yüce_türk
Banned
- Reaction score
- 0
arapça-farsça-kürtçe aynı dil ailesindendir.
onun için benzemeleri normaldir.
mesela arağçadaki murdar kelimesiyle ingilizcedeki murder kelimesinin aynı anlamı taşıdığı gibi.
ya da ingilizcedeki 2 sayısının (okunuş olarak) tu fransızcada dö farsçada du olduğu gibi aynı dil ailesinden olan diller birbirlerine benzerler.
KÜRTÇE DİYE BİR DİL YOKTUR!... Evliya Çelebi 15 AYRI LEHÇE saymıştır. V.MİNORKSKY de FARSÇA'dan FARKLI özellikler gösteren BİR ÇOK LEHÇE'den söz eder. (23)
Rusya'nın Erzurum konsolosu olarak görev yapmış olan Auguste Jaba, 1860 yılında Kürtçe üzerine derlemelerini yayınlamıştır. Daha sonra da Sen Petersburg Bilimler Akademisi'nin F. Justi isteği üzerine Kürtçe-Rusça-Almanca Lugat'taki 8378 kelimelik bir "Kürtçe" sözlük hazırlanmıştır. Daha sonra da V. Minorsky gibi kürdologlar tarafından bu sözlük tasnif edilmiştir. Buna göre:
3080 kelime ............. TÜRKÇE
1030 kelime ...................Farsça
1200 kelime .......... Zend lehçesi
370 kelime ............... Pehlevi lehçesi
2000 kelime .............. Arapça
220 kelime ........... Ermenice
108 kelime ......... Keldanî
60 kelime ......... Çerkesçe
20 kelime ................ Gürcüce
300 kelime ........ menşei belli olmayan
1030 kelime ...................Farsça
1200 kelime .......... Zend lehçesi
370 kelime ............... Pehlevi lehçesi
2000 kelime .............. Arapça
220 kelime ........... Ermenice
108 kelime ......... Keldanî
60 kelime ......... Çerkesçe
20 kelime ................ Gürcüce
300 kelime ........ menşei belli olmayan
olduğu anlaşılmıştır. (Prof. Dr. A. Haluk Çay, Her Yönüyle Kürt Dosyası, sf. 119)
300 500 tane meşei belli olmayan kelime var .bu kelimelerede kürtce desek bile 300 -500 kelimeyle dilmi oluşur ...kürtce diye bir dil yoktur ..bir dilin dil olması için her terime bir karşılık olması ve kendine has bir yapısı olması lazım .kelimeleri sağdan soldan arapcadan farscadan ermeniceden türkceden hatta göktürkceden toplamışlar sen buna dilmi diyorsun ..sen benim birinci sayfadaki yazımı oku en iyisi .bak bakalım kürtce diye bisey varmı yokmu önce onu oku .
o zaman bende sana günlük hayatta kullandığın ve türkçe olmayan bir kaç kelime söylim sende bana bunalrın türkçe karşılığını ver
pantolon
kravat
jeton
jandarma
ketçap
saat
anladınmı?
senin savına göre türkçe diye bir dilde olmaması lazım.
ayrıca hala aynı şeyi söylüyorum ve anlamamkta direniyorsun.
arapça ve kürtçe aynı dil ailesinden. bazı kelimelerin ortak olması çok normal.
nasıl ki türkçe ve özbekçede aynı ya da birbirine yakın kelimeler bulunuyorsa bu da aynı.
bu da bu konuya yazdığım son mesajdır. daha da anlamadıysan bişey demiyorum
sen bu kelimelerin hangi dile ait olduklarını söyle ben sana karşılıklarını bulmaya çalışırım.
onun savına göre türkcenin olmaması da lazım değil kusura bakma .1000 lerce yıllık geçmişi olan türkçeye o arkadaşın savına göre yoktur diyemezsin .kürtceyle türkceyi bir tutamazsın .divani lügatit türk ilk yazılı kaynaktır yazılı olana kadarda bu dilin geçmişi vardır .varmı kürtcenin 1000 lerce yıllık geçmişi ve kendine has yeterince kelimesi .yok . ozaman o arkadaşın savına göre türkçe yok demek kadar saçma birşey olamaz ..
arapça kürtce aynı dil ailesinden diyemeyiz .arapçadan aldıkları yüzlerce kelime kadar ermenilerden de yüzlerce kelime almışlar. olmayan sağdan soldan toplanan kelimelerde dil mil olmaz .türkçeyle bunu bir tutuyorsan sana hiç bisey demiyorum ..
Bence konunun mimarı savcının, abiyane tabirle, bir halttan anladığı yok. Dil bilimi denen ilmi okumayanların da, bu konuda uzman olmayan insanların da konuşmaları saçma geliyor bana. Herkesin artık kabul etmesi gereken bir gerçek var: bu ülkede kendisine kürt denen, bir millet, bir görenek, bir dil, bir örf yada bir kültür var. Haa bu demek değil ki; Kürtler ile Türkler bir arada yaşayamaz. Bu coğrafya içerisindeki farklı diller, kültürler, örfler ve gelenekler bizim zenginliğimizdir. Dışarıdan gelen nifak tohumlarının bizi birbirimizden ayrımasına izin vermemeliyiz. Türk ve kürt kardeştir ve de öyle olmaya devam edecektir. Zaten Ulu önder Atatürk' ün Ne mutlu Türküm diye sözündeki derin anlamda bu birlik ve beraberliği sembolize ediyor. Bu cümle bence bu ülkede Türkten başka millet yoktur anlamına gelmiyor. Bu ülkedeki herkesin gerektiğinde tek vücüt olarak düşmana karşı bir olması gerektiği anlamını taşıyor.
savcı doğru söylüyor .sağdaki soldaki dillerden kelime topluyorlar bunu bize dil diye yutturmaya calısıyorlar .savcı sen ben değilki yesin bunu :=)
kürt denen bir milletmi var
kürt diye bir millet var demek saçmalıktan öteye gidemez ..kürtler bir türk topluluğudur .millet falan değillerdir ..elmayla armutları karıstırmayın ..
dilinizi sağdan soldan toplamışsınız yeni bir dil icat etmişsiniz (icatta icat olsa ) milletiz diyorsunuz .kültürümüz var diyorsunuz .nevruz bile orta asya türklerinden gelen bisey ..
yusuf halaçoğlu kurtuluş zamanında ermenilerin ben kürdüm ben aleviyim diye kendini tanıttıklarını açıklamıştı .elimizde belgeler var türkiyedeki her ailenin aslında kim olduğunu biliyoruz demişti .bu açıklamasından sonra türkiyedeki kendini alevi kürt diye tanıtan ermeniler aha yakalandık foyamız ortaya çıkcak diye ayaklanmışlar bu tepkilerin ardından akp halaçoğlunu al aşağı etmişti ..
şimdi içimizdeki kendini kürt diye tanıtan bu ermeniler biz ayrı milletiz yalanlarını en iyi savunan insanlardır ..o ermeniler hariç geri kalan kürtler türktürler ..gidin yenisey anıtlarına bakın işinize gelirse tabi .
ermeni olmayan kürtlerinde kültürleri dilleri herseyleri türklerin aynısıdır .apo gibi ermenilerinki değil tabi ermeni olmayanlarının ki :goz: