Dut Bitkisi ve Dut Yetiştiriciliği

SEYDİALİ

seyri alem
Moderatör
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
18,132
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ARAF
Dut



Ak, kara ve kirmizi ya da mor renkli meyvelerini mayis ayindan temmuz bailarina kadar severek yediiimiz Dut aiaçlari, Dutgiller'in örnek bitkileridir. 10-15 m. kadar boylanabilen akdut (M. alba), Çin kökenli; 3-15 m. boylanabilen karadut (M. nigra), Iran kökenli ve 15-20 m. boylanabilen kirmizi ya da mordut (M. rubra), Kuzey Amerika kökenlidir. Aslinda 12 ayri türü olan dut aiacinin, yukarida saydiiimiz üç önemli örneii Türkiye'de bol bol yetiitirilmektedir.

Dut aiaçlari, çoiunlukla yapraklarini döken bitkilerdendir. Dikine uzayan gövdesi, sik dallari ve almaiik dizili yeiil renkli yapraklari olur. Gövdesi koyu renkli ve çatlakli yapida kabukla örtülüdür. ilkbaharda açan ikievcikli yeiil renkli çiçekleri, yaz baiina doiru olgunlaiarak aiacin türüne göre renklenen tatli ya da ekii, sulu ve lezzetli bileiik meyvelerini verir.

Akdut tazeyken yenildiii gibi kurutularak, pekmezi ve pestili yapilarak da tüketilir. Karadulun tazesi ve kurusu yenildiii gibi pek iifali iurubu yapilarak içilir. Kirmizi ya da mordut, tazeyken yenilir. Akdutun yapraklari ipekböceklerine yedirilir. Genelde dut aiacinin odunu, müzik aletleri ile bazi ev eiyalarinin yapiminda kullanilmaktadir.

BESiN DEĞERLERi

100 gr. taze dut meyvesinin içerdiii önemli besin deierleri iunlardir: 93 kalori: 0,9 gr. protein; 19.8 gr. karbonhidrat; 1,1 gr. yai; 0,9 gr. lif; 60 mgr. kalsiyum; 1.1 mgr. demir; 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,07 mgr. B2 vitamini; 0,2 mgr. B3 vitamini ve 17 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarida sayilan önemli besin deierlerinin yani sira;

o Akdutun yapraklari atei düiürücü ve idrar söktürücüdür: Bu etkileri sailamak için taze dut yapraklari ya da havadar ve gölge yerde kurutulmui dut yapraklarindan iki tatli kaiiii alinir. Üzerine bir bardak kaynar su dökülerek 15-20 dakika demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde 2-3 kez birer bardak içilir.

o Karaduttan yapilan iurup, aiiz ve boiaz hastaliklarina, özellikle çocuklarda sikça görülen pamukçuia iyi gelir: Bunun için hafif sulandirilan karadut iurubuyla derin derin gargara yapilir.

o Karadut aiacinin kökü ya da kök kabuiu müikil etkisi gösterir, tenya düiürücü olarak da kullanilir: Bu etkileri sailamak üzere, aiacin kök ya da kök kabuklari suyun içinde kaynatilir. Elde edilen dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilir.

o Karadut'un yapraklari kaynatilip suyu içildiiinde ieker hastalarina iyi geldiii israrla savunulmaktadir.

AĞACININ ÜRETiLMESi

Dut aiaçlari, tohumuyla (yani olmui bir dut meyvesinin) topraia ekilmesiyle üretilebilir. Ancak, dut bitkisi heterojen olduiundan, elde edilen fidan ebeveyn bitkiye kesinlikle benzemez. Bu nedenle dut meyvesinden elde edilen çöiürlerin istenilen aiaç çeiitlerine farkli yöntemlerden biriyle aiilanmasi, amaçlanan sonucu elde etmemizi sailar. Bizim için en doirusu, inanilir ve güvenilir fidan üreticisinden, profesyonelce uirai sonucu üretilmii, çeiidi belli ve sailikli fidanlari alip sonbaharda ya da ilkbaharda bahçemize, dutun türüne göre 2,5-5 m. araliklarla dikmektir.

