Dersim katliamından kurtulanlar konuştu: Çocukların çığlıkları göğe çıkmıştı

Reaction score
0
Dersim katliamından kurtulanlar konuştu: Çocukların çığlıkları göğe çıkmıştı

Dersim İsyanı'nın kanlı bir biçimde bastırılması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'teki konuşmasında bunu terörle mücadeleye örnek göstermesiyle gündeme yerleşti.

İsyan sırasında yaşananların canlı tanıkları o günleri gözyaşları içerisinde anlattı. 1938 yılında henüz 15 yaşında olan Şadiye Yüksel, hâlâ o acı ve korku dolu günleri aklından silememiş. Yaşadıkları köyün ileri gelenlerinin öldürüldüğünü gören Yüksel (85), kardeşi ile birlikte bahçeye saklanarak kurtulmuş. Bir çavuşun sahiplenmesiyle kurtulan Salman Yeşildağ (91) ise o günleri, "Ailemizi ellerini bağlayıp kurşuna dizdiler, çocukların çığlıkları göklere yükselmişti." sözleriyle özetledi.

Şadiye Yüksel, Tunceli merkeze bağlı Kocakoç köyünde yaşarken acı dolu günlere şahit olmuş. Köye gelen silahlı grupların çok sayıda insanı toplayıp derede öldürdüklerini unutamamış. Bu sırada kendilerinin kardeşi ile kaçarak bahçeye gittiklerini belirten Yüksel, "İki kardeşim ve bendim, birini sırtıma aldım. Birinin de elinden tutup götürdüm. Annem, 'Sen git yoksa öldürürler sizi' dedi. Ağır makineli taramasının ardından biz döndük. Baktık ki bebekler, kadınlar hepsi kan içinde, birinin kolu yok, birinin bacağı. Bunları gözümle gördüm, anlatamıyorum o günleri. Allah o günü bir daha geri getirmesin." diyor.

Salman Yeşildağ ise Demirkapı köyünde iken o günleri geçirmiş. 300 kişinin öldürüldüğünü, kendisinin de kaçarak kurtulduğunu ifade eden Yeşildağ, yaşadıklarını şöyle aktarıyor: "Asker bizim köye geldi, silahları istedi. Silahı olan verdi; silahı olmayanlara işkence yaptılar. On beş gün sonra köyün her tarafını çembere aldılar, süvari birliğiydi. Bize diz çöktürdüler, çembere alıp taramaya başladılar. Sonra ara verdiler, ellerim babama bağlıydı. Babam dişleriyle ellerimi açtı. Atla dedi. Çalının arkasında gizlendim, hepsini kırdılar. Çocukların çığlıkları göklere yükselmişti. Kaçtık. Köye döndüğümüzde her şey yanmış kül olmuştu. Gittik mezar kazdık, her mezara dört beş ceset koyduk. Yeniden evlerimizi kurduk ve o günleri atlattık."

kaynak

bu olan olayların öncesini ve nedenini araştırıp onlarıda yazar mısın madem genç beyinsin tek yönlü genç beyin olma bakalım

bu olan olayların öncesini ve nedenini araştırıp onlarıda yazar mısın madem genç beyinsin tek yönlü genç beyin olma bakalım

Sebebi ne olursa olsun sadece çocuklara yazık.. Yıllar önce olan bir olayın çıkış sebebini merak etmiyorum ama
belki şimdi aramızda olacak masum çocuklara gerçekten çok üzülüyorum.

Belki onlar sana gerçekleri yazacaktılar.
Ama artık konuşamazlar...:crying:

D€MOKRAT;4783012' Alıntı:
CHP nin alevileri nasıl katlettiğinin resmidir

CHP CHP Başınıza CHP Kadar Taş Düşsün...

O Zaman Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'tü... Başbakan İsmet İnönü'ydü... Genelkurmay Başkanı Celal Bayar'dı... Bunların 3'üde suçlu O Zaman Neden Bunlara Bişey Diyemiyorsunuz'da CHP... CHP'nin O Zaman Atatürk Reis-i cumhur Olmadan Önce O Kurdu Onun Sözleri Altındaydı... O Zaman Alevileri Atatürk Mü Katletti... :thumbdown::thumbdown:

CHP CHP Başınıza CHP Kadar Taş Düşsün...

O Zaman Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'tü... Başbakan İsmet İnönü'ydü... Genelkurmay Başkanı Celal Bayar'dı... Bunların 3'üde suçlu O Zaman Neden Bunlara Bişey Diyemiyorsunuz'da CHP... CHP'nin O Zaman Atatürk Reis-i cumhur Olmadan Önce O Kurdu Onun Sözleri Altındaydı... O Zaman Alevileri Atatürk Mü Katletti... :thumbdown::thumbdown:

Genel Kurmay başkanı Celal Bayarmıydı .Ya sen önce git tarini öğrende sonra gel hadi bakim

D€MOKRAT;4783012' Alıntı:
CHP nin alevileri nasıl katlettiğinin resmidir

sivasta alevileri sevinç gösterileri altında yakan zihniyete bak şimdi alevici olmuş:)) eğer kim türkiye cumhuriyetine karşı başkaldırı yaparsa alevi sunni farketmez yapılması gerekeni yapmıştır o zamanki hükümet keşke bu yürek sizdede olsada apocu olup pkk lı köpekleri sevinç gösterileri ile karşılayacağınıza onlar kadar vatansever olsanız osmanlı veya siz yovbazlar gibikeyif için alevileri katletmemiştir yavuz sultan selimin keyfi için 6000 aleviyi kestiğini öğren sonra gel

İsyan Çıkartanı Asacaksın !
:thumbdown:

kesinlikle doğru isyan çıkartanı askeri şehit edeni asacaksın malum partililer gibi kucaklayıp kanka olmayacaksın şehitlere sahip çıkacaksın onlara kelle şehit anasına sahtekar demiyeceksin

Sizleri okuyunca isyanı masum çocukların yaşlıların ve kadınların çıkardığını sandım

zira binlerce çocuk ve kadın saklandığı mağarada katledildi.Tabi devlete karşı isyan edenleri cezalandıracaksın ve o isyanı bastıracaksın ama isyanı bastırma şekli katliama dönüşmüş.

Madem öyle nden Resmi tarihde bu olay saklanmıştır.Devlete karşı yapılan isyanlarda Dersim kolayı yok. nerdeyse hepimiz yeni öğrendik.

Ama bir şeyi daha çok iyi öğrendik CHP nin nekadar katliamcı ce faşist bir parti olduğunu.

Bu utaçda CHP ve İnönünün b oynuna asılı kalacaktır.

Darbeci faşist CHP nin gizlemeye çalıştığı ne çok insalık dışı olayı varmış meğerse

ne kadar da kötü şeyler yasanıs bir zamanlar

Geri