Fatih Sultan Mehmet hakkında ilginç bilgiler

kuzay

Pesimist
Altın Üye
Katılım
2 Nis 2007
Mesajlar
28,387
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Kalamazsın Bu Hayatta Bakire ,En Azından Hayat Koy


5yu4x9g.jpg


Fatih Sultan Mehmet doğacağı gece II. Murat sabaha kadar uyumamış Kur'an-ı Kerim okumuştur. Tam Fetih Sûresini okuduğu sırada kapı çalınmış ve Fatihin dünyaya geldiği haberi Sultana iletilmiştir. Sultan bu mutlu haber üzerine
-"Ravza-i Murad’da bir gül-i Muhammedî açtı." demiştir.

Bir gün Hacı Bayram Veli hazretleri Sultan davet tarafından Edirne Sarayına Davet edilir. Sultanla uzun bir süre sohbet ettikten sonra Şehzade bir beşikte getirilir. Beşik itina ile Hacı Bayram Veli Hazretlerinin yanına bırakılır. Hacı Bayram Veli Hazretleri beşiğe doğru dikkatlice bakar ve yüksek sesle Fetih Sûresini okumaya başlar. II.Murat ve orada bulunan herkes şaşırmıştır. Çünkü henüz hiçkimse beşiktekinin kim olduğunu bilemektedir. Daha sonra II.Murat'a dönerek
-"Siz bir zatı kamilsiniz. Şehzadeniz için okuduğunuz o güzel mısra’ı okusanız." der. Bunun üzerine Sultan Büyük şaşkınlık içerisinde zorlukla
-"Ravza-i Murad’da bir gül-i Muhammedî açtı." diyebilir.
Hacı Bayram Veli bir süre İstanbul kuşatmalarından bahsettikten sonra
-"Bey sen Kostantinye’yi alamayacaksın, amma orası mutlaka alınacaktır, bunu ben dahi göremeyeceğim. Orası şu beşikte yatan şehzade ve bizim köseye nasip olacak." der. II.Murat ve orada bulunan herkes bir yandan dualar ederken bir yandan ağlamaktadır.(Köse derken Akşemseddin Hazretlerini kasdetmiştir.)


5zbhdac.jpg
 
emeğine sağlık
 
kardeş eline sağlık
 
emeğine sağlık.
 
eline saglık buda benden olsun..
Fethin müjdesini Hz. Peygamber, “İstanbul mutlaka feth olunacaktır; Onu fetheden komutan ne güzel bir komutandır ve o fetih ordusu da ne güzel bir ordudur” ifadesiyle açıkça ve dokuz asır evvel müjdelemiştir.
 
böyle bilgilerin paylaşılmasının devamını dilerim. Emeğine sağlık...
 
paylaşımın için tşk ederim arkadaşım
 
Fatih SuLtan Mehmet 'in MucizeLerininde oLdugu söyLeniyor.. bunLarı biLen varmı ?





HAYATI
Fatih Sultan Mehmed 29 Mart 1432′de Edirne’de doğdu. Babası Sultan ikinci Murad, annesi Huma Hatun’dur. Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en büyük ulemalarından birisiydi ve yedi yabancı dil bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı. ilginç ve bilinmedik konular hakkında makaleler yazdırır ve bunları incelerdi.

Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed’in en çok değer verdiği alimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmed, gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve idareciydi. Yapacağı işlerle ilgili olarak en yakınlarına bile hiçbir şey söylemezdi.

Fatih Sultan Mehmed okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça’ya çevrilmiş olan felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip, haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı.

Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri istanbul’a getirtirdi. Nitekim Astronomi bilgini Ali Kuşçu kendi döneminde istanbul’a geldi. ünlü Ressam Bellini’yi de istanbul’a davet ederek kendi resmini yaptırdı. şair ve açık görüşlüydü.

Fatih Sultan Mehmed 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat 25 sefere katıldı. Azim ve irade sahibiydi. Temkinli ve verdiği kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Devlet yönetiminde oldukça sertti. Savaşlarda çok cesur olur, bozgunu önlemek için ileri atılarak askerleri savaşa teşvik ederdi.

20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan ikinci Mehmed, istanbul’u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma imparatorluğunu ortadan kaldırarak Fatih ünvanını aldı.

Hz.Muhammed’in (S.A.V) hadisi şerifinde müjdelediği istanbul’un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı.

Orta çağ’ı kapatıp, Yeniçağ’ı açan Cihan imparatoru Fatih Sultan Mehmed, Nikris hastalığından dolayı 3 Mayıs 1481 günü Maltepe’de vefat etti ve Fatih Camii’nin yanındaki Fatih Türbesi’ne defnedildi.
iSTANBUL’UN FETHi
Fatih Sultan Mehmed padişah, olduktan sonra ilk iş olarak, devamlı ayaklanma çıkaran Karamanoğlu Beyliğine karşı sefere çıktı. Karamanoğlu ibrahim Bey af diledi. Fatih istanbul’un fethini düşündüğü için onu bağışladı.

Fatih Sultan Mehmed, büyük gayesini gerçekleştirmek için, Macarlara, Sırplara ve Bizanslılara karşı yumuşak davranıyordu. Amacı Haçlıların birleşmesini önlemek, onları tahrik etmemek ve zaman kazanmaktı.

Bin yıllık tarihinin sonuna gelmiş olan Bizans küçüle küçüle sadece istanbul şehrinin sınırları içinde hüküm süren bir devlet durumuna düşmüştü. Ancak buna rağmen Bizans’ın varlığı, Balkanlardaki Türk hakimiyeti açısından tehlikeli oluyordu.

Bizans imparatorları, Anadolu’daki çeşitli siyasi güçleri de Osmanlı aleyhine kışkırtmaktan geri kalmıyorlardı. Hatta zaman zaman Osmanlı şehzadeleri arasındaki taht kavgalarına karışıp devletin iç düzenini bozuyorlardı
FETiHiN SONUçLARI
istanbul’un fethi, çok önemli sonuçları da beraberinde getirdi. Fatih Sultan Mehmed, istanbul’un fethinden sonra batıdaki hakimiyeti pekiştirmek, sınırları genişletmek, islam’ı en uzak yerlere kadar yaymak ve Hıristiyan birliğini bozmak amacıyla Avrupa üzerine bir çok seferler düzenledi.

Sırbistan (1454,1459), Mora (1460), Eflak (1462), Boğdan (1476), Bosna-Hersek, Arnavutluk, Venedik (1463-1479), italya (1480) ve Macaristan seferleriyle Osmanlı imparatorluğu Avrupa’daki hakimiyetini pekiştirdi.

Sırbistan Krallığı tamamen ortadan kaldırılıp Osmanlı sancağı haline getirildi, Mora tamamen fethedildi, Eflak Osmanlı eyaleti yapıldı, Bosna tekrar Osmanlı hakimiyetine alındı, Arnavutluk ele geçirildi. 16 yıl süren Osmanlı-Venedik Deniz Savaşları sonunda Venedik barış imzalamayı kabul etti. italya’ya yapılan sefer sırasında Roma’nın fethi açısından çok önemli bir merkez olan Otranto, fethedildi ancak Fatih Sultan Mehmed’in ölümü üzerine geri kaybedildi
 
Geri
Üst