Devrim! Sosyal medya ağları için yeni bir soluk!

react

Admin
Süper Moderatör
Katılım
18 Haz 2005
Mesajlar
25,237
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
an insatiable prsn from hell
fs1.jpg


2009 yılında kurulan foursquare kısa sürede 4 milyon kullanıcıya ulaşmış olan, lokasyon bazlı paylaşım yapılan bir sosyal network ağıdır.



İnternet üzerinden yayın yapan sosyal medya ağlarına, tamamıyla farklı bir kavram ile yeni bir internet sitesi daha katıldı.


Foursquare.com adlı yeni sosyal medya ağının temel fonksiyonu kullanıcılarına lokasyon bazlı paylaşım yapma imkânı sağlaması. Dennis Crowley ve Naveen Selvadurai, 2009 yılında kurmuş oldukları bu servisten daha önce Dodgeball adında yine lokasyon bazlı çalışan bir sistem daha kurmuşlardı ve 2005 yılında google bu sistemi satın almıştı.
İnternet ortamında sosyalleşme arttıkça, paylaşım yapma isteği de artmaya başladı. Foursquare ile arkadaşlarınızın nerede olduklarını, arkadaşlarınızın gittikleri yerleri ve gittikleri yerler ile ilgili notlarını görebiliyorken, farklı uygulama destekleriyle o an nerede olduğunuzu anında paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca bu yeni sosyal medya ağı sayesinde bulunduğunuz yeri paylaşırken sistem otomatik olarak bulunduğunuz yere ulaşım haritasını da paylaşıyor.. Twitter ve FriendFeed ile de yer ve mekân paylaşımı yapabiliyorken, foursquare bu işlemi çok daha ileri seviyelere taşıyor. Bu yeni servis ile bulunduğunuz mekanı bildirebiliyorsunuz, mekana hangi sıklıklarda gittiğinize göre rütbeniz ve puanınız yükseliyor. Bulunduğunuz mekânın beğendiğiniz veya beğenmediğiniz özelliklerini de mekânla ilgili girdi yaparken not olarak yazabiliyorsunuz; sizden önce o mekâna gidenlerin notlarını okuyarak mekânla ilgili menüde bulamayacağınız bilgiler edinebiliyorsunuz.

fs2.jpg


Bulunduğunuz noktayı belirledikten sonra “check-in here” seçeneğini seçiyorsunuz.



Bir yerin veya mekânın müdavimi olmak

Servisin farklı uygulamaları da mevcut. Sistemi isteğinize bağlı olarak facebook ve twitter ile de entegre olarak çalıştırabiliyorsunuz. Cep telefonunda ki gps özelliğiyle birlikte program, bulunulan yere göre kullanıcılarına mekânların listesini çıkartıyor ve kullanıcılar bulundukları mekanı seçerek nerede olduklarını belirtebilmek için “check-in” fonksiyonunu kullanıyorlar. Gps özelliği haricinde isterseniz telefonunuz aracılığıyla foursquare.com adresine üyeliğinizle girerek bulunduğunuz yerin ismini yazarak o yerde olduğunuzu belirtebiliyorsunuz. Şu an itibariyle; apple iphone, symbian, android işletim sistemi kullanan telefonlar ve blackberryler için telefon uygulaması bulunan foursquare sistemini isterseniz internet erişimi olan herhangi bir telefon ile de kullanabiliyorsunuz. Telefonunuza uygun olan uygulamayı indirebilmek için foursquare sisteminin internet sitesine girmeniz yeterli.
Foursquare sisteminin başka bir önemli özelliği isi bulunmuş olduğunuz yerin müdavimlerini de gösteriyor olması. Telefonunuzla bulunduğunuz yeri seçtiğinizde, o yere gelip en çok “check-in” yaptırmış olan kişiyi “mayor” başlığı altında görüyorsunuz. O kişiyle ilgili diğer profil bilgilerine de ulaşabiliyorsunuz.


fs3.jpg


Seçtiğiniz yerin müdavimi “mayor” başlığı altında karşınıza çıkabiliyor ve sizde check-in in yaptıkça sistemdeki rütbeniz yükseliyor.



