Ev Bitkilerine Bakım Önerileri

kent55

Super Moderator








Bahar aylarında salon bitkileriniz için neler yapmanız gerektiğine dair ipuçları arıyorsanız, Osmanlı Bahçesi Fidanlığı'nın önerilerine kulak vermelisiniz.

İç mekan bitkilerinizin sağlıklı ve gösterişli gelişmeleri için düzenli bakıma ilgiye, sevgiye ihtiyaçları vardır. Çiçek severlerin bunu tecrübe ederek fark ettiklerini duymuşsunuzdur. Çiçeğinizin bakımını yaparken onunla konuşun ve nasıl geliştiğini izleyin. Hollanda'da aynı koşullarda yetiştirilen iki bitki üzerinde bu deney defalarca yapılmış. Bitkinin birine su verilirken güzel sözler söylenilmiş. Başka bir odada aynı koşullarda ikinci bitkiye hiç sevgi ve şefkat gösterilmemiş. Sonuç hep aynı olmuş. Sevgi ile bakılan bitki gösterişli güzel çiçekler verirken diğeri güzel çiçekler açamamış. Tıpkı insanlar gibi bitkiler de strese girerler. Hatta aralarında iletişim kurarlar. Birbirleri ile yarışırlar. Yanyana koyduğunuz tırmanıcı iki sarmaşık birbiri ile yarışır ve tek başına büyüyen bir sarmaşıktan daha hızlı boylanır.

Ayrıca bitkilerin farklı ışık, ısı ve su ihtiyaçları vardır. Evinize aldığınız bitkinin gölge ya da ışık isteğini öğrenmelisiniz. Genellikle koyu yeşil yapraklı iç mekan bitkileri gölge isterler. Çiçekli bitkiler ise güneşlenmek ister. Hiçbiri kalorifer yanı sevmez. Fazla ısınan evlerde topraklarındaki su hızlı buharlaşır. Bu sebeble daha sık sulanmalı. Saksılardaki bitkiler sulanırken su, ölçülü ve azar azar verilmeli. Toprağı kurumalı ve daha sonra toprağı nemlenecek kadar su verilmeli. Susuzluk kadar fazla su da bitkinin köklerini çürütür.

Bütün bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında büyüme dönemine girerler. Bu aylarda düzenli besin verilmesi gerekir. Marketlerde ve fidanlıklarda bulabileceğiniz sıvı besinler sulama suyuna ilave edilerek 15 günde bir verilmeli. Koyu yeşil parlak ve etli yapraklı bitkiler arada sırada yapraklarına püskürtülen su ile nemlenmekten çok hoşlanır. Yapraktan da su ihtiyaclarını karşılarlar. Özellikle kış aylarında evlerde kalorifer yanarken çok kuru olan hava, iç mekan bitkilerinizi bunaltır. Bu aylarda daha çok nemlendirmeniz onlar için iyi olacaktır. Fakat bazı türlerin de yaprağına su değmemesi gerekir. Bunlar yaprakları tüylü olan bitkilerdir, mesela ev menekşeleri gibi.

Saksılarınızın içinde çıkan yabani otları almalısınız, çünkü bunlar hem çiçeğinizin besinine ortak olur, hem köklerini sıkıştırır. Her hafta toprağı bir çatal yardımı ile havalandırın. Bu işlem bitkilerin, topraktan suyu ve besini daha iyi almalarını sağlar.

İlkbahar ayları saksıdaki bitkilerinizin saksı değişimi için en uygun zaman. Saksı değiştirirken sadece bir boy büyüğüne almak yeterli. Saksının dibine drenaj yapmak için çakıl taşı kullanılabilir. Eğer mevcut saksısından çok büyük bir saksıya geçerse bitki köke çalışır ve gelişmez. Her yıl bir boy büyük saksıya alınan bitkiler daha çok büyür. Eğer saksı değişimi yapılmaz ise bitkide kök dönmesi denilen olay gerçekleşir ve bir süre sonra bitki bozulur ve uzun vadede ölür. Eğer bitkiniz yaşlı ise, saksı büyüklüğü bitkinin gövde büyüklüğü ile orantılı ise, aynı saksı içinde kalabilir. Böyle durumlarda da köke her yıl bakılmalı ve kök dönmesi varsa kök budaması yapılmalı ve toprağı taze yeni toprakla değiştirilmeli. Bu işlem yapılmazsa toprakta kökler sıkışır ve bitki, ihtiyacı olan suyu, besini alamaz.

Çiçek açan bitkilerin çiçekleri geçer geçmez budanmalı. Kuruyan dallar, sararan yapraklar temizlenip bitkinin üzerinden uzaklaştırılmalı. Budamadan sonra gübre verilmesi iyi olur.

Budanan bitki ertesi yıl daha bol çiçek ve yaprak verir, formu güzelleşir. İç mekan bitkileriniz için en ideal toprak torf ile hazırlanmış karışımlardır. Hazır paketlenmiş bu ürünler fidanlıklarda satılıyor. Saksı değiştirirken bitkinize nazik davranın. Köklerini ne çok bastırmalı, ne de gevşek bırakmalısınız. Yumuşak bir şekilde toprağı elinizle sıkıştırmalısınız. Kökler hava almamalı fakat çok sıkışık da olmamalıdır.

İç mekan bitkilerinizde mantar veya böcek tespit ederseniz zaman geçirmeden ilaçlama yapmalısınız. İlaçlama yapmadan önce bitkiyi bol su ile yıkarsanız daha verimli bir sonuç alırsınız. Eğer vaktinde müdahale edilmezse bitkinizi kaybedebilirsiniz. İlaçlama yaz aylarında ısı evin içi ile aynı ise balkonda gölge bir bölümde yapılabilir.







 

innuendo

HANZALA
Bitki yetiştiriciliği içi,n önemli bilgiler mevcut. Konuyu sabitliyorum.
 
Üst