AĞACININ YETiŞTiRiLMESi

iklim isteii: Dut, iliman sicak bölgelerin bitkisidir. Yetiitirildiii yerde hava sicakliiinin mayistan eylül ayina kadar 13 derecenin altina düimemesi gerekir. Türkiye'nin pek çok yeri bu sicaklik ortalamasina uygun olduiu için ülkemizin meyve aiaci yetiitirilen hemen her yerinde dut aiaci da yetiitirilebilir. Ayrica dut aiacinin yetiitirildiii yer bol güneili olmalidir.

Toprak isteii: Dut aiaci, en iyi tinli, kumlu-tinli ya da killi-tinli topraklarda yetiiir. Topraiin pH deieri 6,5-7 olmalidir. Ama, dut aiacinin dikildiii yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakin olmamalidir.

Sulama: Dut aiaçlari, topraii nemli olduiu sürece iyi geliiir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sicak ve kurak dönemlerde aiaca iyi gelen toprak nemini korumak üzere aiaçlara sulama yapilmasi gerekir. Bu iekilde dut aiaçlarinin ürün verimi %50 kadar artirilabilir. Ancak dut aiaçlarina verilecek su tuzlu olmamalidir.

Gübreleme: Dut aiaçlarinin iyi geliimesi ve ürün veriminin artirilmasi için azotlu, fosfatli ve potasli fenni kompoze gübrelerin verilmesi gerekir. Bu öielerden biri eksik verilirse istenen geliime ve verim artiii sailanamaz. Gübreleme için bahçemizde yapilacak yaprak ve toprak analizlerine göre verilecek gübre deierleri saptanir. Gübreler ilkbahar, yaz ve sonbaharda üç kezde verileceiinden, üçe bölünür ve buna göre aiaçlara gübreleme yapilir.

Budama: Bahçemize dikilen dut fidanlari geliimeye bailayinca iekil budamalari, ürün vermeye bailadiklarinda da ürün budamalari yapilmaya bailanir. Aiaçlarin geliiimi ve ürün vermesi bakimindan budamanin doiru yapilmasi büyük önem taiidiiindan, uygulamanin dut aiaçlarini iyi taniyan kiiiler tarafindan gerçekleitirilmesi yerinde olur.

Hasat (Derim): Dut aiaçlari, meyveleri olgunlaitiiinda altina temiz bir örtü yayilarak ve aiaç dallari sallanip meyveleri düiürülerek hasat edilir. Dut aiaçlarina, hasat uygulamasinda kesinlikle sopalarla vurulmamali ve dallarina zarar verilmemelidir.

Hastalik ve zararlilariyla mücadele: Dut aiaçlarina dadanacak zararli ve hastaliklarla, uzmanlara daniiilarak ve uygun tarim koruma ilaçlari kullanilarak zamaninda, eksiksiz ve aksatilmadan mücadele sürdürülmelidir.
 
Tadını sevmediğim bir meyvedir Özellikle kara ve mor dut çok kötü leke yapar Bunların dışında havadaki karbondioksiti en çok oksijene çeviren ağaçtır Kesilmesi için izin alınan tek ağaçtır
 
Dut Yetiştiriciliği

DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ (DUTÇULUK)
20uq3qe.jpg

İpekböcekçiliğimizin temelini teşkil eden Dut Yetiştiriciliğinden bahsedeceğiz. Çünkü, ipekböceğinin tek gıdası "dut yaprağı"dır ve bir kutu ipekböceği içinde, 500-600 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır.

İpekböcekleri için yaprak veren dut ağaçlarının yetiştiği yere, "Dutluk" veya "Dut Bahçesi" denir.

