Death Metal

SEPTAGH

New member
Katılım
18 Haz 2005
Mesajlar
1,771
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
MARDUK
Death Metal'de insanların korkularıyla nihilist düşünceler karakterize edilmiş, insanoğlunu rahatsız eden korkutucu düşünceler açık bir şekilde korkusuzca dile getirilmiş ve aslında bir nevi kısa bir hayat gerçeği gözler önüne serilmiştir. Hayat doğmak, yaşamak ve ölmekten ibaret değil midir? Nasıl ki doğum varsa er geç ölüm de olacaktır ve nihilist korkuyla yaşamaktansa bunu hayatın bir parçası olarak kabul ederek yaşamı olduğu gibi güçlü bir şekilde yaşamak gerekirdi. Böyle bir tanımlandırmayla yeryüzüne çıkan Death Metal tarzı, kapitalist ve maddiyatçı yaşam biçiminin de önüne geçmiş ve popülist kitleleri de rahatsız etmiştir. Metal müzik sürekli gelişiyordu, yeni ideolojiler ve fikirleri bünyesine katıyordu. Çünkü müziğin barındırdığı değerler tüm dünyayı ve toplumu ilgilendirdiği için dünya ve toplumdaki değişimler de Metal müziğin ideolojilerini büyütmesi ihtiyacını ortaya koyuyor ve sanki dünya üzerindeki bir çok ideoloji ret edilerek bu müziğin kendisine ait ideolojisi oluşuyor, gelişiyordu.

Bu noktada ortaya Slayer ismini atmamız gerekiyor. Bu grubun önemini inkar etmek imkansız çünkü Metallica nasıl ilklerin grubuysa Slayer da ilklerin grubuydu. Çünkü Slayer’ın yükselişe geçmesiyle birlikte Metal müzikte bazı modern soundlar da ortaya çıktı ve bir çok heavy metal türüne zemin hazırlandı. Melodiler daha karmaşık, vurucu bir hal alıyor, müzik iyice hızlanıyor ve sertleşiyor, kayıt sistemleri ve müzikal yapı ileriye gidiyordu. Bu zemin dahilinde yeni bir tür vücut buluyordu: Death Metal... Slayer’dan etkilenen bazı gruplar aldıkları ilhamla 1983-1985 yıllarında bu türün öncülüğünü yapıyorlardı. Death, Morbid Angel, Possessed, Sepultura gibi gruplar aynı zemin üzerinde kendilerine özgü rifflerle yeni sanatları gözler önüne seriyorlardı. Aslında bu esnada Metal grupları ve kültürü yeni ekstrem noktalara dikkatleri çekiyor, insanları canından bezdiren politikalara dokundurmalarının yanında insanların kendi içlerinde sakladıkları yardımlaşma olgusuna dikkat çekiyordu.

Vokal konusunu da es geçmememiz gerekiyor. Önceki dönemlerin daha yumuşak ve havalı sesleri yavaş yavaş kaybolmaya başlayacak, gırtlak ve diyaframdan gelen sesler dikkati çekecekti. Bu nasıl bir sesti? O zamana kadar kalıplanmış müzikal soundun ötesinde vahşi bir müzikle birlikte boğaz ve gırtlak zorlanarak çığlıklar atmak ve şiddet dolu dokunaklı geçişlerle haykırmak yeni bir vokal tarzı olmuştu. Yeni vokal tarzı anlatılmak istenen şeylerle çok iyi uyuşuyordu. Çünkü şiddeti, gerçekleri, insanların kaçtıkları şeyleri, dünyada yaşanan iğrençlikleri ve kaos ortamını kendi diliyle anlatmak diye buna deniyordu. Aynı esnalarda Death Metal gruplarının da bu vokale daha farklı bir açıdan bakması ve insanları ürperten, daha çok diyaframdan gelen ve brutal vokal olarak isimlendirilen bir vokal şekli bu müziğe yabancı olan kişilere korkutucu gelecekti. Ne de olsa bu müzikte insanların korktukları gerçeklerin, fantastik akışların sıradan bir şeymiş gibi yansıtılması, Death Metal gruplarının isimlerinde niçin tıbbi ve ölüme dair hastalıklarla ilgili kavramları üzerlerine aldıklarına dair gerekli betimlemeyi yapıyordu. Liriksel bağlamda başka neler vardı Death Metalde? Dünyayı yıkıcı nihilist düşüncelerle beraber, ölümün kendisi, hastalıklar, yaralanmalar, çeşitli ölüm şekilleri, fantastik açılımlar ve yer yer karamsar izlenimler. Aslında bu liriklerin derinliğinde gizemli ve öyküsel varsayımlar güçlü bir şekilde yer alıyordu ama asıl bitirici nokta, insan modeli ve benliği üzerindeki ölüm olgusu ve onun sınırsız gücüydü.

