Dünyaya Bir Ip Ile çevirsek

ibrayalcin

New member
Reaction score
0
Dünyayı bir iple çevirdiğimiz farzedelim. Birde yerden 1 metere yükseklikten çevirdiğimizi düşünelim. Acaba ilk duruma göre kaç metre daha ipe ihtiyacımız var

Bunun cevabı 2 pi çıkıyor ama mantıksız geldi. Mantığını bilen cevap yazarsa sevinirim
:sigara:

ekvator daire seklinde oldugu için cevresi 2Лr ile bulunur.burda r dunyanın yariçapıdır ipi yer seviyesinden 1 m yukarı kaldırılırsa ''r'' de aynı mıktarda artar yani artıs miktarı 2Л(1)=2Л olur

Özür DiLLerim Ama
Manyax mısınız Siz:D :D :D

ne geometri biliomuşsun be

grcn7' Alıntı:
ekvator daire seklinde oldugu için cevresi 2Лr ile bulunur.burda r dunyanın yariçapıdır ipi yer seviyesinden 1 m yukarı kaldırılırsa ''r'' de aynı mıktarda artar yani artıs miktarı 2Л(1)=2Л olur

puhaha salla osman salla işkembeden:)

Km ile metreyi nasıl topluyorsun

hemenyardim' Alıntı:
Dünyanın yarıçapı yaklaşık 6400 kilometredir. pi sayısı 3,14 alınırsa; dünyanın çevresi yaklaşık 3 x 3,14 x 6400 = 40192 km çıkar... 6400 km olan yarıçap 1 m. artarsa 6401 km olur. 3 x 3,14 x 6401 = 40198,28 km olur çevresi. Farkını olacak olursak 40198,28 - 40192 = 6,28 bulunur. Bu km cinsindendir. Yani yarıçapı 1 metre artırmakla fazladan gerekecek ip miktarı 6,28 km = 6280 metredir.

Bu sorunun cevabı 2pi metre. sen orada km ile metreyi topluyorsun. Elmayla armut toplanır mı? dahada ilginç olanı bunu çapı değişik olan her kürede sonuç hep aynı çıkması..bu biraz garip değil mi?

bbbbbb' Alıntı:
puhaha salla osman salla işkembeden:)

o sorunun cevabı bu ama senin daha farklı bir önerin varsa soyle bizde bilelim oyle oturdugun yerden boş boş konusma:mad: :mad: :mad:

grcn7' Alıntı:

dostum...

şimdi soruda net bir rakam istiyor aslında. yani metre cinsinden ve pi sayısının binlerce değerinin olduğunu düşünecek olursak bir kere "sonuç 2 pi" diyerek işin içinden çıkamayız...

ikincisi yerden kaldırılırsa dediğin gibi yarı çap artar, ama şu var bu artıştan 2pi*1 formülünü bulamazsın. çünkü yarı çapı 1 alamazsın. çünkü zaten eski yarı çap r idi. o zaman şı şekilde BELKİ çıkabilir; yani benim yorumum

(r+pi) + (2 pi r) olabilir. sebebi ise işte r+pi artış miktarı ve 2 pi r eski uzunluktu. bi ihtimal böyle olabilir. geometriden çembere gelmediğimiz için tam bilmiyom bende

yaw grnc senin yorumu şimdi daha dikkatli inceledim de dediğin doğru olabilir. ama dediğim gibi çemberde bilgi sahibi olmadığım için kesin bir şey söyleyemiyorum

yerden bi metre yukardan çevirirsek r de metre cinsinden farzedersek
gereken ip
2Л(r+1) olur
çünkü sana göre 1 m yukarı dunyaya dıstan bıakan bi insan ıcın bi metre dısarı olur.
2Л(r+1) = 2Лr+2Л(1) olur.önceki gereken ipte 2Лr oldugu için
_ 2Лr
------------------------------
2Л kalır........

alpgg' Alıntı:
yerden bi metre yukardan çevirirsek r de metre cinsinden farzedersek
gereken ip
2Л(r+1) olur
çünkü sana göre 1 m yukarı dunyaya dıstan bıakan bi insan ıcın bi metre dısarı olur.
2Л(r+1) = 2Лr+2Л(1) olur.önceki gereken ipte 2Лr oldugu için
_ 2Лr
------------------------------
2Л kalır........

tamamen haklısın! doğrudur bence..:goz:

Dünyayı Önce Çeviriyorsun ve Daha Sonra 1 Metre Yukardan Çeviriyorsun (Nasıl r+1) olablir ki r=Dünyanın Yarı Çapı Ama sen Yerden 1 Metre Yukarıya Çıkınca Yarı Çap 1 metre artmaz....

firatay' Alıntı:
Dünyayı Önce Çeviriyorsun ve Daha Sonra 1 Metre Yukardan Çeviriyorsun (Nasıl r+1) olablir ki r=Dünyanın Yarı Çapı Ama sen Yerden 1 Metre Yukarıya Çıkınca Yarı Çap 1 metre artmaz....

3 boyutlu dusun :cool:

siz neyın kavgasını verıonuz ya.soru bı kere bastan hatalı.dunyann cevresıne ekvator uzerınden mı yoksa kutuplar cevresınden mı cevrıldıgı soylenmemıs.oncelıkle eger ekvator cevresınden donecek olursak;cemberın cevresı 2Лr oldugundan ıpın uzunlugu 2Л(r+1) olur.kı bu kutuplara gore cekılen ıptn daa uzundur.
r:dunyanın ekvaora gore cevresının uznlugu(metre cınsınden)

pi nin nerden geldiğini bilen birisi bunuda evvela yapabilir :)

yarıçapın çevreye bölümüdür pi :)

r yi unutma kardesim ordan hatalısın haberın olsun ....

lamagro sana degildi cvbım kardes

fizikselm mantık olarak düşünürsen dünyanın çeevresini iple ancak uzaydan sarabilirsin. ki yerden 1m yüksekte nasıl sarıyosun? yer dünyanın içinde sarman gereken yer dışında:p enteresanlıklarını yine de göz ardı edersek formül 2 * pi *r den cevap 2 pi çıkıyo:p

2Лr bzm cevre formulumuz yani senn sardıgın iptr r burda yariçap senn ipi 1metre yukardan cevirmen r nin artmasi demek olur ben burda dunyann yarıçapı hakkında bilgim olmadıgı için bunu sadece formulden gostericem ilk sardigin ip 2Лr idi sonra ki ise 2Л(r+1) dir 2Л yi içeriye dagıtırsak 2Лr+2Л olacaktr burdaki 2Л de ipimizin artısını gosterr

zaten doğru açıklaması yapılmış ama inanmayanlara çok güldüm yaaa :durdurun
kardeş sen takma diğerleri, çözüm budur :goz:

Geri