Dut bahçesinin, ipekböceği besleme yerine yakın olması iyi olur

Dut bahçesi için uygun olmayan yerler:

İlaçlama yapılan tarım ürünleri yanı
Tozlu yol kenarları
Zehirli gaz çıkaran fabrika etrafı
Yüzlek ve zayıf topraklar
Sulama imkânı olmayan yerler
xgjkpf.jpg

Dut bahçeleri üç şekilde tesis edilir:

1. Kapama bahçesi
2. Başka tarım ürünleriyle karışık bahçe
3. Tarla kenarına sınır ağacı olarak

İpekböcekçiliği yönünden en uygun olanı; yalnızca dut ağaçlarının yetiştiği "Kapama dut bahçeleri "dır. Çünkü yaprak hasadı ve bakım işleri daha kolay yapılır.

Karışık bahçe ve sınır ağaçları olarak oluşturulan dutlukların ise, arazinin ekonomik kullanımı gibi bir avantajları vardır.


Dut bahçesi tesisinde fidanlar arası mesafe ne olmalıdır?

Yaprak elde etmek için dikilen dut ağaçları, serbest olarak büyütülmezler. Her yıl, ilkbahar ipekböceği besleme döneminde "kafalama" şeklinde kesilirler. Dolayısıyla bu dutlar, büyük taç yapısına sahip olmazlar. Bu nedenle, dutluk tesis edilirken fidanların arası sık tutulur. Böylece, yaprak verimini etkileyecek olan ağaç sayısı da artırılmış olur.

Kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2.5-3 metre, sıralar üzeriyse 1.5-2 metre olacak şekilde dikilebilir. Toprak işlemesi, traktörle yapılacaksa, o zaman fidanlar arası mesafe 3.5-4 metre olmalıdır.

Başka tarım ürünleriyle karışık dutluk tesis edilirken, fidanlar arasındaki aralık, 10-15 metre olarak verilmelidir. Sınır ağacı olarak dikimlerdeyse, 2-3 metre arayla sıra halinde yapılan dikimler uygun olur.
2iqza8h.jpg

Fidan miktarı nasıl bulunur?

Dut bahçesi tesisinde, ihtiyaç olan fidan miktarı aşağıdaki formülle bulunur.

Fidan miktarı =Dutluk tesis edilecek alan / Sıralar arası mesafe X Sıralar üzeri Mesafe

Örnek olarak; sıralar arası 2.5 metre, sıralar üzeri 2 metre olacak şekilde 2 dekar (2000 m2 ) dutluk tesis edeceğiz.
Buna göre ne kadar dut fidanına ihtiyacımız var?

Fidan miktarı =2000 / 2.5 x 2 = 400 adet

Bu zamana kadar genel bilgiler verdik. Şimdi fidan dikimi ile dut bahçesi tesisine başlayalım.

DUT FİDANI DİKİMİ
fvzpky.jpg

Dut fidanı dikimi, sonbaharda yaprak dökümünden sonra başlar ve ilkbaharda gözlerin uyanmasına kadar geçen zaman içinde yapılabilir.

Tesis edilecek dut bahçesinde, önce sıralar arası ve sıralar üzeri mesafeye göre fidan dikilecek yerler işaretlenir. Düzgün bir şekilde dikim yapabilmek için, dikim tahtası kullanılmalıdır. İşaretlenen yerlerde, 40-50 santimetre genişlik ve derinlikte çukurlar açılır.

Dikilecek fidanların kökleri üzerinde bulunan yaralı, bereli ve ezik kısımlar kesilerek “kök tuvaleti” yapılır. Sonra ,fidanın kökleri boğaz kısmına kadar çukura yerleştirilir. Gübreli toprakla doldurularak , fidan etrafına bir çanak yapılır. Sonra da “can suyu” verilir.