Death Metal’in tam anlamıyla oturmasından birkaç zaman önce ortaya çıkmış Death, Morbid Angel, Massacre, Sepultura, Entombed, Slayer, Posssessed gibi gruplar Hıristiyanlık doktrinlerine karşılık kendi fikirlerini katarak mezhep ayrılıklarına dikkat çekmişler, yaşamı her insanın kendi içindeki sesleriyle yönlendirmişler, varlıkla ilgili ve bağımsız bir çok sosyal etmenleri müziklerinde takdim etmişlerdir. Ahlaki değerler müziğin içinde sorgulanırken Death Metal demeçleri yavşaklığı, samimiyetsizliği içermemiş, söz konusu ekstrem tarz; underground bir düzlemde etkileyici ideolojiler ve akıcı tasvirlerle kendisini ortaya koymuştur. Soundsal olarak nasıl açabilirdik bunu? Yapısal düzenlemeleri fazlasıyla üzerinde bulunduran, çok sert olmasına rağmen aslında çok dokunaklı pasajların ölümcül şekilde direkt kaos ve karanlık bir ortamda suratlarımızda patlaması, bunu dinamik bir tonla sağlaması ve söz konusu yapısal düzenlemeleri, müzikal motifleri kilit nokta olarak yansıtması.

İdeolojik olarak Black Metal ile Death Metal arasındaki bazı farklar

Her iki tür modern zamanlarda farklı modern fikirleri taşımışlardır. Death Metal kaos ortamında düzeni bulmak için yenilikçi düşünceleri saf yapıyı koruyarak ifade etmiştir. Black Metal kendisini ifade eden objelerle bilinçaltındaki öyküsel anlatım biçimini saf gürültüyle filtrelemiştir. Death Metal güçlü etkiyi, yapıyı, kesinliği ve ahenk akışlarını melodiyle desteklerken, Black Metalde ana prensip olarak melodi kullanılmış ve her parçada ahenk zikzaklı bir görünüm çizmiştir. Death Metal genelde arka planda kalıp underground bir yapıda ticari olmadan devam ederken Black Metal’de bazı pasajlar oldukça ticari kaçmıştır. Death Metal yılların birikimi sonucunda daha hümanist ve sanatsal bir yön çizerken Black Metal, izleyicileri görünümüyle provoke ederek mantıklı sosyal konumları, korkuları küçük görüyordu. Bütün maddelere karşı iştah duymak, maddiyatçı insanları incelemek, ölümden ve eziyet olgusundan korkmayı inkar etmek, kontrol edilemeyen ve çılgın insanların dolu olduğu dünyadan görüntüler aksettirmek Death Metalin son zamanlarda taşıdığı ideolojilerdi. Yeni Black Metal akımları eskilerin sert düşüncelerinin ötesine giderek daha seçilir melodilere akıp, yaratıcılıklarını kullanarak daha geniş kompozisyonlara kayarak seçilebilir ideolojileri de aktarmışlardır.
 
hojam bence sen gothic metali hatunları için dinliorsun eger ilgi alanına girerse sana gothic hatun arsivi paylaşırım:) istersen bi ara felsefesinide yazarım ama suan cok yoğunum:)
 
Extreme Metal hakkında topic açıcaktım fakat forum kirliliği olmasın diye buraya ekliicem sanki.. Öyle bir his belirdi içimde.. Yanlışım warsa düseltiniz, uykulu kafayla yasıorum..

