jangofet
Downloader Team Leader
- Katılım
- 23 Şub 2006
- Mesajlar
- 2,313
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Temmuz ayının enflasyon sayıları ilan edildi. Tahminlerden çok düşük bir enflasyon gündeme geldi. Hedef ölçüt olan tüketici fiyatları enflasyonu temmuz ayında eksi 0.73 ile enflasyonda hızlı düşüşünün kapısını açtı.
TABLO 1 geçen yılki 0.9 enflasyonun yerine geçen eksi 0.73 sayısının son yılların en düşük temmuz enflasyonu olduğunu ortaya koyuyor. Ancak 2007 Ağustos ayında enflasyonda büyük düşüş beklemiyoruz. Çünkü bir evvelki yılın ağustos enflasyon sayıları oldukça düşük. Enflasyonda bir kere daha düşüş eylül ayında gerçekleşebilir. Tabii bunun şartları var. Bir evvelki yıl eylül ayında 1.3 enflasyon vardı. Eylül ayında okulların açılması nedeniyle giyim ve ayakkabıda aşırı zamlar olmazsa, kurları oynatacak dış dalgalanma gerçekleşmezse ve petrol fiyatları da önümüzdeki aylarda azmazsa ve tarım fiyatları da kuraklık nedeniyle zıplamazsa, eylülde de enflasyon düşer.
TABLO 2 on iki aylık enflasyon sayılarını sergiliyor. Burada da 2007 Şubat ayından itibaren başlayan düşüş sürecini görmek mümkün. Yukarıda saydığımız faktörlerde ortalama beklentiler gerçekleştiği takdirde yıl sonundaki yıllık enflasyon yüzde 5.5-6.5 arasında gerçekleşebilir. TABLO 2’den görülebileceği gibi 2007 temmuz enflasyonu düzeyi ile 2006 dalgalanmasının etkileri silinmiş oldu ve uzun yıllardır en düşük enflasyon sayısı olan Ekim 2005 değeri yıllık yüzde 7.5 değerinin altına indi.
TABLO 3 ise enflasyona katkılar tablosu. Yani sayılar her grup için endeksteki pay ile artış yüzdesinin çarpımından oluşuyor. Bu tablodan görünen enflasyonun yüzde 8.6 yıllık düzeyden yüzde 6.9 yıllık düzeye düşmesinin arkasından temel faktörlerin 3.3 değerinden 2.6 değerine, 0.7 puan düşen gıda ve alkolsüz içkiler, 1.8 değerinden 1.6 değerine 0.2 puan düşen konut sektörü ve 0.5 değerinden 0.1 değerine 0.4 puan düşen ulaştırma sektörünün neden olduğu görülebilir. Tekrar edelim, bu sayılar olumlu trendler değişmediği taktirde enflasyonun yıllık yüzde 5.5 - 6.5 arasında bir değere düşmesine yol açabilecek boyutta. Merkez Bankası’nın hakkını teslim edin!
Alıntıdır...