İpekböceği beslemesinde bütün dutların yaprakları kullanılabilir. Fakat bol yaprak sağlayan dut çeşitlerinin kullanılması koza veriminin daha iyi olmasını sağlar. Bunun içinde aşılı fidan dikmeye özen göstermeliyiz

DUT AĞACININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ

Dut fidanı dikildikten sonra, verilecek yüksekliğe göre fidan gövdesi kesilmelidir. İlkbaharda, fidan gövdesi üzerinde pek çok filiz oluşur. Yazın fidan gövdesinin üst kısmında iyi gelişme gösteren 3 adet filiz bırakılarak alt kısmındakiler kesilir. Sonbahar sonlarına kadar bu 3 adet sürgünün gelişmesi sağlanır.

Yaprak dökümünden sonra 3 adet dal gövde yüksekliğinin yarısı uzunluğunda kesilerek ağaç üzerinde 3 adet kuvvetli kol yapılmış olur:
Bu kollardan çıkan sürgünlerin, yaz boyunca gelişmesi sağlanır.


Dut bahçesinin tesisi en az 2 yılda tamamlanır. 3. yıl ilkbaharda, ipekböceklerini beslemek için yaprak hasadına başlanır.

DUT YAPRAKLARININ HASADI

Dut yapraklarının hasadı, besleme zamanına ve ipekböceklerinin büyüme devrelerine göre farklı yapılır.

Dut ağaçlarında, şekillendirme yapılıp, kollarda dallar oluştuktan sonra, bunlardan alınacak yapraklar, ipekböceği beslemesinde kullanılmaya hazır demektir.

Kollarda senelik dalların oluştuğu kısma "kafa" diyoruz.

Böceklere verilen yapraklar, bu kafa üzerinde oluşan senelik dallar üzerinde bulunur. Yapraklı durumdaki bu dallara "şimal" denir.

Yurdumuzda genellikle "ilkbahar beslemesi" yapılıyor İpekböceklerinin 1. ve 2. yaşlarında, yaprak tüketimleri azdır. Bu yaşlarda besleme için olgun yapraklar, tek tek toplanır. Böceklerin 3. yaşında ise şimaller üzerinde bulunan filizler kırılır. İpekböceklerinin ilk üç yaşına "genç ipekböcekleri" diyoruz. Yetişkin ipekböceği devresi olan 4. ve 5. yaşlarda, böceklerin yaprak tüketimi artar. Bu dönemde "filiz kırma" veya "şimal kesme" uygulanır. Bu yolla, ağaçlarda, budama da yapılmış olur.

Budama, yaprak hasadı sırasında,hasat sonrası yapılır. Kafalama şeklinde yapılan budamada, dallar, ağaçla birleştiği yerden, yani "kafa" üzerinden kesilir. İpekböceklerinin beslendiği mayıs ve haziran aylarında yapıldığı için "yaz budaması" da denir.

Bir yılda iki kez yaprak hasadı yapabilirmiyiz ?

Bu budamadan 15-20 gün sonra, dutlar tekrar uyanarak, yapraklanırlar. Bu yapraklar, ipekböcekçiliğinde, sonbahardaki ikinci beslemede kullanılır. İyi bakım ve düzenli sulama yapılırsa, dut ağaçlarından bir yılda, iki kez yaprak hasadı yapılabilir.

Sonbahar beslemesi için dut yapraklarının hasadı, ilkbahar hasadından farklıdır. İpekböceğinin ilk üç yaşında, sürgünün üst kısmındaki taze ve olgun yapraklar toplanır. Yaprak toplanırken dikkat edeceğimiz en önemli nokta; yaprak sapının dibinde bulunan tomurcuğa zarar vermemektir. Bunun için de, yapraklar, sıyırma şeklinde değil, yaprak sapından koparılmalıdır. Eğer tomurcuk zarar görürse, ertesi yıl ilkbaharda yaprak oluşmaz.

İpekböceklerinin yetişkin devresinde, yani 4. ve 5. yaşlarda verilecek yapraklar, zayıf gelişme gösteren sürgünlerin, kafaya bağlandığı yerden kesilmesi şeklinde yapılır. Bu yolla, ağaçta, kuvvetli gelişme gösteren sürgünler bırakılarak "seyreltme" yapılmış olur. Ertesi yıl ilkbaharda, ağaçta kalan bu dallar yaprak hasadında kullanılacaktır.