İşletme sahiplerine ayrıcalık


Sistemin bir başka önemli özelliği ise işletme sahiplerine destek veriyor olması. İşletme sahipleri eğer isterlerse site üzerinden “venue” özelliğini kullanarak belirttikleri işletmenin sahibi olduklarını kanıtladıktan sonra, sistemi kullanarak işletmelerini ziyaret edenleri ve onların yorumlarına ulaşabiliyor. İşletmelerine check-in yapanları isterlerse işletme sahipleri de ayrıca takip edebiliyorlar. Hatta bu konuda Amerika’da bazı işletme sahiplerinin işletmelerinde “müdavim” olarak gözükenlere çeşitli hediyeler veriyor olması, bu mükâfatlandırma sisteminin ilerleyen aylarda Türkiye’ye de gelebileceğinin göstergesi olarak gözüküyor.


“Yemek tercih edecekken karşılaştım”


Sistemin kullanıcılarından birisi bilgisayar mühendisliği okuyan Halil İbrahim. Yeni bir yerdeyken ne yemek yiyebileceğine karar veremeyince bu sistemi kullanmaya başlamış.
“Acilen yemek için bir yerde durmuştum ilk defa bulunuyordum orada. Sistemi çalıştırdım etraftaki bütün restorantlar karşıma çıktı. Yorumları okudum. O gün yediğim yemeği ve yeri sadece oradan almışolduğum geri dönüşe göre belirledim. Hemen bende check-in yaptım ve neyi beğendiğimi de notolarak ekledim. Bu sistemi daha önce bir arkadaştan duymuştum, henüz kullanmaya başlamamıştım.” Ayrıca facebook ve twitterıda kullandığını söyleyen kullanıcı bu sistemin facebook ve twitter’dan çok farklı olduğunu düşünüyor ve uygulamayı bütün arkadaşlarına da tavsiye ediyor.

“Çok beğendim”


Sistemin bir başka kullanıcısı ise Cihat. Cihat profesyonel fotoğrafçılık ile uğraşan birisi. Geçen haftasonu Yerebatan Sarnıcı’nda bir etkinliğe katılıyor ve bu sistemi ilk kez orada kullanıyor. “Sadece merak ederek bu sistemi kullandım ve bu yerle ilgili onlarca girilmiş yorumu görünce açıkcası şaşırdım. En çok ilgimi çeken ise Türkiye’de turist olarak bulunan birinin Yerebatan sarnıcında fotoğraf çekecek olanlar için sistemi kullanarak tavsiyelerde bulunmuş olmasıydı ve inanamadım” sözleriyle yeni kullanmaya başladığı foursquare sistemine beğenisini anlatıyor.

4 milyon kullanıcı


Foursquare bir buçuk ay öncesine kadar bir buçuk milyon üyeye sahipken, şu anda 4 milyon kullanıcıya sahip ve üye sayısını gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Lokasyon bazlı internet paylaşımını kullanıcılarına sunmuş olan bir başka sosyal network ağı olan facebook’un lokasyon uygulaması bile henüz foursquare’in kullanıcı sayısına yaklaşamadı. Bu durumun nedeni olarak, foursquare sisteminin sadece lokasyon bazlı bir oluşum olması gösteriliyor.
Gün geçtikçe kapsamını genişleten internet ve 3g ile birlikte bugün hemen hemen her yerden internete ulaşabiliyorken, uygulamanın kullanımının önümüzdeki aylarda bütün dünya genelinde kabul görmesi öngörülüyor. Uygulamanın Türkiye sınırları içerisinde en yaygın olarak kullanıldığı şehir İstanbul. İlerleyen günlerde uygulamanın internet ve telefon kullanıcıları tarafından daha bilinir hale gelmesi durumunda, Türkiye’nin diğer illerinde de foursquare uygulamasının kullanımı yaygınlaşmaya başlayacak.




Hüseyin Aslan
 
Geri
Üst