Dil ve Anlatım Dönem Ödevi Lütfen Yardım

HateOFKing

New member
Reaction score
0
Öncelikler SelamLar

Arkadaşlar Dil Ve Anlatım Dersinden Dönem Ödevi Aldı Kardeşim Bayaca Zor
Sizden Yardımcı Olmanızı İstemek Zorunda Kaldım :S
İnşallah Yardımcı Olabilirsiniz Teşekkürler .

Kardeşimin Dönem Ödevinin Konusu : Tunadan Batıya adlı eserin herşeyini yazılcakmışmış . Eser İncelemesidir Özetidir Tür Özellikleridir Yazarı Hakkında Bilgidir ...Daha Bişiler de Olabilirmiş.

Yardımlarınızı Bekliyorum Çoook Teşekkürler !

Selam arkadaşım. Sana şöyle bi açıklama yapabilirim. Bu "Tunadan Batı'ya" adlı eser, ya hikayedir ya da denemedir. (Bu sonucu başlıktan çıkardım) Hikaye ise hikayenin, deneme ise denemenin tarihçesi ile ilgili bilgi toplayabilirsiniz ilk iş olarak. (Hem yerli edebiyat hem de yabancı edebiyattan bahsederek tarihçesini yazabilirsiniz) Sonra "Türk Edebiyatı'ndaki Deneme" (istediğiniz başlığı koyabilirsiniz) den bahsedersiniz (İşte bu tür nasıl ortaya çıkmış, nasıl gelişmiş, temsilcileri kimlerdir, ağırlıklı olarak hangi konulardan bahsetmişler, türk edebiyatı yazarları bu konuda yabancı yazarlardan nasıl etkilenmişler, günümüzde nasıldır, denemenin özellikleri (yani bu türü diğerlerinden ayıran özellikler) falan v.s...) Sonra eserin özetini yazarsınız. Akabinde denemenin tür özelliklerinden bahsedersiniz. (Tür özellikleri şu demek. Birkaç cümleyle anlatıyım. Denemeler yazarın kendi gezi ve gözlemini anlatır. Yani subjektiftir. Herhangi bir şeyi kanıtlama amacı gütmez. Her konu hakkında yazılabilir. v.s...) Sizin parçanızda bu özellikler geçiyosa o kısımlar ele alıp irdeleyebilirsiniz. (İşte atıyorum yazar falanca yere gitmiş. Oraya çok hayran kalmış. Mesela böle bi örnekte yazar tamamen kendi gözlemlerini yansıtmıştır. Hayal gücünü kullanıp orayı veya herhangi bir nesneyi bi şeye benzetmiş olabilir. İşte bu denemenin şu özelliğini destekler nitelikte bir paragraftır gibi açıklamalarda bulunursunuz. Artık konuyu açmak size kalmış.) Yazar hakkında bilgi toplamanız zor olmaz ama o kısmıda şöyle yapabilirsiniz. Birinci kısımda yazarın hayatı anlatılır. İkinci kısımda edebi kişiliği ele alınır. (Yani edebiyatımıza kazandırdıkları, yaptığı çalışmalar v.s...) Üçüncü kısımda eserleri ele alınır. (Eserler sadece başlıkları da olabilir veya birer ikişer paragrafla özetleri de yazılabilir.) Arkadaşım şunu da söleyim. Türk edebiyatında bu türün (yani denemenin) babası Nurullah Ataç'tır. Fransız Montaigne'yi de atlamayın. O da bu türün üstadıdır. Bu şahısları da artık bi yerlere sıkıştırırsınız. Ama üstünkörü geçmeyin aralara serpiştirin. Son olarak şunu da ekleyim. Bu yazdıklarım tamamen kendi görüşümdür. Bu konuyu veren hocayla bi görüşün. Bu formatta bi ödev yapıp yapamayacağınızı sorun. Sonra bana sen böle sölemiştin falan demeyin. Dedim ya kendi görüşlerim bunlar. Bu tür ödevleri yapmak zordur çünkü bir yerde hata yaparsanız arkası çorap söküğü gibi gelir. Konular birbiriyle bağlantılı olduğu için ödevin iskeletini sağlam oluşturmaya bakın. Dersin hocası ne der onu bilemem. İnşallah yazdıklarım size bir nebze de olsa ışık tutar. Şimdiden kolay gelsin.

Öğretmenin garezi varmış herhalde kardeşine :) bu kadar kazık ödev verilmezki :) ben de dil ve anlatım öğretmeniyim fakat bu istediği akademik bir çalışma ve herekes yapamaz :)

Geri