Yaprak hasadını günün serin saatlerinde yapmak gerekir. Sıcak günlerde, sabahları çiğ kalktıktan sonra yapmak uygun olur.

Yaz aylarında, duruma göre, iki-üç kez sulama yapmak gerekli olabilir.

Dutluklarda toprak işlemesi;

ilkbahar yaz ve sonbaharda olmak üzere, yılda üç kez yapılır. İlkbaharda toprak işlemesi, filizlenmeden önce, yazın, yaprak hasadı ve budamadan sonra, sonbahardaysa, yaprak dökümünü izleyen günlerde yapılır.

Dutluklarda, gübreleme yapmanızda gerekir. Sonbaharda dekara bir-bir buçuk ton çiftlik gübresi vermeliyiz. Çiftlik gübresi, toprağın yapısını düzeltir. Kimyasal gübrelerse, ihtiyaca göre verilir.

if0s91.jpg


DUT ZARARLILARI
Her bitkinin olduğu gibi, dut ağaçlarının da çeşitli zararlıları vardır.

Dut Koşnili

Ülkemizde dut ağaçları için, önemli olan zararlılardan bir tanesi; "Dut koşnili" dir. Bu zararlı, ağaçların gövde ve dallarında, kirli beyaz renkte görülür. Ağaç üzerinde çoğaldıkları zaman, ağacın gelişmesini zayıflatıp, kuruturlar. Daha çok, nemli yerlerde ve gölgede kalmış ağaçlar üzerinde görülürler.

Bu zararlıyla, fiziksel mücadele; zararlının durgun olduğu, sonbahar ve kış aylarında yapılır. Ağaç üzerindeki koşniller, yapıştıkları yerden düşürülür. Düşen zararlılar, dış koşulların etkisiyle ölürler. Dallar üzerinde çok fazla miktarda "koşnil" varsa, bu dallar kesilir ve yakılır.

Kimyasal mücadele ise; "larvaların" ağaç üzerinde dağıldığı ve dutların ipekböceği beslemesinde kullanılmadığı dönemlerde, "yaz ilaçlaması" yapılır. Kışlık yağlar kullanarak da, yağış olmayan günlerde, "kış ilaçlaması" yapılır. İpekböceği beslemesinde kullanılan dut ağaçlarında, Dut Koşniline karşı, "kış ilaçlaması" yapılması daha uygundur.
21cg6.jpg


Amerikan Beyaz Kelebeği

Önemli dut zararlılarından biride, "Amerikan Beyaz Kelebeği"dir. Yurdumuzda, 1975 yılından beri görülmektedir. Bu zararlı, zararını, "tırtıl" aşamasında, bitkinin yapraklarını yiyerek yapar. Beyaz renkte olan dişi kelebek, yumurtalarını dalların uçlarında bulunan yapraklara bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, ağdan oluşan yuvalarını yaparlar. Daha sonra, yaprakları yiyerek büyürler ve ağdan çıkarak ağacın her tarafına yayılırlar. Çok kıllı ve hareketli olan bu tırtıllar, tam büyüklüğe ulaşınca, kuytu yerlere ve gazellerin içine "koza" yaparlar.

Bu zararlıyla mücadele edebilmemiz için yapacağımız iş; tırtıl yuvalarını, ağaç üzerine yayılmadan, olabildiğince erken davranıp, tırtıllı dalları kesip, toplamak ve yok etmektir.

wkh8gi.jpg


Dutun Faydaları : Beyaz dutun yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenilen beyaz dut, Bağırsak parazitlerinin düşürülmesini sağlamaktadır. Dut mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Karadut şurubu , pamukçuk hariç diğer ağız ve bademcik iltihaplarını giderir.

2jg6wd3.jpg

 
Geri
Üst