Öncelikle Extreme Death Metal, sanılanın aksine son derece komplex distortion, patternlar halinde süregelen riffler, tamamen gırtlaktan yapılan aşırı kirli tonda brutal vokal ve teknikten ziyade hız içeren black metal formunda bateri partisyonlarından oluşan bir müzik türüdür.
goregrind ile grindcore birbirine asla karıştırılmamalıdır.

Goregrind death metal kökenli, bağırsak, kan, şiddet gibi konuları içeren patolojik bir müzik türüdür..Ayrıca "abi çok gore grind saldırırım" veya "olm geçen gün gore grind bir dayak yemişim pederden" gibi cümle içinde kullanılabilir.günümüzde bilinen en extreme ve icrası her enstrüman için yüksek teknik gerektiren müzik türüdür.riffler grindcore'a nispeten hızlıdır ve sık sık tempo değişikliklerine ölçü aksatımlarına rastlanır.Carcass tarafından yaratıldığı idda edilir.

Grindcore ise,punk kökenlidir ve "hardcore'un serti" şeklinde tanımlamak da mümkün olabilir.Fakat çok daha radikaldir.Çünkü diyalektik bir yaklaşımla müziği inkar ederek müzik yapmayı başarabilmektir Grindcore.Napalm Death, bu anti-entellektüel türün öncülerindendir.Örneğin bu grup, "Scum" adlı albümlerinde sevgiyi,aşki ve birçok güzel duyguyu,biraz değişik bir biçimde anlatabilmiştir.. Ayrıca Grind Core "türkiye epidemik grindcorecular odası"nın kabul ettiği resmi müzik türüdür ya da ben saçmalamaya başladım..

PornGrind, grindcore'un adult konulu sözler içeren yan türü.. bu adult konular, her tür ekstrem ve sapkın fantaziyle bezelidir elbet.. gitarlarda oynak ve düşük akordlu riffler kullanılır.. gut adlı grubun godz of porngrind albümüyle ortaya çıkmıştır bu tür..

Noisecore, genelde şarkı ortalaması 30sn. ile 1 dakika arasında gidip gelen müzik türüdür. istisnai durumlarda ise 10sn ve altına indiği görülür.bir nevî oldskool punk vârisidir, sanat değeri bilhassa "0"dır.. sözler gülünçtür ve bu müziği yapan adamlar işin dalgasındadır tabirî caisse.

Crustcore, basitçe icrâ edilen grindcore türü.. distortion tavana vurdurulur.. yapısı, akılda kalan rifflerin üzerine şiirsel bir yazıdan çok, düz metin okuyan agresif bir vokal, ve ön plândaki baslar şeklindedir.. sözler politik temalar üzerinedir..

Cybergrind , basit ve tekrar eden riffler pitchshift edilmiş vokaller ve kirli tekno vuruşları ile icrâ edilen grindcore çeşitlemesi.. elektronik bir müziktir.. çoğu zaman tek kişilik gruplarca icrâ edilir.. kendi içinde cyber porn-grind ve cyber porn-grind die ikiye ayrılır.

Coprogrind , bir çeşit porn-grind.. az buçuk cybergrind esintiler de barındırmakla beraber, dışkı obsesyonlu iğrenç sözlerinden kolayca tanınabilecek bir müzik türevidir.. çirkindir, tü kakadır.. slokdarm poep,necrobestiality,abosranie bogom gibi gruplar bu türün önemli ismleridir.

Grindrock , akılda kalır, oynak, dans ettirici riffler üzerine kurulu grindcore türü.. sample kullanımı da görülür..

Popgrind, yok bööle bişii ben uydurdum bunu..

Crapgrind , grincore un bir alt türü fazla bilgim yok es geçiorum bunu..

Acousticgrind, akustik gitarlar, kötü vokaller ve kısa şarkılarla icrâ edilen grindcore türü..sodomized tomato en bildiğim gruptur.(Nedemekse en bildiğim)

VocalOnlygrind, sadece introların ve vokallerin kullanıldığı cins ve tuhaf bir grindcore türü..

