar diğer renklerden daha fazla olmalı.
kolye02.jpg

2. Yumuşattığınız mavi renkli hamurdan küçük bir rulo yapınız ve pembe renkli hamuru roller ile açınız.
kolye03.jpg

3. Mavi renkli rulonuzu, açtığınız pembe renkli hamur ile bir tur kaplayınız ve fazlalıkları kesiniz.
kolye04.jpg

4. Elde ettiğiniz ruloyu avucunuzun iç kısmı ile zemin üzerinde ileri geri hareket ettirerek uzatınız.
kolye05.jpg

5. Uzattığınız ruloyu ilk olarak iki eşit parçaya ayırınız
kolye06.jpg

6. Elde ettiğiniz iki parçayı da üç eşit parçaya keserek altı adet eşit boyda parçalar elde ediniz.
kolye07.jpg

7. Altı parçadan bir tanesinin etrafına diğer beş parçayı çiçek şeklinde diziniz.


8. Turuncu renkli hamurnuzu kalın bir rulo haline getirin ve bir parçasını üçgen şeklinde kesip çıkartınız. Mavi renkli hamurdan, kestiğiniz parça ile aynı boyutta bir üçgen parça daha kesiniz.
kolye09.jpg

9. Üçgen şeklindeki mavi hamurnuzu turuncu renkli rulodaki üçgen şeklindeki boşluğa yerleştiriniz.
kolye10.jpg

10. Daha sonra sarı renkli hamurunuzu roller ile açınız
kolye11.jpg

11. Ve mavi renkli alan açıkta kalacak şekilde rulonuzu kaplayınız.
kolye12.jpg

12. Elde ettiğiniz ruloyu iki eşit parçaya kesiniz.
kolye13.jpg

13. Bakır ve pembe renkli hamurlarınızı roller ile ayrı ayrı açınız.İkiye kestiğiniz rullonun bir tanesini yine mavi alan açıkta kalacak şekilde bakır renkli hamur ile diğer parçayı pembe renkli hamur ile kaplayınız.
kolye14.jpg

14. 7. resimde yaptığımız çiçek şeklindeki rulomuzu iki eşit parçaya kesiyoruz ve bir önceki aşamada yaptığımız ruloları ayrı ayrı uzatarak altı eşit parçaya ayırınız (çiçek şeklindeki motifin kalınlığı diğer 6 parçadan biraz daha kalın olmalı).
kolye15.jpg

15. Dışı pembe olan 6 parçayı üzerinden bastırarak üçgen şekline getiriniz ve 7. resimde yaptığınız daha sonra ikiye ayırdığınız parçanın etrafına diziniz. Üçgenlerin arasında kalan boşlukları doldurmak için pembe renkli hamurdan 6 parça kesip boşlukları dolduracak şekilde üçgen oluşturunuz ve yerleştiriniz.Daha sonra pembe renkli hamuru roller ile açınız ve oluşturduğunuz rulonun etrafını 1 tur sarınız.
kolye16.jpg

16. 6 parçaya ayırdığınız parçalardan dışı bakır rengi olanları çiçek şeklindeki rulonun etrafına diziniz ve yeni bir çiçek motifi oluşturunuz. Ara da kalan boşlukları bakır renkli hamurdan ince parçalar ile doldurunuz. Daha sonra bakır renkli hamuru roller ile açarak etrafını 1 tur kaplayınız.Böylece elinizde farklı renk ve şekillerde 2 adet çiçek motifi oldu.
kolye17.jpg

17. Elinizdeki çiçek rulolarını avuç içiniz ile zemin üzerinde ileri geri hareket ettirerek uzatınız ve maket bıçağı ile ince ince kesiniz.
kolye18.jpg

18. Kestiğiniz ince parçaları değişik renkteki hamurların etrafına yapıştırıp avucunuzda yuvarladıktan sonra istediğiniz şekilde boncuklar yapınız (Karışık renkli hamurlarınızın etrafını kaplayarak artık hamurlarınızı da kullanabilirsiniz.
kolye19.jpg

19. Yaptığınız boncukları kürdan yada iğne yardımı ile delerek 130 derece 30 dakika pişirip vernikleyiniz. Elinizdeki boncukları değişik aparatlar ile birleştirerek kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin.





Fimo hamuru(polimer kil) birkaç yıldır,takı,süs objeleri,dekorasyon ürünleri yapımında kullanılan ,kullanımıda oldukça pratik bir malzeme..Ben de sizinle internetten bulduğum bazı takıları paylaşmak istedim.



745871221_a31d8b9a19.jpg


746731242_324f26ff36.jpg

523182298_73fe36e0a6.jpg



244175741_aadacb13e8.jpg




477359876_f68bd97238.jpg



56444964_fd929e2e32.jpg






m-polymere_13.jpg
















il-430xn-30615167.jpg































 
Geri
Üst