













Kalamar, Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklıların ortak adı.
Boynuzsu bir iç kavkısı vardır. On ayağından ikisi diğerlerinden bir kat uzundur. Loligo ve Ommastrephes cinsi üyeleri ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır.
Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur. Türkiye sularındaki tek türü Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir. Boyu 30 cm ile 2 m arasında değişir. İnsana saldırma örneği fazla değildir ama korktuğunda mürekkebini püskürtüp kaçar, bir şey olmazsa saldırır ve boyu 1 metreden uzunsa öldürebilir.
Normalde 2 metre boya ulaşan kalamarlar arasında bazen boyları 6 metreyi aşan türlerine rastlanıyor. Avustralya’da balıkçılar, 6 metre uzunluğunda 230 kilogram ağırlığında dev bir mürekkep balığı yakaladı. Avustralyalı kaptan Rangi Pene, ülkenin güneydoğu sahilinde 500 metre derinlikte ağlarına takılan kalamarın yakalandığında zaten ölmüş olduğunu söyledi.
Yeni Zelandalı balıkçılar dünyanın en büyük kalamarını geçtiğimiz yıl avlamayı başardı.
Kalamarı avlayan balıkçıların bulunduğu geminin kaptanı John Bennett ise önce derinde son derece büyük bir gölge gördüklerini, o sırada neredeyse araba büyüklüğündeki hayvanın 1800 metre derinlikte 30 kiloluk bir balığı ısırdığını belirtti.
Balıkçılık Bakanı Jim Anderton, balıkçıların Ross denizinde avladığı kalamarın yaklaşık 450 kilo ağırlığında, yaklaşık 2 metre boyunda olduğunu söyledi.
Dev Kalamarın (mesonychoteuthis hamiltoni) dondurulduğunu ve bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere korunduğunu söyleyen Anderton, "Bu, şimdiye dek başarıyla yeryüzüne çıkarılan ilk dev kalamar gibi görünüyor. Bilim camiası bu şaşırtıcı yaratığa çok ilgi gösterecek" diye konuştu.