Felçli Hastaların Umudu Yürüme Robotu

Mayhoş

mayhoş
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
11,125
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ღ♥Sonu Ölüm de olsa O♥ღ
Kocaeli'nde özel bir hastanede kullanıma sunulan yürüme robotu, felçli hastaların umudu oldu.


Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Merkezi'nde hizmete giren yürüme robotu ile ilgili bilgi veren Başhekim Dr. Ertunga Öney, robotun felçli hastaların tedavisinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Öney, "Robot, beyin ve omurilik hasarlarına bağlı felç geçiren ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastalara hizmet verecek. Yöntem; beyin felci, omurilik yaralanması, beyin yaralanması geçiren, beyin ve omurilik tümörü bulunan hastaların yanı sıra spastik özürlü çocuklar ve multiple skleroz (MS) hastalarının
özellikle erken dönem tedavilerinde önemli rol oynuyor" dedi.
Robottaki bilgisayar programı sayesinde hastanın yürüme hareketlerini hatırlayıp yaptığını anlatan Öney, "Bacaktan beyne, 'Yürüme hareketi bu şekilde yapılır' komutu gidiyor. Bu sayede beyin tekrar bacaklara komut vermeye başlıyor. Bu cihaz sadece yürümede kullanılmıyor. Oturamayan hastaların oturma dengesinin sağlanmasında da faydalı oluyor. Kasılması olan hastaların aşırı kasılmalarının hafiflemesini sağlıyor. Dünyada ve Türkiye'de çok az merkezde bulunan önemli bir cihaz" diye konuştu.
2010 yılında beyin damarlarının tıkanması üzerine yürüyemeyen ve günlük faaliyetlerini yapmakta zorluk çeken Mevlüt İrican, bu robot sayesinde tekrar yürümeye başladı. 3 hafta süren tedavinin ardından yürümeye başladığını belirten İrican, "Sağ tarafıma inme indi. Robot sayesinde tekrar yürümeye başladım. Ağrı ve sızı olmadan egzersiz yapıyorum" şeklinde konuştu.
Robota bağlanan hasta önce askıya alınıyor. Ayaklara bağlanan cihazlar hastayı yavaş yavaş altından akan yürüme bandına indirdikten sonra, periyodik olarak ayakları hareket ettirerek hastanın yürümesini sağlıyor.
Hastane yetkilileri 12 seans sonrasında felçli hastaların yürümeye başladıklarını, tedavi ücretlerinin ise cazip olduğunu ifade etti.
 
Geri
Üst