EvilNoiseS*it, noisecore ile benzerlikler gösteren, bilhassa berbat icrâ edilmesi yetmiyormuş gibi, distort bir şekilde de mixlenen bir grindcore türü.. temaları saf kötülük üzerinedir; ortaya çıkan iş ise "daha berbat, daha kötü nasıl yapabilirim?" şeklinde kastırılır.. "wxrthltl-jwlpklz" örnek bir gruptur.

Mathcore, bol teknik içeren, kompleks bir grindcore türü.. En sertin bir adım ötesindedir.

Hatecore , agresif enstrüman vuruşları, agresif vokaller ve agresif sözlerle icrâ edilen agresif grindcore türevi.. kimi zaman ırkçı gruplarca yapılır.. hatta kimi zaman ırkçı metal grupları bu isim altında toplanırlar.. blood for blood, barcode ve hatecore inc. gibi gibi..

DeathGrind, en yüksek dinleyici kitlesine sahip grind çeşididir.. grindcore ile death metal arasındaki geçiş türü diyebilirim.. gitarlar ve bateri ön plândadır.. vokalleri genellikle guttural, ve çok zordur.. sevdiğim bi tarzdır.

HardcoreGrind , hardcore ile grindcore arası geçiş türüdür.. lyricler crustcore ve mincecore'a benzer.. oldskool hardcore'u grindcore şeklinde icrâ eden tür de denebilir..

Sosyopoliticgrindcore, türkiye'de "kuaför cengiz" isimli grup bu türü icra edenlere bir örnek teşkil edebilir. toplum sorunları, varoşlar temalarının yanısıra politik konulara da eğilme gözlemlenmektedir.

Mincecore, crustcore'a yakın bir sound'u olan, grindcore türevi.. agathocles, "biz yaptık, oldu." demiş; olmuş.. bu tarz anlatılmaz, yaşanır falan fistan..
 
bu yazıyı ne olarak okuma lı bi düşünmek gerek ... :eek:
roman desek diil ...
felsefe desek hiç diil ...
buldum :eek: sanırım hikaye bu :D
biazını okudum ama çok sıkıcıymış be ... neyse bi ara okurum :D
 
StİnG' Alıntı:
bu yazıyı ne olarak okuma lı bi düşünmek gerek ... :eek:
roman desek diil ...
felsefe desek hiç diil ...
buldum :eek: sanırım hikaye bu :D
biazını okudum ama çok sıkıcıymış be ... neyse bi ara okurum :D

sanırım rock türevli bi tür dinlemiyorsun o yüzden sıkıcı gelmiştir.Ama dinleyen için eşsiz bi açıklma.be okurken çok zevk aldım.
Roman değil felsefe olabilir aslında yapılan türün içeriğini detaylı ve örnekli anlatmış.
 
StİnG' Alıntı:
bu yazıyı ne olarak okuma lı bi düşünmek gerek ... :eek:
roman desek diil ...
felsefe desek hiç diil ...
buldum :eek: sanırım hikaye bu :D
biazını okudum ama çok sıkıcıymış be ... neyse bi ara okurum :D

Bizler bu yazıyı anlamayan insanlar olduğu için bu müziği seven ve dinleyen bi kitleyiz zaten.Ortaya çıkış amacından bu güne bu anlamda asla sapmadı yolundan bu müzik. İyi ki SEPTAGH adlı arkadaşın yazısını anlayaman ve hikaye olarak yorumlayan insanlar var gezegende.
 
Silentiarius' Alıntı:
Bizler bu yazıyı anlamayan insanlar olduğu için bu müziği seven ve dinleyen bi kitleyiz zaten.Ortaya çıkış amacından bu güne bu anlamda asla sapmadı yolundan bu müzik. İyi ki SEPTAGH adlı arkadaşın yazısını anlayaman ve hikaye olarak yorumlayan insanlar var gezegende.
hahhaha dostum on numrasın eet bisi anlamayan dinnemeyen bi çok insan var seninde outro da olduu gibi biz onlara göre kötü çocuğuz seytanız :D hahahha ben bu halimi seviorm bea meleğim melek :D
 
death metal severim ama meoldik olani daha cok hosuma gider sentenced falan iyidir mesela ama opeth cok bogurur o da bana uymuyo ama nihayetinde nu-metal manyagiyim belki de o yuzden dir
 
septagh büyüksün:p
 
Geri
Üst