- Katılım
- 23 May 2010
- Mesajlar
- 10,583
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Bir otobiyografik roman olan Siyah Süt, Elif Şafak‘ın kaleminden çıkmıştır. Ellibin adet basılan kitabı beyenmeyen yoktur sanırım. Daha önce okuduğum kitap olan Zar Adam gibi buda bestseller bir kitap. O kitabı beyenmemiştim fakat beyen bir çok yorumcuyla karşılaştım. İçlerinden “pNr” adında bir yorumcum “-Zar Adam uçuk ve saçma bi aşkı, maceradan maceraya koşan birini, mitoLojik bi kahramanı anLatsaydı eminim kimse sıkıLmazdı ” demişti. Bir bakıma doğru söylemiş. Çünkü Zar Adam gerçekten çok sıkıcı bir kitaptı ama içerik olarak farklı bir kitaptı ve diğerlerine benzemiyordu. İşte burada aslolan konu anlatım tekniği ve yazı akışı. Siyah Süt’te Zar Adam gibi ama anlatımı ve yazının bütünlüğü birbirini tamamlıyor. İçindeki mâna ilgimizi çeksede anlatımını gözardı edemezsiniz.
Öncelikle siyah süt isminin nereden geldiğine deyinenlim. Kadınlar doğum sonrasında kendilerini bir boşlukta hissederlermiş. Ve ne kadar strese girerlerse o kadar çökerlermiş. Bu sıkıntıları sonrası bebeğine verecekleri sütte hafif bir siyahlık belirlenirmiş. Anne bebeğine süt veremediğinden vicdan azabı çekermiş. Elif Şafak aynı zamanda bir yazar. Ve sürekli kitaplarla meşgul bir yazar. Aslında meşgul olmak isteyen biri. Otuz yaşına gelene kadar evlenmiyor ve en sonunda kader onuda ağlarına alıyor ve Elif evleniyor.
Asıl anlatmak istediği konu bu işte. Yazarlık,kariyer ve annelik arasında bocalaşan bir hayat hikayesini anlatıyor Elif Şafak. Bir çok yazardan örnekler veriyor. Evlenenler , evlenmeyenler, evlenip yazarlığı unutanlar ve kendini gizleyen yazarlar. Kitaba bayan yazarların sitemleri de diyebiliriz aslında.
Kitapta ilgimi çeken en güzel ayrıntıda yazarın iç sesleri. Elif Şafak içindeki nefsini belirli kategorilere bölmüş ve bunları 10cm boylarında parmak kadınlar ile bizlere kitapta göstermiştir. Mesela sürekli kitap okuyan içses; Hırs Nefs Hanım. Vicdan ve ilahi ses; Can derviş hanım gibi gibi. Buna benzer 6 tane küçük parmak kadın tanıtılıyor. Kim bilir kaç tane daha var içinde. Buda çok güzel bir tespit olmuş ve kitabın akıcılığını ortaya koyuyor. Yazımın benim için bu kadar uzun olmasının sebebi eminim ki kitabı çok sevmem olmuştur.Ömer Fatih yılmaz